KING'S BOUNTY: THE LEGEND

KING'S BOUNTY: THE LEGEND

Prečítajte si, ako na nás zapôsobila hrateľná ukážka hry, ktorá kráča v stopách legendárnej ťahovej stratégie HOMAM.

Dojmy

Spoločnosť 1C je distribútorom mnohých titulov a to najmä z rusky hovoriacich krajín. V tohtoročnej nádielke by nemala chýbať ani hra s názvom King's Bounty: The Legend. Doteraz zverejnené zábery naznačili, že produkt kráča v šľapajach obľúbenej ťahovej stratégie Heroes of Might and Magic. Do redakcie sa nám dostalo hrateľné demo a mnohé nám prezradilo a my si to samozrejme nenecháme len pre seba, ale povieme aj vám, čo môžete očakávať.

Nová hra začína výberom povolania pre vášho hrdinu. Sú tri - bojovník, palatín a mág. Od prvého môžete očakávať predovšetkým silné fyzické útoky a možnosť viesť do boja vysoké počty jednotiek. Naopak mág sa musí uskromniť s menším počtom sprievodných síl, jeho mocné kúzla by však tento handicap mali spoľahlivo vyvážiť. Palatín je kompromisom medzi týmito dvomi, čiže disponuje jednak solídnou vojenskou silou a má aj kúzla a tiež výhody v boji proti nemŕtvym. Vybraný hrdina bude vašim jediným borcom v hre (rozhodne aspoň v deme), čo nie je vzhľadom na štruktúru produktu vôbec prekvapivé. King's Bounty je totiž viac RPG s taktickými bojmi, ako ťahová stratégia. Vplyv série Heroes of Might and Magic je však veľmi silný a neodškriepiteľný.

Vaša postava si veselo cvála po krajine na svojom koni a bojuje s monštrami, ktoré stoja v ceste. Toto sa deje v reálnom čase, čiže nie ste limitovaný počtom akčných bodov a neprepínate ťahy. Stoja však nie je celkom náležitý výraz, pretože nepriatelia (v krajine reprezentovaní figúrkami) sa neustále pohybujú, hoci len vo vymedzenom priestore. Pri troche šikovnosti ich tak niekedy dokážete obísť, alebo ak sa aj na vás vrhnú, máte šancu utiecť a vyhnúť sa boju. Často sa však konfliktu neubránite a vtedy sa váš hrdina, spolu so sprievodnými jednotkami, ocitne na vyhradenom bojovom poli, kde prebieha boj v ťahovom režime.


Priebeh bitky je v podstate totožný ako v HOMAM. Čiže vaše aj súperove jednotky majú určitý počet akčných bodov, ktoré v každom kole môžu byť využité na pohyb a útok. Je možné aj presunúť aktivity ľubovoľných jednotiek na koniec kola, alebo obetovať zvyšné body a zaujať obranný postoj a tak dočasne zvýšiť obranné číslo formácie. Jednotky útočia zbraňami nablízko aj na diaľku a niekedy disponujú magickými schopnosťami, ktoré aktivuje hráč. Okrem toho používate aj magickú knihu hrdinu, kde sú zapísané permanentné kúzla, využívajúce manu a popri tom môžete aplikovať aj jednorazové zvitky. Jednotky sa pohybujú po vyznačených polygónoch, na ktorých niekedy nájdete pohodené truhlice a debničky, kde po otvorení nájdete extra suroviny a výzbroj.

Podstatne viac predmetov, peňazí, brnení a zvitkov však nájdete rozložených v krajine a samozrejme prístup k nim býva často pod dohľadom nepriateľov, takže bez boja ich sotva dosiahnete. V teréne nenájdete žiadne bane a ložiská, ktoré by vám zabezpečili pravidelné prírastky surovín. Všetko, čo nájdete, je určené na doplnenie výstroje hrdinu alebo sa jedná o peniaze na nákup jednotiek. Nových vojakov a príšery si však nechováte vo vašom zámočku a nepočítajte ani so žiadnou výstavbou a zariaďovaním sídla (to je aj dôvod absencie baní). Posily a magické predmety nakupujete v už zariadených hradoch, chrámoch, staniciach a príbytkoch, ktoré väčšinou majú vlastných pánov, čo vás často poveria rôznymi úlohami.

Počet jednotiek, ktoré vás môžu sprevádzať, je limitovaný nie len množstvom zlata vo vašom mešci, ale aj vodcovskými schopnosťami hrdinu. Tie si môžete postupne rozvíjať, ale ako som už spomenul pri výbere povolania, zatiaľ čo bojovník si môže pribrať slušnú armádu, mágovia sa budú musieť uskromniť s menším sprievodom. A treba povedať, že kritériá sú dosť prísne, takže s hrdinom na prvých úrovniach sotva poberiete pár desiatok slabších a doslova pár kusov silných jednotiek. Toto obmedzenie je síce zaujímavým nápadom, bohužiaľ v praxi to spôsobuje značné problémy. Niekedy sa skrátka nedokážete dostať cez nepriateľské pozície len preto, že vás značne prevyšujú počtom, hoci disponujete silou, máte kopu peňazí a v sídlach je mnoho nevyužitých kreatúr, čo by vás mohli sprevádzať. Takže ste nútení zaoberať sa menšími podradnými skupinkami a bádať na iných miestach, kým vaše vodcovstvo nedosiahne vhodnú úroveň aby ste mohli mať väčší sprievod. A to je niekedy naozaj nezáživné. 

King's Bounty: The Legend

Aspoň, že v krajine je mnoho úloh, ktoré získate nielen v sídlach, ale aj v predajniach či od osadníkov v dedine. Tu je jasne cítiť RPG orientáciu hry. Questy nie sú len banality a pri ich prijímaní a plnení vás čakajú rozhovory s viacerými voľbami a výsledok nemusí byť vždy rovnaký. Príkladom je mlynár, premenený na zombie, kvôli ktorému musíte najprv nájsť vedomca a spýtať sa, ako sa dá pomôcť. Potom hľadáte liek pre nešťastníka, alebo to s ním skrátka skoncujete v boji, no v tom druhom prípade vás starosta nepochváli a odmietne vyplatiť odmenu. Zaujímavý je aj turnaj v rytierskom chráme. Tu postupne čelíte armádam čoraz silnejších nepriateľov a po poslednom víťazstve získate cenný artefakt. Boje nemusíte absolvovať všetky naraz, ale vtedy, keď sa na to cítite a máte dosť vojska. Na rozdiel od úmrtia v krajine, po ktorom sa hrdina zas oživí, sa však po porážke v turnaji hra definitívne končí a teda pokračujete tam, kde bola naposledy uložená pozícia. V súvislosti s putovaním v teréne stojí za zmienku aj hľadanie v zemi ukrytých pokladov. Nájdete ich na miestach, kde sa pri hrdinovi objaví svetelný lúč a potom už len stačí použiť ikonu s lopatou a prevziať nález. Cestovať môžete aj po vode, keď si zakúpite loď v lodenici na pobreží.

Celkom zaujímavo je riešený vývoj a atribúty samotného hrdinu. Jedná sa o akúsi mutáciu HOMAM a Diabla. Postava má tri základné atribúty - útok, obranu a intelekt. K tomu už spomínané vodcovstvo. Útočné a obranné číslo zodpovedá bonusom jednotiek počas boja, intelekt vyjadruje silu a efektívnosť kúziel. Atribúty sa dajú zlepšiť vkladaním predmetov do príslušných miest na tele hrdinu. Ďalej si tu všimnete zúrivosť, ktorá sa postupne kumuluje a vďaka nej môže hrdina vyvolať sily hnevu a častejšie spôsobuje kritické poškodenie. S každou novou úrovňou hrdina získa tri druhy rún. Tie sa používajú na vylepšenie čŕt a získanie schopností hrdinu, ktoré sú rozdelené do trojice kategórií, sila, myseľ a mágia. Schopnosti v daných kategóriách sú na seba viazané, prístup k tým najlepším závisí od povolania a pri každom prvku sa vyžaduje kombinácia rún. Tak dosiahnete vyšší efekt pri zosielaní mágie, bonusový útok pre jednotky, znížite mieru netolerancie nemŕtvych vo vašej armáde a podobne. Rozhodne si osvojte skauting aspoň na základnej úrovni, aby ste videli, koľko nepriateľov pred vami stojí v teréne. Menu hrdinu dopĺňa päť okienok na rôzne druhy sprievodných jednotiek.


Celkový dojem z dema je trochu neurčitý. Nemôžem povedať, že zlý, ale v hre sa objavili interesantné prvky rovnako, ako aj menej praktické súčasti. Na druhej najľahšej obtiažnosti mi hra pripadala pomerne náročná a nie práve najlepšie vyvážená. Napríklad v teréne sa našli vedľa seba slabé a silné skupiny nepriateľov a niekedy nepomohla ani základná znalosť skautingu a na rozpoznanie ich reálnej sily a tak to neraz dopadlo tak, že každý tretí boj skončil porážkou hrdinu. Pozoruhodné, ale v konečne dôsledku nepríjemné je, keď sa na vás vrhnú hneď dve tlupy nepriateľov v krajine. Vtedy absolvujete za sebou dve bitky a samozrejme v tej druhej už začínate oslabení a niekedy to môže znamenať osudnú výhodu pre oponenta. Svoju negatívnu úlohu pri tom zohráva hlavne vodcovstvo a jeho obmedzenia. Uvidíme, či tvorcovia ešte vybalansujú hru, určite by to však mali urobiť, inak sa to negatívne prejaví na zábavnosti titulu.

Roztomilá grafika je veľmi príjemná, kameru môžete priblížiť a otáčať podľa potreby a to ako v krajine, tak na bojovom poli. Pohyby a spracovanie jednotiek sú slušné, ozvučenie v deme nateraz po rusky, ale prijateľné. Zatiaľ hodnotím hru ako obstojnú. Nie je to vážny konkurent pre Heroes of Might and Magic, ale produktu sa nedá uprieť slušný potenciál a príjemná atmosféra. Nebude to nič prevratné, ale ani prepadák.


napísal uni 30.6.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
KING'S BOUNTY: THE LEGEND


King's Bounty: The Legend
PC

Vývoj: 1C Company / CENEGA / Katauri Interactive
Štýl: stratégia / ťahová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 13. november 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Metro séria (0)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20136)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk