WAR ON TERROR

WAR ON TERROR

5.3

Nekalé živly ohrozujú svetový mier a iba jeden veliteľ môže zamiesť s teroristami. Že, kto to je? No predsa vy!

Recenzia na PC verziu

Medzi tohtoročnými stratégiami nájdeme aj titul s názvom War on Terror. Názov nenecháva na pochybách, že je to vojnová RTS a prakticky nulové informácie o tejto hre naznačujú, že sa nejedná o favorizovaný produkt. No niekedy treba ruže hľadať medzi tŕňmi a tak sme aj k tomuto prírastku pristupovali s určitými očakávaniami.

Intro, žiadna sláva, podivná grafika a dosť svojský obsah. Najmä žena, civilistka, čo vystúpi z vojenského vrtuľníka, aby zachránila dieťa s plyšákom, pôsobí dosť hlúpo. O amatérskych pilotoch  helikoptér ani nehovoriac. Aj keď videli sme aj horšie. Ale menu hry mohlo byť fakt navrhnuté lepšie. No čo už, napokon najdôležitejšia je samotná hra. Nezaťažoval som sa viac zbytočnými(?) detailmi a otvoril ponuku kampaní. 

War on Terror je v tomto smere štedrý a umožní absolvovať až tri kampane, za všetky tri hrateľné frakcie. Prvá sleduje kroky elitnej protiteroristickej organizácie World Forces (WOFOR). Úvodná misia zavedie hráča do veľmi blízkej budúcnosti, do roku 2008, kedy sa komando pokúša eliminovať skupinu, stojacu za nedávnym útokom na Los Angeles. Veliteľ W. Carrington a jeho muži vstupujú do Iraku, aby sa vysporiadali s nekalými živlami ohrozujúcimi svetový mier.

War on Terror

Medik dokáže priviesť k životu aj takmer mŕtveho vojaka, ak príde do niekoľkých sekúnd.
War on Terror

Techniku rekonštruujú opravárenské vozy alebo opravári.
War on Terror

Bojuje sa aj v irackej púšti.

Druhá kampaň hovorí o, ako tvorcovia uvádzajú, veľmi preslávenej, ale tajnej organizácii. Trochu rozporuplné, ale nevadí. Order, ako sa nazýva povestný teroristický spolok, spočiatku nemá ani tak problémy so štátmi, kde robí neplechu, ale rieši mindráky vo vlastných radoch. Boj o najväčšieho darebáka začína v Mexico City a kľúčovú úlohu zohráva istá Janette Vasquezová. Stretnutie s WOFOR je však len otázkou času. Aby bolo ešte veselšie, do konfliktu sa zamieša Čína. Jej aktivitám predchádza explózia dopravného lietadla a nekalé praktiky Severnej Kórei. Keďže Číňanov je veľa a musí ich byť ešte viac, spoja sa s WOFOR, aby spoločne upratali bordel, ktorý uchvátil celý svet. To je už ale náplň tretej kampane, kde to má pod palcom Sun Jurongová. Celkom dobrý guláš, čo poviete?

Misie v kampaniach vždy obsahujú niekoľko, na seba nadväzujúcich a postupne odkrývaných, cieľov. Okrem toho tu nájdete nepovinné úlohy. Tie síce spestrujú priebeh hry, ale cena za ich splnenie nie je adekvátna vynaloženej námahe. Celkovo sa však jedná o plytké úlohy typu; choď tam a tam, znič to a to a daj pozor, aby tvoj hrdina nezhebol. V úvodných pasážach vám to vadiť nebude, neskôr sa ale prejaví abstinenčný syndróm, keď vám budú zúfalo chýbať nejaké zmysluplnejšie ciele hry.

Princíp hry je nápadne podobný vcelku vydarenej RTS Joint Task Force. V každej misii začínate s obmedzeným počtom jednotiek a hrdinom. Za splnenie hlavných a vedľajších úloh získavate body, respektíve finančné obnosy, za ktoré nakupujete nové jednotky. Po výbere a potvrdení vám ich na
 stanoviská najčastejšie privážajú dopravné vrtuľníky. Stanoviská sú reprezentované vlajkami, ktoré treba obsadiť, po vyčistení oblasti od nepriateľov.

War on Terror

S vozidlami radšej jazdite len po ceste, väčšina iných úsekov je totiž neprejazdná.
War on Terror

V ponuke bojových strojov nájdete aj takúto sympatickú štvorkolku.
War on Terror

Pechota môže nastúpiť do áut alebo hoci aj do bágra...

Vaša pechota, vojenská technika, droidi a letectvo, majú určitú bojovú silu, niekoľko bojových módov a doplnkové schopnosti. Tie sú buď stále, alebo ich treba aktivovať. Jedná sa o zakrádanie a zneviditeľnenie, ktoré odhalí len radar, či špeciálne zložky, vrhanie granátov, alebo kladenie mín u vojakov, rekonštrukcia techniky u opravárov, liečenie medikmi, dymová clona pri tankoch atď. Hrdinovia majú jednu-dve unikátne schopnosti (propaganda, položenie nálože), ale nie sú príliš dominantní a v boji je lepšie nechávať ich stranou. Načo zbytočne riskovať reštart po ich úmrtí?

Už pri absolvovaní úvodnej, výcvikovej misie, spoznáte hlavné rušivé elementy hry. Hneď pri vstupe sa zrejme zhrozíte nad obrovskými lištami s minimapou, in-game videom, popisom jednotky a cieľov misie, ktoré zaberajú takmer polovicu obrazovky! Našťastie sa tieto okná dajú minimalizovať, ale niekedy ich potrebujete pre lepšiu orientáciu v teréne. Čoskoro zistíte, že mapy sú navrhnuté dosť nešťastne a vy ste nútení absolvovať zbytočne zdĺhavé, navyše neefektívne presuny. Budú vás rozčuľovať priblblí vojaci, neschopní obísť prekážky. Je takmer isté, že pri presune na dlhšiu vzdialenosť sa niekde zaseknú. Najmä v prípade techniky každú chvíľu narazíte na neprechodný úsek, hoci sa jedná o pomerne široké priestranstvo, kde by ste to neočakávali. A tak, pre istotu, aj s tankmi jazdite radšej len po ceste, aby ste sa potom nemuseli pracne vracať, napríklad kvôli pohodenému sudu, čo blokuje prejazd.

No, poviem vám, na prvý pohľad banálny výcvik na pár minút, kde som mal na ostrove oslobodiť rukojemníkov, mi napokon trval bezmála hodinu. Príčinou sú predovšetkým vyššie uvedené skutočnosti. Napriek tomu, kampane nie sú až také mizerné, hoci určite nepatria k najlepším a možno keby ostatné súčasti hry boli aspoň na priemernej úrovni, našiel by som pre hru obstojné hodnotenie. Lenže okrem celkom dobrého českého prekladu som už na nič zaujímavé nenatrafil.

Jediné, čo som dosiahol, pri bližšom skúmaní, bolo objavenie stále ďalších chýb a frustrujúcich nedostatkov. Mnohé z nich sa týkali multiplayeru, ktorý sa mi ani pri intenzívnej snahe napokon nepodarilo rozbehnúť. Každú chvíľu som narazil na nejaký zádrheľ, problém s pridávaným počítačového súpera, padanie hry pri jej vytvorení, alebo pokuse pripojiť sa na internet. Ale ak patríte k šťastlivcom, alebo skôr zúfalcom, ktorým multiplayer funguje, možno si zahráte dobýjanie, obsadzovanie vlajok(postov), alebo krádež vlajky, king of the hill mód, či klasickú elimináciu. Len neviem, prečo by ste sa o to mali pokúšať, keď je toľko lepších RTS s atraktívnejšou (nie len) sieťovou hrou.


War on Terror

Číňania sa najprv musia porátať s Kórejčanmi.
War on Terror

Číhajúci nepriateľský tank.
War on Terror

Ak máte dostatok bodov, môžete si zakúpiť jednotky už pri štarte misie.

K tým lepším súčastiam War on Terror patrí grafika. Nieže by bola úchvatná, ale je to celkom obstojná 3D forma s možnosťou priblíženia bojiska a polohovaním kamery. Aj jednotky sú navrhnuté pomerne dobre a ich sortiment je slušný, o čom sa presvedčíte v praktickej databáze. Ale 2 GHz procesor a 512 MB RAM na rozbehanie hry je predsa len, vzhľadom na nie prvotriednu grafiku, veľmi odvážna požiadavka. Hudba v hre je v pohode, ostatné zvuky slabé, miestami až trápne.

War on Terror je typická béčková hra, plná chýb, nedorobkov, so slabou AI a neadekvátnymi hardvérovými požiadavkami. Plusom sú tri kampane, ktoré vás možno chvíľu budú baviť a čeština, o ktorú sa postaral Top CD. Celkovo to však veľmi nevyšlo. Koniec roka je plný hier, medzi ktorými figurujú aj kvalitné stratégie a tak nevidím dôvod, prečo by ste mali hrať War on Terror.

War on Terror

Posily privážajú vrtuľníky.


War on Terror

Tím pripravený na akciu.


War on Terror

Hra nie je žiadna bomba, ale dá sa povedať, že vybuchla...



napísal uni 28.12.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
5.3
Ohodnotiť
WAR ON TERROR
+ tri kampane
+ čeština
- veľmi slabá AI
- chyby a nedorobky
- neadekvátne HW nároky
- zle navrhnuté mapy a ciele misií
-lišty s minimapou a ďalšími súčasťami zaberajúce polovicu obrazovky
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, VGA 64 MB VGA
Doporučená konfigurácia: CPU 3 GHz, 1 GB RAM, VGA 256 MB


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Deep Silver / Top CD / Digital Reality
Štýl: stratégia / realtime
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 12. máj 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| War on Terror 28.12.2006
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18424)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk