GREEN WITH ENERGY

GREEN WITH ENERGY

7.0

Využite energiu z obnoviteľných zdrojov

Recenzia na PC verziu

Zelená energia, teda energia z obnoviteľných zdrojov úplne bez emisií, to je veľmi aktuálna téma, ktorá rezonuje všade vo svete. Aj keď v súčasnej globálnej ekonomickej kríze, ktorej dôsledkom sú aj vysoké ceny elektriny,  je jej presadzovanie ťažké, keďže nové metódy nie sú práve najlacnejšie. Každopádne, zaoberať sa touto témou určite má zmysel a hra s jednoznačným názvom Green With Energy chce podporiť myšlienku čistejšej planéty  a sústreďuje sa na využitie prírodných zdrojov.

Už pri spustení je úplne jasné, že je to veľmi minimalistická hra, ktorá sa viac ako na formu sústredí na obsah. Nastavenia sú veľmi symbolické, s grafikou prakticky nič neurobíte, maximálne si zmeníte rozlíšenie, nastavíte V- sync a UI škálovanie. Hlavné menu má jedinú hernú položku, ktorou spustíte jediný režim hry - kampaň s päťdesiatkou misií. Okrem toho už sú tam len v pravom hornom rohu tri ikony na Discord, spomínané nastavenia audio a grafiky a tlačidlo na vypnutie hry.

Všetko vnímate zhora, respektíve z izometrického pohľadu so štvorčekovou mriežkou. Každý level obsahuje väčšinou veľmi malý výrez mesta, kde je hŕstka domov, cesty a trochu zelene. Občas tam jazdia aj autá, ale tie nemajú žiadny praktický význam, len dotvárajú atmosféru. Navyše často jazdia nezmyselne alebo sa zasekávajú, čo nevyzerá veľmi dobre.

Green With Energy
Green With Energy Skromné začiatky.
Skromné začiatky.


Green With Energy Simulácia prebehla úspešne, projekt sa vydaril.
Simulácia prebehla úspešne, projekt sa vydaril.


Green With Energy Ďalší problém vyriešený, ďalší level odomknutý.
Ďalší problém vyriešený, ďalší level odomknutý.





Inak je ale vzhľad pekný, s jednoducho nadizajnovanými hranatými objektmi bez jemných detailov, kde sú jediným výraznejším efektom tiene. Pre potreby ekonomickej stratégie, kde je dôležitý prehľad o štruktúrach v mestečku, je to ale plne dostačujúce a vyhovujúce. Na pozadí znie jemná ambientná hudba, sprievodné zvuky sú skromné a tlmené. Prostredia sa priebežne mierne obmieňajú, ale sú to len drobné rozdiely – okolie je zelené alebo žlté, púštne či biele od snehu a niekedy aj vidíte padať dážď alebo vločky. Na túto hru skutočne viac netreba.

Päť desiatok levelov, vrátane priebežne vkladaných výukových, nasleduje za sebou v striktnom poradí a postupne ich odomykáte po splnení stanoveného cieľa. Tým je vždy vytvorenie funkčnej elektrickej siete s prepojením všetkých budov, pričom nesmiete prekročiť stanovený rozpočet a váš výtvor musí obstáť v teste. To znamená, že v krátkom časovom limite s denným a nočným cyklom musí byť permanentný prísun elektriny v celej oblasti bez výpadkov a prípadných výbuchov, keď explodujú sklady s nadbytkom uloženej energie.

Pri testovaní v pravom hornom rohu obrazovky vidíte priebeh simulácie s grafom a kľúčovými údajmi  - produkovanou energiou, požadovanou energiou a uskladnenými zásobami. Ak všetko prebehne bez komplikácií, uvidíte mini ohňostroj a ide sa na ďalší level.  Ak niečo zlyhalo, môžete vytvorenú štruktúru upraviť a editovať tak, aby bez chýb obstála. 

Herné princípy nie sú náročné, no napriek tomu v tutoriáloch mohli byť priblížené trochu lepšie. Navyše nie všetky súčasti sú vysvetlené a význam niektorých si musíte len domýšľať. To hlavne v prvých úrovniach môže spôsobiť trochu zmätok, keď hneď nepochopíte, prečo sa niečo dá a niečo nie, hoci príčina nie je úplne zrejmá. Na výreze mesta musíte postaviť elektrárne a prepojiť ich so všetkými budovami, čo vykonáte potiahnutím línií a spájaním uzlov. Spočiatku jednoducho ťaháte čiary a potom to len odskúšate. Pritom sa ale musíte vyhnúť parkoviskám, prípadne vyčistiť krajinu od stromov, inak sa tam nedá stavať. Domy ani cesty sa búrať nedajú a políčok na výstavbu nie je mnoho. Navyše niektoré stavby musia byť hneď pri ceste.

Postup sa rýchlo stane trochu náročnejším, pretože musíte zohľadniť rôzne faktory. Solárne kolektory spoľahlivo vytvárajú energiu, ale len počas dňa. Takže potrebujete sklady batérií, aby ste tam zálohovali nadbytočnú elektrinu, ktorá sa potom míňa počas nočnej fázy testovania.  Výkon veterných elektrární závisí od počasia, ale sú vcelku spoľahlivé. Hydroelektrárne sa, prirodzene, dajú stavať len na vode, jadrová elektráreň je mimoriadne výkonná.

S výnimkou solárnych kolektorov, ktoré majú výstup s nízkym napätím, všetky ostatné elektrárne produkujú vysoké napätie. Obytné domy vyžadujú nízke napätie a továrne a hospodárske budovy vysoké. Preto musíte stavať aj transformátory, kde si napätie podľa potreby meníte a odtiaľ vediete patričnými rozvodmi. Sklady a elektrárne sa dajú individuálne upgradovať na tretí stupeň, kedy majú výrazne vyššiu úložnú kapacitu a produkujú viac elektriny.

Green With Energy
Green With Energy Tu už máme aj hydroelektrárne.
Tu už máme aj hydroelektrárne.


Green With Energy Tu to potiahnu jadrové elektrárne.
Tu to potiahnu jadrové elektrárne.


Green With Energy Blížime sa do finále, päťdesiaty level sa čoskoro odomkne.
Blížime sa do finále, päťdesiaty level sa čoskoro odomkne.





To sú základy, ktoré využívate pri plánovaní elektrickej siete a po osvojení už len opakujete naučené procesy. Mení sa iba prostredie s výrezom mestečka, kde si lámete hlavu nad tým, ako a kde všetky potrebné stavby umiestnite a čo najefektívnejšie prepojíte budovy. Sú tam ešte financie, ale s tými som ja osobne nemal problém ani v jednom leveli, vždy ich bolo dostatok na zrealizovanie mojich predstáv.

Stavanie elektrární a rozvodov je zábavné, hoci zhruba od polovice hry cítiť nedostatok nových objektov a mechanizmov, pretože ich je skrátka len hŕstka a nič ďalšie už nepribúda. Na celú výstavbu, vrátane búrania, vám stačí sortiment s deviatimi položkami. To však neznamená, že sa pri pokročilých leveloch trochu nezapotíte,  pretože vytvoriť ucelenú a vyváženú elektrickú sieť nie je úplne jednoduché. Na druhej strane to ale nie je ani mimoriadne náročné. Po chvíli prepájania a experimentovania s niekoľkými testami a opravami sa dá každý level pomerne rýchlo zvládnuť. Niekde sa možno zdržíte dvadsať minút, inde nájdete riešenie už po desiatkach sekúnd.

Celkovo vám tých päťdesiat úrovní môže zabrať približne štyri a pol hodiny, čo nie je práve mnoho. Pritom napriek absencii pokročilých prvkov hra neupadá do stereotypu a nie je nudná, no keby takýchto levelov bolo viac, už by sa tak stalo. Čo však zamrzí, je chýbajúce prepojenie úrovní nejakým aspoň symbolickým príbehom alebo načrtnutím nejakých situácií. Tu skrátka len mechanicky postupujete stále ďalej, od jednej oblasti k druhej, ktorú vám hra prosto predhodí na obrazovku.

Green With Energy
Green With Energy Simulácia má aj nočnú fázu, sklady máme dostatočne zásobené energiou.
Simulácia má aj nočnú fázu, sklady máme dostatočne zásobené energiou.


Green With Energy Na pracovný úsek sa dá pozrieť pekne zblízka.
Na pracovný úsek sa dá pozrieť pekne zblízka.


Green With Energy Mapy sú väčšinou len malé výrezy, toto je jeden z najrozsiahlejších levelov.
Mapy sú väčšinou len malé výrezy, toto je jeden z najrozsiahlejších levelov.




Green With Energy je teda ekologická hra, v ktorej sa učíte rozumne hospodáriť s obnoviteľnými zdrojmi a dá sa prejsť za jediný večer. Treba pri nej trochu uvažovať, ale hlava vás z nej bolieť nebude. Dobre sa pri nej relaxuje a možno sa aj zamyslíte nad významom zelenej energie, čo je vlastne hlavný cieľ hry. Niektoré veci mohli byť trošku viac dotiahnuté, lepšie vysvetlené a celková výstavba bohatšia, s väčším množstvom objektov a možností, ale aj tak Green With Energy svoje poslanie plní dobre. Navyše len za symbolickú cenu.


napísal uni 14.9.2023
Páči sa mi!
7.0
Ohodnotiť
GREEN WITH ENERGY
+ náučná a zábavná hra poukazujúca na využitie zelenej energie
+ jednoduché, ale efektívne herné princípy
+ dobre fungujúci minimalizmus vo všetkých smeroch
+ veľmi symbolická cena
- niektoré súčasti nie sú dostatočne objasnené
- kampaň prejdete rýchlo, chýba jej príbeh a nič iné hra neponúka
- málo objektov a pokročilých možností, v neskoršej fáze hry už nič nové nepribúda


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Gameparic / Orbifold
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 14. september 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19972)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk