Amerika posiela do UK odkaz: CMA agentúra musí hrať podľa pravidiel

Americká obchodná komora naznačuje, že vzťahy budú napäté a možno budú musieť zakročiť proti tomu, aby zahraničná jurisdikcia preverovala americké transakcie. Sleduje prípady Activisionu, Mety a nie sú jediné.

pridal saver 20.10.2022 o 18:54 pod hry
Amerika posiela do UK odkaz: CMA agentúra musí hrať podľa pravidiel

HRY > NOVINKY >

Americká obchodná komora sa už dlhšie pozerá na správanie sa CMA, ktoré má stále problémy s čisto americkými transakciami. A to všeobecne. Už si určite všimli aktuálne námietky na odkúpenie Activisionu, ale hlavne zamietnutie CMA odkúpenia Giphy firmy Metou. Pričom odvolanie potvrdilo, že CMA porušilo práva Mety. 

Hovorí, že CMA zadržiavala kritické dôkazy, nesprávne preskúmava čisto americké transakcie a napríklad aj to, že odopreli aj americkým úradom dodania dôkazov na súde. Nakoniec neprávne preskúmavania, teraz aj doslova kričia zo správ proti odkúpeniu Activision. 

Presnejšie hovoria:

Najnovší príklad pochádza od britského Úradu pre hospodársku súťaž a trhy (CMA), o ktorom britský súd zistil, že porušil procesné práva pri kontrole transakcie fúzie. V roku 2020 Facebook (teraz Meta) kúpil GIPHY, oveľa menšiu spoločnosť, ktorá vyrába GIFy, statické a animované obrázky nájdené online. Facebook chcel upgradovať a rozšíriť produkty GIPHY. CMA však nariadila Facebooku, aby ukončil nákup zo špekulatívneho dôvodu, že GIPHY môže jedného dňa konkurovať Facebooku na trhu digitálnej reklamy, alebo že Facebook môže obmedziť prístup svojich konkurentov k produktom GIPHY.   

Odvolací tribunál pre hospodársku súťaž pri odvolaní zistil, že CMA porušila procesné práva spoločnosti Meta. CMA nesprávne zredigovala materiál a nezverejnila, že konkurent spoločnosti Meta, Snap, odmietol šancu kúpiť GIPHY a považoval svoj reklamný biznis za bezcenný. Inými slovami, konkurent Facebooku nevidel žiadne konkurenčné problémy s akvizíciou Facebooku, čo je relevantná skutočnosť, ktorú mala CMA zverejniť. Napriek tomu Meta nakoniec dohodu opustila po tom, čo CMA vydala konečné rozhodnutie proti spoločnosti. 

Povedali však aj to, či to je vôbec potrebné, aby zahraničné úrady preverovali čisto americké obchody. Keďže s tým nič nemajú a zjavne to sabotujú z rôznych dôvodov:

Samozrejme, zlyhania procesov vyvolávajú otázku , či by zahraniční regulátori mali vôbec preverovať čisto americké fúzie. Transakcia Facebooku zahŕňala americké spoločnosti, zamestnancov a akcionárov so zavedeným americkým právnym rámcom na riešenie akýchkoľvek konkurenčných problémov. GIPHY v Spojenom kráľovstve nezarobil žiadne príjmy a nemal tam žiadnu fyzickú prítomnosť ani zamestnancov. Ide o narastajúci problém, keďže Európska komisia zasiahla do Illumina navrhovaného nákupu biotechnologickej spoločnosti Grail, hoci Grail v Európe nevyvíjal žiadne aktivity. V tomto prípade sa zdá, že Európa spolupracovala s Federálnou obchodnou komisiou USA spôsobom, ktorý spoločnostiam uprel ich deň na súde. 

Dobrá otázka. Čo s tým vlastne EU a UK majú, keď tam firmy ani reálne nie sú? Uvidíme, ako dopadne Microsoft, ale ak by to niekto zablokoval, už zrejme pocítia dôsledky a posunie sa to do politickej roviny a zrušenia spoluprác v tomto smere. Rovno im to aj hovoria:

Americké spoločnosti sú zodpovedné za dodržiavanie súťažných režimov, v ktorých pôsobia, ale aj zahraničné regulačné orgány majú zodpovednosť zabezpečiť, aby tieto spoločnosti poskytli spravodlivý a riadny proces v súlade s medzinárodnými osvedčenými postupmi. Ak tak neurobíte, mohlo by to viesť k nižším investíciám, napätým bilaterálnym vzťahom a výzvam volených predstaviteľov, aby sa tieto témy presunuli do politickej sféry a preč z rámca zodpovednej hospodárskej súťaže, na ktorého vytvorení agentúry pracovali desaťročia.  





Páči sa mi! (+5)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Stropné reproduktory pre dolby... (1)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (6)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20365)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk