GLORY OF THE ROMAN EMPIRE

GLORY OF THE ROMAN EMPIRE

Rímske impérium je vďačným predmetom mnohých počítačových hier a čoskoro sa k ním pridá ďalšia.

Dojmy

Rímske impérium je vďačným predmetom mnohých počítačových hier. Naposledy veľkolepá ríša ožila vo vydarenom titule Total War. Rím je aj stredobodom pozornosti pripravovanej budovateľskej stratégie od spoločnosti Haemimont Games. CENEGA Slovakia poskytla rozsiahlu hrateľnú verziu a tak vám prezradíme, čo môžete očakávať, ak sa v budúcnosti rozhodnete pre titul Glory of the Roman Empire.

Ave Prefekt!, privíta vás staršina v úvode kampane, tak ako sa patrí, keď sa objaví  guvernér. To je totiž vaše postavenie, s ktorým súvisia všetky nastávajúce úlohy. Ako nový guvernér to nemáte ľahké, musíte od základov vybudovať nové mesto a postarať sa o jeho rast, prosperitu a blahobyt a to vám prinesie slávu, ocenenia a možno aj miesto v senáte. K tomu však vedie dlhá a strastiplná cesta.

Glory of the Roman Empire
Glory of the Roman Empire
Glory of the Roman Empire

Podstatou hry je budovanie a zabezpečenie potrieb vašich obyvateľov. Rimania sú hrdí a pomerne nároční a neuspokoja sa s hocičím. Všetku výstavbu zabezpečujú otroci. V úvode  máte pridelený limitovaný počet nevoľníkov, ale v prípade potreby si zmôžete zakúpiť ďalšie pracovné sily. Za dvadsať zlatých získate 10 pracovníkov, ktorí bez reptania postavia všetko, čo požadujete. Stačí, keď si vyberiete z menu budov na mieste, kde plánujete stavať a otroci „makajú" vo dne v noci. Hotové prístrešia sú určené len pre plnohodnotných obyvateľov, ktorí pracujú na poliach a v dielňach a starajú sa o prísun potrebných surovín. Hráč len musí vybrať potrebné stavby a umiestniť ich na vhodnom mieste.

Keď otroci dokončia požadovanú stavbu a v okolí máte dostatok voľných občanov, automaticky sa zamestnajú a zaradia do výrobného procesu. Ak chcete zabezpečiť funkčnú ekonomiku, potrebujete dostatok mešťanov, ale nemalo by ich byť priveľa. Málo pracovníkov znamená stagnovanie výroby, nadbytok a s ním spojená nezamestnanosť spôsobuje nepokoje.

V ponuke nájdete pomerne veľký počet stavieb rozdelených do niekoľkých oblastí, no nie ani zďaleka toľko, ako napríklad v hre The Settlers. Ani viazanosť budov nie je taká striktná a prepracovaná, ako v bežných budovateľských hrách. Sú tu rôzne farmy a budovy, kde sa z dopestovaných surovín a chovných zvierat vyrába pečivo, mäsové výrobky a odevy. Väčšinou sa potom zhromažďujú v hostincoch, kde si ich podľa potreby vyzdvihnú obyvatelia mesta. Zabezpečenie týchto surovín je základnou požiadavkou na uspokojenie obyvateľstva. Ďalej tu nájdete klasické stavby na ťažbu hliny, kameňa, prípadne zlata. Nedostatkové zdroje sa získavajú prostredníctvom obchodných staníc, kde jednoduchým úkonom stanovíte obchodnú trasu. Aby ste zabránili šíreniu chorôb, potrebujete obydlia pre bylinkárov. Vhodné je postaviť aj prefektúru a studne, aby mal kto hasiť prípadné požiare. Keď dospejete až sem, máte už vcelku fungujúce sídlo, ale určite to nie je koniec.

Glory of the Roman Empire
Glory of the Roman Empire
Glory of the Roman Empire

 

Po zabezpečení  štandardných potrieb nasleduje výstavba chrámov, kúpeľov, kolosea, ozdobných sôch a záhrad. To je totiž cesta, ktorá vedie k vrcholu a spôsob, ako zmeniť primitívnu osadu na honosné mesto. Chatrné domčeky sa postupne menia na luxusné vily a vám stúpa reputácia a popularita. Pritom však nesmiete zabúdať na jedno; či už sa jedná o úžitkové, alebo ostatné budovy a doplnky, všetky majú vplyv len v určitom okruhu. Preto je dôležité dbať na polohu objektov a stavať ich na rozumnom mieste.
 
Po zvládnutí stanovených požiadaviek v danej oblasti si obvykle môžete zvoliť ďalšie pôsobiská s rôznymi úlohami, ktoré musíte zdarne vyriešiť. Na mapke krajiny si vyberiete mesto so symbolom vlajočky a môžete sa pustiť do práce. Bežnou náplňou je dosiahnutie určitého populačného limitu, odstránenie choroby alebo hladu, zabezpečenie komfortu obyvateľov atď. Ak čakáte vojnové výpravy alebo boje, asi budete sklamaní. Glory of the Roman Empire sa totiž sústredí predovšetkým na výstavbu a hospodársky rozvoj a vojenské konflikty sú len symbolické. Nečakajte žiadne majestátne pochody rímskych légií alebo dobíjanie miest. Jedná sa o mierumilovnú hru, sústredenú na budovanie a expanziu, ktorá začne dosť skoro nudiť, lebo nemá potrebnú hĺbku.

Povedzme si to na rovinu. Všetky uvedené princípy a systém hry tu už niekoľkokrát boli. Určite ste si pri čítaní predošlých riadkov spomenuli na hry zo série Caesar, prípadne The Settlers. Tvorcovia Glory of the Roman Empire nielen že bezmyšlienkovite okopírovali takmer všetko z iných hier, ale zdá sa, že niektoré aspekty vypustili, čo je na škodu veci. 

Glory of the Roman Empire
Glory of the Roman Empire
Glory of the Roman Empire

 

Nová hra je postavená na oprášených princípoch a modernej 3D grafike. Pekné spracovanie je príťažlivé, plastický povrch a vydarené postavičky a objekty sú chutnučké. Polohovanie kamery a rotácia je tiež veľmi praktická. No len pekný vzhľad nestačí, i keď určite sa pár ľudí ulakomí.

Glory of the Roman Empire je hra, ktorá spočiatku pobaví, ale potom začne nudiť. Okrem grafiky neprináša absolútne nič nové a jedná a len o priemerný klon vydareného titulu Caesar. Moja stará mama mala na obrúsku vyšitú vetu: Pekná žena lahodí oku, dobrá srdcu. Tento výrok by sa dal parafrázovať aj na uvedenú hru. Škoda, že hra síce lahodí oku, ale srdce hráča sa pri nej veľmi nerozbúcha. Nejedná sa síce o finálnu verziu produktu, ale napriek tomu je pravdepodobné, že Glory of the Roman Empire dieru do sveta neurobí a veľmi skoro upadne do zabudnutia.


napísal uni 11.5.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
GLORY OF THE ROMAN EMPIRE


PC

Vývoj: CDV / Cenega SK / Haemimot Games
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20019)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk