UK technologickým firmám sa nepáči, kam ich krajina mieri

Po aktuálnom rozhodnutí CMA sa ozývajú miestne firmy, ktorým sa nepáči, kam mieri ich krajina.

pridal saver 29.4.2023 o 13:12 pod hry
UK technologickým firmám sa nepáči, kam ich krajina mieri

HRY > NOVINKY >

Po aktuálnom rozhodnutí CMA sa firmy zhodujú, že UK scéna sa stala už úplne nezaujímavá na investície. Hlbšie to rozobral Financial Times, ktorý hovorí, že CMA je ukážkou toho, ako status krajiny ako popredného európskeho technologického centra upadá.

Spýtal sa aj technologických firiem a tie mu potvrdzujú, že technologický exodus z UK bude pokračovať. 

„Rozhodnutie CMA robí pravý opak, pokiaľ ide o podporu inovácií," povedala Ophelia Brown, zakladateľka spoločnosti rizikového kapitálu Blossom Capital, ktorá predtým investovala do začínajúcich spoločností Checkout.com a Dija so sídlom v Londýne.

„Je to najhoršie PR pre britskú tech scénu a veľmi sklamanie," dodala.

A toto nebolo jediné rozporuplné rozhodnutie. V októbri nariadili Mete, aby zvrátila svoju akvizíciu Giphy za 315 miliónov dolárov, čím prinútila skupinu sociálnych médií predať výrobcu obrázkov gif - bolo to prvýkrát, čo sa regulátor rozhodol rozložiť dokončený nákup.

V utorok zakladateľ Deliveroo Will Shu kritizoval CMA za 18-mesačné vyšetrovanie kúpy akcií spoločnosti Amazon za 500 miliónov dolárov na platforme so sídlom v Londýne, ktorá bola nakoniec schválená orgánom.

„Zaobchádzali so mnou ako so zločincom,“ povedal pre podcast Business Studies. „Bol som ako na výsluchu pred súdom. To je opak snahy budovať spoločnosti alebo riskovať. Je to snaha zabiť spoločnosti.“

Z nejakého dôvody sa k tomu vyjadril aj bývalý predseda amerického FTC, ktorý sa CMA zastáva hovorí, že sú najlepšie pripravení na takúto vec, majú najlepších ľudí a vedia to rozanalyzovať. Čo je je dosť otázne, keď vieme, čo popísali v pôvodných správach, aké chyby spravili v minulom uzavretí a aké veci napísali teraz. 

Bývalý predseda CMA však vie, ako to u nich funguje a vytvoril skupinu, ktorá nalieha na premiéra Rishi Sunaka, aby preskúmal úlohu regulátorov v snahe zvýšiť ekonomickú konkurencieschopnosť Británie. 

Investori vyjadrili obavy, že zablokovanie dohody medzi Microsoftom a Activisionom ohrozuje, že Spojené kráľovstvo bude menej atraktívnym trhom v čase, keď investície do jeho technologického sektora už teraz klesajú. Totiž už po Brexite začali problémy s otvorenosťou a prístupnosťou krajiny a firmy radšej investujú do EU alebo US a toto tomu teraz vôbec nepomohlo. 

Za prvé tri mesiace tohto roka klesli investície rizikového kapitálu v Londýne o 79 percent, najviac z veľkých miest v Európe.

UK technologickým firmám sa nepáči, kam ich krajina mieri

Premiér Rishi Sunak povedal, že chce, aby sa Británia stala „ďalším Silicon Valley“, a minulý mesiac vláda Spojeného kráľovstva prisľúbila viac ako 370 miliónov libier na podporu investícií do technológií a transformáciu krajiny na „vedeckú a technologickú superveľmoc“ do roku 2030.  Microsoft mu v tom rovno odpovedal, že mu plány CMA kazí. 

Bývalý minister mu rovnako odkazuje, že ďalším Silicon Valley sa len tak nestane:

„Verejné trhy Spojeného kráľovstva sú vnímané ako neatraktívna destinácia pre rastový kapitál,“ povedal Sam Gyimah, bývalý vládny minister a partner spoločnosti rizikového kapitálu Lakestar.

Pridal sa aj Sir Ian Livingstone z Games Workshopu, ktorý hovorí, že UK herný sektor chcel obchod Microsoftu. Hovorí, že je to vysoko konkurenčný trh a akýkoľvek negatívny sentiment nie je dobrý pre priemysel ani pre ekonomiku Spojeného kráľovstva.

CMA sklamalo zákazníkov a aj firmy a ochraňuje monopoly a dominantné firmy ako Apple Google a Sony.





Páči sa mi! (+11)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Stropné reproduktory pre dolby... (1)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (6)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20363)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk