METROID PRIME 3: CORRUPTION

METROID PRIME 3: CORRUPTION

8.5

Trilógia Metroid Prime sa chýli k svojmu nevyhnutnému koncu. Raz a navždy treba zatočiť s Dark Samus!

Recenzia na Wii verziu

Ako by asi dopadol súboj Samus Aran oblečenej v sexi modrom Zero obleku a sparťanského hromotĺka Master Chiefa, ktorý sa kto vie prečo schováva pod kaki brnením? Sily takmer vyrovnané, šance na výhru obrovské. Metroid i Halo patria medzi multimiliónové série viazané exkluzívne iba na jednu hernú platformu, stojí za nimi silné spoločnosti, nespočet fanúšikov, tento rok tretím dielom ukončujú trilógiu, obe majú hrdinu v nepriestrelnom obleku, ktorý ich nerobí menej ľudským, ako by boli bez neho, obe hry si zachovávajú tradičnú hrateľnosť a v oboch sa strieľa.

V kurzovom lístku stúpajú preferecie podľa vašich príbuzenských vzťahov s jednou alebo druhou sériou. Ak by k takémuto súboju došlo, hrdinovia by sa pravdepodobne pozerali na divadlo na tribúnach, kde by žltozelení bez výrazu v tvári a zhypnotizovaným pohľadom napadli belasých a bez milosti by s nimi pozametali dlážku. Zvyšok belasých by skúšal analyzovať situáciu skenerom, ale než by sa dopracovali k výsledkom, bolo by neskoro.

V pláne nie je porovnávať dva herné fenomény, analyzovať komerčný úspech či predpovedať budúcnosť, ale poukázať na fakt, že kým rozohnený vesmírny konflikt presahujúci vašu fantáziu fackuje heroickosť hrdinu a bičuje atmosféru do takých rozmerov, že s ovládačom v ruke kričíte na padlých spolubojovníkov, z duše nenávidíte nepriateľov, cítite každý vypálený projektil a dôležitosť vašej osoby v súkolesí vojny uzatvárajúcej trilógiu, dávate si záležať. V Metroide sa výpravný charakter nosnej príbehovej linky utápa v mori textových správ, logov a informácií získaných skenovaním. Cítite ten rozdiel?

Kruh sa uzavrel

Spoliehanie sa na podávanie príbehu cez text je skutočne retro. V dnešnej rozmaznanej dobe charakteristickej renderovanými filmami a tonami cut-scén sa táto stará škola už nenosí, čo bude mať za následok nepochopenie, resp. otázky po dohraní (ak sa k nemu vôbec hráči dopracujú): Kto do boha je Dark Samus? Za čo vlastne bojuje Federácia? Pozadie konfliktu, ktorý začal na planéte Talon IV vo vôbec prvom 3D Metroide, je dostatočne hlboké, ale jeho chabé servírovanie je plytšie ako mláka v lete. Cut-scény? Bez náboja a málo. Heroické boje? Márna snaha. Záverečná bitka? Nudno-povinná. Status hrdinu? Obvyklo-ďakovačný bez dostatočného zadosťučinenia.

Metroid Prime 3: Corruption
Metroid Prime 3: Corruption Skorumpovaný Hyper mód je závislý na vašej životnej energii.
Skorumpovaný Hyper mód je závislý na vašej životnej energii.


Metroid Prime 3: Corruption Skenovať sa oplatí nielen prostredie, ale každý jeden objekt.
Skenovať sa oplatí nielen prostredie, ale každý jeden objekt.


Metroid Prime 3: Corruption Bossovia vám svoj život len tak zadarmo nedarujú. Poriadne vás potrápia.
Bossovia vám svoj život len tak zadarmo nedarujú. Poriadne vás potrápia.





Texaské štúdio Retro vie, ako robiť poriadne hry, výchova na prsiach samotného Nintenda sa však odráža v konzervatívnom zachovaní nálady predchodcov. Ide o diplomatický spôsob, ako sa elegantne vyhnúť hnevu fanúšikov a zvyšku ľudí ponúknuť trochu iný herný zážitok. Aj preto sa v Corruption promenáduje Samus Aran v modrom Zero obleku, aj preto vidíte počas skenovania, kedy sa mení farba priezoru na helme, oči hlavnej hrdinky. Tajomno schovaného tela v brnení sa vytratilo. Nepotrebujete vedieť, že Samus prišla ako trojročná o rodičov, že bola vychovaná v lovkyňu rasou Chozo a že metroidi majú s ňou veľa spoločného.

Nebolo by lepšie, keby sa v skle helmy počas veľkého výboja zo zbrane na krátky okamih objavili oči (ako v Metroid Prime) a vy by ste si uvedomili, že v tom brnení nie je naozaj drsný chlap, ale krehké žieňa? Vedelo sa o tom už dlho, avšak vo svojej fantázii môže byť Samus bruneta, sladká červenovláska. Možno je to japanoidnosť Retro Studios, možno snaha presvedčiť najväčších fanúšikov, ktorí stále neveria a musia sa stále presviedčať, že Samus Aran je ženou. A možno je to vďaka za podporu desaťdielnej série, z ktorej sa predalo viac ako 13 miliónov kusov.

Koniec začína... Teraz!

Metroid Prime 3 Corruption je záverečným dielom trilógie, ktorý tvorí s dvojicou GameCube hier vydaných počas rokov 2002 a 2004: Metroid Prime a Metroid Prime 2: Echoes. Príbeh sa odohráva šesť mesiacov po udalostiach na planéte Aether a ukončuje to, čo začalo na planéte Talon IV a čo viedlo k napadnutiu (skorumpovaniu) superpočítačov Aurora, na čo Galaktická Federácia povoláva opäť do služby Samus Aran. Podozrenie padá na vesmírnych pirátov, čo sa v zápätí potvrdí útokom na domovskú loď federácie, ktorá sa poistila aj ďalšími lovcami odmien.

Invázia naberá na obrátkach a ako sa neskôr ukáže, nestojí za ňou nik iný, ako Dark Samus. Krátka zoznamovačka s temnou entitou končí pre lovcov a Samus prehrou, navyše boli skorumpovaní látkou Phazon, ktorá im cez nový oblek PED (Phazon Enhancement Device) boostuje silu, ale zároveň odčerpáva životodárnu energiu. Zastavenie šíriacej korupcie a odstránenie Dark Samus z cesty nevedie cez hľadanie dvanástich artefaktov alebo deviatich kľúčov, ale naprieč celou galaxiou. Štruktúra hry rozdelená na jednotlivé planéty tak inklinuje k Hunters a robí ju o niečo zložitejšou.

Fanúšikom isto už dochádza, že bude reč o častom pendlovaní hore dole po planétach, hľadanie upgradov, ktoré postupne otvárajú nové a nové cesty, čo znamená opakované vracanie sa do už preskúmaných miest. Jedným z príkladov backtrackingu je cesta vedúca k samotnému finále (text je bez spojlerov). Cesta k nemu vedie cez spotrebovanie zásob energy cellov (zásobníkov energie) na aktivovanie rôznych systémov. Mne chýbali dva a nebolo inej možnosti, len cestovať tam, kam ukazovali útržky informácií a namáhať mozog, ako ich získať, resp. dumať nad ich lokalitou.

Metroid Prime 3: Corruption

Preskúmaj, aktivuj, zabi

Po dvoch hodinách som sa s nimi vrátil a na ceste k finále už nestála žiadna prekážka. Podobné situácie nezažijete v žiadnej FPS-ke, skôr v RPG, ak si potrebujete na záverečného bossa nadupať schopnosti, alebo v adventúre, keď zabudnete na dôležitý predmet. Metroid Prime 3: Corruption je vďaka backtrackingu unikátny. Ak získate plazmový kanón, verte tomu, že s ním otvoríte mnoho dverí vedúcich tam, kam vás slepé sledovanie úloh misií nezavedie! Všetko zlé je na niečo dobré. Sondovanie v známych lokalitách je živnou pôdou pre najlepšie skratky v histórii videohier, cez ktoré je vyzdvihovaný premyslený fungujúci systém planét a bezkonkurenčný, ak nie najlepší, dizajn v FPS hrách.

Planéty, alebo lepšie povedané svety, sú ako vystrihnuté z legendárnej adventúry Myst. Pochopiť ich znamená: zoskenovať každý aj ten najbezvýznamnejší objekt tvoriaci jeden celok a potom ich aktivovať, olúpiť, využiť vo svoj prospech. Každá novonadobudnutá schopnosť si v okamihu nájde uplatnenie. Röntgenovým skenerom sa pozriete do vnútra komplikovaných zámkov, lokalizujete slabé miesta na bossoch, magnetická guľa, do ktorej sa dokáže hrdinka morfovať, vás prenesie cez stropy, vystrelovacie laso zase cez priepasti, raketomet rozpustí zamrznuté dvere a iné. Do riešenia puzzlov zapojíte aj nový personálny koráb, ktorý dokáže bombardovať ciele, alebo prenášať ťažké generátory zavesené pod bruchom.

Séria Metroid Prime je vďaka vysokému výskytu enviromentálnych puzzlov označovaná za FPS adventúru. Hrateľnosť sa nesústreďuje iba na morfovanie, zdolávanie úzkych koridorov a aktivovanie terminálov. Súboje s nepriateľmi patria medzi neodmysliteľnú súčasť univerza Metroid. Narazíte na odporne dotieravé metroidy, biomechanizmy, vesmírnych pirátov a inú pliagu, ktorej dominujú mega bossovia. Hovoriť o tom, že dôkladné skenovanie, všetky získané upgrady a ich kombinovanie sú nevyhnutné k ich dorazeniu, je zbytočné.

Skorumpované Retro

Akčná časť Metroid Prime 3: Corruption vyniká nad všetky ostatné žánrovo príbuzné hry svojou unikátnou ovládacou schémou s ťažiskom v ovládačoch Wiimote a Nunchuk, reprezentujúc ľavú a pravú ruku hrdinky. Citlivé, ale pritom precízne mierenie (v troch úrovniach) prakticky nedovolí minúť a podobne ako v Hunters, aj v Corruption dokonale supluje nesmrteľnú kombináciu myš + klávesnica. Počas skákania môžete kropiť protivníkov (dajú sa lockovať) salvami, raketami, alebo si len dopredu otvárať dvere. Prirodzeným pohybom imitujúcim vrhanie lana vytrhnete Nunchakom kryty a štíty nepriateľov a potom to do nich našijete chargovanou strelou.

Ovládanie FPS-ky nebolo nikdy tak zábavné a presné ako práve v Corruption. Retro Studios dokonale vyvážili ovládacie prvky a ani počas najtuhších bitiek vám nebude robiť problémy morfovanie, spúšťanie skenovania alebo prechod do vylepšeného Hyper módu. Vírus Phazon spôsobujúci korupciu z vás robí dočasne nesmrteľných, daňou za túto výsadu je čerpanie životnej energie. A bez Hyper módu niektorých nepriateľov ani len nepoškrabete!

Metroid Prime 3: Corruption
Metroid Prime 3: Corruption Manipulácia s vystrelovacím lasom nebola vďaka novému ovládaniu tak jednoduchá.
Manipulácia s vystrelovacím lasom nebola vďaka novému ovládaniu tak jednoduchá.


Metroid Prime 3: Corruption Manipulovanie s kódmi, rôznymi pákami a tlačítkami je trochu nemotorné.
Manipulovanie s kódmi, rôznymi pákami a tlačítkami je trochu nemotorné.


Metroid Prime 3: Corruption Variabilita prostredí, nepriateľov a puzzlov vás zamestná na dlhé hodiny.
Variabilita prostredí, nepriateľov a puzzlov vás zamestná na dlhé hodiny.





Tak, ako z vás spraví Phazon stroje na zabíjanie, boostuje vizuálnu stránku Corruption. Napriek tomu, čo sa hovorí o Wii (že ide o upgradovanú verziu Cube), Retro Studios dokázali natlačiť do hry toľko, že sa pri niektorých scénach, kedy pokazený elektrický rozvod vysokého napätia rozohráva v hangári koncert svetla, pristihnete, ako si hovoríte: Toto nie je pravda. Graficky je Metroid Prime 3: Corruption na míle ďaleko od produkcie tretích strán. Vizuálne je hra stále príbuzná s predchodcami, farby sú však živšie, plnšie a kolorit univerza v ohrození vytvára neopakovateľnú atmosféru vesmírnej ságy, samozrejme, s podporou nezabudnuteľnej chorálovej hudby z pera Keiji Yamamota..

Trpezlivosť bude odmenená, alebo skorumpovaná

Wii ponúka ďaleko viac ako len ovládače reagujúce na pohyb. Autormi bol ignorovaný multiplayer, prvý krát predstavený v Echoes, čo je rozhodne škoda. Práve online MP dokázal udržať hráčov pri Hunters a to isté by spravil aj v prípade Corruption, navyše by posilnil herný katalóg Nintenda ďalšou hrou podporujúcou matchmaking a online. Na druhej strane, Corruption si vás udrží tak dlho ako treba, za predpokladu, že vám nechýba trpezlivosť. Výborne navrhnutý bonusový obsah, kopírujúc achievementy, vás donúti vrátiť sa späť a poskenovať všetko, čo sa dá. Námatkovo si môžete odomknúť fotenie obrázkov, postavičku Mii, kompletný soundtrack, bohatú galériu skíc. Bonusový systém dokonca podporuje posielanie kreditov vašim kamarátom a iba takýmto spôsobom sa k tomu najcennejšiemu obsahu dostanete!

Metroid Prime 3 predstavuje finálnu kapitolu trilógie Prime, zďaleka však nie vrchol série. Na to by musel korupčný vírus napadnúť výpravný charakter príbehu a vhnať čerstvý vietor do prvkov, ktoré sa už nenosia. Pre fanúšikov povinná 20-hodinová jazda a pre zvedavcov určite príležitosť, objaviť „inú“ akciu, kde sa nenosia mega macho hrdinovia, ale krehkosť ovládanej postavy skrýva jedinečnú hernú skúsenosť a bezkonkurenčný dizajn v žánri, ktorý myslí viac na vizuál ako na gameplay. Zostaňte ortodoxní, alebo vztýčte skorumpovaný prostredník všetkému tomu pozlátku!


napísal spacejunker 31.10.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
METROID PRIME 3: CORRUPTION
+ precízne ovládanie
+ dizajn úrovní, najlepšie skratky, aké ste vo videohre videli
+ bonusový materiál a zbieranie informácií
+ grafika
- backtracking
- bez multiplayera
- slabý výpravný charakter


RECENZIE HRÁČOV
Wii

Vývoj: Nintendo / LOGUS / Retro Studios
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. október 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18387)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk