Ukrajina chce v krajine zakázať predaj hry Atomic Heart

Námestník vyzýva Sony, Microsoft a Valve, aby hru prestali na Ukrajine predávať.

pridal saver 23.2.2023 o 8:36 pod hry
Ukrajina chce v krajine zakázať predaj hry Atomic Heart

HRY > NOVINKY >

Ukrajina si už všimla vydanie Atomic Heart a miestny námestník ministra digitalizácie vyzýva na zákaz predaja hry v krajine.

Totiž, ako už vieme, hru vyvíjalo Mundfish, čo je ruské štúdio, ktoré sa počas vývoja presťahovalo na Cyprus a posledné mesiace takticky zatajovalo svoje ruské korene. Dokonca nespomína ani ruských zamestnancov, namiesto nich spomína ukrajinských. Podobne zatajuje aj financie, kde získalo peniaze z ruského investora. Zároveň však majú peniaze aj z čínskeho Tencentu a od každého, kto im dal.

Námestník Alexander Bornyakov hovorí, že pošle list do Sony, Microsoftu a Valve s výzvou, aby zakázali predaj hry na Ukrajine. Je to zvláštna formulácia, keďže toto si vedia vyriešiť vládnym alebo súdnym nariadením, aby to malo aj právny základ. Firmy to len tak nemôžu zakázať, keďže tie majú zmluvu s distribútorom a tým je Focus. Napísať tak mal skôr jemu.

Vyzýva na obmedzenie predaja v iných krajinách:

"Vyzývame na obmedzenie distribúcie tejto hry v iných krajinách z dôvodu jej toxicity, potenciálneho zhromažďovania používateľských údajov a možnosti ich prenosu na tretie strany v Rusku, ako aj potenciálneho použitia peňazí získaných z nákupov hier na vedenie vojny proti Ukrajine."

Zhromažďovanie dát zatiaľ nebolo zachytené a nezdá sa, že by hra niečo posielala. Tá informácia o dátach súvisela s textom, ktorý mali na stránke, ale platili pre ich ruský web store, ktorý následne zrušili.

Financovanie je samozrejme otázne a určite sa skôr či neskôr peniaze dostanú aj späť k ruským investorom. Konkrétne do ruskej Gem Capital firmy. Tá investovala aj do Owlcat Games (Pathfinder: Wrath of the Righteous), Weappy (This is the Police), Deus Craft (Grand Hotel Mania) a Unfrozen (Iratus: Lord of the Dead). Zároveň ju vedie človek, čo predtým pracoval pre Gazprom previazaný na vládu. 

Ako prebieha financovanie?

Hru predávajú aj v Rusku aj na západe, pričom o našu distribúciu sa stará Focus, ktorému teraz idú všetky peniaze. Tie však zrejme Mundfish nedostane tak skoro, keďže štandardne to funguje tak, že si distribútori najskôr vyzbierajú svoje peniaze, ktoré firme dali počas vývoja, a až následne budú autorom posielať určitú časť zo ziskov. Konkrétne tu Focus zobral aj peniaze od Microsoftu za Game Pass, kde zrejme išlo o jednorazovú platbu.

V Rusku hru predávajú cez VK, ktoré má pod sebou Gazprom, kam idú peniaze len od ruských hráčov. Zrejme tam získané peniaze pôjdu aj do Gem Capitalu. Podobne to v Číne bude s Tencentom, ak sa tam hra bude predávať.  

Či sa nejaké západne peniaze dostanú aj do Ruska, je otázne, ale zrejme potrvá, kým autori peniaze uvidia. Bude to najskôr budúci rok, kde v prípade, že sa celoročne dostanú do zisku, budú môcť začať vracať peniaze investorom.

Hrať, či nehrať?

Je škoda, že toto celé Mundfish komunikačne neriešil lepšie, skôr keď niečo napísali, napísali to zle. Nakoniec aj preto prestali komunikovať ohľadom týchto vecí. K vojne hovorili, že sú za mier, čo je ich jediná možnosť, keďže chcú predávať hru v Rusku aj na západe.

Celkovo im však chýba transparentnosť, ako vo vyjadreniach, tak aj vo financovaní, a tak si už každý môže spraviť svoj názor a rozhodnúť, či ich podporiť, alebo nie. Svoje spravil aj skladateľ Mick Gordon, ktorý sa na hru teší, ale pre všetku tú kontroverznosť dal svoje peniaze za hudbu z hry na pomoc Ukrajine.


Zdroj: dev.ua



Páči sa mi! (+3)






PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Focus / Mundfish
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 21. február 2023
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19873)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk