FORMULA ONE CHAMPIONSHIP EDITION

FORMULA ONE CHAMPIONSHIP EDITION

6.5

Nepáči sa vám, ako odštartovala Veľká cena a kto získal prvých 10 bodov?

Recenzia na PS3 verziu

Vieme, čo sa stalo minulé leto, vieme aj to, čo sa udialo minulú jeseň a takisto aj to, čo sa udialo pred niekoľkými dňami, tesne pred launchom PS3. Keď sa na to pozrieme všeobecne, môžeme povedať, že kolotoč F1 sa znovu roztočil. A to znamená iba jediné (okrem ďalšieho presvedčivého búchania do stolov v pohostinstvách s pokrikom, že červení po víťazstve Raikkonena v Austrálii to teraz garantovane všetkým natrú), že po minuloročnom zahrievacom kole sa herná séria Formula One dočká nového ročníka.

Ale pred 07-čkou, si Studio Liverpool musí dať reparát a dokončiť, čo pôvodne nedokončili minulé leto. Formula One 06, ako vieme, mala mať toľko nových vecí, že sa ich autori rozhodli zrealizovať až vo „veľkej verzii“ pre PS3. Pre fanúšikov streľba od chrbta, ale radšej mať jednu dokončenú, ako tri rozpracované hry, nie?

We are Raciiiing!!!

Po spustení Fomula One Championship Edition automaticky siaham po sejvoch z PSP a snažím sa importovať profil a odjazdenú minulú sezónu. V mojom obľúbenom tíme Super Aguri som si krvopotne vybudoval kariéru a tak som mal v úmysle skúsiť jazdu za iné farby. Ale, v profiloch nejestvuje synchonizácia dát! Si snáď robia prdel? Týmto zisťujem, že atraktívnu, ale relatívne zbytočnú funkciu - PSP ako spätné zrkadlo, tiež neuvidím v pohybe.

Formula One Championship Edition

Pravidlá sú tentoraz trochu viac benevolentné, môžete kľudne rezať zákruty.
Formula One Championship Edition

O tvrdé súboje nebude núdza už počas kvalifikácie.
Formula One Championship Edition

Ak sa vám nechce hrať, nastavíte si závod a pasívne sledujete vo forme replayu.

Pripájam luxusný Driving Force Pro, ktorý okamžite hra poníži na tú najnižšiu možnú úroveň medzi volantmi. S vibráciami sa PS3 rozlúčila aj s force feedbackom, čo znamená, že precítiť preťaženie a rozvibrovaný monopost jazdou po obrubníku zostáva iba pocitom prežitým v minulosti, ktorý dodával na realizme. Napriek úvodnému sklamaniu zahajujem repete a preliezam kampaňou jazdca vždy na vrchole rebríčka. Vyhrávam jednu Veľkú cenu za druhou, v mojej súkromnej zbierke pribúdajú nové a nové trofeje a ja si začínam uvedomovať, že hra je úplne rovnaká ako minulý rok, len s malými, prehliadnuteľnými detailmi.

Malá zastávka v boxoch

Formula One Championship Edition využíva minuloročnú licenciu, čiže medzi jazdcami narazíte na Schumachera, Alonso jazdí v belasých farbách atď. Jednou z noviniek ročníka 06 bol trojitý knokaut systém v kvalifikácii o Pole Position. V prvom rozjazde sa určilo, ktorý 16-ti postúpia ďalej, aby si zmerali sily medzi sebou a určili, aké bude presné poradie prvej desiatky. Kvalifikácia patrí medzi najadrenalínovejšie zážitky z celej hry. Tu doslova bojujete o desatiny, snažíte sa jazdiť čo najčistejšie a ak zistíte v boxoch, že váš čas niekto prekonal, okamžite sadáte do kokpitu a jazdíte.

Kvalifikácia, tréningy, ako aj príprava monopostu na závod v móde Race Car Evolution je časovo obmedzená. Pokiaľ plánujete nastavovať formulu, určiť, s akým množstvom paliva vyrazíte na závod, rozložiť brzdný účinok alebo nastaviť prevodovku, nemali by ste strácať čas. Každý úkon totiž ukrajuje z času, ale zbytočne sa stresovať nemusíte. Počas kvalifikácie nemusíte jazdiť na doraz, stačí si držať stopu a zaručene zajazdíte najlepší čas toho dňa. Toto je prvá odlišnosť od minulého ročníka, pretože AI protivníkov opäť poľavila.

Formula One Championship Edition

A asistentmi alebo bez nich, zážitok z jazdy je skutočne realistický.
Formula One Championship Edition

Medzi trofejami nájdete aj historické monoposty, v ktorých sa môžete previesť!
Formula One Championship Edition

Množstvo herných režimov, vrátane encyklopédie zamestná fanúšikov na dlhé hodiny.

Držia si stále svoju ideálnu stopu, ale chýba iba trochu agresívnejšie chovanie na trati. Napriek tomu dochádza k dramatickým okamihom počas preteku pomerne často. Tu niekomu odletí koleso, tam vytečie olej, tu vidíte monopost v tráve, tam zase haváriu. Atmosféra pretekov je oveľa pohlcujúcejšia. Z veľkej miery sa na tom samozrejme podieľa rušná rádiokomunikácia s boxami, ktorá je opäť rušnejšia ako komentár od zaspatých a značne oneskorených komentátorov. No a potom je tu grafika. Formula One Championship Edition ponúka audiovizuálne hody. Nedá sa to inak nazvať. Realistické odlesky, svetelné podmienky, mäkké tiene, do detailov prepracovaný kokpit, modely formulí, stúpajúca horúčava, neuveriteľne verná jazda v daždi, kedy nevidíte absolútne nič iba blikajúci zadný maják a oblaky zvírenej vody, to všetko prispieva k úžasnému pocitu z jazdy. Z pohľadu nezasvätených hra vyzerá a znie v pohybe ako priamy prenos. Krajšie formule by ste nenašli.

Na adresu technickej stránky musím povedať, že hra trpí ukrutne dlhými loadingami, ktoré strašili už v PS2 a PSP verziách a nie je možné uložiť si nastavenie monopostu v Race Car Evolution, čo je rozhodne škoda. Formula One Championship Edition pôsobí vyladenejším a dospelejším dojmom, hra sa nezasekáva, nie su tu problémy s ukladním pozícií, AI síce poľavila, ale už sa naučila jazdiť pomalšie v daždi a sťažených podmienkach.

Finish!!!

V recenzii na Formula One 06 som povedal, že Formula One Championship Edition bude plnohodnotný ročník. Nie je tomu tak. Z hry sa vytratilo syncho dát s PSP, absentuje tu prepojenie týchto dvoch systémov, ktoré odjakživa patria k sebe. Na druhej strane je tu však podpora online, ale žiaden splitscreen multiplayer. Sily všetkých troch verzií sú tak povediac vyrovnané. Tam, kde zážitok z jazdy umocňujú vibrácie a force feedback, PS3 vyťahuje špičkové spracovanie a luxusnú plynulú grafiku. Záleží už iba na vás, akú formu zážitku si vyberiete.

Formula One Championship Edition

Formule znesú veľa, ale ak to preženiete, lietajú kolesá.
Formula One Championship Edition

Na svoju prvú jazdu v daždi nezabudnete.
Formula One Championship Edition

Monopost, ako aj štýl jazdy si môžete prispôsobiť podľa seba.

Sony uviedli na trh pod novým názvom zamaskovaný ročník 06. Autori sa nezachovali športovo kvôli niektorým absentujúcim prvkom, ale odviedli prácu, ktorú ocení každý fanúšik monopostov a celého humbugu okolo Veľkej ceny. Ak ste už hrali ročník predošlý, nemá význam kupovať to isté len v krajšej grafike. Ak ste si kúpili PS3 ako svoju prvú konzolu a máte radi formule, nemusíte absolútne nad ničím premýšľať, toto je presne hra, ktorú nikde inde nenájdete a nezažijete.


napísal spacejunker 25.3.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Ohodnotiť
FORMULA ONE CHAMPIONSHIP EDITION
+ pre fanúšikov raj
+ kvalitne spracované preteky
+ jazda v daždi
- dlhé loadingy
- absentujúca podpora synchra s PSP
- žiaden splitscreen
- minuloročné pravidlá


RECENZIE HRÁČOV
PS3

Vývoj: SCEE / SONY Slovakia / Studio Liverpool
Štýl: Racing
Dátum vydania: 23. marec 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk