SWEET TRANSIT

SWEET TRANSIT

Relaxačná výstavba mesta a železnice

Dojmy

Herný žáner manažmentových stratégií a ekonomických simulácií nebol nikdy moja šálka kávy, aj keď som pár titulov v tomto štýle skúšal. Tieto hry obsahovali stále rovnakú hrateľnosť, ktorá sa vždy skladala len z dvoch bodov - výstavba a údržba. Nič iné. Chýbala mi tam akcia alebo nejaký príbeh. Elementy, ktoré v takýchto herných projektoch stagnujú. Avšak postupom času, v priebehu rokov, začínam chápať, prečo sú tieto stavbárske hry stále populárne. Ide o ten pocit niečo vytvoriť a dokázať si to udržať napriek vnútorným a vonkajším vplyvom, čo dáva počas samotného hrania pocit zadosťučinenia. K tomu je to aj pocit nadšenia a relax, ako keď si fyzicky zložíte autodráhu alebo poskladáte železnicu. Presne taký som mal pri hraní hry Sweet Transit.

Táto stavbárska real-time stratégia vyšla z rúk len jedného človeka menom Ernestas Norvaišas z Lotyšska, ktorý zatiaľ nemá vo svojej zbierke žiadne iné vydané projekty, ale podarilo sa mu svojím debutom presvedčiť kvalitného vydavateľa Team17, aby mu dal vo videohernom svete šancu. Sweet Transit sa prezentuje vo svojej verzii s predbežným prístupom ako unikátna stavbárska stratégia, kde je železnica základným pilierom a vlaky sú jediným prostriedkom expanzie a dopravy. Dostanete v nej možnosť vytvoriť zložité výrobné linky a zo skromne pôsobiacich dedín prosperujúce metropoly v zlatých dobách zavedenia parnej energie a vynálezu spaľovacieho motora. Stávate sa tak priekopníkom priemyslu, pričom musíte myslieť hlavne na to, aby boli vaši občania spokojní prostredníctvom prepojeného sveta železníc. 

Rozhodne je najlepšie začať tutoriálom. Okrem základného ovládania hry myšou, ktoré je vždy rovnaké v podobných hrách, dostanete vcelku detailný opis toho, čo hra obsahuje a ako sa dá s ňou vynaložiť. Síce si budete musieť zvykať na komplexne rozostavaný HUD, ale onedlho sa zorientujete pomocou popisov a vaša prvotná výstavba bude o niečo veselšia. Začínate so stavaním dediny, kde v prvom rade musíte zabezpečiť stavebný materiál a jedlo pre pracujúcich. Takže je dobre si zvoliť miesto pôsobenia blízko vodného zdroja, kde budete mať neobmedzený prísun rýb. O drevo sa postará vami zložená píla a expandovanie môže začať. 

Sweet Transit
Sweet Transit Stavia sa v rôznom teréne.
Stavia sa v rôznom teréne.


Sweet Transit Grafika a animácie sú pekne na pohľad.
Grafika a animácie sú pekne na pohľad.


Sweet Transit Drevo sa samé nenarúbe.
Drevo sa samé nenarúbe.





V ľavom hornom rohu hry vám hra okrem vypisovania problémov zadáva úlohy, ktoré máte splniť. Hlavnou úlohou je vždy zvýšiť počet obyvateľov v danej oblasti, ale dostanete aj jednoduchšie, ako je vybudovať určitý typ budovy alebo zabezpečiť suroviny či konkrétny tovar. Totiž ľudia sa do vašej dediny len tak nepohrnú. Najprv im musíte zabezpečiť prácu na píle či v bani, následne jedlo, ktoré im dáte loviť alebo vypestovať, keď máte úrodnú pôdu pod nohami a tiež je dôležite vašim občanom postaviť obchody so zmiešaným tovarom, aby mali prístup k oblečeniu a k potrebným veciam.

Aj tu však platí pravidlo, že iba práca a žiadna zábava robí z vašich ľudí tupcov, čo vyriešite tak, že vysadíte v okolí dediny stromy a tým zlepšíte všeobecnú náladu a radosť zo života. Skôr som očakával inú formu zábavy, ale keďže je hra stále vo verzií s predbežným prístupom, je možné, že sa do hry niečo také dostane. Netreba zabudnúť na cesty alebo chodníky, ktoré prepoja ľudí a jednotlivé budovy medzi sebou. Všetky problémy obyvateľov a dediny dostanete vo forme výstrah v ľavom hornom menu a dokonca sa vám aj ukážu vo forme ikoniek na budovách a v prostredí v samotnej hre. Či máte problém so surovinami, peniazmi, jedlom, prepravou, alebo vám chýba určitá vec či služba, hra vás na to upozorní a jasne opíše problém, ktorý treba vyriešiť.

Zo začiatku nebudete mať prístup k daným budovám alebo určitým výdobytkom techniky, ale po splnení úloh vám hra dodá nákresy, ktoré viete pomocou nadobudnutých zdrojov postaviť. To isté platí o samotnej železnici. Začínate s jednoduchými parnými lokomotívami a ich vozňami a postupom času sa viete dopracovať k lepším a kvalitnejším vlakom. Aj keď sa to začiatku tak nebude javiť a vy sa skôr budete musieť sústrediť na chod mesta, železnice a vlaky v tejto hre stále zohrávajú ústrednú úlohu. Ich vzhľad, zmysel a presun si viete do detailu nastaviť tak, aby ste dokázali vyťažiť čo najviac.

Jednoduchou, ale aj komplexnou výstavbou železníc viete prepájať spoje, ktoré vám naložia alebo vyložia ľudí a suroviny tam, kde, ako alebo kedy chcete. Bude už len na vás, ako sa s týmto systémom popasujete. Stále však musíte myslieť na fakt, že stavať sa nedá všade, nie každá zem na mape je úrodná alebo obsahuje nerasty, ktoré potrebujete a každú stavbu musíte prispôsobiť priestoru. Hra Sweet Transit je v tomto smere vcelku prepracovaná a nielenže pomocou grafických filtrov ukáže, čo môžete a čo nie, ale vylepší vám prehľad v hre a aj čo-to odpustí. Ekonomika a logistika je síce hlavným jadrom riešenia väčšiny úloh a výziev, ale nemusíte byť expert v týchto odvetviach, aby ste v tejto stratégií mohli prosperovať.

Ako hráč máte po skončení tutoriálu na výber z troch možností ako v hre pokračovať. Buď sa vhodíte do prázdneho sveta a budete sa snažiť vyskladať mestá a železnice z ničoho, alebo si môžete vychutnať konkrétne scenáre s danými úlohami a splniť ich na 3 hviezdičky. Keď si vyberiete prázdny svet, ešte pred vstupom do neho si môžete nastaviť jeho atribúty, charakteristiky a obťažnosť a následne si vybrať na obrovskej mape, kde sa bude vaša výstavba odohrávať.

Obťažnosť v scenároch je vzostupná a po dosiahnutí hviezdičiek dostanete novú úroveň scenára. Väčšinou ide o správne a efektívne prepojenie železníc, ale stretnete sa aj inými typmi úloh. Hra v poslednom update obsahuje aj hotové mesto Paríž, v ktorom preskočíte komplexnú výstavbu a už len udržiavate chod samotného mesta a jeho železnice. Keďže Sweet Transit sa stále tvorí a pravidelne aktualizuje, určite neostane len pri tomto výbere možností hrania.  

Sweet Transit
Sweet Transit Neskôr príde rad aj na ropu.
Neskôr príde rad aj na ropu.


Sweet Transit Suroviny sa samé nespracujú.
Suroviny sa samé nespracujú.


Sweet Transit Pri lepšej ekonomike a logistike sa vaša dedina môže zmeniť na mesto.
Pri lepšej ekonomike a logistike sa vaša dedina môže zmeniť na mesto.





Z grafiky nepadnete na zadok, ale určite vás nadchne svojou príjemnou dobovou atmosférou. I keď mi grafika hry pripomenula klasickú akčnú stratégiu Commandos neberiem to ako zlý prívlastok. Budovy a vlaky majú svoje detaily, i keď mohli byť vo väčšom meradle rôznorodejšie. Väčšinou sa stretnete s rovnakými typmi budov, ktorých vzhľad sa mení podľa toho, do akého prostredia ich vložíte a ako si ich otočíte počas výstavby. Od animácií ľudí veľa nečakajte, ako aj od podoby hry v menu, ktorá skôr slúži ako informačná kulisa. Keď si vystaviate mestá a železnice, hra razom viac ožije a tým pádom vás potešia aj jednoduché, ale zato pekne vypracované animácie chodu vlakov, dymu z komínov alebo obyčajného života obyvateľstva, či bežných elementov prírody ako napr. hýbajúce sa stromy vetrom atď.

Väčšinou vám hra ponúkne lesnatú alebo trávnatú oblasť blízko skál či vodného zdroja, ale určite sa v hre nezabudlo na exotické časti prírody. V detailnom rozpoložení jednotlivých častí HUD budete mať vždy prehľad o základných elementoch vášho pôsobenia v hre. Verím tomu, že sa s grafikou menu dalo lepšie vyhrať, ale v rámci informácií čo sa v ňom, opisuje je to prijateľné. Tvorca vložil do samotnej hry aj zrýchlenie času, aby ste dlho nečakali na určité udalosti. 

Hudba hrá podľa mňa kľúčovú rolu v tejto hre. Nielenže dotvára atmosféru, ale inštrumentálne skladby v žánroch folk, blues a country dokresľujú dobu, v ktorej sa hra odohráva. Zvuk je na rovnakej kvalitnej úrovni ako hudba a dodáva život prostrediu. Hudba a zvuk prispievajú taktiež k určitému relaxu pri hraní, čo môže dopomôcť k efektívnejšiemu riešeniu problémov pri plnení zadaných úloh. Tvorca hry myslel aj na stále populárny moding hier a vložil možnosť upravovať si a prispôsobiť hru podľa fantázie fanúšikov už od jej uvedenia. 

Sweet Transit
Sweet Transit Tvorca hry vcelku vkusne navrhol komplexný systém výstavby železnice.
Tvorca hry vcelku vkusne navrhol komplexný systém výstavby železnice.


Sweet Transit Keď všetko ide ako po masle...
Keď všetko ide ako po masle...


Sweet Transit Večerná idylka.
Večerná idylka.





Stavbárska stratégia Sweet Transit je rozhodne venovaná fanúšikom vláčikov, železníc a stavbárskych stratégií v zlatých časoch parných strojov, v ktorej je podľa mňa hlavnou výzvou pre autora priniesť hráčom radosť z výstavby a sledovania plodov ich práce vo forme funkčnej železnice a života v mestách. Hudba a zvuk je veľkým plusom  a ak nie ste nároční na grafiku a neodmietnete férovú výzvu a nemálo možností riešenia daných úloh, pokojne dajte hre Sweet Transit šancu aj za jej plnú cenu. 


napísal jinxed 19.4.2023
Páči sa mi! (+2)
SWEET TRANSIT


Sweet Transit
PC

Vývoj: Team17 / Ernestas Norvaisas
Štýl: Managementová
Dátum vydania:  2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (10)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20159)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk