IPHONE 14 PRO MAX

IPHONE 14 PRO MAX

Komplexné doháňanie restov Apple spôsobom

Pred pätnástimi rokmi spôsobila Apple na poli mobilných telefónov revolúciu, o akej sa dovtedy nikomu ani len nesnívalo. Rozhodne aj vďaka svojmu tvrdohlavo-unikátnemu prístupu, ktorý hrá v podstate iba na istotu, sa k tomuto roku dokopy predalo už viac ako 2,2 miliardy iPhone zariadení. Najnovšia, poradovým číslom 14 označovaná generácia týchto inteligentných spoločníkov, sa nám už tradične predstavila na septembrovom evente a s ňou sme sa po dlhých rokoch dočkali aj niekoľkých, pre konkurenciu už dobre známych fíčerov.

Modely iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro a práve tu nami recenzovaný iPhone 14 Pro Max rozširujú tohtoročnú, dizajnovo stále ikonickú ponuku Apple smartfónov. Tá má rozhodne stále čo poskytnúť aj napriek tomu, že na prvý pohľad by ste ju od minuloročných trinástok či ich dvanástkových predchodcov rozlíšili iba ťažko. Avšak práve Pro modely tento rok prichádzajú so zásadnejšími zmenami, ktoré budú najbližšie roky definovať nielen vizuál ďalších iterácií iPhone, ale zároveň sa pre svet mobilných výrobcov stanú zdrojom jednoznačnej inšpirácie...

Čo takto pozrieť sa na iPhone cez širší objektív?

K tejto recenzii by som mohol pristúpiť podobne ako ku ktorémukoľvek inému smartfónu, či akejkoľvek hardvérovej výbave, a teda iba jednoducho zhodnotiť plusy a mínusy, pridať známku a považovať článok za hotový. Ak vás zaujíma iba takáto krátka forma recenzie a sledujete vývoj Apple produktov každoročne, môžem vás v rýchlosti uistiť, že kúpou nemáte rozhodne čo stratiť. Ak potrebujete čítať tieto slová, tak iPhone 14 Pro Max rozhodne ODPORÚČAM a ak je k tomu nutné priradiť aj známku, hodnotím ho na 9.0. Už tradične vieme asi všetci, že dostaneme v podstate to isté, čo ponúkol minuloročný Pro Max, a preto sa vám asi po roku upgrade neoplatí. Ak však čakáte na nového spoločníka dlhšie ako 3 roky, a tak ste sa napríklad ešte k predizajnovanému telu iPhone nedostali, toto je rozhodne vhodný adept na upgrade.

Funkcie, ako Always On Display, na trhu takmer neprekonateľná foto zostava, rýchlonabíjanie (stále obmedzené iba na 27W), premiéra podpory e-SIM, detekcia zrážky, podpora núdzovej satelitnej komunikácie, veľmi pôsobivý Dynamic Island umožňujúci po prvýkrát akýsi multitasking, prémiové skleneno-oceľové telo, obdivuhodne jasný a veľký displej, excelentné reproduktory, s prehľadom dvojdňová výdrž batérie a množstvo iných detailov a inteligentného softvéru, robia z iPhone 14 Pro Max zviera na trhu, ktorého kúpou iba získate. Ale aj pri jeho najlacnejšej konfigurácii stratíte 1449€.

Z mínusov treba napríklad spomenúť, že ak by vám vadila naďalej pretrvávajúca prítomnosť lightning portu, žiaľ, budete si musieť počkať ešte minimálne rok. Operačný systém je pre niekoho kapitola sama osebe, avšak s najnovšou verziou softvéru iOS 16 pracuje dizajn štrnástky bravúrne a oceníte množstvo detailov, ktoré s ňou prišli do iPhone dokonca aj po prvýkrát. Napriek tomu, že si nemusíte rozumieť práve s ekosystémom Apple, stále sa vám tak dostanete do rúk veľmi prémiové zariadenie, ktoré si svoju cenu (žiaľ, aj so slovenskou reseller prirážkou) asi celkom dobre obháji.

Dúfam, že je takéto jednoduché zhrnutie pre netrpezlivcov alebo ľudí, ktorých zaujímajú iba fakty týkajúce sa vylepšení, dostačujúce, no ak nie ste fanúšikom iPhone od Apple alebo by vás zaujímalo aj čosi viac, prosím pokračujte v čítaní. Rozhodol som sa totižto k tejto recenzii pristúpiť tak trochu inak a zobrať preto do úvahy nielen všetky moje roky používanie iPhone, ale zároveň aj porovnať môj zážitok z každodenného, už trojročného používania modelu iPhone X s používaním absolútnej novinky. Práve pre ľudí akými som ja, je totižto určený biznis model každoročného vydávania produktov, nakoľko si vieme značku v priebehu rokov obľúbiť a následne tak plynule prejsť na najnovšie a najlepšie zariadenie od nami overeného výrobcu. Preto sa teda pohodlne usaďte a ponorte sa do mojej (dúfam nie veľmi zdĺhavej) analýzy iPhone 14 Pro Max z pohľadu každodenného iPhone X používateľa.

iPhone 14 Pro MAX
iPhone 14 Pro MAX Balenia už dnes nie sú to čo kedysi, ale aspoň ten kábel tam ešte ponechali.
Balenia už dnes nie sú to čo kedysi, ale aspoň ten kábel tam ešte ponechali.


iPhone 14 Pro MAX Novú fialovú farbu som si extrémne obľúbil a myslím si, že patrí medzi jednu z najkrajších, ktoré sme za tie roky na iPhone videli.
Novú fialovú farbu som si extrémne obľúbil a myslím si, že patrí medzi jednu z najkrajších, ktoré sme za tie roky na iPhone videli.


iPhone 14 Pro MAX Drobné detaily,  jeako na fialovo trblietajúci sa nápis iPhone či zapečatená krabička, dodávajú produktu prémiovejší unboxing zážitok.
Drobné detaily, jeako na fialovo trblietajúci sa nápis iPhone či zapečatená krabička, dodávajú produktu prémiovejší unboxing zážitok.





Dobre známa kostra je nabitá novými vnútornosťami

Napriek tomu, že počet Megapixelov najnovšieho fotoaparátu či miliampérhodinový objem batérie dnes už neznamenajú to čo kedysi, podrobné špecifikácie sú stále pre mnoho ľudí esenciálnou súčasťou akejkoľvek recenzie. Model iPhone 14 Pro Max rozhodne upgraduje vnútornosti oproti svojmu predchodcovi, avšak rozdiely už asi nikdy nebudú také badateľné ako pred zopár rokmi. Lepšie fotoaparáty, displej, batéria, reproduktory a všetko pekne drží pokope, zase o niečo lepší softvér. Podrobné špecifikácie pre iPhone 14 Pro Max sú nasledujúce:

  • Displej: 6.7 " Super Retina XDR OLED, HDR10, Dolby Vision, 120Hz, 1000 s (typ), 1200 nit, 1284 x 2778px
  • Procesor: Apple A16 Bionic
  • OS: iOS 15
  • Pamät: 6GB RAM / 128GB, 256 GB, 512GB, 1 TB NVMe
  • Kamera: 48 MP, f/1.8, 26mm (wide), 12 MP, f/2.2,77mm (telephoto), 3x optical zoom, 12 MP, f/2.2,13mm, 120° (ultrawide), TOF 3D LiDAR scanner (depth)
  • Selfie: 12 MP, f/1.9, 23mm (wide)
  • Nabíjanie: 27W
  • Rozmery:  160.8 x 78.1 x 7.7 mm 
  • Váha: 240 g
  • Batéria:  4352 mAh
  • plná špecifikácia >>>


Predtým ako sa vrhnem na porovnanie dvoch fundamentálne odlišných Apple zážitkov, je však potrebné si priblížiť niekoľko pre recenziu nutných bodov, ako je napríklad dizajn. O tom aký model sa mi do rúk nakoniec dostane, som až do jeho rozbalenia skutočne netušil, a preto ma príjemne prekvapil fakt, že som sa mohol zopár dní pohrať práve s nádhernou fialovou verziou 128GB štrnástky. To akú farbu si pri kúpe zvolíte, je badateľné už na samotnom krabičkovom prebale, nakoľko jagavo metalické nápisy ako „iPhone“ či ikonický symbol jablka korešpondujú práve s farbou vami zakúpeného modelu. Elegantne zapečatené balenie má už tradične na vrchnej strane mierne vystúpený, textúrovaný model vo vnútri nachládajúceho sa iPhone, no a celé balenie sa aj naďalej drží svojho skromne-plytkého dizajnu. V balení teda nájdete okrem telefónu iba jeden Lightning do USB-C kábel a nejaký ten stručný návod s jabĺčkovou nálepkou.

Elegantné a posledné tri generácie ikonické telo iPhone nemožno zaprieť aj keby ste boli absolútnym odporcom Apple. Pro modely tentoraz prichádzajú vyhotovené v tradičnej čiernej, striebornej a zlatej farbe, no doplnené sú aj o veľmi nenápadnú a luxusne vyzerajúcu fialovú. Každú farebnú konfiguráciu si môžete podľa preferencie spárovať so 128GB, 256GB, 512GB alebo dokonca až 1TB interným úložiskom, ktoré si na iPhone rozšírite jedine zakúpením iCloudu. Osobne sa priznám, že za Pro model by som si priplatil práve kvôli jeho matnému zadnému sklu, ktoré v kombinácii so spomínanou fialovou (ktorá v závislosti od dopadajúceho svetla niekedy pripomína skôr až sivo-čiernu) vyzerá jednoducho úchvatne. Dizajnovými nadávkami však šetriť nebudem pri lesklej kovovej hrane z nehrdzavejúcej ocele, ktorá síce dokonale plní svoj „telefón hranato-uzatvárajúci účel”, avšak je magnetom na odtlačky a na váhe zariadeniu iba pridáva. Tú si totižto všimnete hneď po vytiahnutí zariadenia z krabičky a uvedomovať si ju neprestanete ani v džínsovom vrecku, najmä ak vám pri behu na autobus stiahne celé nohavice...

Kovový rám už tradične rozdeľujú na viacerých miestach plastové prúžky určené pre antény, ktoré sú tentokrát ešte o niečo viac dôležitejšie. Apple totižto implementovala do všetkých 14-tkových modelov špeciálny typ satelitnej komunikácie, využiteľný v prípade absolútnej núdze. Ak by ste sa teda stratili niekde hlboko v našich slovenských lesoch alebo potrebujete pohotovostnú linku vytočiť kdekoľvek na svete aj bez signálu, toto je funkcia určená práve na to. UI rozhranie by vám malo podobne ako pri hľadaní AirTagu napomôcť k optimálnemu nasmerovaniu telefónu na najbližší, nad Zemou krúžiaci satelit, ktorý vám následne umožní núdzovo vytočiť linku prvej pomoci aj bez signálu. Samozrejme som sa testovaniu tejto funkcie (strácaním sa v lese) veľkým oblúkom vyhol, a preto budeme musieť výrobcovi jednoducho veriť. Podobne som sa nedostal ani k testovaniu do všetkých 14-tkových modelov pridanej Crash detection funkcie, ktorá vie na základe komplexnej analýzy GPS, gyroskopických a iných údajov jednoznačne určiť, či ste mali dopravnú nehodu. Ak nebudete na notifikačnú výzvu o nehode reagovať, telefón za vás automaticky kontaktuje lokálnu linku prvej pomoci. Avšak všetci dúfame, že ani jedna z vyššie spomínaných situácií sa nikdy v našich životoch neobjaví...

Na telefóne, samozrejme, nechýba všetko to, čo je pre iPhone tradičné, ako práve fyzický switch pre vypnutie a zapnutie zvukov. Tesne pod ním sa na ľavej strane od displeja nachádzajú, samozrejme, aj tlačidlá pre ovládanie hlasitosti zvukov a trochu nižšie nechýba ani slot pre SIM kartu. V Amerike by ste si „Pro foun" zakúpili už iba s eSIM-kou, no u nás jestvuje teraz podpora oboch. Pravú stranu rámu mierne kazia piktogramy o správe elektronického odpadu a vysoko nad nimi je tlačidlo pre vypnutie/zapnutie displeja, ktoré je podľa mňa na takéto veľké zariadenie stále príliš vysoko. Na spodnej strane nájdete lightning port určený pre nabíjanie a transport dát, ktorý obmedzuje maximálny výkon nabíjania na 27W, no, samozrejme, nechýba ani 15W bezdrôtové nabíjanie spolu s obľúbeným magnetickým MagSafe.

iPhone 14 Pro MAX
iPhone 14 Pro MAX Nadupaná kamerová zostava je masívnejšia ako kedykoľvek predtým a podobne veľké sú aj vo formáte DNF produkované 48MPx fotografie.
Nadupaná kamerová zostava je masívnejšia ako kedykoľvek predtým a podobne veľké sú aj vo formáte DNF produkované 48MPx fotografie.


iPhone 14 Pro MAX Lightning aj naďalej zostáva, ale tie repráky hneď vedľa neho sú teda úplne iný level!
Lightning aj naďalej zostáva, ale tie repráky hneď vedľa neho sú teda úplne iný level!


iPhone 14 Pro MAX Multitasking sa bude spolu s Dynamic Islandom určite vyvíjať a dúfajme, že predstaví len a len viac.
Multitasking sa bude spolu s Dynamic Islandom určite vyvíjať a dúfajme, že predstaví len a len viac.





Ako by sa pobil dizajn 5-ročného iPhonu X s novinkou 14 Pro Max

V roku 2017 nám Apple predstavil iPhone X, ktorý bol nielen oslavou desiatich rokov ikonického mena, ktoré si iPhone dovtedy vybudoval, ale zároveň bol jedným z prvých telefónov, ktorý sa svojím beztlačidlovým dizajnom displeja pokúsil opäť o revolúciu. Ovládanie mobilov iba gestami alebo softvérovými tlačidlami by sme kedysi považovali za kacírsku myšlienku. A predsa ako rýchlo si naše prsty navykli... Podobne rýchlo sa však museli prispôsobiť aj naše peňaženky, keď sme sa z pódia dozvedeli dovtedy nevídanú, 1000$ cenovku. Za posledných päť rokov sa však k tejto astronomickej sume vyšplhalo množstvo mobilných gigantov a v podstate sa absolútne zmenili naše smartfónové štandardy. Low Budgety, Mid-range a Flagshipy si prerozdelili trh a každá nová generácia sa snaží predbehnúť nielen tú minulú, ale aj všetku konkurenciu. iPhone X bol kedysi amalgamáciou toho najlepšieho, čo Apple dokázala do telefónov vložiť a o to isté sa teraz každoročne pokúšajú práve aj Pro modely každej novej generácie. To ako im to vychádza iba s ročnými pauzami, je otázne, avšak keď sa na to pozrieme  s časovým odstupom, myslím si, že rozdiely sú rozhodne citeľné.

Keby som mal bodovo vypichnúť najväčšie a teda základné rozdiely medzi iPhone X a iPhone 14 Pro Max, dostali by sme sa, samozrejme, k typickým odpovediam, akými sú práve batéria, kamery a displej. Avšak ako každodenný priemerný používateľ X-ka by ste si všimli viacero fundamentálnych rozdielov hneď po prvom uchopení novej 14-tky. Totižto dizajn prešiel zo zaoblených hrán na ploché a hranaté, jabĺčkové logo sa na zadnom, tentokrát už matnom skle sa presunulo do stredu a všetky informácie o elektroodpade a dizajne vytvorenom v Kalifornii odtiaľto zmizli. Až 240-gramový telefón je výrazne ťažší, a to nie len vďaka svojej veľkosti, ale práve kvôli použitým materiálom a rovnako aj pozmenenému dizajnu, ktorý sa inšpiroval práve milovaným iPhone 4/5. SIM karta kedysi pokojne odpočívala pod power tlačidlom a napríklad aj také reproduktory mali rovnaký počet dierok na každej strane od lighting portu, ktorý Apple vymení najskôr asi až o rok... Takže predsa len si najnovší model aj napriek päťročnému vývoju niečo od svojich z predchodcov zachoval.

Rozmanitejšia a zábavnejšia kamerová zostava je naďalej spojená s brilantnou AI

Ktokoľvek však rozhodne nebude mať problém povšimnúť si zmien na kamerovom oddelení. Namiesto kedysi jednoduchého pilulkového tvaru pripomína terajšia iPhone zostava skôr akýsi kuchynský sporák. Kedysi sme si vystačili iba s hlavným senzorom, doplneným o teleobjektív, no dnes k tejto zostave pribudla aj ľuďmi milovaná, širokouhlá šošovka. Prisvetľovacia dióda, v našich krajoch známa skôr pod názvom blesk, pôsobí na mojom X-ku väčšia ako samotný objektív, čo sa teda o tej na najnovšom iPhone povedať rozhodne nedá. Jeho foto zostava totižto pôsobí neporovnateľne masívnejšie a je vystúpenejšia ako na ktoromkoľvek inom iPhone doteraz. Po prvýkrát od 6S sa zmenil počet Mpx hlavnej kamery z veľmi schopných 12Mpx (ktoré si Apple obhajoval rok za rokom najmä vďaka kvalitnému AI), až na bájnych 48Mpx.

Áno 48Mpx väčší senzor prepustí omnoho viac svetla a vy sa tak budete tešiť z krajších a výrazne detailnejších fotiek. Realita 48Mpx fotoaparátu je však trochu iná. Fotiť s týmto rozlíšením, ktoré je efektívne dvojnásobným pixelovým násobkom strán každej fotografie (12Mpx – 4032 x 3024, kedy jedna fotografia zaberie orientačne 2-4MB; 48Mpx – 8064 x 6048 a objem dát fotografie ohromných 80MB), dokážete jedine v režime Pro Raw. Fotografie vyfotené v Raw formáte by sa laicky a zjednodušene dali prirovnať k formátom, ktoré nájdete na profesionálnych kamerách či zrkadlovkách a vám sa tak dostane čo najčistejší a informáciami najviac nabitý záber, vhodný práve na rozsiahlu editáciu. Avšak treba si uvedomiť, že napriek tomu, že približovanie na omnoho detailnejších fotografiách a hľadanie detailov na vašom drobnom iPhonovom displeji je určite zábavné, takéto fotografie sa bežnému používateľovi fotiť neoplatí.

Profi fotograf zaiste radšej siahne po poriadnej zrkadlovke alebo jedine, že by sa podujal na akúsi výzvu fotografovania s mobilom. No pri množstve miesta aké jedna takáto fotografia zaberie, dlhšom čase potrebnom na jej spracovanie a absencii live fotografie si veľmi neviem predstaviť od širokej, rýchlo-cvakajúcej verejnosti inklinovanie k tomuto módu. Pro Raw si navyše musíte sami zapnúť priamo v nastaveniach, čo teda bez znalosti, že takýto mód existuje, vlastne asi ani nijako nezistíte. Viem si teda predstaviť, že túto možnosť využijú maximálne amatérski fotografi, ktorí sa snažia s mierne nižším budgetom naučiť ako čo najlepšie pracovať s mobilnou zostavou alebo nejaký tí influenceri, ktorí sa vyžívajú v editácii fotografií. Ale osobne by sa mi nechcelo cez lightning port presúvať tieto veľké formáty, a tak je jedinou možnosťou buď dokúpenie iCloudu (kam sa fotky tiež chvíľu uploadujú a stiahnuť ich tiež nebude úplná hračka), alebo nahodiť ich priamo v telefóne do editovacej aplikácie a rovno zdieľať. Všetci sa tak asi už tešíme, keď Apple vymení svoj zastaraný lightning za štandardy, ktoré ponúka práve USB-C (aj keď svojou konštrukciou nemusí byť natoľko solídne a odolné).

S hlavnou kamerou sa mi teda pracovalo úžasne a fotky z nej sú, ako môžete sami posúdiť, úchvatné. Ak sa na fotku pozriete hneď po jej odfotení, zachytíte často aj ten moment, kým nejaké tie rozsiahlejšie detaily na fotografii ešte chýbajú a ako magická AI dotiahne všetky nedostatky k dokonalosti. Oproti môjmu X-ku som si až priveľmi užíval nočnú fotografiu, ktorá v roku 2017 na iPhone ešte nejestvovala. Fotografia oblohy je dokonalým porovnaním, kedy s expozíciou X-ka vyfotíte v noci iba žiarivú guľu a šum navôkol, no 14 Pro ponúkne fotografiu, na ktorej dokonca uvidíte aj hviezdy. Nočný režim rozjasní tmavú noc na nepoznanie a množstvo detailov je skutočne aj pri takejto náročnej fotografii pôsobivé. Širokouhlá šošovka mi rovnako chýba a možnosť stáť meter pred veľkým objektom a celý ho poňať do záberu si neviem vynachváliť. Vďaka väčšiemu 48Mpx senzoru však Apple pridal do kamerovej aplikácie aj 2x zoom, ktorý vlastne iba zoberie 12Mpx uprostred 48Mpx senzoru tak, že skombinuje každé 4 pixely do jedného. Toto inteligentné riešenie je v kombinácii s ich AI pomocníkom natoľko efektívne, že strata svetla a detailov tu v podstate oproti 1x fotografii neexistuje. Telefoto 3x tu, samozrejme, nechýba tiež a vďaka optickému zoomu sa dostanete až na 15x priblíženie.

Posledné roky si však iPhone vydobyl, okrem povesti jedného z najlepších fotografov na trhu, aj meno medzi veľkými kamerovými hráčmi. Už moje staré X-ko dokázalo tvoriť pomerne stabilný 4K obsah v 60FPS avšak optická stabilizácia, ktorú si užijete vďaka 14-tke je neskutočná. Kamera je tento rok obohatená aj o takzvaný Action mode, ktorý pridáva v 2,8K a 30FPS extrémne agresívne stabilizované video. Pri jeho zapnutí sa automaticky prepne na širokouhlú, avšak dosť orezanú kameru, ktorá je určená práve na záznam ťažkých atletických výkonov v pekne stabilizovanom formáte. Od iPhone 13 zostáva aj naďalej integrovaný Cinematic mód, ktorý sa pokúša svojou softvérovo regulovanou hĺbkou ostrosti imitovať profesionálne kamery a dokonca už aj v 4K a 24FPS (pri 13 sme si museli vystačiť s 1080p a 24FPS). Oh a takmer by som zabudol, že moja 7MP selfie kamera má oproti tej 12MP z najnovšieho iPhone už rozhodne tie najlepšie roky za sebou. Či už sa teda bavíme o fotografii alebo natáčaní akéhokoľvek videa, Apple je na trhu takmer bez konkurencie a zase o kus väčší kamerový výrez si iPhone 14 rozhodne obhájil. (Mierne iritujúca poznámka smeruje ešte na nutnosť zapínať makro kameru dosť skoro, nakoľko výrazné približovanie k objektu nový senzor nezvláda úplne najlepšie)

iPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAXiPhone 14 Pro MAX

Displej dobiehajúci resty naberá náskok pred konkurenciou

Displej je čosi, čo na prvý pohľad nevzbudí veľa rozruchu vzhľadom na (ne)viditeľné množstvo zmien, ale v skutočnosti ich tu je podobne veľa ako pri kamerách. Samotný displej totižto prešiel už dvoma zásadnými iteráciami od vydania X-ka, a teda najskôr sa notch alebo teda displejový výrez pri 13-tke zúžil o 20%, no a tento rok sa v Pro modeloch úplne odstrihol od bočných hrán a stal sa z neho pilulkový Dynamic Island. Tento ostrovček sa stal dokonalou kombináciou hardvéru a softvéru na ktorom sa vybláznili nielen dizajnéri, ale aj animátori a celý marketingový tím. Na veľký notch sa sťažovali fanúšikovia Apple aj po vydaní 13-tky s užším výrezom (ale mierne väčšou dĺžkou), ktorý schoval jeden z dvoch stereo reproduktorov vyššie k hrane telefónu a tak sa mohol zúžiť celý notch. Tento rok si zúžený notch zachovávajú iba základné 14-tky a modely 14 Pro dostávajú zmenšený upgrade.

Slová Dynamic Island vzbudzujú vo veľa ľuďoch nechuť a iritáciu Apple spoločnosťou, ktorá má neustále potrebu pomenovávať svoje výtvory (práve tento však prirovnávajú viacerí nadšenci k dizajnovému prvku na telefóne LGv10), avšak mne sa práve toto slovné spojenie zdá veľmi výstižné. Tento pilulkový výrez v skutočnosti klame telom, nakoľko sa skladá z dvoch rôznych výrezov, z ktorých jeden schováva kameru a druhý všetku techniku potrebnú pre ikonické FaceID. Apple však v priestore medzi nimi drží pixely vypnuté a tak nevyzerá výslední výrez ako písmeno „i“, ale skôr ako pilulka, ktorá je o čosi užšia ako dobre známy notch. Dynamic Islandu (ďalej DI) by sa skutočne dal venovať samostatný článok, nakoľko inžinieri preň stvorili úplne nový engine, dali mu originálne funkcie a rozsiahly set unikátnych animácií. Jednoducho je to výrez spravený práve Apple spôsobom, teda tak trochu inak a skutočne precízne.

DI je v skratke nástroj určený na originálny spôsob riešenia multitaskingu na iPhone, ktorý uľahčuje interakciu s vybranými spustenými aplikáciami. Ľubovolne sa naťahuje, mení rozmery, stáva sa akoby interaktívnym widgetom, „nasáva aplikácie“, reaguje na dotyky, skladuje v sebe až dve na pozadí bežiace aplikácie, zobrazuje viacero notifikácií o stave zariadenia a mnoho iného. Avšak napriek všetkým krásnym a originálnym animáciám, multitaskingovým možnostiam a elegantnému využitiu technologického nedostatku DI iba jednoducho jestvuje... Mám pocit, že táto funkcia totižto zatiaľ nemá, aj napriek svojim dobrým nápadom, veľa spôsobov využitia vlastného potenciálu naplno. Zopár vecí, ktoré DI umožňuje sú napríklad tieto:

  • Reaguje na dotyk decentnou, ale hravou animáciou nafúknutia.
  • Pri využití gesta na návrat do domovskej obrazovky akoby vcucne podporovanú spustenú aplikáciu a prispôsobí jej akciám svoj vzhľad.
  • Po kliknutí na aplikáciu bežiacu na DI vás vráti späť do aplikácie, pri dlhšom podržaní sa rozšíri DI na akýsi interaktívny widget.
  • DI „dynamicky“ mení svoje rozmery a prispôsobuje sa viacerým akciám, resp. na jeho pozadí bežiacim aplikáciám.
  • Zobrazí stíšenie alebo zapnutie zvukov/Focus mód.
  • Zobrazí indikátor nabíjania.
  • Pri využívaní kamery/mikrofónu v aplikáciách zobrazuje LED indikátor.
  • Informuje o nízkom stave batérie.
  • Zobrazí použitie FaceID.
  • Zobrazí pripojené Bluetooth zariadenie.
  • Informuje o stave prenosu cez AirDrop.
  • Zobrazuje hotspot symbol pri zdieľaní internetu.
  • Rozšíri sa na widget s prichádzajúcim hovorom a je aktívny aj v jeho priebehu.
  • Zobrazuje na pozadí bežiace aplikácie, ako napríklad hudobné/podcast aplikácie ako napríklad Apple Music/Spotify (aj s miniatúrou albumu a animáciou zvukovej stopy), stopky, časovač, mapy, hlasové alebo obrazovkové nahrávky.
  • Umožňuje mnoho iných akcií (dokonca sa stal aj súčasťou interaktívnej hry Hit the Island) a ešte viac ich príde, nakoľko Apple otvoril DI aj pre vývojárov tretích strán.

DI má teda byť kedykoľvek pripravený na interakciu, a preto musí byť na dotyky prispôsobená aj plocha okolo neho. Vždy keď sa DI dotknete, rozkošná animácia ho akoby mierne nafúkne a podobne reaguje aj na zatlačenie. Na zacapkanú kameru si zvyknete okamžite a rozkošné animácie, pohodlný multitasking a iné elegantné prvky si zamilujete. V momentálne obmedzenom stave som si užíval zatiaľ iba animácie, interaktívne widgety a viacero drobností, ktoré sa dúfam budú rokmi len rozširovať. Nemožno však Apple uprieť, že z akejsi nešťastnej fíčery spravila skôr pôsobivý nástroj, ktorý je oproti môjmu zastaralému a priveľkému notchu nielen zábavnejší, ale aj o niečo elegantnejší. Niet teda pochýb, že o rok/dva uvidíme na trhu viacero imitácií a variácií, ktoré posunú možnosti takéhoto nástroja zase o kus ďalej.

Super Retina XDR OLED displej bol prítomný už aj na iPhone X, avšak teraz si užijete nielen obohatenie o zopár pixelov a centimetrov, ale aj 120Hz-ovú technológiu ProMotion. iPhone 14 Pro Max má na svojom 6,7" displeji rozlíšenie až 2796 × 1290, čo síce nie je oproti rozlíšeniu 2436 × 1125 na 5,8" iPhone X žiaden veľký pokrok, ale osobne si už ani neviem predstaviť, načo by nám na takto drobnom zariadení bolo viac pixelov... Faktom ale zostáva, že vidieť po prvýkrát 120Hz na iPhone (teda po druhýkrát, keďže ho mali už aj 13 Pro modely) bolo pre mňa skutočne magické a lietanie plynulými ponukami, respektíve optimalizovaným svetom iOS si budete skutočne užívať. Adaptívny refresh rate zároveň umožňuje iPhonu dynamicky meniť obnovovaciu frekvenciu na škále jedného až 120-tich hercov, čo na konci dňa šetrí aj vašu batériu. Vracať sa tak k môjmu 60Hz a rýchlo vybíjajúcemu sa starčekovi je teda skutočne zdrvujúce. Navyše 14-tka dosahuje ohromný maximálny jas až 2000 nitov, s čím sa teda mojich 634 nitov nemôže ani z ďaleka porovnávať.

iPhone 14 Pro MAX
iPhone 14 Pro MAX Monštróznych 2000 nitov zaručí dobrú viditeľnosť prakticky kdekoľvek
Monštróznych 2000 nitov zaručí dobrú viditeľnosť prakticky kdekoľvek


iPhone 14 Pro MAX Animácie z Dynamic Islandu uvidíte aj na obrázkoch a prešperkovaného softvéru na obdiv je tu skutočne hojne!
Animácie z Dynamic Islandu uvidíte aj na obrázkoch a prešperkovaného softvéru na obdiv je tu skutočne hojne!


iPhone 14 Pro MAX Dynamic Island a veľmi jasný Always On Display majú svoju premiéru v Pro iPhone 14-tej generácie.
Dynamic Island a veľmi jasný Always On Display majú svoju premiéru v Pro iPhone 14-tej generácie.





Displej som však na začiatku tejto sekcie označil za „dobiehajúci resty”, čo sa prejavuje najmä novými funkciami, akými je napríklad aj nový Always On Display (ďalej AoD). Ten na Androidoch poznajú užívatelia už poriadne dlho, no Apple si ho jednoducho potreboval spraviť po svojom, čo v preklade znamená až v momente, kedy sú si jeho spoľahlivosťou jednoznačne istí. Väčšina AoD, s ktorými sme mali možnosť interagovať, má po vypnutí displeja podobu jednoduchej čiernej obrazovky, zobrazujúcej dátum, čas a občas aj nejakú tú notifikáciu. Apple však efektívne premení iba vašu uzamknutú domovskú obrazovku na jej tmavšiu verziu, nastaví refresh rate na 1Hz za sekundu a prehlási funkciu za AoD. Avšak okrem neutíchajúceho pocitu, že som zabúdal vypínať obrazovku, sa na funkciu skutočne nemôžem sťažovať. Vidieť neustále vlastnú tapetu je síce mierne rušivé, ale v kombinácii s funkciami úprav uzamknutej obrazovky (pridanými v iOS 15) mi boli všetky esenciálne informácie zobrazené aj bez toho, aby som musel odomykať obrazovku vedľa mňa položeného telefónu či mrkať pohľadom na hodinky.

Na internete sa, samozrejme, objavila ihneď kopa tvrdení, že tento AoD, ktorý zobrazuje iba stmavenú homescreen, je pre batériu extrémne náročný a čerpá z nej nehoráznu čiastku. Priznám sa, že som mal trochu z takto agresívneho AoD obavy trochu tiež a po vypnutí funkcie som si dlhšiu životnosť batérie jednoznačne všimol. Vtipné však bolo sledovať porovnávacie videotesty, z ktorých jasne vyplynulo, že v kombinácii s úžasným softvérom čerpá AoD za celú noc menej percent batérie, ako napríklad najnovší Pixel či Samsung.

Vnútornosti hodné šampióna

Keď už je reč o batérii, asi bude na mieste venovať krátky segment nielen tej, ale aj zvyšku vnútorných komponentov. 4,323mAh batérie je tentokrát o asi 30mAh menšia oproti svojmu minuloročnému predchodcovi, avšak výkon ponúkne takmer totožný a to aj napriek viacerým novým, intenzívne čerpajúcim funkciám. Nabiť túto nie extrémne veľkú batériu z 0% na 100%, bude väčšine nabíjačiek trvať čosi okolo dvoch hodín, avšak pri využití najefektívnejších metód sa dostanete asi na 100 minút. Jej míňanie je potom veľmi individuálne, vzhľadom na to, akým intenzívnym používateľom ste. Apple predpokladá 19 hodín videoprehrávania a so zapnutým AoD, 120Hz displejom aj nie práve šetrným používaním môžem bezproblémovo takéto vyhlásenia potvrdiť. Druhý deň od nabitia som končil s približne troma percentami batérie a po vypnutí všetkých funkcií navyše a šetrnejšom užívaní som sa dostal nad hranicu troch dní. O batériu teda rozhodne strach mať nemusíte. Naproti tomu také moje X-ko s 80%-ným zdravím batérie vydrží čosi okolo 5-6 hodín, a teda nosenie power banky je nutnosťou.

Výdrž batérie podporuje nielen dobre optimalizovaný softvér, ale aj veľmi nenáročný, po novom už 4-nanometrový, 6-jadrový A16 Bionic čip. Základné 14-tky sa však tento rok po prvýkrát nedočkajú upgradu CPU a miesto neho sa budú musieť uspokojiť s minuloročným čipom A15 Bionic, ktorý by však mal mierny facelift. Jeho efektivitu a rýchlosť som si v porovnaní s 10nm A11-kou prítomnou v X-ku všimol takmer okamžite napríklad v aplikácii Shortcuts. Tieto odkazy tvorené pomocou asistenta Siri sú pohodlným nástrojom, vďaka ktorému si domovskú obrazovku viete pekne prispôsobiť a zároveň sa ľahko a pohodlne dostať k úlohám, ktoré často používate. Samozrejme sa efektivita nielen CPU, GPU, ale aj pamäte ukáže v rôznych iných činnostiach, akými je napríklad celkový počet v Chrome otvoriteľných kariet, možnosť hrať aj tie najnáročnejšie hry na najvyšších detailoch alebo aj taká úplne obyčajná vec, akou je plynulá orientácia v celom softvéri. Lebo to sa priznám, že tu už môj 5-ročný iPhone X už citeľne zaostával.

Údajne rýchle (15W) bezdrôtové nabíjanie ponúkne najnovšia 14-tka tiež, a teda oproti prvej Qi technológii prítomnej iPhonoch, sa rýchlosť strojnásobila. Apple si stále stojí za šetrením batérie pomalšími nabíjacími rýchlosťami, ale nejaký malý progres tu predsa len je. Silné magnety rozmiestnené pozdĺž cievky, známe ako Magsafe, zostávajú už od modelov iPhone 12 aj naďalej prítomné a to práve preto aby zjednodušili bezdrôtové nabíjania. Samozrejme sa s ich predstavením otvorila na trhu aj ďalšia poriadne veľká diera na trhu a preto dnes nájdete v ponuke už tisíce magnetických nabíjacích káblov, peňaženiek, power bánk a kadejakých iných vychytávok.  

Samozrejme, batériu aj všetky ostatné vnútornosti ochráni certifikácia IP68, ktorá oproti X-kovej IP67 vzrástla o jeden bod. Asi netreba ani nijako zvlášť uvádzať fakt, že podpora 5G pri najnovšom iPhone nechýba už od 12-tok. 3,5mm jack sme všetci už dávno oplakali pri iPhone 7, takže ten mi chýbal už aj pri X-ku. Rozhodne však nesmiem zabudnúť pochváliť úžasné stereo reproduktory, vďaka ktorým som 14-tku používal až priveľmi často miesto môjho Bluetooth reproduktoru. Stereom sa chvália iPhone už dlho, konkrétne už od sedmičky a keď som teda prešiel zo 6S-ka rovno na X-ko, bol tento rozdiel fenomenálny. Avšak o niečo viac ma teraz zaskočila nielen hlasitosť, ale aj extrémne čistota všetkých zvukov, vychádzajúcich z iPhone 14 Pro Max. Keď som oba telefóny nechal hrať vedľa seba, rozhodne som počul iba jeden z nich a taktiež som mal neustále pocit, akoby zvuky vychádzajúce z iPhone X, prechádzali prv cez nejakú vrstvu látky a zneli tak akosi menej výrazne/čisto. Takže ak počúvate hudbu jedine cez telefón, rozhodne je 14-tka dokonalou investíciou. S plným a čistým zvukom.

iPhone 14 Pro MAX
iPhone 14 Pro MAX S hrami sa táto mašinka popasuje bez najmenších problémov!
S hrami sa táto mašinka popasuje bez najmenších problémov!


iPhone 14 Pro MAX Nakoľko nočná fotografia na X-ku ešte nejestvovala, 14 Pro Max bezkonkurenčne vyhráva aj napriek absencii astrofotografie
Nakoľko nočná fotografia na X-ku ešte nejestvovala, 14 Pro Max bezkonkurenčne vyhráva aj napriek absencii astrofotografie


iPhone 14 Pro MAX Poriadny výkon za poriadnu cenu...
Poriadny výkon za poriadnu cenu...




Výkonnostný rekordér, ktorý sa len tak nezľakne žiadnej hry ani úlohy

Antutu benchmark používame na Sectore pre tabuľkové porovnanie smartfónov v podstate neustále, a tak som s cieľom stiahnutia aplikácie aj pre iPhone 14 Pro Max zamieril rovno na App Store. Okrem faktu, že aplikácia z nejakého mne neznámeho dôvodu prešla do plynulej čínštiny, sa v podstate na procese testovania nič nezmenilo. Otestoval som telefón za studena, teda bez toho aby bol akokoľvek používaný, test som zopakoval druhýkrát tesne po tom prvom a potom som vykonal viacero iných testov, napríklad aj po náročnom používaní. Zo všetkých výsledkov som dospel k priemernému bodovému ohodnoteniu 938 169. A to je teda rozhodne skóre hodné najdrahšej vlajkovej lode od Apple, ktoré má vzhľadom na naše Antutu testovanie takmer o 90 000 bodov navrch oproti minuloročnému 13 Pro Max. No a také X-ko by výkonnostne sa so svojim priemerom 325 113 bodov, schovalo do 14 Pro Max takmer trikrát!

 

Čo sa potom týka hier, tak aj napriek tomu, že nepatrím práve medzi najväčších entuziastov mobilných hier, zopár som si ich vyskúšal. Vďaka aktívnemu predplatnému pre Apple One program mám, samozrejme, k dispozícii aj pre hry stvorený Arcade, a tak som mal konečne možnosť si ho poriadne vyskúšať. Otestované hry ako Shovel Knight Dig, Doodle God alebo aj mnou nedávno recenzovaný PS5 port Lego Brawls či League of Legends: Wild Rift zvládajú bezproblémovo najvyššie detaily a to veru bez akéhokoľvek problému. Samozrejme, s takým výkonom pod kapotou sa dá zvládnuť akákoľvek hra na App Store bez trhania či starosti o plynulosť. A15 ťahá ako divá a predsa sa telefón v podstate neprehrieva, no jeho nadmerné zahrievanie blízko pri porte som si všimol hlavne pri nabíjaní. A, samozrejme ,keď ste mobilne orientovaní hráči, netreba je nutné mať aj poriadnu batériu, s čím rozhodne iPhone problém nemá.

Vďaka LiDAR senzoru je potom samostatnou kapitolou aj hranie na virtuálnej realite alebo využívanie nástrojov, akými je napríklad veľmi presný 3D skener priestorov SiteScape či Measure určený na meranie rozmerov objektov. Osobne som si vyskúšal s augmentovanou realitou iba Five Nights at Freddy's AR, no ak ste fanúšikmi Pokémon GO či iných podobných titulov, presnosť zobrazenia čohokoľvek digitálneho v reálnom prostredí je vďaka tomuto senzoru neporovnateľne lepšia. Na mojom starom-dobrom X-ku som sa o hranie hier už veľmi nepokúšal, nakoľko telefón sa nielenže dosť prehrieval, ale aj jeho baterka a softvér už s modernejšími projektami nestíhali. Preto som sa maximálne pozrel občas na nejaký ten YT, zahral si chvíľu Minecraft Pocket Edition a hlavne som využíval aplikácie na poznámky a plánovanie týždňa. A takéto úlohy zvláda 14 Pro Max rozhodne s absolútnym prehľadom.

POROVNANIE S INÝMI TELEFÓNMI

Pre koho je vlastne táto mašinka?

V prvom rade pre kohokoľvek, kto uvažuje nad upgradom svojho staršieho iPhone (X-11 a menej) a dobre pozná už tento ekosystém resp. neplánuje sa od neho odtrhnúť. Rozhodne sa 14 Pro Max poteší aj človek začínajúci s Apple alebo ktokoľvek, kto hľadá to najlepšie na trhu. Rozhodne vám však nemôžem s čistým svedomím odporučiť tento model, ak ste vlastnili jeho minuloročného predchodcu. Dynamic Island poskytuje a do budúcna dúfam aj intenzívnejšie bude poskytovať možnosti multitaskingu, ale ak sa na to pozrieme komplexne, tak sa jednoducho upgrade kvôli zopár vylepšeniam neoplatí.

Toto porovnanie vám však malo v prvom rade ukázať práve to, že model každoročného vydávania telefónov sa nespolieha na používateľov, akými sú každoroční kupujúci, lebo tých je skutočne málo. Apple totižto mieri svoje snaženie práve na ľudí, ktorý sa vrátia po zopár generáciách k najnovšiemu iPhone a budú opäť túžiť po kúpe toho najlepšieho! Či už teda budete hľadať najlepšie fotoaparáty, alebo najstabilnejšiu kameru, najjasnejší a technologicky najpôsobivejší displej alebo dvojdňového batériového šampióna, iPhone 14 Pro Max je, hoc za astronomickú cenu, na trhu už k dispozícii. A to nielen pre zbohatlíkov a Apple fanatikov, ale aj pre hráčov mobilných hier, mobilných fotografov, influencerov a aj nás, obyčajných smrteľníkov, ktorí jednoducho hľadajú to najlepšie, alebo sa chcú prosto raz za čas tak trochu rozmaznať.

Ja si osobne asi počkám na bájny rok 2025, kedy iPhone, dúfajme, konečne implementuje USB-C (alebo úplne vyhodí port), vyšperkuje Dynamic Island + doplní ďalších mnoho iných funkcií! A kto vie, možno sa dovtedy dočkáme aj mýtického ohybného iPhone, ktorý určite so sebou prinesie zase niečo fundamentálne narúšajúce Apple mobilný trh. Pre extrémistov sa asi oplatí počkať až na rok 2027, kedy, dúfajme, Apple nachystá k 20. výročiu iPhone niečo podobne revolučné, ako bolo v 2017-tom roku moje milované X-ko. Momentálne však nájdete najlacnejší fialový/čierny/zlatý/strieborný iPhone 14 Pro Max v 128GB konfigurácii  za 1449€.


napísal Taiven 9.12.2022
Páči sa mi!
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
97
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
8.5
NOKIA G42 5G
20
[8.9. 2023]
8.5
SAMSUNG SMARTTAG2
52
[22.11. 2023]
8.5
XIAOMI REDMI NOTE 13 PRO+
41
[23.2. 2024]
8.5
SAMSUNG TAB S9 FE
16
[12.12. 2023]
8.5
XIAOMI POCO F5
12
[30.6. 2023]
8.5
SAMSUNG GALAXY A54 5G
10
[5.5. 2023]
IPHONE 14 PRO MAX
+ perfektná nová foto zostava
+ možnosti precíznej videotvorby a fotografie
+ 120Hz, 2000-nitový a farebne nádherný displej
+ inovatívne využitie technologického nedostatku v podobe Dynamic Islandu
+ s prehľadom dvojdňová batéria (pri obmedzení funkcií aj viac)
+ fantasticky znejúce a extrémne výrazné reproduktory
+ crash detection a satelitná komunikácia
+ jasný posun v porovnaní s predchodcami
- zatiaľ nevyužitý plný potenciál Dynamic Islandu
- zvyk na príliš jasný Always On Display
- neustále prítomný pomalý lightning port, nevýhodný na presúvanie nových, veľkých fotografií
- na Slovensku stále prítomná retail cenová prirážka
- pretrvávajúca absencia astrofotografie
- rýchlosť nabíjania (no šetrí batériu)



Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19528)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk