SHIP SIMULATOR 2008 + NEW HORIZONS

SHIP SIMULATOR 2008 + NEW HORIZONS

4.5

Do prístavu vplával nový simulátor, no starí morskí vlci sa nedajú opiť rožkom.

Recenzia na PC verziu

Sú ľudia, ktorých neustále šumenie vĺn a nekonečný horizont lákajú viac ako čokoľvek iné, a sú ľudia, ktorých sloboda a túžba po dobrodružstvách ženie vpred na nepoznané miesta. Medzi takýchto ľudí patria aj autori zo štúdia VSTEP snažiaci sa poskytnúť nadšencom pre plavbu po rozbúrenej hladine možnosti, ako splniť svoje dobrodružné sny.

Či však ostane len pri snoch, alebo či sa naozaj dotknete virtuálnych vĺn, zistíte pomerne rýchlo po spustení menu hry. Nejednému z vás bude chýbať kolónka kariéra, kampaň či dokonca multiplayer. Nie, nečakajte žiadny príbeh, možnosť budovania kariéry či nákup lepších lodí vďaka obchodovaniu a podobne. Vôbec nič. Jediné, čo vám hra predloží, je voľná bezcieľna plavba a dvadsať samostatných misií. Tie svojou pestrosťou rozhodne neplytvajú ani neponúkajú nič, čo by vás odvrátilo od začínajúceho driemania. Misie sú nudné, stereotypné, zdĺhavé bez možnosti zrýchliť čas, bez prekvapení či zvratov, jednoducho sú nezáživné.

Stále dokola sa opakujúce úlohy ako záchrana topiaceho, preprava ľudí z bodu A do bodu B prestanú po krátkej dobe aj ostrieľaných morských vlkov čoskoro baviť. Jediné, čo by vás mohlo zachrániť, je možnosť stiahnutia nových misií z internetu, avšak tie tiež vzhľadom na možnosti hry nijako neprekvapia. Ešte tak možnosť voľnej plavby z možnosťou kompletného nastavenia počasia, výberu jednej z deviatich lokalít a ľubovoľného plavidla by mohlo starých námorníkov na nejakú dobu zaujať, ale to by ste museli mať najprv pocit žijúceho sveta.

Ship Simulator 2008 + New Horizons

Relax na športovom člne.
Ship Simulator 2008 + New Horizons

Misia s odtiahnutím poškodenej lodi.
Ship Simulator 2008 + New Horizons

Hľadanie tankera v búrke.

Svet je totiž v Ship Simulator 2008 prázdny, strohý, jednoduchý. Aj napriek tomu, že veľa scenérií je v známych rušných prístavoch ako je Rotterdam, Sollent, či v preplnených mestách ako San Francisco, Hamburg, New York alebo Marseille, život tu budete hľadať len ťažko. Sem tam natrafíte na počítačom ovládanú loď, ale rýchlo zistíte, že aj tá je presne naskriptovaná a objavuje sa v daných miestach zas a zas. Teda žiadna premávka, žiadna rádiová prevádzka, helikoptéry, lietadlá, ľudia v prístave či mestách, nečaká vás nič, len prázdny na sektory rozdelený svet. Totiž mapy, na ktorých sa pohybujete, sú rozdelené na jednotlivé časti nahrávajúce sa zvlášť podľa toho, kam vstúpite. Pôsobí to veľmi divne a navyše sa bežne stáva, že v jednom okamihu ste na mape, kde je krásny letný deň a z ničoho nič ste v druhom okamžiku na mape, kde je zatiahnutá rozpršaná obloha a more s rozbúrenou hladinou.

Nekonzistentne pôsobí aj fyzikálny model. Miestami sa snaží byť realistický a ponúknuť výzvu v ovládaní hlavne tých väčších plavidiel a miestami sa čudujete nad tým, čo všetko vám dovolí. Pre mnohých bude možno zo začiatku výzva ovládať gigantické lode s veľkou brzdnou dráhou či polomerom zatočenia, ale pre mnohých zase bude nepochopiteľné napríklad to, že nemôžete rýchly motorový čln prevrátiť na strechu. Ani plavba vo vysokých vlnách nebude pre vás (vzhľadom na jednoduchý fyzikálny model)výzvou, či jednoduché parkovanie s veľkými loďami v úzkych prístavoch sa taktiež nestane pre vás dych zarážajúcou aktivitou.

Dych určite nebudete zatajovať ani zo slabého grafického spracovania. Miestami vám bude engine dávať najavo, že je technologicky zastaraný, prípadne vás miestami presvedčí o jeho limitoch. Slabé textúry, chýbajúce efekty či také detaily, ako nepohybujúca sa obloha, ktorá pozostáva len z jednej textúry, zlá perspektíva pre dážď, ktorý vyzerá akoby všade dookola 10km okolo vás pršalo, len tam kde sa nachádzte nie, plus iné drobnosti kaziace dojem z už tak slabého spracovania. Nestretnete sa ani s deštrukčným modelom lodí, takže jediné, čo vám dá najavo, že ste oškreli lak bude percentuálne vyjadrenie v tabuľke.

Ship Simulator 2008 + New Horizons

Zajazdíte si aj s vodným taxíkom.
Ship Simulator 2008 + New Horizons

Prehľadný editor misií v addone a vrtná veža.
Ship Simulator 2008 + New Horizons

Búrka v prístave.

Dych vám nevyrazí dokonca ani prechádzka po lodi, ktorá je umožnená hlavne na väčších lodiach s rozľahlými palubami. Síce kajuty a mnohé zákutia ostávajú pre vás tajomstvom, väčšina paluby je prístupná, takže si môžete vyskúšať plavbu aj z tohto uhlu pohľadu. Ich spracovanie je však na veľmi nízkej úrovni a ich zmysel spočíva len v krátení pomaly ubiehajúceho času.

Čo vám ale niekedy zdĺhavé plavby nebude skracovať, je hudba. Žiadny soundtrack, žiadne rádio, žiadne hlášky od pobrežnej hliadky, nič čo by vás vytrhlo z nudy. Zvuky sú na tom veľmi podobne, možno horšie. Trúbu radšej ani neskúšajte a hrmenie búrky vám bude na smiech. K tomu si prirátajte nevýrazný dážď, zvuky motora ako za trest a máte priam odstrašujúcu zvukovú kulisu.

Na druhú stranu, mnohých pritiahne možnosť ovládať pomerne širokú paletu štrnástich plavidiel od rýchleho športového člnu, cez hliadkové lode, remorkéry, moderné, výletné riečne lode, až po veľké nákladné kolosy, tankery, vrtnú vežu či obligátny Titanic. Ten je asi zo všetkých spracovaný najkrajšie a pre nejedného z vás bude zážitok nielen ho ovládať, ale i prechádzať sa po palube. Čo však lode získali do ich pestrosti, stratili na ich spracovaní. Na dnešnú dobu zastarané modely nikoho neohúria, rôzne slabo spracované detaily ako vybavenie kabín, kokpity a o textúrach interiérov či exteriérov ani nehovoriac.

Autori sa však snažili zachrániť situáciu pridaním minihry, kde je vašou úlohou nakladať či vykladať náklad z a do lode. Je to síce príjemné spestrenie, ale vďaka svojej nenáročnosti nevydrží dlhšie ako pár minút. Čo však vydrží určite dlhšie, je možnosť rozšíriť pôvodný titul o addon New Horizons zahrňujúci multiplayer po sieti či internete, rádiovú komunikáciu, jednu lokalitu, 8 nových lodí rôznych tried, z čoho dve sa ovládajú odlišným spôsobom ako predošlé. Jednou z nových funkcií v datadisku je aj možnosť pripájať náklad k tlačnej lodi, úplne nový prehľadný editor misií a taktiež prináša možnosť poprechádzať sa po strojovni jedného z plavidiel. Samozrejme, že k tomu máte pribalený ďalší balík 20tich misií, kde všetky tieto nové, ale i staré možnosti naplno využijete.

Ship Simulator 2008 + New Horizons

Mini hra s nakladaním tovaru.
Ship Simulator 2008 + New Horizons

Interiér výletnej lodi.
Ship Simulator 2008 + New Horizons

Prepáčte za vyliatú kávu.

Či vám to na splnenie snov o pokorení šírych morí a oceánov bude stačiť, záleží len na vás. Namiesto záchranného kolesa či GPS navigácie budete potrebovať skôr veľkú dávku trpezlivosti a aj nenáročnosti z vašej strany. Okrem toho, že Ship Simulator 2008 prináša len málo nového oproti pôvodnému dielu, tak aj to nové, čo prináša, nie je v dostatočnej kvalite. Ak ste čakali rozľahlý živý svet, v ktorom sa môžete slobodne plaviť a žiť svoj vlastný virtuálny námornícky život, tak ste čakali márne. Bez príbehu, možnosti kariéry či budovania impéria, bez dychberúceho technického spracovania si mnohých z vás určite nezíska. Avšak pre tých, ktorým nechýba trpezlivosť, nevadí im nenáročné technické či chudobnejšie obsahové spracovanie, môže byť Ship Simulator 2008 spolu s prídavkom New Horizons príjemným spestrením, avšak sny o brázdení morí a oceánov určite nenaplní.

Ship Simulator 2008 + New Horizons

Ostrý manéver s tankerom.


Ship Simulator 2008 + New Horizons

Tu niekde behal DiCaprio.


Ship Simulator 2008 + New Horizons

Asi najkrajšie spravená loď v Ship Simulatore.



napísal andrei 13.5.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Ship Simulator 2008
| SHIP SIMULATOR 2008
[13.5.2008]
Ship Simulator 2008
| SHIP SIMULATOR 2008
[13.5.2008]
Ship Simulator 2008
| SHIP SIMULATOR 2008
[13.5.2008]
4.5
Ohodnotiť
SHIP SIMULATOR 2008 + NEW HORIZONS
+ “voľný“ pohyb po lodiach
+ široký výber lodí
+ minihra s nakladaním nákladu
+ editor misií (addon)
+ multiplayer (addon)
- grafické spracovanie
- zvukové spracovanie
- chýba hudba
- jednotvárnosť
- málo módov
- chýba deštrukčný model
- fyzikálny model
- chudobné prostredia
- málo vylepšení oproti SS2006
- žiadna rádiová komunikácia (addon zlepšuje)
- zmeny počasia
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,4GHz, 1 GB RAM, VGA GF5900/R9600


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Lighthouse Interactive / VSTEP
Štýl: Simulácia
Dátum vydania:  apríl 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18400)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk