Gamescom 2023: Hellboy: Web of Wyrd predviedol jedinečný štýl v akcii aj grafike

Nový Hellboy ťaží z komiksov a chce priniesť niečo nové a svieže. My sme mali možnosť si to vyskúšať.

pridal matus_ace 4.9.2023 o 8:26 pod hry
Gamescom 2023: Hellboy: Web of Wyrd predviedol jedinečný štýl v akcii aj grafike

HRY > NOVINKY >

Mike Mignola sa navždy zapísal do dejín populárnej kultúry postavou Hellboya, ktorá z neho spravila prakticky nesmrteľného. Je to celkovo jedna z najzaujímavejších komiksových postáv a ak aj komiksy nečítate, skvele ju na strieborné plátna preniesol Guillermo del Toro vo svojich filmoch. Odvtedy však Hellboy išiel dosť dole, minimálne teda vo filmoch. Zachrániť to ale môžu hry, konkrétne akcia Hellboy: Web of Wyrd, ktorá vyjde už začiatkom októbra a prinesie veľa lákavých prvkov, ktoré obohatí roguelite hrateľnosťou.

Hellboy sa v hre vydáva do Argentíny, kde sa nachádza Butterfly House, ktorý obsahuje dvere do podivnej dimenzie zvanej Wyrd, ktorá sa neustále mení a obsahuje prvky folklóru mnohých kultúr. Tam sa pokúsite zachrániť agenta, ktorý sa nevrátil z misie, ale nebude to jednoduché. Čaká na vás totiž kopa nepriateľov a iných výziev, s ktorými sa musíte vysporiadať. To sme si na Gamescome mohli vyskúšať v deme, ktoré bolo z pokročilej fázy hry, takže až tak veľa neodhalilo z hľadiska príbehu (ten bude úplne originálny a autori si podľa vlastných slov túto slobodu užívajú), ale zase pekne predviedlo hrateľnosť.

Gamescom 2023: Hellboy: Web of Wyrd predviedol jedinečný štýl v akcii aj grafike
 
Gamescom 2023: Hellboy: Web of Wyrd predviedol jedinečný štýl v akcii aj grafike
 
Gamescom 2023: Hellboy: Web of Wyrd predviedol jedinečný štýl v akcii aj grafike
 

Butterfly House je vlastne váš hub, kde sa vyzbrojujete a vybavujete, upgradujete, rozprávate s agentmi BPRD a inými postavami, no a hlavne sa odtiaľ vydávate na výpravy do Wyrdu. No a tam už vstupujete do akcie. Hellboy je tu tou komiksovou beštiou, ktorú milujeme, takže rozdáva rany ako z dela a neraz si to s nepriateľmi vyriešite pekne ručne-stručne. Ľahké aj ťažké úroky robíte tým istým tlačidlom, rozdiel je akurát v stlačení či držaní. Bojujete ale proti poriadne tuhým beštiám, takže sa hodia aj strelné zbrane. Na Xbox ovládači strieľate tlačidlom Y a musíte si zbraň manuálne nabíjať, čo trvá hodnú chvíľu. Navyše to robíte ľavým triggerom, čo nie je práve intuitívne.

Na ovládanie si tak budete musieť chvíľu zvykať a možno bude aj lepšie si ho nastaviť podľa seba. Boj je ale aj taktický. To nabíjanie si musíte naplánovať na moment, keď vám nepriatelia dajú trochu dýchať. Musíte dashovať, blokovať aj sa brániť a využívať parry, musíte vedieť správne aktivovať špeciálny útok, ktorý má svoj cooldown, takže ho neodkážete používať tak často. Hra celkovo pôsobí pomerne náročne, ale neviem, ako sme mali nastavené demo. Boje trochu zjednodušuje možnosť zamerať sa na jedného nepriateľa, ale nie je to priamo lock. Hrá sa to inak ako bežné podobné hry.

V priebehu hrania si vyberáte cesty, kam sa vydáte, takže autori chcú zabudovať aj možnosť znovuhrateľnosti. Rovnako si vyberáte zbrane, ktoré sú kúpite. Vyberáte si aj požehnania, ktoré si so sebou nesiete ďalej a prinášajú vám výhodu. Ale pozor, môže to byť niečo za niečo, takže niečo vám hra buffne a inú vlastnosť zase nerfne. Toto sú tie roguelite elementy, ktoré dokážu zamiešať hrateľnosť a priniesť iný zážitok. Otázne je, ako to bude počas celej hernej doby. Snáď to nebudú len takéto úzke cestičky vpred s križovatkami, až kým sa nepretlčiete k bossom na konci. Herná doba by mala byť zhruba 15 hodín, ak chcete prejsť všetko. Bežné prejdenie by malo zabrať 10-12 hodín.

Hra zaujme netradičným spôsobom animácie. Jednak vizuálne verne imituje Mignolovu prácu, no tiež v pohybe je to veľmi zaujímavé, akoby komiks s Hellboyom ožil. Svet a všetko ostatné sa totiž hýbe plynulo, ale postava má variabilnú frekvenciu pohybu. Napríklad pri chôdzi a podobne pôsobí ako s nízkym framerate. Pri bojoch sa ale už aj postava hýbe plynule. Budí to dobrý dojem a trochu to pripomína nové animované Spider-Man filmy. Výborný je aj dabing, keďže sa Hellboya zhostil Lance Reddick a bola to jeho posledná rola. Postave dodal charizmu, ale aj dojem veľkosti. Až je mi naozaj ľúto, že ten hlas už nikdy nebudem počuť v ničom inom novom. Aj on je ale jedným z dôvodov, prečo sa na hru teším a som zvedavý, čo nám plná verzia ukáže.





Gamescom 2023: Hellboy: Web of Wyrd predviedol jedinečný štýl v akcii aj grafike  Gamescom 2023: Hellboy: Web of Wyrd predviedol jedinečný štýl v akcii aj grafike
Páči sa mi! (+1)






PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S
Switch

Vývoj: Good Shepherd Entertainment / Upstream Arcade
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 18. október 2023
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (10)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20170)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk