NEW ZEALAND STORY REVOLUTION

NEW ZEALAND STORY REVOLUTION

6.0

Objavte nové chute z krajín ďalekého východu v revolučne najžltžej plošinovke všetkých čias.

Recenzia na DS verziu

Cestovanie späť v čase už vyšlo z módy. Ľudia sa radšej pozerajú na sci-fi filmy, prípade prepnú na góly body sekundy. Pojem história nám už pomaly nič nehovorí. Možno aj preto si páni z Ring Star Games povedali: „Takto to už ďalej nejde. Kazuhiko, povedz rýchlo, akú hru si hral v roku 1988?!“ Kazuhiko sa zamyslel a jediné, čo mu preblyslo hlavou bol Pán Prsteňov, ktorého práve dopozeral na svojom TV s uhlopriečkou 215 cm. Ale keďže bol fanúšik, tak ho hneď napadlo... „New Zealand Story!“ skríkol a všetci hneď vedeli, že toto na NDS bude Revolúcia.

Myslím, že tento “skutočný“ príbeh vám, naznačil odkiaľ fúka vietor (pri najmenšom odkiaľ ťahá). Nie je to Nový Zéland, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, avšak miesto zrodu sa nachádza tiež v Tichom oceáne. Veľkolepé epické príbehy, sprevádzané dokonalým hudobným sprievodom, podpísané zvučnými menami. Tie najznámejšie diela sa k nám dostali, o tých menej známych sme aspoň počuli. Ale existuje celý rad obľúbených hrdinov, príbehov, o ktorých nevieme nič. Z krajiny vychádzajúceho slnka vzišiel nejeden herný skvost. Avšak dnes si dáme z práve z inej misky saké, ako sme zvyknutý. Možno spolu objavíme nové chute ďalekého východu. Možno nám aj zachutia. Zdá sa vám to na nejakú "obyčajnú" DS hru prehnané? Tak čítajte ďalej.

„Volám sa Tiki a som kivi. Nie, nie to ovocie.“

Uf. No dobre, povedali sme si pôvod hry, jej dej a zľahka popísali hlavného hrdinu. Už nám chýba iba spomenúť, že ide o 2D akčnú plošinovku v tom najklasickejšom prevedení. Ak by som mal hádať, určite si poviete, hra pre malé japonské deti. Ja som mal podobný názor, ale... no pekne po poriadku.

Píše sa rok 1953. Taito, firma založená ruským židovským biznismanom Michaelom Koganom v Čínskej provincií Manchuria bola vtedy ešte Taito Traiding Company. Zo začiatku firma, ktorá importovala jedny z prvých predajných automatov a neskôr jukeboxov do celého sveta. Až v roku 1973 sa spoločnosť premenovala na Taito Corporation a o 5 rokov neskôr dizajnér Toshihiro Nishikado vytvoril jednu z najpamätnejších hier v histórii, Space Invaders. Po tomto nemalom úspechu sa otvorila Americká pobočka Taito America Corporation, ktorá... skočme teda hneď na onen rok 1988, kedy vznikol a na pultoch sa prvý krát objavil Tiki, náš hrdina z rodu Kivi. „Nie to ovocie, samozrejme.“ Tiki obsadil skoro každú platformu, od NES, Commodore64, Amiga, až po Spectrum alebo Mega Drive a zastavil sa až na NDS.

New Zealand Story Revolution

Poďme spolu lietať...
New Zealand Story Revolution

...pozri ja už letím...
New Zealand Story Revolution

...keď sú dvaja šťastní...

Tiki vie používať zbrane hromadného ničenia ako je luk, firebolt (ohnivý šíp) alebo je tiež schopný zamraziť protivníka do kocky ľadu. Všetky upgrady sú roztrúsené po úrovni, alebo jednoducho vypadávajú z nevinných obetí. Úlohou nášho hrdinu, je oslobodiť priateľov z klietok. To sa ale nepodarí bez kľúča poctivo ukrytého niekde za nepriateľskou líniou. Na dosiahnutie svojho cieľa môže Tiki použiť svoj špeciálny výcvik. Okrem potápačského krúžku absolvoval vodičskú skúšku na všetky možné motorové (autá, podvodné plavidlá) aj nemotorové (rôzne balóny, korčule...) vozidlá, plavidlá i vznášadlá. Dokonca ako jediný z rodu kivi (nie to ovocie) vie na krátku dobu vzlietnuť. Na lietanie využíva radšej všadeprítomné balóny. V hre ich nájdete cca 6 druhov a každý má nejakú špeciálnu leteckú vlastnosť.

Vráťme sa ale na zem. Čo mňa naozaj uzemnilo, bol hneď prvý level. Neprekvapila ma retro grafika, ani old-school pohyby a ovládanie (primárne sa nedá ovládať touchscreenom), dokonca ani príbeh ma nepoložil, ako skutočnosť, že som nedokázal prejsť prvý level! Mohli by sme polemizovať o mojich schopnostiach. O tom, že pred tým som hral Castlevaniu s inak nastaveným ovládaním, alebo že ma oklamala detsky ladená téma. Správne, každá z týchto okolností (čítaj výhovoriek) prispela k prvému neúspechu. Hneď po rozdýchaní krutej porážky som sa rozhodol dať do toho všetko. Podarilo sa! Level 1-1 som prešiel za necelých 20 minút s počtom cca 15-20 úmrtí. Čo je asi smrť/min. S týmto stavom som však nemohol byť spokojný. Preto som natrénoval špeciálnu stratégiu, s ktorou som dokázal prechádzať levelmi so stratou 10 životov.

Kivi (lat. Apteryx).

Čeľaď z rodu pštrosotvaré, skupina Kazuáre, s jediným rodom kivi. Nelietavé kivi majú robustné telo pokryté mäkkým perím, ktoré pripomína srsť a dlhý, tenký zakrivený zobák. Kivi majú slabý zrak, ale sluch a čuch sú veľmi citlivé, takisto ako hmat, ktorého orgánom je koniec zobáka. Chvost nemajú. Na rozdiel od ostatných veľkých nelietavých vtákov majú kivi na každej nohe po štyri prsty. Tieto nočné vtáky sa vyskytujú iba na Novom Zélande. Existujú 4 druhy kivi.

Po prvom zahraní som si myslel, že toto hrať viac ako hodinu určite nebudem. Ultimátna obtiažnosť však vyvolala presne opačný efekt. Hráčska hrdosť pracovala za mňa a zničené, roztrasené tlačidlá (A, B) ma prosili o oddychový čas. Po niekoľkých hodinách som sa dopracoval k prvému bossovi. Bola ním ružová, levitujúca, (z)mrazená veľryba. Tak ako každý aj ten najmocnejší boss, má svoju slabinu, tak aj Ruženka ju mala. A po cca 168 stratených životoch som ju o tom presvedčil.

New Zealand Story Revolution

Mapa je naozaj jednoduchá.
New Zealand Story Revolution

Aj mapa Nového Zélandu s vypisom úrovní je ľahko čitatelná.
New Zealand Story Revolution

Hru však nadľahčujú iba balóny.

„Dotkni sa rozdielu“

„Touch the difference“ je jednou z prvých minihier, ktorými sa New Zealand Story Revolution hlási k DS-ku. Hľadanie rozdielu medzi obrazovkami (priamo pri hraní a umieraní) nie je jediná touchscreen minihra. Dvere si otvoríte točením kľuky, počas prechodu cez vysunuté lano musíte pomôcť Tikimu s rovnováhou a podobne. Nebyť minihier a Wi-Fi podpory vo Verzus móde pre 1-4 hračov, tak by Tikimu na vyšantenie kľudne stačil Gameboy Advance.

Tuleň Leopardí (lat. Hydrurga leptonyx).

Je jedným z tzv. „pravých tuleňov“ patriacich do rodu Phocidae. Tuleň leopardí je druhým najväčším druhom Arktických tuleňov hneď po tuleňovi sloňom. Jeho jediným prirodzeným nepriateľom (okrem Tikiho) je kosatka.

New Zealand Story Revolution je ale NDS hra a teda využíva oba naozaj displeje. Na vrchnom si preskakujete úrovne a na spodnom si na tajomnej mape kontrolujete pozíciu. Prečo tajomná? Je to čierny, zväčša obdĺžnik (podľa tvaru levelu) s 3 bodmi. Jeden je Tiki, druhy klietka s uväzneným kamarátom a niekde medzi nimi vždy onen kľúčový kľúčik. Jednoduché, ale praktické. Pri tých záplavách nepriateľov sa aj tak musíte sústrediť hlavne na ich elimináciu a na mapku mrknete, už keď je neskoro. Úrovne nie sú rozsiahle, avšak spomínaná obtiažnosť to dokonale vynahradzuje.

Byť či kivi, to je otázka.

Na začiatku by som neváhal New Zealand Story Revolution pochovať. Ako je však cítiť z textu, nestalo sa tak. Komu by som teda túto hru neodporúčal? To sú napríklad milovníci hi-res grafiky alebo DS-kári, ktorí si chcú užiť touchscreen, poprípade mikrofón, taktiež ľudom so slabšími nervami a bajpasom. Naopak hra by sa mohla páčiť milovníkom retra, japanofilom hrubého zrna a tiež každému, kto to rád na „Nightmare“ alebo aspoň na Hard. Je to výzva, je to boj, je to Tiki z rodu kivi a nie je to ovocie. Čo je to?

napísal majkyx 8.4.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Ohodnotiť
NEW ZEALAND STORY REVOLUTION
+ je to výzva
+ pre milovníkov retra
+ made in Japan
- je to výzva
- pre milovníkov retra
- made in Japan


RECENZIE HRÁČOV
DS

Vývoj: Rising Star Games / LOGUS / Taito
Štýl: Arkáda
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  február 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk