THE DARK PICTURES ANTHOLOGY: THE DEVIL IN ME

THE DARK PICTURES ANTHOLOGY: THE DEVIL IN ME

Pobyt v hoteli, z ktorého sa možno nevrátite

Štúdio Supermassive Games nám od roku 2019 postupne servíruje nové diely zo série The Dark Pictures Anthology a každou hrou sa snažia preskúmať žáner hororu z nových uhlov. Minuloročný House of Ashes priniesol doteraz najzásadnejšie zmeny v ich overenej formulke adventúr hraničiacich v interaktívnym filmom. Snažil sa vyhnúť hororovému klišé, priniesol viac akcie aj originálny zvrat. To, že sa autori nechcú úplne zaseknúť vo svojej komfortnej zóne, dokazujú ich najnovším počinom s názvom The Devil in Me. V úvodných kapitolách hry sme si mohli vyskúšať viaceré nové mechaniky a poodhaliť príbeh, ktorý je po prvý raz inšpirovaný skutočnými udalosťami.

Názov The Devil in Me nie je náhodným výtvorom scenáristov, ale priamy odkaz na výrok podnikateľa a sériového vraha menom H. H. Holmes, ktorý mal vraždiť v Chicagu koncom 19. storočia. Pred jeho popravou v roku 1896 sa rozhodol priznať k viacerým vraždám, pričom však svoju výpoveď značne prifarbil mnohými klamstvami a ako motív uviedol, že sa v ňom skrýva diabol. Vývojári zo Supermassive Games sa nečakane rozhodli odkloniť od nadprirodzenej hrozby a inšpirovali sa legendou o skutočnom vrahovi. Príbeh zasadili do hotela, ktorý bol vytvorený podľa Holmesovej budovy v Chicagu s prezývkou Murder Castle. Vniesť viac svetla do legendy o Holmesovi chce filmový štáb zložený z piatich ľudí, ktorých osudy budete mať vo svojich rukách.

Demo nám na začiatku v rýchlosti predstavilo päticu dokumentaristov, ktorí prichádzajú natočiť materiál pre ich show do repliky Murder Castle. Majiteľ hotela je sám zjavne fascinovaný Holmesom a budovu zrekonštruoval s plánom ponúkať zážitkové pobyty v akomsi múzeu H. H. Holmesa. Keď sa filmový štáb dostane do hotela, zistí, že budova stále nie je kompletne zrekonštruovaná, no už v nej boli nainštalované rôzne triky, ktoré majú vystrašiť návštevníkov. Spletité chodby, v ktorých sa dá ľahko stratiť, pripomínajú Murder Castle a partia filmárov ich musí preskúmať na vlastnú päsť. Majiteľ ich totiž po ubytovaní opustí a v desivom dome ostávajú sami. Aspoň to si spočiatku myslia.


Tak ako vo všetkých dieloch Antalógie, aj v The Devil in Me majú vzťahy medzi postavami a ich rozhodnutia kľúčovú úlohu v hrateľnosti. Tentoraz preskúmame dynamiku medzi partiou mladých ambicióznych filmárov pod vedením skúseného, no nie veľmi úspešného režiséra. Charlie Lonnit má typický autoritatívny prístup k svojim zamestnancom, ktorí sa zase netaja svojim znechutením nad podmienkami v spoločnosti Lonnit Entertainment. Ako prvú okrem Charlieho spoznáme zvukárku Erin, ktorá je však aj akýmsi dievčaťom pre všetko a pre svoju miernu povahu často nechá Charlieho, aby s ňou zametal. Vzťah medzi nimi dvoma sme mohli ovplyvniť hneď v prvej udalosti v hre, ktorou je márne pátranie po Charlieho cigaretách.

V dialógových možnostiach rozdelených na voľbu srdca a rozumu sme dostali možnosť vybuchnúť, poučovať Erin o tom, že sa musí viac sústrediť pri balení, alebo jej odpustiť za zlyhanie, ktoré však nemusela mať na svedomí. V hrách od Supermassive Games sa väčšinou oplatí udržiavať s postavami dobré vzťahy, aby si v kritických situáciách pomohli k prežitiu, no nič vám nebráni rozvíjať charakter postáv podľa vlastného uváženia. Každá voľba totiž nielen že otvára rôzne dialógové možností, ale aj upravuje osobnostné vlastnosti postáv. Z Charlieho môžete vypestovať typického nepríjemného neurotika, alebo preňho zvoliť zmierlivejší scenár a skúsiť dať jeho tím opäť dohromady.

V House of Ashes sme mali možnosť ovplyvniť vzťah medzi dvoma postavami, ktorým sa rozpadá manželstvo a v závislosti od našich rozhodnutí im pomôcť znovu si k sebe nájsť cestu, alebo sa pohnúť ďalej a hľadať iné vzťahy. V The Devil in Me sa črtá veľmi podobná dilema medzi kameramanom Markom a moderátorkou Kate, ktorá dokument komentuje. Tí sa nedávno rozišli a sú vo fáze, kedy si Mark má prísť po svoje veci ku Kate. Za rozpadom ich vzťahu sú viaceré problémy, ktoré však na prvý pohľad nevyzerajú až tak fatálne a stále je tu šanca obnoviť lásku medzi nimi. To, či im hrozné udalosti v hoteli pomôžu utvrdiť ich vzťah a odídu z neho ako iní a hlavne živí ľudia, je už na vás.

Kým dvojica Charlie a Erin hľadala v hoteli nejaké cigarety a objavovala pritom zákutia hotela, Mark a Kate sa rozhodli využiť zlatú hodinu a zachytiť zopár pekných záberov. K tradičnej hrateľnosti, ktorá zahŕňa skúmanie prostredia, hľadanie skrytých tajomstiev a útržkov príbehu, pribudli nové adventúrne prvky. Prvým z nich je jednoduchý inventár zložený z pár predmetov, ku ktorým sa dostanete pomocou tlačidiel. Kým Charlie si vie zapaľovačom posvietiť a svojou vizitkou otvoriť niektoré zámky, Mark má zrkadlovku, ktorou vie zachytiť snímky a v budúcnosti ju možno bude vedieť využiť pri riešení hádaniek. V praxi sme si skôr mohli overiť zvukovú techniku, ktorú so sebou nosí Erin. Môže ňou načúvať a lepšie zachytiť rôzne zvuky, ktoré nám behom prvej hodiny hrania spôsobovali mráz po chrbte.

Aj keď zatiaľ sme nevedeli nájsť praktické využitie pre Markovu zrkadlovku, etapa s ním a Kate nám predviedla ďalšie nové prvky hrateľnosti. Aj keď sa to môže zdať ako malichernosť v porovnaní s inými hrami, no v Dark Pictures Anthology konečne môžeme bežať, skákať a liezť na vybraných miestach. Pribudol aj prvok environmentálnej hádanky, kedy sme s Markom posúvali skriňu, aby sme preskákali na druhú stranu polorozpadnutej miestnosti. Vďaka pomôckam v inventári sa vám v hre otvoria nové možnosti riešenia hádaniek a zdá sa tak, že Supermassive Games chcú znovu pridať trochu viac akcie aj hlavolamov oproti predchádzajúcim dielom.

Päticu hlavných postáv dopĺňa osvetľovačka Jamie, ktorá je presným opakom Erin a s dávkou cynizmu dokáže oponovať Charliemu. Táto pragmatická dvojica si však počas dema odžila tie najväčšie hrôzy a poodhalila strašiaka, okolo ktorého má byť vystavaná zápletka v The Devil in Me. Tentoraz náš nepriateľ vyzerá ako živá bytosť z mäsa a kostí, no pri hrách od Supermassive Games si nikdy nemôžeme byť istí, aký zvrat nám naservírujú v závere hry. Môžeme sa však zjavne tešiť na množstvo krvi, kriku aj typických ľakacích scén. Hru budete môcť prejsť aj v režime pre viacerých hráčov, či už online alebo offline pre až 5 hráčov, ktorí si budú pred obrazovkou podávať ovládač.


Filmári v tomto príbehu hľadajú pre svoju show senzácie a rovnaký modus operandi majú aj samotní tvorcovia hry. Po prvý raz operujú s reálnymi udalosťami, no skresľujú ich tak, aby podporili šialenstvo okolo údajne prvého sériového vraha v Spojených štátoch amerických. Hra ponúka aj krátky dokument o H. H. Holmesovi, no úmyselne nafukuje všetky jeho údajné činy a skĺzne tak do roviny konšpirácií. The Devil in Me by rozhodne nemal byť váš zdroj informácií o H. H. Holmesovi, pretože mnohé z tvrdení v hre boli dávno vyvrátené. Autori však chcú pravdepodobne profitovať z opätovnej vlny fascinácie masovými vrahmi vďaka rôznym dokumentárnym a hraným filmom o vrahoch na streamovacích službách.

Supermassive Games možno nemá rozpočet Netflixu, no napriek tomu vie získať do svojich hier zaujímavých hercov. Tentoraz je to Jessie Buckley a Paul Kaye, ktorí sú najznámejšími menami a zároveň nás ich výkon najviac zaujal behom prvej hodiny hrania. Aj keď vzťahy medzi postavami sú v úvode hry takmer na bode mrazu, vďaka vašim rozhodnutiam sa môže ešte všetko zmeniť a tešíme sa na to, ako budeme môcť ovplyvniť ich osud v strašidelnom dome. Je škoda, že The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me vychádza až po Halloweene, no, našťastie, nebudeme musieť čakať až tak dlho. Hra vychádza 18. novembra na Microsoft Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One a Xbox Series X/S.


napísal Tanya 25.10.2022
Páči sa mi! (+1)
THE DARK PICTURES ANTHOLOGY: THE DEVIL IN ME


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19454)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk