STRANDED: ALIEN DAWN - ROBOTS AND GUARDIANS DLC

STRANDED: ALIEN DAWN - ROBOTS AND GUARDIANS DLC

7.5

Hope vám dá nádej na prežitie medzi robotmi

Recenzia na PC verziu

Survival hier s budovaním osídlenia je nepreberné množstvo a Stranded: Alien Dawn určite patrí k tým najzaujímavejším. Už rozpracovaná hra mala šťavu a kompletný produkt nesklamal. Ak táto vecička dostala aj vás, zrejme ste zvedaví na nový prídavok, ktorý je zjavne zameraný na robotov a techniku. Prináša však viac ako len nové možnosti výroby, aj keď ani tie, samozrejme, nechýbajú.

DLC pridáva predovšetkým nový scenár Guardians, pričom jeho doplnkové parametre (región, mesiac, ktorý ovplyvňuje krajinu, obťažnosť a špeciálne pravidlá) si môžete ľubovoľne nastaviť. Vyberiete si troch preživších z už známeho zoznamu, kde pribudol jeden nováčik, Henry Caldwell, ktorý je zaujímavý tým, že má  robotické náhrady končatín. Inak je to ale človek, ktorý má podobne ako ostatní z ponuky svoje charakteristické črty a predpoklady na vykonávanie rôznych činností.

Scenár odštartuje prenasledovaním vesmírneho plavidla na planéte nepriateľskou letkou, kde napokon stroskotá. Vzápätí sa zoznámite so štvrtým členom výpravy – Hope. Je to vnímavý android na úteku pred bezohľadným robotickým konzorciom, ktorého zachránili vaši traja zvolení rebeli. Tým ale ich úloha nekončí, iba začína. Musia sa totiž postarať o spočiatku málo zručnú Hope, kým naplno nerozvinie svoje schopnosti  a nezačne na sto percent vnímať a prejavovať cit.

Stranded: Alien Dawn - Robots and Guardians DLC
Stranded: Alien Dawn - Robots and Guardians DLC Hope je sympatický android s podobou ženy a postupne sa zlepšuje.
Hope je sympatický android s podobou ženy a postupne sa zlepšuje.


Stranded: Alien Dawn - Robots and Guardians DLC Roboti vám poslúžia napríklad aj na varenie.
Roboti vám poslúžia napríklad aj na varenie.


Stranded: Alien Dawn - Robots and Guardians DLC Aj nepriatelia sú robotickí. Budú opakovane prichádzať.
Aj nepriatelia sú robotickí. Budú opakovane prichádzať.





V praxi to znamená, že preživší musia s hŕstkou počiatočných surovín a predmetov z vraku začať budovať nové osídlenie. Takže tradične treba spoznávať okolie, hľadať a ťažiť nové zdroje, skúmať flóru a faunu, farmárčiť, postaviť si obydlie, získať rôzne vynálezy a objavy, ktoré povedú k čoraz pokročilejším vymoženostiam, skúsiť expedície s balónom. A popritom treba čeliť priebežným útokom robotov z leteckých výsadkov.

Hope je síce spočiatku neistá a jej znalosti prakticky nulové, ale už od začiatku dokáže vykonávať základné činnosti, ako je napríklad prenášanie vecí, takže je užitočná. Ale čo je dôležité, priebežne sa učí, rastie jej inteligencia a získava nové črty a schopnosti. Tie jej väčšinou vyberáte priamo vy, keď dosiahne patričný stupeň vývoja. Napríklad rozhodnete o tom, že sa naučí loviť a bojovať, alebo namiesto toho bude vedieť vyrábať veci a stavby, farmárčiť či liečiť. Zvyšné možnosti môžu prísť na rad neskôr. Inokedy určíte, ako sa má adaptovať jej hardvér, čím sa môže zvýšiť jej výdrž, znížiť príjem energie, zrýchliť reflexy v boji.

Je veľmi zaujímavé sledovať rozvoj Hope, ktorý priamo ovplyvníte a všimnete si pritom aj jej osobité stránky, ktorými sa líši od ľudí, alebo sa naopak na nich podobá. Napríklad namiesto bežného jedla potrebuje konzumovať energetické články alebo v prípade núdze palivo a silikón. Zatiaľ čo ostatní sa liečia medikamentmi, ona v prípade poškodenia potrebuje opravárenské súčiastky alebo CPU jadrá. Na druhej strane si všimnete, že sa Hope pokúša nadväzovať vzťahy a sú veci, ktoré si obľúbi alebo jej prekážajú, napríklad tma. 

V prvých hodinách vývoj Hope dobre funguje a rýchlo napreduje, no neskôr je už dosť veľký problém motivovať ju. Dokonca skúsenosti nielenže ťažko získava, ale môže ich aj strácať. To spôsobuje, že progres začína byť ťažkopádnejší a stagnuje. Ale aspoň po istú dobu vám to vynahradí získavanie nových technológií a sledovanie výsledku po skonštruovaní. K zbraniam pribudol laserový meč, karbónová kuša, ale zaujímavejšie sú mobilné obranné veže. Sú to obdoby statických veží zo základu hry (teraz už aj vo flak - kanónovej verzii), ktoré ale môžete premiestňovať na pohyblivom podvozku s kovovými nožičkami. To je skvelé napríklad vtedy, keď chcete väčšiu palebnú silu na určitý úsek základne, ktorý bol napadnutý.

Okrem toho potešia donáškové drony, ktoré automaticky prenášajú suroviny a veci, ako aj bojové drony, ktorých účel je jasný. Popritom sa naučíte vyrábať služobných a ťažobných botov, ktorí slúžia na varenie a transport surovín alebo ťažbu a výrobu vecí. A nechýba ani bojový bot, ktorý pri konflikte zastáva rovnakú funkciu ako preživší – pridelíte mu zbraň a presuniete ho na miesto určenia, odkiaľ útočí na nepriateľov. Drony a boti majú nabíjacie stanice, ktoré ich zásobujú elektrickou energiou. Poteší aj chirurgický automat, čo je vlastne mechanická posteľ, ktorá doliečuje postavy bez nutnosti asistencie. Len musíte priebežne dopĺňať medikamenty.

Autori mysleli aj na prvky bežnej výstavby, takže pridali rebríky a výťahy, ktoré využijete hlavne vo viacposchodových budovách, ako aj balkón a nové strechy. Taktiež nový nábytok, ktorý zahrňuje karbónové kreslá a stoly. Takže sa môžete realizovať. Nové štandardné prvky výstavby sú pritom dostupné všetkým hráčom vo forme bezplatnej aktualizácie. S výnimkou botov a hlavne väčšiny uvedených bojových noviniek, ktoré sú len súčasťou DLC spolu s príbehom Hope. Už len doplníme, že môžete získať aj nové achievementy za dosiahnuté úspechy.

Stranded: Alien Dawn - Robots and Guardians DLC
Stranded: Alien Dawn - Robots and Guardians DLC Donáškové drony veľmi urýchlia prepravu surovín, bojové pekne asistujú pri nebezpečenstve.
Donáškové drony veľmi urýchlia prepravu surovín, bojové pekne asistujú pri nebezpečenstve.


Stranded: Alien Dawn - Robots and Guardians DLC Liečenie tiež môžete prenechať strojom.
Liečenie tiež môžete prenechať strojom.


Stranded: Alien Dawn - Robots and Guardians DLC Mobilné obranné veže viete prakticky presúvať podľa potreby.
Mobilné obranné veže viete prakticky presúvať podľa potreby.





Prídavok Robots and Guardians príjemne prekvapil, pretože neprináša len nové technológie a robotických prisluhovačov. Pridaný scenár Guardians je na pomery budovateľských survival hier naozaj originálny. Nie je to totiž obvyklé klišé, kde ide len o prežitie stroskotancov a ich snahu dostať sa z planéty či ostrova. Záchrana a obrana androida, ktorý sa postupne vyvíja, je sympatický a neobvyklý cieľ, ktorý dá vášmu snaženiu hlbší zmysel. Cena DLC v čase písania recenzie ešte nebola známa, no ak sa vám páči pôvodná hra, určite ho odporúčam. V krajnom prípade počkajte na zľavu alebo nejakú akciu a potom berte všetkými desiatimi.


napísal uni 6.11.2023
Páči sa mi! (+2)
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
n.u
Ohodnotiť
STRANDED: ALIEN DAWN - ROBOTS AND GUARDIANS DLC
+ nový scenár so zaujímavým cieľom chrániť a rozvíjať androida
+ sympatická Hope s vývinom a odlišnými potrebami na prežitie
+ drony a roboti na výpomoc a boj...
+ ... ale aj nepriateľskí roboti, ktorí útočia a sú dobrí na súčiastky
+ doplnené prvky bežnej výstavby
- v neskoršej fáze Hope stagnuje, sotva sa zlepšuje, dokonca stráca skúsenosti, prejaví sa stereotyp
- občas nelogické správanie postáv a trochu zmätená AI


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Frontier Foundry / Haemimont Games
Štýl: Akcia / Survival
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19971)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk