FIFA 07

FIFA 07

7.5

Futbalu sa v našich končinách akosi nedarí a tak si môžme opäť raz napraviť chuť v pokračovaní série FIFA.

Recenzia na PS2 verziu

Viete si predstaviť situáciu, keby bol svet iba čiernobiely? A teraz myslím kompletne čiernobiely, nie čiastočne, ako je tomu napríklad v Meste hriechu (Sin City). Ráno vstanete, dáte si pripálenú, černastú (kedysi ale bielu) hrianku s vriacou čiernou kávou, sadnete do sivého auta, na križovatke vám zo sivej prepne na čiernu a aby toho nebolo málo, v robote upadnete z toho sivého pochmúrneho počasia do de-sivej depky. To najhoršie má ale ešte len prísť! Večer sa totižto zúčastnite futbalového derby, v ktorom ale pravidlá dostanú čiernu, nakoľko dôjde k častej zámene sivej a čiernej karty, následkom čoho ostane po prvom polčase na trávniku ani nie polovica hráčov, smutne čumiacich na vystresovaného bieleho rozhodcu. Po takom dni už aj pohľad na smrť sa nejaví tak čierny a nebyť čierneho humoru, určite by mala čierna sanitka o robotu navyše.

Dosť bolo ale streleného fantazírovania, pretože robota nepočká, čas sú peniaze, bez práce nie sú koláče. Rovno vám poviem, prečo tak podivný a zmyslu sa vymykajúci úvod. Odpoveď je jednoduchá: šeď, nevýraznosť, EA, sklamanie. Je to tak; tento ročník si veľactené dámy a veľactený páni z EA Sports dali prestávku a po herných faux-pas NHL a NBA sa podobnému osudu nevyhýba ani kedysi populárna FIFA, aj keď na jej obranu musím povedať, že v porovnaní s ostatnými športmi z tej šlamastiky vyšla asi najlepšie. Čierno-biely pohľad by ale na problematiku mal viac menej fatálny dopad a preto nebude od veci, ak si aj tohtoročné kopanie trošičku rozoberieme. Slovensko – Nemecko. Jednotka priam vyšitá!

Nádielka futbalových simulácií je tento rok až prehnane štedrá. Okrem novej Fify sa totižto na naše monitory v týchto dňoch dostane aj pokračovanie skutočného soccer titulu Pro Evolution a nesmiem zabudnúť ani na jarný bonus v podobe nie až tak inovativného, ale stále v medziach hrateľného World Cupu. A ako z tejto trojice vychádza dnešný, autormi slepo vyhlasovaný šampión? Prekvapivo dobre, pretože vďaka niekoľkým úpravám a novinkám sa zábava opäť o čosi približuje tej, ktorú poznáte zo spomínaného Winning Eleven (tak sa Pro Evo volá v US). Ale, nepredbiehajme. Jedná vec, v ktorej nemá stajňa EA Sports takmer žiadnu konkurenciu, je servírovanie množstva prepracovaných herných možností.


FIFA 07

Ten pruhovaný dres mi pripomenul Twinsena... ach, tie staré časy.
FIFA 07

Futbalové kumšty sa v novej FIFE predvádzajú o čosi ťažšie.
FIFA 07

Uff, niekto to teraz schytá riadne do držky a Santana to nebude.

Priateľský zápas na odreagovanie a prípadne vybitie si nahromadeného stresu, tréningová area na nácvik rozličných futbalových parádičiek, ako aj množstvo národných turnajov a líg (Slovensko samozrejme chýba – na druhú stranu buďme radi, lebo by nás chytráci z Kanady bez mihnutia oka umiestnili medzi 5-ligové tímy typu Togo, Malawi či Cookové Ostrovy... i keď, možno tam predsa len patríme), to všetko sme už videli snáď stokrát a preto ani nemá cenu sa týmito položkami ďalej zaoberať. Aby ale toho nebolo málo, autori do hry implementovali aj pomaly sa stávajúcu klasiku FIFA Lounge, či manažérsky mód spolu s novinkou v podobe Interaktívnych Líg, v ktorých budete môcť priamo riadiť chod skutočného tímu vrátane výsledkov zápasov!!!

No, posledné slová snovej eufórie ste dúfam vzali s rezervou a v prípade, že ste na sekundu zapochybovali o mojom duševnom stave, snáď vás ukľudnia nasledujúce riadky. Tak teda, Manager Mode, ako ho poznáte napríklad z tohtoročného World Cupu, je akousi variantou Dynasty módu z NHL, z čoho teda vyplýva, že starostí okolo zvoleného tímu budete mať až až a futbalové zápasy budú len takou milou čerešničkou na torte. Ale bacha! Spočiatku jednoduché riešenie problémov spojených s tréningom, vybavením a spokojnosťou mančaftu sa časom zmení na vskutku desivú nočnú moru, v ktorej nebudú spokojní ani hráči, ani tréneri a dokonca ani upratovačky. V súvislosti s manažovaním mi ale nedá nespomenúť simulovanie zápasov, ktoré bolo doteraz prezentované iba formou tlačítka Quick Sim, rozhodujúceho zápas viac menej na základe úspešnosti a štatistík oboch zúčastnených tímov, pričom o priebehu zápasu ste sa dozvedeli tak povediac velké kulové. V novej Fife je ale tomu koniec a vy si tak prostredníctvom Visual Simu budete môcť naplno užiť momenty stresu, ktoré zažívajú futbaloví tipujúci, sledujúci obrazovku s teletextom 24 hodín denne, pretože v podobnom duchu sa dozviete informácie o stave zápasu aj vy.

Interactive online League je ale naproti tomu iná liga :-). Všetka ta sranda začína voľbou ligy, ktorej účastníkom sa chcete stať. Fanúšikovia Beckhemovie štýlu bez váhania zvolia anglickú Premier League, obdivovatelia Zidanovej hlavičky pre zmenu 1. Francúzku a zbytok si rozdelí nemeckú Bundesligu a viac menej zbytočnú mexickú, tvoriacu len akési piate koleso na voze (aj keď to akosi počtársky nesedí). A o čo tu vlastne ide? Hráči jednotlivých tímov sa stretávajú vo vzájomných stretnutiach podľa reálneho plánu, používaného v skutočných ligách. Vtip je totižto v tom, že na konci dňa sa spočítajú všetky výsledky hráčov, hrajúcich za ten istý tím a v prípade, že sa nazbiera dostatok víťazstiev, inkriminované mužstvo získa na svoje konto vytúžené tri bodíky. Vcelku jednoduchý koncept, ktorý ale zlepšuje hrateľnosť o nutný kus a vďaka nemu pocítite pri zápasoch pravé nefalšované futbalové šialenstvo. Škoda len pár drobných nedomysleností (napr. niektoré tímy majú väčšiu základňu hrajúcich fanúšikov, takže sú aj vo finálnom súčte viac zvýhodňované a pod.), pretože inak by sa jednalo o revolúciu, na ktorú všetci tak úpenlivo čakáme.


FIFA 07

Momentky ako tieto si veľmi neužijete, keďže sa budete venovať hre samotnej.
FIFA 07

Kiss my ass, reč tela je toho dôkazom.
FIFA 07

Kopačka do lopty, v našom štáte sa kope do poctivých občanov.

Všetky hore uvedené skutočnosti sú ale ničím v porovnaní zo samotnými hernými mechanizmami, predstavujúcimi azda najväčší odklon série FIFA od svojich zabehnutých koľají. Chirurgicky presné strely a prihrávky, lopta prilepená k hráčovej nohe, neestetický, priam robotický pohyb po trávniku, všetky tieto neduhy dostali konečne výpoveď a vám sa tak po prvý raz naskytne príležitosť zahrať si futbal taký, aký je v Pro Evolution samozrejmosťou. Najväčšiu zásluhu na tom má bezosporu upgradovaná fyzika lopty, vďaka ktorej sa guľaté čudo nechová ako skript, ale v teréne reálne sa správajúci objekt. A aký to ma dopad na samotnú hrateľnosť? Priam dych vyrážajúci. Lopta sa chová nepredvídateľne, prihrávky na väčšie vzdialenosti končia často v zlých nohách a strelenie gólu si už žiada podstatne viac, než len dobré postavenie a stlačenie príslušného čudlíka.

Lopta ale nie je to jediné, čo prešlo drastickými zmenami. Doslova ako vymenení sa správajú hráči počas zápasov, pretože vylepšené reakcie im umožňujú hrať futbal omnoho plynulejšie, než tomu bolo u minulých dielov. Škoda len občas rozporuplnej umelej inteligencie, ktorá vám sem-tam predvedie čo-to zo samovražedného repertoáru a hre sa nevyhli ani niektoré vskutku fatálne futbalové chyby, akými sú napríklad ignorantská súperova obrana, nelogický pohyb brankárov, zlé postavenia hráčov a podobne. Ale čo už, nikto nie je bezchybný a keďže takéto nedostatky sú súčasťou aj ostatných športových simulácií, nemožno kvôli nim hru zbytočne zatracovať. Ale rozhodne tu byť nemuseli.

Čo ale budete musieť, je nechať si zájsť chuť na nový next-genový engine, nakoľko ten je výsadou verzie pre Xbox360 a uspokojiť sa tak s viac než dvojročným enginom, každoročne updatovaným o nejakú tu grafickú finesu navyše. Spomínané roky vylepšovania ale prinášajú svoje ovocie v podobe parádneho audio-vizuálneho spracovania, ktoré aj napriek veku pôsobí neskutočne atraktívnym dojmom. Plynulé animácie hráčov, životaschopné publikum, do detailov premakané futbalové arény, samozrejmosť v podobe licencovaných futbalových hviezd, tímov a líg, to všetko je zárukou toho, že podobnú atmosféru zažijete už len na jednom mieste – priamo na štadióne počas zápasu. Nechýba ani každoročný komentár, tentokrát aj pre nás v pozitívnom, českom prevedení, takže ak sledujete priame prenosy na českých kanáloch, určite vám budú tie hlasy povedomé. Síce ten komentár neznie bohvieako príťažlivo a sem-tam je tak povediac mimo mísu, ale hlavne že je mu rozumieť, tak čo? Celkovo musím hodnotiť technické spracovanie ako vysoko profesionálne a je to asi jediná vec, v ktorej ma EA Sports tentokrát nesklamali.


FIFA 07

Sakra, kto sem hodil tu banánovú šupku?
FIFA 07

Vykĺbená noha tam, vykĺbená noha sem, hlavne, že je sranda.
FIFA 07

Black and White, succer!

Hodnotiť stále tu istú hru (iba trošičku vylepšenú) je, dalo by sa povedať, patová situácia. Na jednej strane ide o titul vysoko hrateľný s množstvom bohatých herných možností, ale na druhú stranu neprináša nič nové alebo inovatívne, žeby sa dalo hovoriť o skutočnom pokračovaní. A práve do takejto kategórie sa radí aj FIFA 07. Herné módy, kam sa podívaš, množstvo licencovaných klubov, hráčov a líg, vylepšené chovanie sa hráčov a lopty, ale vo výsledku len mierne úpravy toho, čo je už roky zaužívané. Jedným hráčom to vyhovuje, druhý očakávajú o čosi viac. A práve k tým posledne menovaným sa radím aj ja. Preto sa niet čo čudovať, že aj keď FIFA 07 ponúka to, čo ponúka, stále sa jedná len o šeď.


napísal blade 31.10.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
FIFA 07
+ množstvo herných možností
+ fyzika lopty
+ interaktívne ligy
- AI súperov
- je to stále o tom istom
- ako full produkt neobstojí
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,3 GHz, 256 MB RAM, VGA 64 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, VGA 128 MB


RECENZIE HRÁČOV
FIFA 07
7.1
DEMONRAZIEL    28.12.2006
Nová stará hraTak a máme to tu znova, ako každý rok už pomerne dlhú dobu. EA Sports vypustili do...prečítať celé
PC
PS2
Xbox

Vývoj: EA Sports / SevenM / EA Canada
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  september 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| FIFA 07 31.10.2006
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19494)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk