SPORTS ISLAND

SPORTS ISLAND

6.0

Neležte toľko na deke, ale poďte si radšej zašportovať s Wii v novej hre, ktorá konkuruje prebať korunu Wii Sports.

Recenzia na Wii verziu

Ak patríte medzi šťastlivcov, ktorým doma vládne jediný ozajstný next-gen od Nintenda, tak isto boli prvé dni jeho vlastníctva strávené v spoločnosti drobnej sprievodnej športovej kompilácie s názvom Wii Sports. Nešlo o nijak prevratnú hru, no ukázala cestu, akou by sa mali športové hry na Wii vydať, aby čo najlepšie využili pohybové ovládanie. Úspech hry bol značný, no mohli by sme polemizovať o tom, či by bol aspoň polovičný v prípade samostatného predaja hry. Čiastočne to môže ukázať aj tento titul.

Sports Island (vo svete známa pod názvom DECA Sports) sa práve na Wii Sports neskutočne podobá a snaží sa z jeho chytľavého konceptu vyťažiť čo najviac. Nemieni sa vyznačovať ani technickým spracovaním, ani štatistikami, ale okamžitou a skvelou hrateľnosťou, no hlavne sa chce prezentovať ako party hra, ktorá sa má pri pohodovom večere s priateľmi postarať o zábavu.

Na to, aby sa jej to podarilo, by však musela v multiplayeri ponúkať oveľa rozsiahlejšie možnosti. Trošku netradičné je skočiť hneď zo začiatku k hre viacerých hráčov, no v tejto hre by sa práve tu mala skrývať jej silná stránka. Bohužiaľ, ako časom zistíte, tak multiplayer rýchlo omrzí, keďže nemáte k dispozícii žiadne turnaje, iba vyberiete disciplínu, nastavíte počet hráčov a už ste v hre. To je neskutočná škoda, keďže svoj najväčší potenciál hra premrhala a spoliehať sa na singleplayerovú časť je od autorov dosť hlúpe. Isto sa budete v MP skvele zabávať, no nebude to navždy. Časom akákoľvek motivácia upadne a tým pádom aj chuť sa púšťať s viacerými do hry, keďže všetky možnosti sa až neskutočne rýchlo vyčerpajú.

Oveľa lepšie je na tom už ponuka pre samostatného hráča. Okrem okamžitej hry si môžete vybrať ešte z ďalších možností ako sú napríklad turnaje, šampionáty a minihry. Turnaje sú vždy v jednom športe a postupuje sa klasickým vyraďovacím systémom – pavúkom. Šampionát je už trošku lepšia výzva. V ňom si s ďalšími troma AI súpermi zmeriate svoje sily vo všetkých športových odvetviach hry a podľa umiestnenia bude závisieť aj bodové ohodnotenie. Šampionát má vcelku iba 3 úrovne obtiažnosti (vlastne rovnako ako aj celá hra), čo je dosť na škodu – prvá úroveň je elementárna, dokonca aj na zoznámenie s hrou nevhodná; v druhej už nebudete víťaziť na nulu, no stále sa nejedná o nič, čo by znamenalo aspoň zapotenie; najťažšia je stále vhodná pre tehotné ženy a malé deti, no bohužiaľ najlepšia voľba (zápolenie bude aspoň vyrovnané). V prípade, že odignorujete v menu položku Minigames, tak sa nič nestane. Dali by sa vyjadriť tak, že ich prítomnosť nie je nijak zvlášť podstatná, ale stále lepšia ako ich absencia. Len minimálne spestrujú herný zážitok. Jedná sa o plnenie úloh v rôznych časových  intervaloch na rôznych obtiažnostiach.

Sports Island

Streľba z luku je v hre najzábavnejšia.
Sports Island

Z trojkovej vzdialenosti môžete o koši väčšinou len snívať.
Sports Island

V Curlingu nemáte víťazstvo isté takmer nikdy.

A konečne k najdôležitejšiemu. Jadro hry pozostáva z 10 disciplín, z ktorých iba štyri sa v pároch opakujú. V tejto zložke žiaľbohu hra zas nepredvádza nič až tak oslnivého. Počet športov je síce vcelku pekný, no s ich prevedením je to už horšie. Desať ich síce je, no so zábavnosťou už bude počet značne nižší. Dovolil by som si trošku rozsiahlejší rozpis všetkých s ich kladmi aj zápormi, keďže práve o nich je táto hra, recenzia a hlavne musím splniť limit na počet znakov daný šéfredaktorom :-).

Ako prvý máte na výber šport číslo jeden v nejednej z ázijských krajín – Badminton. Ide o nudnejšiu a pomalšiu verziu tenisu z Wii Sports s takmer nulovými možnosťami. Dokážete si určiť iba silu úderu a v istom okamihu aj smeč. Postava sa hýbe sama a smer letu košíčku tiež neovplyvníte. To sú práve najväčšie chyby v tomto športe. Postava vám často nedobehne za košíčkom, prípadne ak vám práve nepadne na smeč, tak vás čaká dlhá výmena. Čosi podobné vás čaká pri plážovom volejbale. S rozdielom prostredia a dvojnásobným počtom postáv na obrazovke. Tu môžete hrať v MP buď spolu, alebo proti sebe.

Motokáry zábavou tiež neoplývajú. Hrajú sa ako snáď každý Wii racing, kedy Wiimote držíte horizontálne a jeho otáčaním riadite. Možno by sa ani nehrali tak zle, keby bol aspoň trošku zložitejší jazdný model a hlavne viac ako 3 trate. To je naozaj žalostné číslo. Podobne, teda vlastne úplne rovnako, je na tom aj motokros – 4 pretekári na trati, 3 trate; akurát tento šport je vďaka zasekávaniu o okolité prekážky zvlášť na zložitejších tratiach nehrateľný. Z pretekov je najhrateľnejší Snowboard Cross. Asi druhé najlepšie vyriešené ovládanie v hre (Wiimote vertikálne a nakláňaním hore/dole, vpravo/vľavo riadite, poteší aj indikácia zavibrovaním pred pádom pri prílišnom náklone). Bohužiaľ sa tiež zmohol iba na 3 trate.

Curling už patrí k tým zábavnejším a dokáže aj absolútnych neznalcov tohto športu zaujať. Jedná sa o obdobu bowlingu z Wii Sports, ktorý je navyše obohatený o „zametanie“ pred kameňom, ktorým môžete meniť konečný smer. Pri tomto športe sa naozaj dajú stráviť hodiny skvelej zábavy a ako v jednom z mála vám dáva AI zabrať už od strednej úrovne náročnosti. Druhým ľadovým športom je krasokorčuľovanie a jeho zmysel jeho výskytu v hre, no najmä spôsob ovládania, nejako môjmu chápaniu uniká. Len idete do kolečka po žltých bodkách s takou rýchlosťou, aby ste dojazdili akurát s koncom melódie a pri väčších bodkách inej farby kývnete Wiimote ovládačom. Ak budete mať šťastie, tak nespadnete a vaša postavička spraví nejaký kúsok.

Sports Island

To bol krásny trojitý odpichnutý leonberger.
Sports Island

S loptou často dobiehate až do brány.
Sports Island

Splitscreen vedľa seba vás často dostane do neprehľadných situácií.
Loptové hry sú v prvom rade zastúpené basketbalom a neskôr futbalom. Schéma ovládania je v oboch prípadoch rovnaká a pripadá mi až zbytočné zložitá, zvlášť v prípade basketbalu. Pri futbale sa to už zniesť dá a zaspomínal som si na futbalové hry ešte na NES spôsobom hry (šmýkačkou získať loptu, utekať na bránu, vystreliť a takto dookola). Poslednou hernou možnosťou a zároveň aj tou najlepšou je lukostreľba. Ovládanie je vyriešené výrazne lepšie ako v Mario & Sonic at The Olympics a tak zábavu z hry preruší až jej koniec (iba 2 terče: 30 a 50 metrov).

Ďalším negatívom hry je nemožnosť importovať Mii postavičky. Zato si však môžete vybrať z 10 farebných tímov a pre danú disciplínu odpovedajúci počet členov. Tímy sa od seba odlišujú schopnosťami svojich členov v jednotlivých disciplínach, takže máte možnosť si na danú disciplínu vybrať toho najsprávnejšieho podľa smajlíkov vedľa mien.

S ovládaním je to podobne ako s disciplínami. V niektorých ani lepšie byť nemôže, v iných je to zas jedna z božích rán. Rozlišovanie pohybov Wiimotom je však slabé ako nevylúhovaný čaj – často pohyb nezachytí, pri motokárach a motorkách zas pri výraznejšom pretočení prehodí strany a podobne. Graficky na tom hra nie je o nič lepšie ako Wii Sports, no poteší detail v podobe replayov z vášho hrania na veľkoplošnej obrazovke pri statickejších disciplínach. Zvuky ani hodnotiť netreba, okrem melódie v menu zažijete lepšie aj na 8 bitoch.

Sports Island môžem doporučiť jedine v prípade, ak bažíte po športovej hre a všetky ostatné vás už nudia, v opačnom prípade sa otočte za kvalitnejšími alternatívami k Wii Sports, ako napríklad k spomínanej olympiáde s Mariom a Sonicom. Zabaví viac a navyše s blížiacimi sa olympijskými hrami v Pekingu budete môžete zlomiť aj nejaký ten rekord pred televízorom.


napísal matus_ace 23.7.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Ohodnotiť
SPORTS ISLAND
+ 5 športov z 10
+ replaye
+ počas prvých hodín hrania veľmi slušná hrateľnosť
+ jednoduchý koncept pre každého
+ rozdielnosť postavičiek
- zvyšných 5 športov
- ovládanie
- málo herných možností
- nevýrazný multiplayer


RECENZIE HRÁČOV
Wii

Vývoj: Hudson Entertainment / Hudson
Štýl: Šport
Dátum vydania:  2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18401)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk