INKULINATI

INKULINATI

Originálna ťahovka na pergamene

Máte radi taktické stratégie a uvítali by ste niečo diametrálne odlišné, ako ste zvyknutí? Všimnite si Inkulinati, možno je to presne hra, akú hľadáte. My sme ju prvýkrát skúsili na minuloročnom Gamescome, teraz vám ju priblížime detailnejšie a môžete sa rozhodnúť, či si ju zakúpite v aktuálnej verzii s predbežným prístupom.

Hra je zameraná na neobvyklé ťahové bitky. Nie sú zvláštne len tým, že doslova dokresľujete bojové postavičky na pergamen a navyše majú podobu zvierat a bizarných bytostí. Zaujímavý je aj samotný bojový systém, ktorý má svoje veľmi špecifické prvky a rôzne úskalia. Preto je ideálnou voľbou v úvode osvojenie základnej taktiky v Akadémii. A optimálne aj pokročilé výukové bitky v druhej tréningovej časti.

Kľúčový je váš Tiny Inkulinati, malý atramentový kreslič, ktorý je obrazom skutočného majstra stojaceho nad manuskriptom. Keď v boji prídete o kresliča, prehrali ste. Počas bitky používate živý atrament na nakreslenie svojich bojových zvierat a kreatúr. Atrament po troškách pribúda v každom kole (tu označenom ako kapitola) a extra dávky získate, keď niektorá z vašich postáv stojí dostatočne dlho na ploche s atramentovou stopou. 


Svoje zvieratá a rôzne potvory, v úvode psy vyzbrojené mečom, oštepom či lukom s rôznym dosahom a účinnosťou, umiestnite na políčka v blízkosti kresliča. Po ich vytvorení ešte nie sú aktívne, driemu a precitnú v ďalšom kole. Potom ich dokážete presúvať po hracej ploche, a to aj obídením nepriateľských zvierat a, samozrejme, môžete ich použiť na útok. Vtedy sa zobrazí pohyblivá šípka na ukazovateli s číslami, prípadne lebkou. Šípku by ste mali zastaviť tak, aby ste nepriateľovi spôsobili čo najvyššie poškodenie, ktoré zodpovedá uvedenej hodnote. 

Zajaca či iného protivníka zlikvidujete, keď mu body života znížite na nulu. No dá sa to aj inak. Zvery doslova môžete vytlačiť z hracej plochy do priepasti na ľavej alebo pravej strane pergamenu, teda za vaším alebo nepriateľským kresličom, ktorý je väčšinou vaším hlavným cieľom. Toho pritom dokážete zraniť, zabiť a áno aj vytlačiť v bitke rovnako ako jeho služobníkov. To isté však hrozí aj vám. V bitkách teda musíte rozumne kresliť a používať zvieratá, aby ste ochránili svojho kresliča, odstránili nepriateľských obrancov a predovšetkým ich lídra. Ale sú aj bitky, kde proti vám stoja len zvery bez vodcu.

Priebeh boja ovplyvňujú rôzne pokročilé prvky. Postava, respektíve zviera na políčku pod obláčikom, sa na konci kola dolieči alebo dostáva bonusy. V ceste môže stáť bariéra, ktorá sa niekedy dá, inokedy nedá zničiť a zabraňuje priblíženiu inej figúry alebo aj zásahu šípom. Niekedy je to sud, inokedy, šatník či výbušný kotol, môže sa vyskytnúť aj jedovatý výpar. Niektoré bitky majú i poschodia s postupom po rebríku. Svoju úlohu zohráva aj nuda. Rastie, keď kreslíte stále rovnaké zvery a tým sa zvyšuje množstvo potrebného atramentu.


Váš kreslič pritom tiež má určité možnosti. Okrem toho, že animuje zvieratá, vie sa pomaly presúvať do strán, podľa potreby aj zaútočí alebo vytlačí nepriateľa. Jeho pohyb vykonávaný vlastne rukou, je dôležitý najmä v pokročilej fáze boja, ak stále nie je rozhodnuté o víťazovi. Vtedy totiž na oboch okrajoch bojiska vznikne ničivý oheň (prípadne iná apokalyptická hrozba) a ten sa po jednom políčku v každom kole šíri ďalej. Lídri a, samozrejme, aj ich prisluhovači, tak môžu zhorieť, ak sa ocitnú a zotrvajú na nebezpečnom mieste.

V príbehu po výbere náročnosti si zvolíte podobu a farbu vášho kresliča, ako aj jeho talenty, možné akcie rukou majstra a formu armády (psy, zajace...) Neskôr je sortiment všetkého väčší, ale na to potrebujete dostatok bodov prestíže. Nastavenia si môžete editovať a nasleduje výber na mape s poprepájanými bodmi, kde vás čakajú súboje, ale niekedy aj miesta bez boja, kde sú spravidla nejaké voľby a prípadne pridajú bonusy alebo suroviny. V príprave vidíte doplnkové súčasti a udalosti, ako aj zloženie nepriateľskej armády. Potom sa už ide priamo na vec.

Po splnení cieľa – zničení nepriateľského lídra alebo všetkých nepriateľov, zinkasujete prestíž, peniaze, prípadne nové zvieratá a kreatúry, ktoré môžete pri editácii zaradiť do svojej armády a ide sa ďalej. Po prehranom boji v príbehu sa použije jedno pierko na regeneráciu života vášho lídra. No ak sa minú všetky perá, celá vaša púť skončila. Našťastie, pierka sa dajú popri zdraví, jednotkách a pohyboch rukou nakupovať v obchodoch, ktoré sa vyskytujú na niektorých miestach pri putovaní. Na konci mapy je potom veľký boss, ktorého musíte poraziť, aby ste mohli pokračovať na ďalšej mape.


Okrem akadémie a kampane je v menu hry aj beštiár s odomknutými jednotkami a samostatné duely. V tých si môžete zvoliť postavy, parametre a postaviť sa proti inému živému hráčovi v multiplayeri alebo bojovať proti AI.

Hra má veľmi špecifické grafické spracovanie. I keď je pravda, že v poslednej dobe sme už niečo podobné videli. To hlavné sa odohráva na pergamene položenom na stole, kde sú pekne nakreslené pohyblivé postavičky a zvieratá. Pri dokresľovaní však vidíte priamo ruku či rukavicu vášho majstra držiaceho pero alebo jeho veľkého súpera, ktorý tiež stojí nad hracou plochou. Ako je to celé poňaté, uvidíte v prestrihovej scéne s nafilmovanými postavami, ktoré sa stretnú a skláňajú nad papierovým bojiskom. Do toho znie pekná hudba v štýle stredovekých melódií, ktorá k tomu veľmi dobre pasuje. Bežných zvukov veľa nie je.

Inkulinati je naozaj odlišná stratégia s ťahovými bojmi, kde platia svojské pravidlá. Je to originálne, hoci ešte nie celkom vyvážené. Obzvlášť odtláčanie postáv je síce zaujímavá, ale trochu rozporuplná a nie celkom jednoznačná súčasť hry. Niekedy je možné potisnúť jednotku o jedno- dve políčka, inokedy vás prekvapí, že sa šmykne cez pol hracej plochy aj cez iné kreatúry a spadne do priepasti. Oceňujeme však nápad, humor aj slušnú úvodnú ponuku v Early Access verzii, ktorá vás už čaká na Steame.


napísal uni 8.2.2023
Páči sa mi!
INKULINATI


PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
Switch
PS5

Vývoj: Daedalic Entertainment / Yaza Games
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 22. február 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19891)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk