Elitný PlayStation Edge sa nám dostal do rúk, rozhodne nie je iba pre profíkov!

Decentne zrenovované krivky ovládača Edge vám do rúk padnú rovnako dobre ako originál, pridajú rozsiahlu customizáciu a množstvo praktických funkcií, no vďaka tomu utrpí poriadnu ranu cenovku

pridal Taiven 20.12.2022 o 15:00 pod hry
Elitný PlayStation Edge sa nám dostal do rúk, rozhodne nie je iba pre profíkov!

HRY > NOVINKY >

Tesne pred Vianocami sa Sony rozhodlo skrášliť blížiace sa sviatočné dni aj nám novinárom, a preto sa práve naša skromnosť, ako jediná redakcia zo Slovenska, vydala minulý týždeň na púť do útrob kancelárií pražského PlayStationu. Tam sme sa konečne nielen bližšie pozreli, ale aj si poriadne ohmatali a čosi zahrali s budúcoročnou, prémiovou novinkou. 26. januára Sony plánuje vydať svoj prvý profesionálny, 249€-ový ovládač PlayStation Edge, ktorý si rozhodne zamilujú nielen profi hráči! Hneď po príchode do českých kancelárií PS-ka som bol, ako každá z predchádzajúcich štyroch redakcií, poučený o ovládači práve dizajnovým videom, kde bolo vysvetlené zmýšľanie autorov pri jeho návrhu. Nielenže má táto vecička dodať hráčom pocit väčšej kontroly, ale zároveň im vloží do rúk nástroj, ktorý ich spraví silnejšími. Ak teda máte nejaký bonusový kapitál na hráčsku investíciu a dobre známe krivky Dualsense vám vyhovovali, tak práve toto je periféria, ktorá vám poskytne nielen poriadne rozsiahlu customizáciu, priamu softvérovú integráciu od Sony, ale aj kvalitu, ktorá s vami aj pri nešetrnom zaobchádzaní vydrží roky.

Elitný PlayStation Edge sa nám dostal do rúk, rozhodne nie je iba pre profíkov!
Elitný PlayStation Edge sa nám dostal do rúk, rozhodne nie je iba pre profíkov!
Elitný PlayStation Edge sa nám dostal do rúk, rozhodne nie je iba pre profíkov!

Obsahom prekypujúca kabelka pre hráčov

Praktickými puzdrami pre akúkoľvek techniku som posadnutý a preto som sa do toho od ovládača Edge (aj napriek jeho cenovke) ihneď zamiloval. Toto z tvrdého plastu zhotovené, simplisticky-elegantné, čisto biele puzdro pre vášho nového miláčika je preplnené modulmi na customizáciu. Na vrchnej strane ho zdobí PlayStation logo, zospodu nájdete pretlačené štyri symboly akčných tlačidiel, no a perfekcionisti nájdu logo aj na plastovom krúžku na každom zo zipsov. Zadná strana disponuje odklápacím viečkom so suchým zipsom, slúžiacim na pohodlné zavedenie nabíjacieho kábla priamo do v puzdre odpočívajúceho ovládača. Tu si zároveň uvedomíte, ako veľmi by sa pre Edge hodilo obohatiť puzdro o bezdrôtové nabíjanie.

Dnu je obsah organizovaný do troch sekcií, kde vo vrchnej nájdete elastickú sieťku pre odloženie dvojmetrového USB-C do USB-C kábla (odporúčam naň zohnať gumičku/pásku, keďže priložený pásik nevydržal ani len dva dni novinárskej interakcie). Spodná polovica puzdra obsahuje na ovládač presne vytvarované priehlbinky a pod ním sa nachádza akýsi silikónový podstavec na všetky doplnky. Pod doplnkami chápte štyri náhradné analógové páčky (2 vyššie a 2 nižšie) s povrchovou textúrou pre lepšie uchopenie, poistkový zámok pre nabíjací kábel do ovládača zabraňujúci jeho vypadnutiu, štyri magnetom prichytávané spodné páčky/tlačidlá a prázdnu priehradku, ktorú som údajne ako jediný identifikoval ako miesto pre vymeniteľný modul páčky. Každý prvok customizácie má takto v puzdre jednoznačne určené svoje miesto, no rozhodne sa stáva, že s výrezmi pre tlačidlá v silikónovom podstavci je potrebné pri vkladaní bojovať...

Elitný PlayStation Edge sa nám dostal do rúk, rozhodne nie je iba pre profíkov!
Elitný PlayStation Edge sa nám dostal do rúk, rozhodne nie je iba pre profíkov!
Elitný PlayStation Edge sa nám dostal do rúk, rozhodne nie je iba pre profíkov!

Skutočne profesionálny hardvér

Edge by sa jednoducho dal označiť za DualSense 2.0, teda akúsi evolúciu pôvodného ovládača, ku ktorému sa mi po dvoch hodinách s novinkou vracalo pomerne ťažko. Váha oboch generácií je takmer totožná a dizajn sa drží až na výnimky, ktoré údajne uvádzali ako negatíva aj ostatní novinári, verne originálu. Napríklad taký pod páčkami umiestnený, dizajnový čierny plast je po novom lesklý, a tak bude po hraní či rozoberaní ovládača zacapkané úplne všetko. Smerovacie tlačidlá na D-pade sú taktiež už čierne a rovnaký facelift dostali aj akčné tlačidlá. Čierna s textúrou drobných akčných tlačidiel je po novom aj dotyková plocha touchpadu uprostred. Selekciu tlačidiel R1, R2 a L1, L2 zdobia po novom dva nenápadné, trojstupňové spínače, ktoré hardvérovo zablokujú za tlačidlami prítomnú pružinu, a tak ovplyvňujú hĺbku ich zatlačenia.

Na strednej alebo najmenšiej rezistencii navyše adaptívne triggery v hrách už fungovať nebudú. Dve zospodu umiestnené dierky sú určené na veľmi intuitívne doplňujúce tlačidlá pre vaše doteraz neaktívne prostredníky a napriek tomu, že sú prichytené iba magnetom (a špeciálnym spôsobom vloženia), držia perfektne. Zospodu ovládača sa nachádza aj pružinový posuvník určený na uvoľnenie spomínaného lesklého plastu, ktorý skrýva prístup k dvom individuálne odstrániteľným modulom páčok. Uvoľnenie plastu automaticky odpojí ovládač, aby ste si hru nejakým nedopatrením nerozbili. Každý z modulov drží na mieste jedine kovové pádlo v leme výrezu. Hardvérové vylepšenia uzatvárajú dve tlačidlá umiestnené rovno na spomínaných moduloch a sú určené práve na ovládanie nového softvéru.

Softvérová integrácia zlatými ručičkami inžinierov zo Sony

Softvér bude rovno pri vydaní obohatený o úplne novú sekciu pre customizáciu ovládača, ktorá na rozdiel od vyššie dostupného videa bude plne lokalizovaná. Tu si budete môcť nielen vytvoriť a pomenovať tri úplne unikátne profily (jeden prednastavený základ vám venuje Sony), ale aj prispôsobiť tie najmenšie detaily. Od customizácie každého tlačidla, citlivosti páčok, cez mŕtve zóny zadných triggerov aj páčok, až po intenzity vibrácií a odporu zadných tlačidiel. Profily vyvoláte stlačením kombinačného tlačidla a vami požadovaný si zvolíte zase jeho kombináciou s jedným z akčných tlačidiel. Kedykoľvek a kdekoľvek v hre si môžete zmeniť herný profil ovládača alebo plynulo prejsť do customizácie, a tak si aj za behu prispôsobiť senzitivitu páčok, zvoliť ideálnu polohu pre aktiváciu zadného tlačidla a tak podobne. Softvér bol pre mňa prekvapivo intuitívny a osobne som bol prekvapený, ako často som sa v priebehu hry do menu vracal. Možnosti najnovšieho ovládača ako spodné tlačidlá som otestoval poriadne napríklad v Call of Duty: Modern Warfare II či Destiny 2 a mŕtve zóny zase padli vhod pri zákrutách v Gran Turismo 7.

Elitný PlayStation Edge sa nám dostal do rúk, rozhodne nie je iba pre profíkov!
Elitný PlayStation Edge sa nám dostal do rúk, rozhodne nie je iba pre profíkov!
Elitný PlayStation Edge sa nám dostal do rúk, rozhodne nie je iba pre profíkov!

Teda aj napriek závratnej cenovke sa osobne na ovládač veľmi teším. Softvérová aj hardvérová customizácia je veľmi príjemne intuitívna, váha aj rozloženie tlačidiel sú už známymi faktormi, pri ktorých sa niet na čo sťažovať, a tak sú doplnky v podobne bonusov v luxusnom obale aj na samotnom ovládači iba veľké plus. Už 26.01.2023 ovládač čakáme v našich obchodoch a my sa naň určite ešte pozrieme!





Páči sa mi! (+5)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19541)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk