História Silent Hill hier

Prejdime si bohatú históriu Silent Hill hier.

pridal AutorNeznámy 13.11.2022 o 15:22 pod hry
História Silent Hill hier

HRY > NOVINKY >

Silent Hill je s nami už dlhých 23 rokov a za tú dobu sa zaradil medzi špičku suvival psychologických hororov. A hoci táto séria odohrávajúca sa v meste pokrytom hmlou zažila najmä v neskoršom období aj slabé chvíle, a istý čas aj dlhoročnú stagnáciu bez hier, tak jej nikto nikdy už nemôže uprieť jej ohromný vplyv na ďalšie hry, série či crossovery alebo jej dosah mimo herné médiá, ako pachinko, filmy, komiksy alebo aj romány. Toto však fanúšikom hlavných hier nikdy nestačilo a doslova prosili Konami o nový prídavok do série. A zdá sa, že ich prosby boli napokon vypočuté, sirény mesta hmiel sa znova ozývajú a strhávajú so sebou staré aj nové obete do Otherworldu s pomocou 3 nových hier, filmu a interaktívneho zážitku. A práve na česť týchto nových hier a oznámení sme sa rozhodli pripomenúť si historicky najsilnejšie aj najslabšie momenty tejto slávnej hernej série.

 

Silent Hill - 1999 - PS1, PS3, PSP

História Silent Hill hier

Prvá hra z hororovej ságy od vývojárskych odpadlíkov z Konami, Team Silent. Tá získala ohromný úspech vďaka dobovej, zrnitej grafike, hudbe a hudby od Akiru Yamaoku, atmosfére hmlistého mesta, ktoré na svoju dobu pôsobilo temne až groteskne a svojím príbehom, ktorý sa dokázal dostať z vôd B-čkových hororov. O hre, ktorá dostala v roku 2006 aj dobre prijatý film, sa vtedy hovorilo ako o hlavnom konkurentovi Resident Evil. Zaujímavosťou inak je, že hmla, hlavný zdroj atmosféry celej série, bola pôvodne pridaná len z dôvodu technických limitácií prvého Playstationu pri renderovaní 3D mesta hry.

 

Play Novel: Silent Hill - 2001 - GBA

História Silent Hill hier

Radikálna zmena prvého Silent Hillu na Game Boy Advance, ktorá vyšla iba v Japonsku. Hra bola gamebook na štýl vizuálnej novely s hádankami a vyberaním cesty pre hlavného hrdinu. Západní kritici ju ale príliš pozitívne neprijali z dôvodu absencie hudby a akýchkoľvek hororových elementov.

 

Silent Hill 2 - 2001 -PS2, XBOX, PC [karta hry]

História Silent Hill hier

Pre mnohých asi najznámejší diel a najlepší horror vôbec. Hra dostala oproti predchodcovi razantné vylepšenie grafiky a novinári si pochvaľovali znova zvuk, hudbu, atmosféru a obzvlášť dospelý psychologický príbeh nešetriaci na symbolizme, metaforách a často tabu témach o sexe, obézností, a domácom násilí. Priniesla nám dnes už legendárnych nepriateľov v podobe Bubble Head Nurse a desivého Pyramid Heada, ktorý sa neskôr stal aj killlerom v Dead By Daylight. Naratív hry priveľmi nenadväzuje na prvú hru a hráme v ňom za úplne novú postavu menom James Sunderland, ktorý hľadá svoju mŕtvu ženu.

 

Silent Hill 3 - 2003 - PS2, PC [karta hry]

História Silent Hill hier

Tretí diel série už dejovo nadväzoval na ten prvý a rovnako ako jeho predchodcovia aj on dostáva chválu od kritikov najmä za hudbu a hororovú atmosféru. Recenzenti ale začínajú kritizovať nedostatok inovácií v hrateľnosti a na svoju dobu už nepohodlný, dezorientujúci, hoci oproti predchodcom vylepšený systém kamery a ovládania. Hra dostala tiež vlastnú filmovú adaptáciu Silent Hill: Revelation 3D, o ktorej sa ale v slušnej spoločnosti nehovorí. Zaujímavé na hre je aj to, že mala byť pôvodne on-rail shooter kvôli pomalým predajom Silent Hillu 2 v Japonsku.

 

Silent Hill 4: The Room - 2004 - PS2, XBOX, PC [karta hry]

História Silent Hill hier

Posledný hlavný diel od štúdia Team Silent po tom, čo sa Konami rozhodlo zveriť vývoj budúcich titulov západným štúdiám. Ten pôvodne ani nemal byť plnohodnotným dielom, ale iba spin-offom s názvom Room 302. Práve do tohto zamknutého bytu sa hráč v plnej verzii pravidelne vracal a skúmal ho z pohľadu prvej osoby až do momentu, kým sa nevydal cez záchodovú dieru naspäť do mesta menom Ashfield, kde sa hra hrala už v klasickej tretej osobe. Štvorka bola kritikmi tiež dobre prijatá, hoci nie až tak pozitívne ako predchádzajúce diely, kvôli rovnako nepohodlnému ovládaniu a kamere, veľmi obmedzenému inventáru, zlým bossom, hádankám a recyklovaniu lokácií z predchádzajúcich hier.

 

Silent Hill (mobile game) - 2006 - Mobil

História Silent Hill hier

Menšia point and click hra, ktorá sa dala získať prostredníctvom mobilnej služby i-mode. Bola prístupná ale len cez stránku Konami Net DX. Podobala sa na Play Novel: Silent Hill a taktiež imitovala prvý diel.

 

Silent Hill: The Arcade - 2007 - automaty

História Silent Hill hier

Keďže Silent Hill 3 nakoniec on-rail shooterom nebol, tak sa toho nápadu Konami musela chytiť aspoň u hodinového Silent Hill: The Arcade. Ten oficiálne nikdy na iné platformy nevyšiel, a tak sa naň zabudlo. Napriek tomu bola hra pomerne zábavná, aj keď dostala kritiku za prílišné odďaľovanie sa svojou akciou od zvyšku série.

 

Silent Hill Origins - 2007 - recenzia - PSP, PS2 [karta hry]

História Silent Hill hier

Známa v Japonsku aj ako Silent Hill 0. V hre sa dostávame do kože Travisa Gradyho, ktorý uviazol v Silent Hille po tom, čo zachránil dievča v horiacom dome. Časovo je hra zaradená 7 rokov pred udalosťami prvej hry. Origins bol vyvíjaný ako prvý titul zo série na západe a to britským štúdiom Climax Studios. Napriek zmene tímu hra dostala skrz na skrz stále pozitívne ohlasy chváliace unikátny pohľad na počiatky mesta Silent Hill, znovuhratelnosť, neobyčajnú atmosféru a veľký faktor strachu na to, že hra bola primárne vytváraná na handheld.

 

Silent Hill: Orphan - 2007 - Mobil

História Silent Hill hier

Ďalšia Silent Hill hra na mobil a zároveň prvá z Orphan trilógie. Je to zas a znova point and click žáner s hádankami. Hre sa nedostalo príliš veľa pozornosti a tým pádom ani kritiky no, keď už nejaká bola, tak hra dostala veľmi dobré skóre najmä za svoju atmosféru a hudbu, hoci jej grafika bola dosť šedivá a nezáživná. Obsahovala aj dospelé témy a išlo na tú dobu o dosť odvážny mobilný titul.

 

Silent Hill: The Escape - 2007 - FOMA, iOS 

História Silent Hill hier

Éra Silent Hillu na mobiloch ani zďaleka nekončí a franšíza tak dostáva už svoju vlastnú mobilnú fps. Tá používala "technológiu gest", ktorá umožňovala hráčovi ovládať akcie v hre prostredníctvom obrazovej spätnej väzby z mobilnej kamery. Hra umožnila hrať aj za mimozemšťanov a psa a nebrala sa príliš vážne, rovnako ako sa asi nebral vážne aj jej celý vývoj.

 

Silent Hill: Orphan 2 (mobile 2) - 2008 - Mobil  

História Silent Hill hier

Mobilné pokračovanie prvej Orphan hry. To bolo dejovo jej prequelom a bolo takisto z FPS pohľadu s point and click prvkami. Hra dostáva už o niečo nižšie hodnotenia ako predchádzajúci diel.

 

Silent Hill: Homecoming - 2008 - recenzia - PS3, X360, PC  [karta hry]

História Silent Hill hier

Hlavná hra v sérii, ktorá vychádza už na novú generáciu konzol. V nej hráme za vojaka Alexa Sheperda, ktorý sa vrátil domov kvôli svojim bojovým zraneniam a tam rýchlo zisťuje, že jeho otec a mladší brat niekam záhadne zmizli. Hra bola vyvíjaná americkým štúdiom Double Helix Games a dostáva už trochu nižšie hodnotenia v rámci série za prílišnú amerikanizáciu a zlý PC port, no stále sa drží nad priemerom vďaka zvuku, hudbe a grafike. Za to, ako dobre hra graficky vyzerala, si pri niektorých brutálnejších scénach vyslúžila dokonca cenzúru v Austrálii.

 

Silent Hill: Shattered Memories - 2009 - Wii, PS2, PSP  [karta hry]

História Silent Hill hier

Technológiou vzad, no kvalitou vpred - aj takto by sa dala nazvať siedma hlavná Silent Hill hra. Opätovne vyvíjaná Britmi z Climax Studios, hra dostala vysoké skóre a pochvaly aj za výnimočne dobrý voice acting a zábavné využitie Wii ovládačov v niektorých herných prvkoch. Hra sa stala príbehovou reimagináciou prvého dielu s novými aj starými postavami, kedy hlavná postava bola znova Harry. Jedna časť hry bola pritom z prvej osoby, kde ste odpovedali na otázky behom psychoterapeutického posedenia, zatiaľ čo druhá časť sa odohrávala vonku s pohľadom cez rameno, pričom obe časti sa svojimi rozhodnutiami navzájom ovplyvňovali.

 

Silent Hill: Orphan 3 (mobile 3) - 2010 - Mobil [karta hry]

História Silent Hill hier

Zakončenie Orphan trilógie sa rovnako ako druhý diel nieslo v znamení slušných hodnotení. Hra bola oceňovaná za prepojenie trilógie, dobrú grafiku, vylepšenie súbojov a za atmosféru.

 

Silent Hill: Downpour - 2012 - recenzia - PS3, X360 [karta hry]

História Silent Hill hier

Posledný vydaný hlavný diel Silent Hill série často považovaný fanúšikmi za ten najslabší. Kritici mali na hru zmiešané reakcie kvôli jej technickému stavu pred aplikovaním patchu, absencii hudby od Akiru Yamaoku, súbojovému systému, neprítomnosti akéhokoľvek New Game Plus módu oproti predchádzajúcim hrám atď. Hra však bola stále chválená za dobrý príbeh, atmosféru a skúmanie sveta a ako jediná podporovala 3D okuliare. V našich končinách je hra ale stále najviac zaujímavá tým, že bola vyvíjaná českými bratmi z Vatra Games.

 

Silent Hill HD Collection - 2012 - PS3, X360 [karta hry]

História Silent Hill hier

Jedným slovom nedokončená HD kolekcia od Konami len s druhým a tretím Silent Hillom. Obe hry tak boli predstavené na novú generáciu konzol úplne zabugované a plné chýb, čo bolo hlavne kvôli Konami a ich strate originálnych zdrojových kódov. Taký Silent Hill 3 v novej edícií navyše nemal ani možnosť výberu pôvodného dabingu.

 

Silent Hill: Book of Memories - 2012 - PS Vita [karta hry]

História Silent Hill hier

Asi najväčšie odbočenie hrateľnosťou od zvyšku série. Book of Memories sa hral ako izometrický dungeon crawler, s ktorým Konami mierilo na krátke, kooperačné posedenia. Kvalitatívne hra nebola vôbec zlá až po moment, kým si ľudia pri hraní nezačali všímať jej názov.

 

P.T. (playable teaser) - 2014 - PS4 [karta hry]

História Silent Hill hier

First person hrateľný teaser na hru menom Silent Hills vyvíjanú štúdiom Kojima Productions na čele s Hideo Kojimom odbachol internet a dal vzniku mnohým iným hrám a sériám. Tento opakujúci sa koridor hrôzy bežiaci na Fox Engine mal milióny stiahnutí a bol považovaný mnohými hráčmi za jeden z najlepších hororových zážitkov a veľkolepý návrat Silent Hillu na next gen konzoly. O to viac boleli nasledovné zistenia, že Kojima opúšťa Konami, celý projekt hry sa ruší a P.T. demo bolo stiahnuté z PS store. A s demom sa do úzadia bohužiaľ na dlhé roky stiahla aj nádej na ďalšie hry z tohto sveta.

 

Silent Hill: Ascension - 2023  

História Silent Hill hier

Interaktívny zážitok menom Silent Hill: Ascension je prvým exemplárom v znamení návratu Silent Hillu. Má vyjsť v roku 2023 no nevieme, kedy. Rovnako ako sa stále nevie, čo podľa Konami vlastne znamená interaktívny zážitok. Možno hrateľný film?

 

Silent Hill 2 (remake) - 2023 - PC, PS5 [karta hry]

História Silent Hill hier

Jeden z ďalších novo oznámených Silent Hill projektov bol aj dlho očakávaný Silent Hill 2 remake. Je vyvíjaný poľskou spoločnosťou Bloober Team, tvorcami hier Layers Of Fear, Observer a The Medium. Na vývoj hry sa vracajú aj Akira Yamaoka ako skladateľ a Masahiro Ito ako concept artist. Hra beží na Unreal Engine 5, je vo vývoji už tri roky a zmení uhol kamery na moderný pohľad cez rameno.

 

Silent Hill: Townfall  [karta hry]

História Silent Hill hier

Townfall je spin-off projekt rovnako záhadný ako aj projekt Ascension, a hoci sa z jedného záberu v traileri špekuluje, že by mohlo ísť o napojenie na Silent Hills od Hidea Kojimu, stále sú to len teórie. Hra nemá dátum vydania a vie sa len to, že ju vyvíja štúdio No Code, tvorcovia oceňovaných Stories Untold a Observation. Hru vydáva tentokrát Annapurma Interactive. Ide o prvú Silent Hill hru, ktorá nevyjde pod Konami.

 

Silent Hill f   [karta hry]

História Silent Hill hier

Silent Hill f na stôl neprináša tiež veľa informácií a vieme teda len to, že jeho hlavná postava bude asi žena, bude zasadený v Japonsku v 60. rokoch, má pekný trailer a robia na ňom ľudia z Neobards Entertainment, kde Ryukishi07, tvorca When They Cry série, je scenárista, a Ōkami Kakushi je herný režisér projektu.





Páči sa mi! (+1)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk