GARFIELD LASAGNA PARTY

GARFIELD LASAGNA PARTY

4.0

Párty ekvivalent pondelka

Recenzia na Switch verziu

Raz za čas mám chuť priniesť úplne netradičnú recenziu. Napríklad som raz chcel namiesto recenzie vyskladať len postupný sled meme obrázkov, ktorý by vlastne vyjadril moje dojmy. Ale ľudia by to možno nepochopili, autorov by to mohlo uraziť. Aj v prípade tejto hry som premýšľal nad trochu iným formátom, a to recenzia formou GIFiek. Začal by som tým, kde Mr. Bean odpisuje v teste. Je to hneď pilotná epizóda, pozrite si ju. Aj napriek naozaj úpornej snahe a nápaditým pokusom sa Beanovi úspešne nedarí odpisovať. A odpisovanie od Mario Party sa nepodarilo ani vývojárom Balio Studio.

Tí totiž svojou párty hrou Garfield Lasagna Party odpovedajú na otázku, ktorú si nikdy nikto nepoložil – čo by sa stalo, ak by ste skopírovali Mario Party, ale zle? No, toto. Fanúšikovia lenivého ryšavého kocúra posledné roky nemali veľa dôvodov na radosť a ani teraz sa to nezmení. Autori si akoby zobrali zoznam vecí, ktoré má mať takáto párty kompilácia. A síce tu všetky napchali a zoznam splnili na 100%, ale už sa akosi zabudli presvedčiť o tom, či je niečo z toho aj zábava. Tieto hry to nemajú ľahké. Neraz je to o drobnostiach, no a tu sa všetky zosypali.

Neprekáža mi ani tak to, že hra úplne odflákla prezentáciu. Jednoducho hru zapnete a máte pred sebou ponuku. Je to v pohode, aj keď konkurencia aj v tejto oblasti ide o niečo ďalej. Chyby sú tu oveľa vážnejšie – v obsahu a v jeho vyvážení. Ale najskôr jeden veľký kladný bod. Takáto hra je vždy mierená na dve skupiny hráčov – deti a pripitých dospelých. Obe z nich určite poteší to, že hra má kompletnú textovú lokalizáciu do češtiny. Každý tak bude rozumieť pravidlám, popisu minihier a podobne.

Garfield Lasagna Party
Garfield Lasagna Party Hra stavia na zabehnutých konceptoch
Hra stavia na zabehnutých konceptoch


Garfield Lasagna Party Graficky je to fajn
Graficky je to fajn


Garfield Lasagna Party Políčkam chýba intuitívnosť
Políčkam chýba intuitívnosť





Hra má tri herné režimy a lokálne ju môžu hrať 1-4 hráči. Online hranie tu nenájdete, ale to nie je štandardom v rámci žánru. Hlavným režimom je Lasagnový závod. Kratšie režimy sú Lasagnová výzva a Lasagnová světová tour. Zaujímavosťou je, že názvy úplne neodpovedajú obsahu. Možno by ste čakali, že Svetová tour bude ťažiskom hry, ale nie je to tak. Výzva je len o hraní jednotlivých minihier. Tour je o sérii minihier. Závod je plnohodnotný režim s doskou, kolami a ďalšími tradičnými prvkami. Každý režim si môžete nastaviť s počtom hráčov, obťažnosťou a podobne. Ak nie ste vo štvorici, ostatné postavy doplní umelá inteligencia.

Nie som síce najväčší znalec Garfielda pod slnkom, ale niečo málo som čítal. Tých postáv tam nie je veľa, ale ani málo. Hra zlyháva v tom, že tu sú len 4. žiadna iná navyše, ani si nijakú ďalšiu neodomknete. Sú tu Garfield, Odie, Arlene a Nermal. Hlavne pri deckách tak hrozí, že budú revať, lebo si niet z čoho vyberať a Garfield môže byť len jeden. A tento nedostatok postáv už tak trochu ilustruje, ako to je v hre aj s ďalším obsahom. Ten je síce naviazaný na známe prostredia a činnosti, ale je ho strašne málo a nehýri variabilitou.

Poďme na ten Závod. Ta rozdiel od iných podobných hier tu napríklad nájdete len jednu hernú dosku. Ak si nastavíte väčšiu dĺžku, herný plán to nemení, akurát vám to pridá viac kôl. Nebudeme si klamať, už pri nejakom treťom hraní si hovoríte, že by ste chceli vidieť aj niečo iné. A úprimne, decká možno ani to jedno celé hranie nevydržia. Vaši priatelia ho nevydržia určite, tak vytiahnete ten drahý rum, ktorý často nevyťahujete, aby ste ich presvedčili, nech tomu dajú ešte pár minúť (a že ich to určite začne baviť). True story.

Táto hra je dlhá aj krátka zároveň. Minihry sú prikrátke, všetko medzi nimi pridlhé. Sledujete zbytočne naťahované animácie, vyhodnotenia, potvrdzovanie kôl a všetko možné. No keď sa konečne dostanete k aktívnemu hraniu, je rýchlo koniec. Minihry hráte len na konci každého kola. Hra nemá systém na duely a iné súboje, ktoré by vkladala priamo do hrania. Takže väčšinu času len stláčate jedno tlačidlo a čakáte, kedy príde konečne rad na nejakú minihry, ktorá po 40 sekundách skončí a zase je to len o stláčaní tlačidla a čakaní.

Závod vyhráva hráč, ktorý v priebehu hry najviac hltá lasagne. To viete ovplyvniť minihrách, ale už menej taktikou na hracom pláne. Tam je to o náhode a nepríjemné je, že vlastne neviete, čo je čo. Pri takýchto hrách je dôležitá intuitívnosť. Skočím na políčko a musí byť jasné, čo to pre mňa znamená. No tu to nie je. Dokonca budete mať dojem, že veľká časť políčok je zbytočná a je to len náplň, aby mal herný plán nejakú dĺžku. Pri takomto hraní sa veľmi nebavíte. Podobná chyba je aj v dizajne predmetov na používanie. Nejaké zozbierate, nejaké si kúpite počas hrania, no dizajn nie je podarený. Viete, čo robí ryba? Dá vám druhú možnosť hodu kockou. Prečo práve ryba? Neviem, ale musel som to ľuďom viackrát vysvetľovať. Nikomu totiž nenapadne, že ryba v inventári mu dá možnosť druhého hodu. Podobne je to s ďalšími predmetmi.

Chýba tu taká tradičná ľahkosť a intuitívnosť hry. Mario Party tiež nie je najlepšia párty kolekcia na trhu, ale zapnete si ju s kýmkoľvek a pochopí ju behom prvej minúty. Tu ani na opakované hranie. Pritom samotné minihry často nie sú zlé. Ovládanie sa snaží byť čo najviac priamočiare a ani počet 32 minihier nie je zlý. Akurát niektoré fakt nie sú zábavné. Také zbieranie plyšových medveďov do vlastného pelechu funguje aj vďaka tomu, že ich môžete kradnúť súperom. Vysávanie pavúkov je naopak ťarbavé, nudné, nezábavné. Hranie minihier je ako jazda na horskej dráhe. Raz sa bavíte, potom nudíte. S trochu väčšou prevahou tej nudy.

Garfield Lasagna Party
Garfield Lasagna Party Obsahu je tu dosť málo
Obsahu je tu dosť málo


Garfield Lasagna Party Niektoré minihry naozaj nie sú zábavné
Niektoré minihry naozaj nie sú zábavné


Garfield Lasagna Party Môžete si pomôcť itemami
Môžete si pomôcť itemami





Ale aspoň graficky je to fajn. Deckám sa to páči a aj keď ich to nebude baviť, dokáže ich to zlákať. Navyše to pekne zodpovedá predlohe, takže niečo pre fanúšikov Garfielda. Switch s hrou navyše nemá problém a beží hladko. Nezáleží na tom, či hráte na TV alebo aj v handhelde, aj keď je jasné, že hra je vytvorená primárne na TV hranie. Rovnako zvuk, aj keď nie tak bohatý ako napríklad Garfield animáky, pôsobí stále dobre.

Prečo by ste si mali kúpiť Garfield Lasagna Party? Nerobte to, jednoducho na to neexistuje jediný rozumný dôvod. Nie je to najhoršia hra na svete a aj v žánri určite existujú horšie hry, ale ak si vážite svoj čas, svoje deti a svojich blízkych, siahnite po mnohých iných kvalitnejších párty hrách. Nie je ich málo. Na Switchi v tieni Maria už vôbec táto hra nemá šancu uspieť. Možno neskôr, na iných platformách, s rozšíreniami a aktualizáciami, vtedy bude stáť za to, aby ste o nej uvažovali. Teraz je to ale nezábavná, zle vybalansovaná a neintuitívna hra prakticky pre nikoho.


napísal matus_ace 29.12.2022
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
4.0
Ohodnotiť
GARFIELD LASAGNA PARTY
+ audiovizuálne spracovanie
+ čeština
+ zopár minihier
- neintuitívne
- nudné
- veľa balastu, ktorým trávite veľa času
- málo obsahu


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S
Switch

Vývoj: Microids / Microids
Štýl: Párty hra
Dátum vydania: 10. november 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19622)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk