TRAFFIC GIANT

TRAFFIC GIANT

8.5

Recenzia na PC verziu

Trocha nostalgie na úvod ešte nikoho nezabilo: Niektorý z vás si určite budú pamatäť geniálneho Chrisa Sawyera a jeho nemenej geniálnu Tycoon sériu. Transport Tycoon bola jedna z prvých stratégií, v ktorej ste mali na starosti dopravu a veľa ľudí z nej bolo v tej dobe nadšených. Myslím, že každý kto ju hral si zamiloval všetky tie mašinky, stavanie ciest, tratí, letisiek a vôbec manažovanie prepravnej spoločnosti. Preto je dosť škoda, že podobne „postihnutí “ jedinci (medzi ktorých sa radím aj aj :-) už dlhšie nemajú čo hrať, už hádam iba Rollercoaster Tycoon. Našťastie však prichádza produkčný dom JoWood so svojou Giant sériou. Mal som príležitosť hrať aj Industry Giant, pri ktorom som strávil veľa fakt zábavných hodín,  takže som na Traffic Giant čakal natrpezlivo ako Mečiar na referendum (zásoby sa míňajú, penzión treba začať splácať, voliči začínajú vymierať...).
Dnes, po piatich dňoch závisláckeho hrania som sa dokázal na chvíľu odtrhnúť do svojho impéria, aby som napísal túto recenziu. V Trafficovi si môžete vybrať z troch spôsbov hrania: Campaign, Endless Game alebo Multiplayer.  Endless Game je klasická nekonečná hra, vyberiete si mapu, ak chcete tak aj oponentov a robíte si v podstate čo chcete. S Kampaňou je to už trochu zložitejšie, čaká na vás 15 misií a zadefinované úlohy. Také požiadavky vyzerajú približne takto: do 8 rokov musí vaším dopravným systémom chodiť do školy 40 percent, do práce 30 percent a za zábavou 35 percent ľudí a hodnota spoločnosti musí byť 20 miliónov. V záverečných fázach kampane dosť prituhuje, mestá sú menšie, alebo sú podmienky tvrdšie. Ale čo hra? Traffic Giant vám dáva šancu vybudovať si podľa vlastných predstáv verejný dopravný systém, čiže po slovensky MHD. Začínate samozrejme s prázdnymi rukami, lepšie povedané s nejakým tým štartovacím kapitálom, ste vysadení uprostred mesta a musíte začat riadne makať, aby ste neskončili s nulou na konte. Ale to samozrejme nie je jediná nástraha, ktorá na vás, ako na budúcich kapitalistov, čaká. Na začiatku v meste neexistuje žiadna verejná doprava, treba sa postarať aby mali obyvatelia čím chodiť do práce alebo do školy, musíte byť vždy krok pred konkurenciou, starať sa o svoj image a tak ďalej a tak ďalej, skrátka hráč Traffic Giantu nemá ľahký život. Ako prvé som staval zastávky, ktorých je ale hneď viacero typov. Do oblastí s malým počtom obyvateľov stačí dať stĺp (či čo to je), na ulice s veľkým počtom potenciálnych cestujúcich sa už hodí postaviť poholdnú zastávku aj so strechou, keďže má väčšiu atraktivitu. Keď máte túto fázu hotovú, prichádza na rad plánovanie trate, pri ktorom musíte rešpektovať isté pravidlá, hlavné je, že trať sa musí začínať aj končiť na jednom mieste a potom smer jazdy, križovatky a tak ďalej. Dobré je, že hra vám s týmto pomôže, sama navrhuje trasu, ktorá síce nebýva vždy optimálna, ale väčšinou stačia malé opravy. Tak, máte už zastávky aj trasu, ale ešte vám chýba niečo, čo po nej bude jazdiť.

Typov dopravy je viac, od tej lacnejšej až po takú, že keď uvidíte tie ceny sa iba pousmejete a budete musieť ešte dlho šetriť kým si ju budete mocť dovoliť. Sú tu teda autobusy, električky, mestské vlaky a dokonca magnetické vlaky, wow! Ak kúpite autobus, stačí keď ho priradíte príslušnej linke, automaticky odštartuje z prvej zastávky (vy sa usadíte v kresle, sledujete ako narastá vaše konto... alebo ako váš sen krachuje :-), ak chcete niečo iné, pribúdajú starosti, treba stavať koľajnice a stanice. Nie všetko máte k dispozícií hneď, lepšie dopravné prostriedky prichádzajú časom. Každé vozdilo má svoje parametre ako rýchlosť, počet cestujúcich, aatraktivitu alebo napríklad spomínanú cenu. Aby som nezabudol, cez jednu zastávku môže prechádzať viac tratí a dá sa kombinovať aj viac druhov dopravy (napr. na jednom type zastávky môže stáť autobus aj električka). To znamená, že si trate môžete strategicky pospájať. Nechýbajú ani dopravné havárie (zhoršujú vam image), dopravné zápchy, absolútne reálny model dopravy v meste. Dúfam, že som v tomto popise dostatočne zdôraznil, aký detailný a prepracovaný systém dopravy v JoWood prichystali. Lenže ani to nie je všetko. Môže sa stať, že po čase sa vám budú peniaze míňať rýchlejšie ako ich budete zarábať (inšpiráciu môžete kľudne čerpať z reálneho života) a práve vtedy prichádza na radu marketing. Keď začnete zadarmo prepravovať študentov a ľudí do zábavných centier zlepšíte si image, ak chcete prilákať viac zákazníkov investujete do jednej z propagačných kampaní. Mesto, v ktorom sa všetko odohráva nie je ani trochu odfláknuté. Predovšetkým je tu v singlepalyerovej hre až 45 máp od malých dediniek až po obrovské mestské časti s 40 000 obyvateľmi. Budov je tiež obrovské množstvo a tým nemyslím len odlišné textúry ale skutočne iné obytné domy, továrne, kancelárie, úrady, školy, katedrály, nákupné centrá, nemocnice, divadlá, autoumyvárne... jednoducho nádhera. Realisticky funguje nielen doprava, semafóry, ale aj obyvatelia, každý niekam ide a každého sa môžete spýtať čo si myslí, ako sa cíti. Traffic Giant podporuje navyššie rozlíšenie v 1024x768, pri ktorom hra vyzerá fakt sexy. Nepoteším ale majiteľov slabších strojov, tisíce budov, obyvateľov a vozdidiel si vyžiadalo svoju daň v podobe tvrdších hardvérových nárokov. Vyzbrojte sa teda riadnou zásobou RAMky, prípadne rýchlejším procesorom a hlavne sa nenechajte ukecať minimálnymi požiadavkami (P2, 32 MB RAM, 3D karta). No a to je už skutočne všetko. JoWood opäť nesklamali. Traffic Giant síce nie je až taký návykový ako Industry, ale stratégov na nejakú chvíľu určite dobre zabaví. Teraz ma ospravedlnte, musím dorobiť ešte jednu trať a potom už vážne pôjdem spať :-)


napísal genuine 25.9.2000
Páči sa mi!
8.5
Používatelia
7.9
TRAFFIC GIANT


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Predaj ntb lenovo y920 (0)
Ahoj, uvazujem nad predajom mojho ntb. Lenovo y920...
|Rtx 4070 vs rx 7800 xt/ 7900 g... (1)
Zdravím! Nedávno som skladal nový PC, cca 3 týždn...
|Madison vr (0)
Chcel by som opýtať mám nárok na nejakú zľavu na M...
|Odišla mi grafická karta alebo... (15)
Ahoj, môžete mi prosím poradiť v čom je problém? N...
|Samsung q990d soundbar (1)
Zdravim, mám na ruke od Alzy zľavový kupón na tent...
|Svet, ukrajina, vojny ... (21232)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk