Ako sa hrá Nitro Kid? Čaká vás cesta bojovníka

Izometrické bitky s taktickým postupom a kartami nás zaujali pri testovaní a prezradíme vám, čo hra ponúka.

pridal Jinxed 28.10.2022 o 13:51 pod hry
Ako sa hrá Nitro Kid? Čaká vás cesta bojovníka

HRY > NOVINKY >

Osobne som už presýtený retro nostalgiou 80-tých rokov, ktorá hráčov hier, ale aj divákov filmov atakuje už niekoľko rokov a zatiaľ nemieni prestať. Keďže som však nedávno prepadol jednoduchej, ale zato návykovej hre Fights In Tight Spaces, začal som byť veľký fanúšik kartových turn-based stratégií a tým pádom moja nechuť voči konceptu neónových farieb, retro pop-kultúry rokov minulých, búšiacich synťákovú hudbu ide bokom. Taktiež môj obľúbený pixel art beriem ako určitý štýl grafického umenia, ktorý by sa nemal ignorovať ani v súčasnosti, aj keď vo svojich štvorcoch neskrýva také detaily ako AAA hry. Dávam si však otázku. Majú súčasní tvorcovia retro hier ambíciu spraviť unikátny projekt a ich vybratý grafický štýl má svoj hlbší zmysel alebo je to len ďalšie znásilňovanie stále populárneho trendu? Pri hraní playtestu hry Nitro Kid som si dával túto otázku dosť často. 

Nitro Kid je kartová ťahová stratégia od developera Wildboys Studios zastrešená zaujímavým vydavateľom tinyBuild a ich prácu a projekty začínam sledovať čoraz častejšie. Ako debut tohto štúdia môže rozhodne zaujať fanúšikov turn-based žánru, avšak po odohraní ich prístupnej verzie hry si myslím, že tvorcovia mali viac porozmýšľať nad určitými nápadmi v hre.

Nitro Kid je zmesou kung-fu filmov z 80-tých rokov, kyberpunku a silnej vášne tvorcov pre roguelike hry. V dystopickom neónovom Miami megakorporácia INFINITY tajne zajala deti so špeciálnymi schopnosťami, aby z nich postupne vyvíjali vojenské produkty. Ako hráč sa stávate jedným z agentov, ktorí musia zachrániť tieto Nitro deti a následne tak vyradiť firmu INFINITY z nekalého biznisu.

Ako sa hrá Nitro Kid? Čaká vás cesta bojovníka

Playtest mi ponúkol len jednu hrateľnú postavu a vcelku pekný rad rôznorodých levelov, nepriateľov a hlavne veľký výber hracích kariet. Mojou postavou playtestu bude Mike Tyson? Tak počkať! Čo je toto za gýč? Nielenže sa hra propaguje ako 1000x omieľané neónové 80-te roky, ale aj postavy sú ako zo šablóny kultových osobností. V každom prípade hrateľnom deme bola na výber len jedna postavu afroamerický boxer, ktorý v artworkoch a na kartičkách pripomína jedného známeho bojovníka, čo si rád pochutnáva na ušiach svojich protivníkov. Ani vám nepoviem na koho sa náramne podobá titulná postava z úvodného intra a propagačných materiálov. Možno to bol zámer tvorcov spraviť určitú satiru podobných hier alebo filmov, ale mne to nepripadá vtipné ani fascinujúce.

Vaša hracia plocha je ohraničené izometrické pole, ktoré sa skladá zo štvorcov, na ktorých sa postupne pohybujete vy a vaši nepriatelia. Máte, samozrejme, obmedzený počet ťahov a určitý počet kariet, ktoré sa každé kolo odkrývajú z vášho balíčka. Každá karta má svoju vlastnosť, hodnotu a efekt. Bude len na vás, ako ich využijete v danom kole.

Čo ma potešilo, je fakt, že do hry sa dá rýchlo vojsť už na začiatku, aj keď nie ste úplne oboznámení so všetkými možnosťami hry, jednotlivými kartami alebo ste len začiatočník tohto pod-žánru stratégií. Vizuálne je hra prehľadná a jasná. Viete väčšinou presne, čo vaša postava môže a čo nie, aké možnosti pri hraní máte a ako vám daní nepriatelia ublížia, keď sa neubránite ich útokom. Na výber máte veľký počet kariet z balíčka, z ktorých vám hra ponúkne hneď na začiatku a dokonca nezabudne aj na raritné alebo silné karty. Avšak postupným prechádzaním a likvidovaním nepriateľov si viete vytvoriť silnejšiu sériu kariet. Po zabití nepriateľov levelu zinkasujete určité financie podľa toho, ako ste si v ňom viedli. Následne na mape, keď narazíte na obchod, si môžete kúpiť lepšie alebo efektívnejšie karty alebo si tie vaše získané upgradovať či z balíčka vyhodiť. 

Ako sa hrá Nitro Kid? Čaká vás cesta bojovníka

Vašou mapou je vysoká budova, kde každé okno reprezentuje buď daný level plný nepriateľov, bossa, udalosť, alebo obchod či miestnosť na vylepšenia. Obchod ponúka na kúpu vždy určitý počet kariet, ktoré sa môžu opakovať. Výber kariet je pestrý a okrem typických pohybov a úderov môžete hrať s obrannými kartami, ale aj kartami, ktoré znevýhodňujú vás alebo vašich nepriateľov. Taktiež môžete naraziť na kombinované karty, ktoré vám môžu napr. dodať silné údery + obranu alebo ich vám môžu odobrať, ale pridať efektívnejšiu vlastnosť. Taktiež si v súbojoch budujete kombá, ktoré s kombináciou s určitými kartami zosilnia efekt vašich vlastností či útokov. Postupnou kúpou týchto kariet si tak vylepšujete váš balíček na porazenie silných nepriateľov a hlavne bossov. Opísaná udalosť vám dá na výber z troch možností, ktoré vám môžu pomôcť, ale aj uškodiť. Osobne si myslím, že ide o zbytočný nápad spestriť hru, keďže z ponúkaných možností je pre vás len jedna výhodná vo všetkých smeroch a ostatné ponúkajú v danej udalosti len mínusy. Miestnosť na vylepšenie alebo infúzia vám dá na výber vylepšiť si jednu z vašich vlastností alebo si dobiť jednu z vašich výhod. Výhodou v hre je napr. jeden ťah navyše počas kola, čo je obmedzené len na jeden level.    

Obťažnosť hry je zo začiatku rozporuplná, ale keď sa zorientujete na hernom poli a v HUDe, ľahko porazíte aj tvrdších nepriateľov. Nepriatelia sú vcelku pestrí, dizajnovo ako aj so svojskými vlastnosťami a útokmi a okrem typických „esbéeskárov" narazíte na hranatých robotov, rôznorodých mutantov, ale aj na neživé predmety a prekážky, ktoré vám môžu pomôcť alebo vás znevýhodniť v súbojoch. Bossovia sú pekne drsní a vždy útočia aj so svojimi kumpánmi. Takže čakajte vždy plný odpor. V playteste, keď mi došli body života, hra úplne skončila a začínal som od začiatku. 

Ako sa hrá Nitro Kid? Čaká vás cesta bojovníka

Graficky o priemerný pixel art poskladaný väčšinou z neónových farieb. Síce som nečakal unikátny pixel art ako napr. Blasphemous, ale možno by sa patrilo pri svojich detailných propagačných materiáloch vytvoriť aj adekvátny detail hernej plochy a postáv. Všetko je poskladané z jasných farieb, s jasnými obrysmi postáv a prostredí s minimom tieňovania. Postavy nemajú fakticky žiadnu tvár, sú navrhnuté jednoducho až primitívne. Pozadie sa nikdy nemení a samotné mapy aj pri svojej pestrosti ničím zvláštnym nevynikajú. Animácie postáv a efekty úderov sú tvorené rovnako lenivo ako samotný grafický štýl. Čo je zaujímavé, je fakt, že HUD a samotné karty majú krajší a detailnejší artwork, až sa čudujem, prečo štúdio neriešilo celú grafiku hry v rovnakom štýle. Synthwave soundtrack poteší najmä fanúšikov tohto hudobného žánru a ponúkne vcelku svižné a popové melódie s chytľavými rytmami. Zvuky sú ten nutný typický štandard.

Nitro Kid je vo svojej podstate spleť nevýrazných nápadov, priemerného až nevyváženého vizuálu a nedotiahnutej obťažnosti. Stratégia samotných kariet a ich následne používanie v boji je však skvelo navrhnuté a prepracované a keď vám nevadí hore spomínané, Nitro Kid môžem odporučiť na kúpu, keď bude v atraktívnej zľave. Teraz už kompletnú hru nájdete na Steame.





Ako sa hrá Nitro Kid? Čaká vás cesta bojovníka  Ako sa hrá Nitro Kid? Čaká vás cesta bojovníka  Ako sa hrá Nitro Kid? Čaká vás cesta bojovníka
Ako sa hrá Nitro Kid? Čaká vás cesta bojovníka  Ako sa hrá Nitro Kid? Čaká vás cesta bojovníka  Ako sa hrá Nitro Kid? Čaká vás cesta bojovníka
Páči sa mi!






Ako sa hrá Nitro Kid? Čaká vás cesta bojovníka
PC

Vývoj: tinyBuild / Wildboy Studios
Štýl: Stratégia / Ťahová
Dátum vydania:  október 2022
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18396)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk