PAPER CUT MANSION

PAPER CUT MANSION

8.0

Papierové strašidlá a hádanky

Recenzia na PC verziu

Kreativite sa medze nekladú a vo videohernom priemysle to platí dvojnásobne. Niekedy je neuveriteľné, čo herní dizajnéri vymyslia. Dajú to s programátormi dokopy a aj keď to nemá taký úspech a predaje ako mainstreamové hry, hráči so svojskými chúťkami, ale aj pestrého umenia chtiví, vedia pozitívne ohodnotiť neznámu videohru, ktorá nemá za sebou silný marketing. Debut Space Lizard Studia s jasným názvom Paper Cut Mansion je rozhodne hodný povšimnutia, aj keď nejde o dokonalú hru.

Určite každý kreativity chtivý jedinec, ktorý zažil výtvarnú výchovu, sa rozpamätá na hodiny, na ktorých sa žiaci snažili niečo vytvoriť z papiera alebo kartónu. Tak pôsobí aj táto hra, len farebne je viac pestrejšia a pomerne hranatejšia. Paper cut Mansion je debutom štúdia Space Lizard Studio pod záštitou vydavateľa Thunderful Publishing, ktorý je v hernom svete nie veľmi známy, ale vo svojom katalógu hier ponúka zaujímavé a pekné indie tituly.

Zahráte si za kartónového detektíva Tobyho, v kartónovom izometrickom 3D svete, ktorý sa snaží rozlúštiť záhadu temného domu opradeného mysterióznymi legendami. Okamžite ako tam vstúpite, ocitnete sa vo víre čudných dimenzií, postretávate ešte čudnejšie postavy v miestnostiach plných nebezpečenstva na každom kroku.

Paper Cut Mansion
Paper Cut Mansion S každým hlavolamom viete detailne manipulovať.
S každým hlavolamom viete detailne manipulovať.


Paper Cut Mansion Kasíno je dobrým spestrením aj oddychom pri hraní.
Kasíno je dobrým spestrením aj oddychom pri hraní.


Paper Cut Mansion Hra ponúka celkom slušný prehľad v priestore.
Hra ponúka celkom slušný prehľad v priestore.





V prvej miestnosti sa vám vysvetlí základne ovládanie, ktoré odporúčam skúšať s ovládačom. Plynulé pohyby do strán pochopíte hneď, kameru si viete otáčať podľa potreby a interakcia s prostredím vám sedí v rukách po prvých pokusoch. Totiž každá vec alebo hlavolam sa po interakcií zobrazí hneď pred vami vo svojej detailnej kartónovej kráse a vy si ich môžete otáčať ľubovoľne ako chcete. Takto môžete nájsť skryté predmety, otvoriť dvierka či stlačiť tlačidlá alebo páčky pri hlavolamoch. 

Po vyriešení prvého hlavolamu sa ocitnete na prvom podlaží záhadného domu a máte prvú dimenziu s názvom Neo Cortex na objavovanie. Hra ponúka v jednom priestore 3 rôzne dimenzie. Dimenzia NeoCortex funguje ako escape room, kde skôr objavujete okolie a hľadáte veci alebo indície na rozlúštenie hlavolamov. V druhej s názvom Reptilian Complex vám agresívni nepriatelia pôjdu pekne po krku a v dimenzií Limbic system so zimnou tematikou sa dostanete medzi duchov, kde keď zostanete príliš dlho, zamrznete. Rozloženie priestoru v týchto dimenziách je nemenné, len určité postavy a veci či nebezpečenstvo sa pri prechodoch naprieč nimi mení. Taktiež určité úlohy viete spraviť len v konkrétnej dimenzii  a sú od postáv, ktoré sa nachádzajú v úplne inej dimenzií. Medzi dimenziami prechádzate trhlinami v stenách a keďže sú farebne odlíšené a jasne opísané, vždy budete vedieť, kam vkráčate.

Vašou hlavnou misiou v každej úrovni je nájsť dieru alebo vchod do ďalšieho podlažia, ktoré sa vždy nachádza za hovoriacimi dverami, ktoré otvoríte buď vyriešením hlavolamu, alebo splnením úlohy. Hlavolamy sú vcelku zaujímavé a rôznorodé, ale po určitom čase sa začnú opakovať. Ich riešenie zväčša nájdete ukryté za kusmi nábytku alebo len tak položené na stolíkoch. Napr. na xylofóne musíte v určitom poradí trafiť konkrétne tóny. Riešenie musíte vylúštiť z nájdených kociek. Alebo nájdete na dverách kladku, ktorá sa vám otvorí len vtedy, ak posuniete jej páčku do strán v určitej sekvencii. 

Paper Cut Mansion
Paper Cut Mansion Nápad s kartónovým dizajnom je dôkladne prepracovaný.
Nápad s kartónovým dizajnom je dôkladne prepracovaný.


Paper Cut Mansion Upgrady v podobe kariet vám ostávajú a viete si ich nastaviť v novej hre.
Upgrady v podobe kariet vám ostávajú a viete si ich nastaviť v novej hre.


Paper Cut Mansion Nepriatelia vám pôjdu pekne po krku.
Nepriatelia vám pôjdu pekne po krku.





Postavičky, ktoré postretávate cestou, sú pekne pestré, živelné a vždy vám radi niečo povedia k úlohe, ktorú potrebujete pre postup splniť. Väčšinou ide o nájdenie určitých veci, odstránenie určitých prekážok alebo aj chytanie/nájdenie postavičiek ako duchov. Za splnenie zadaní obdržíte kľúče pre ďalší postup, peniaze alebo aj medaily, ktoré slúžia ako upgrady. Ostatné postavičky, ako lovec duchov, doktor či právnik, sú skôr za určitý obnos peňazí viac nápomocné. Lovec duchov vám pomôže, pochopiteľne, s duchom, doktor vám poskytne uzdravovanie a sekundárne zbrane a právnik vám dodá slušný bonus v podobe vylepšenej zbrane či výhodného predmetu.

Nepriatelia sa na každom podlaží menia, ale vždy ich stretnete len v dimenzii Reptilian. Sú dizajnovo vcelku pestrí, ale pôsobia viac rozprávkovo ako strašidelne. Každý nepriateľ ma vlastnú AI a vždy si vás dokáže nájsť v jednotlivých izbách a okrem bežných úderov vám môže ublížiť rôznymi projektilmi. Na svoju obranu použijete zbraň vo forme brokovnice, ktorej efekt si viete časom upgradovať. Taktiež si viete zakúpiť obranné pomôcky, ktoré vám pomôžu ľahšie sa zbaviť nepriateľov, hlavne vtedy, keď sú v hojnom počte. Čo by to bol za strašidelný dom, keby nemal nejakého toho ducha. Ten na vás vyskočí náhodne vtedy, keď ho nečakáte a pekne vás na danom podlaží a aj medzi dimenziami preženie. Zbaviť vás ho môže len spomínaný lovec duchov. Aj v tej hlavolamovej dimenzii musíte dávať pozor na pasce, ktoré sú ukryté v rôznych  kusoch nábytku a spustia rôzne projektily alebo kyseliny, keď okolo nich prejdete. Vedia vám niekedy pekne ubrať zo života.

Život máte rozdelený do troch častí podľa toho, v ktorej dimenzii sa v tú chvíľu nachádzate. Nepriatelia z Reptilian dimenzie vám uberajú červený život a napr. v zimnej dimenzii mrznete viac a viac. Vyliečiť vás môžu uzdravovacie látky, buď kúpené od doktora, alebo ich nájdete ukryté v nábytku. Síce vám hra ukladá pozíciu po dokončení úloh, ale keď sa vám minie jeden zo životov, nastáva permanentná smrť a vy môžete začať celok od začiatku. Našťastie, vaše nájdené bonusové predmety sa vám ukladajú a vy ich môžete používať už od začiatku novej hry. Bonusové predmety, ktoré si na začiatku hry viete vybrať do 3 slotov, vám ďalšiu hru o niečo uľahčia. Taký dron vám bude poletovať stále okolo hlavy a vie vám pomôcť v tuhých prípadoch. Tiež môžete získať kartičky s rôznymi typmi brnenia, rôzne typy sekundárnych zbraní alebo pomôcok na zlepšenie progresu v hre. Medaily sú menším povzbudením pri prechádzaní hry, ktoré získate dokončením úloh. Viete si nimi získať klasické upgrady, ako lepšiu silu, odolnosť alebo rýchlosť.

Paper Cut Mansion
Paper Cut Mansion Nie, nie je to ninja korytnačka.
Nie, nie je to ninja korytnačka.


Paper Cut Mansion Pochopiteľne, že je za všetkým okultizmus.
Pochopiteľne, že je za všetkým okultizmus.


Paper Cut Mansion Niektoré úlohy sú pekne čudné.
Niektoré úlohy sú pekne čudné.





Keďže ide o odľahčenú hororovú hru so strašidelnými prvkami, venovanú skôr mladšiemu publiku, hráči môžu očakávať tematicky rovnaký dizajn úrovní. Celkový vystrihnutý, papierový dizajn hry sa môže zdať niekomu príliš hranatý, avšak ja to skôr beriem ako originalitu zabalenú v animovanom obale. Jednotlivé levely sú pekne navrhnuté, detailné, farebne pestré, členité a ukrývajú veľa tajných miestností plných pascí, kde viete veľa získať, ale aj stratiť niečo zo svojho života. Samotné podlažia sa vám objavovaním odkrývajú a tým si v nich spravíte väčší prehľad, aj keď pôjdete do inej dimenzie. Osobne mi robili problém len kusy nábytku alebo predmety rozhádzané po miestnostiach, ktoré môžu byť výhodou alebo nevýhodou. Za zmienku stoji oddychový level s kasínom, kde si okrem kartovej minihry dáte drink a vypočujete divokú kapelu. Stalo sa mi párkrát, že ma nepriatelia dostali len preto, lebo som sa zasekol medzi niekoľkými stolmi. Hra ponúka 6 rôznorodých podlaží a s postupne zvyšovanou obťažnosťou záleží len na vašom úsilí, ako rýchlo prídete k vytúženému cieľu a rozlúšteniu záhady. Paper Cut Mansion ukrýva 27 zakončení a podľa toho ako ste v hre postupovali, vám jeden z týchto koncov odomkne. 

Pozitívne ladený hudobný podmaz so zvukom vysokej kvality vám spríjemní aj tie ťažšie chvíľky v hre. Pochopiteľne, na každú situáciu dostanete príslušnú skladbu a aj keď nejde o atmosférické kúsky, pekne dotvárajú elementy zábavy a dobrodružstva. HUD je prehľadný a aj keď hra neobsahuje mapu, kompas vám pomôže pri orientácii na jednotlivých podlažiach. Taktiež vám vie pomôcť moľa, ktorá síce toho veľa nenahovorí, ale ukáže vám miestnosti, kde nájdete buď skryté peniaze, alebo indície.

Paper Cut Mansion je vcelku unikátny prínos do sveta ľahkých strašidelných hier, kde si hráči dokážu užiť svojský grafický štýl, napínavú akciu, zábavné hlavolamy a postupne odhaľovanie príbehu a záhady domu a jeho podlaží. 27 rôznych koncov, kartičky s bonusovými predmetmi, medaily s vylepšeniami, ale aj miestnosti na objavovanie zaručujú, že hráči budú mať chuť sa k hre vracať viackrát. Permanentná smrť a miestami tuhí nepriatelia dokážu síce do istej miery odradiť, ale keď si k hre nájdete správnu cestu, odpustíte jej aj tieto muchy.  


napísal jinxed 26.1.2023
Páči sa mi! (+1)
8.0
Ohodnotiť
PAPER CUT MANSION
+ papierovo-kartónový grafický štýl
+ 3 rôzne dimenzie na objavovanie
+ hlavolamy, úlohy, minihry
+ príbeh, dej, atmosféra
+ zvuk, hudba
+ bonusové predmety, zbrane a medaily
- permanentná smrť
- miestami neprehľadné, žiadna mapa
- hlavolamy sa často opakujú
- úzke priestory, pri útoku vám prekážajú veci v okolí


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Thunderful / Space Lizard Studio
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania:  2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19854)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk