Dokumenty z UK úradov ukazujú, že Call of Duty do Game Passu ešte roky nepríde

Sony má zaistené, že ešte niekoľko rokov nové Call of Duty hry v Game Passe nebudú.

pridal saver 20.10.2022 o 15:56 pod hry
Dokumenty z UK úradov ukazujú, že Call of Duty do Game Passu ešte roky nepríde

HRY > NOVINKY >

Po Brazílii je teraz aktívne rozhodovanie o odkúpení Activisionu v UK a dokumenty lietajú internetom. Kde na pôvodné vyhlásenie CMA úradu reagoval Microsoft, potom na to reagovalo CMA, teraz zase Microsoft (PDF, PDF, PDF). 

CMA vo svojich vyjadreniach skôr zastupuje záujmy Sony, bez sledovania toho, čo je dobré pre zákazníkov a bez reálneho zhodnotenia požiadaviek firmy. Microsoft poukazuje na to, že Sony je v dokumente spomenuté 57 krát, zatiaľ čo zákazníci iba 10 krát. Hovorí, že úrad dokonca predpovedá kroky Sony namiesto samotného Sony. Ale v skratke sa úrad obáva

  • že Call of Duty nebude na PS platforme
  • že Sony nebude môcť Game Passu konkurovať
  • že COD hráči prejdú na Xbox pre výhody, ktoré by dostali. 

Tam je zvláštne prepojenie, na jednej strane môže Sony s Call of Duty robiť všetko, mať exkluzívny obsah, zakazovať ho pridávať do Game Passu, ale CME hovorí, že Microsoft by to robil a to robiť nemôže, lebo by náhodou hráči mohli prejsť od Sony k Microsoftu.

Dokumenty ukázali, že Sony má teraz zaistené blokovanie príchodu COD do Game Passu na niekoľko ďalších rokov (zrejme minimálne dva). Microsoft im mimochodom túto zmluvu chcel na začiatku roka predĺžiť ešte na ďalších 5, ale odmietli to. Povedali, že je to urážka.

CME sa akoby snaží obmedzovať, aby zákazníci mali možnosť výberu, ako si hry kúpia a aj za akú cenu. Pritom oni majú jednať v záujme zákazníkov a dávať im na výber. Majú to vo vlastných smerniciach, na čo ich v dokumentoch Microsoft upozorňuje. Zároveň ich tvrdenia ohľadom možnej dominancie Game Passu vyvracia ich vlastná analýza mobilného trhu vrátane cloudu, ktorú vydali len tento mesiac. 

Snažia sa naznačovať, ako Call of Duty dominuje trhu a PS by bez neho bolo stratené. Pritom Switch ho nemá a je veľmi úspešný a napríklad aj Steam prežil bez Call of Duty bez problémov a Activision sa naň musel vrátiť. Zároveň Microsoft dodáva, že za posledné roky proti Xboxu boli použité všetky možné taktiky na odlákanie Call of Duty hráčov a Xbox stále existuje. Podobne istý čas mal výhody v Call of Duty aj Xbox a PlayStation to prežilo.

CME sa vo svojich tvrdeniach opierajú o "alternatívny model" v oblasti financií, ktorý im dodalo Sony. Microsoft píše, že ho nevidel a nevie, z akých dát vlastne vychádzajú a hovoria, že s číslami nie je niečo v poriadku. Zdá sa, že nie sú proti tomu, aby to išlo celé na súd, keďže tam bude CME musieť ukázať reálne dôkazy ich tvrdení.

K súdu by to mohlo zájsť v prípade, že by transakcia neprešla fázou 2, ktorá bude mať iné zloženie komisie ako prvá fáza a bude musieť ísť do hĺbky argumentov, ktoré podávali jednotlivé strany. 

Zo zaujímavostí z dokumentov:

  • Napríklad CMA obviňuje Microsoft z toho, že sa stane gatekeeperom a bude obmedzovať Call of Duty na iných platformách, pritom práve to robí Sony, ktoré napríklad zakazuje hre, aby mohla ísť do Game Passu.
  • CMA vo svojej mobilnej štúdii hovorí, že z rastu cloudu budú profitovať hráči a aj vývojári, ale tu sa bojí, aby Sony dokázalo konkurovať Game Passu. Pritom Sony si do svojich služieb samé nedáva first party hry pri vydaní, a tak naplno konkurovať ani nemôže. K tomu má drahšie predplatné. Čo podľa Microsoftu ukazuje, že ako vodca na trhu si to môže dovoliť a nemusí sa konkurencie báť. Rovnako si môže dovoliť zvyšovať cenu hier a aj konzoly.
  • CMA zároveň tvrdí aj to, že COD hráčov nestráca, a keď sa im nepáčil Vanguard, neodišli, ale hrali iné COD hry. Microsoft poukazuje na to, že to nie je pravda, keďže Activision čísla hovoria o strate 48 miliónov COD hráčov.  V tvrdeniach CMA je veľa podobných tvrdení, ktoré akoby odniekiaľ prebrali a ani si ich neoverili.
  • CMA hovorí, že Microsoft ruší po akvizíciách hry z iných platforiem a spraví to tak aj s Call of Duty. Tam im Microsoft ukazuje príklad Minecraftu, ktorý je podobne veľkou hrou ako Call of Duty a ktorý nechal na všetkých platformách a ešte ho aj rozširuje o ďalšie hry. Zároveň na iných platformách zostávajú a sú updatované aj ďalšie Bethesda hry, plus prichádzajú niektoré z nových. CMA sa akoby snažilo povedať, že exkluzivity sú zrazu zlé a stavia hypotetické scenáre. Microsoft odpovedá, že jeho cieľom je mať viac hráčov vo svojich hrách, nie menej. 
  • CMA síce hovorí, že Microsoft pri odkupovaní Bethesdy povedal, že hry budú aj na iných platformách. Aj keď tam potvrdil, že všetky aktuálne hry na platformách zostanú a budú updatované. Ale menšie hry napríklad dáva aj tam a Quake prišlo aj na iné platformy. Čo sa týka všetkých hier, Phil presne povedal, že Bethesda hry prídu všade tam, kde bude Game Pass.

Popri UK sa tieto všetky veci budú postupne preberať aj USA a EU. Bude zaujímavé sledovať, ako to skončí a čo výsledok ukáže. To, že Sony nemôže dostať konkurenciu a hráči majú platiť za hry vysoké ceny? 

Počínanie CMA si už všímajú aj v amerike a poslali im odkaz.





Páči sa mi! (+7)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20041)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk