FANTASY WARS

FANTASY WARS

7.5

Ťahová stratégia Fantasy Wars vás pozýva na bojové pole, kde si to rozdáte s najvrdšími nepriateľmi. Prijmete?

Recenzia na PC verziu

Pod hlavičkou 1C sa okrem iného objavila aj ťahová stratégia Fantasy Wars. Netreba byť veľkým mysliteľom, aby ste prišli na to, že  hra sa odohráva vo fantasy prostredí a bude sa  predovšetkým bojovať. Či to budú boje dostatočne atraktívne a oplatí sa ich zúčastniť, to už je predmetom nasledujúcich riadkov. Takže bez zbytočných okolkov, prejdime rovno k veci.

V prvom rade, hneď na úvod musím povedať, nedajte sa odradiť značne zastaralou grafikou a lacným introm, kde hrdina akože bojuje so smrtonosným démonom. Táto hra určite nie je o grafike, inak by sme ju mohli rovno pochovať. 3D terén sa síce dá priblížiť a otáčať podľa potreby, čo je fajn, ale modely postáv a najmä predelové scény vás určite nechytia za srdce. Ale zase treba dodať, že pohľad na zmenšené figúrky, alebo vybrané momentky počas boja, nie sú najhoršie a už dávno som nemal hru, ktorá by mi bežala priemerne 100 fps.

Nosnou časťou hry sú tri kampane. V prípade ľudí poputujete za víťazstvom spoločne s vojvodcom Derrickom Pfeilom. Dlho slúžil ako žoldnier a práve bol vyslaný k hraniciam, ktoré ohrozujú predovšetkým zelenokožci. Sú to najmä orkovia, ktorých sa v druhom ťažení pokúša zjednotiť silný líder Ugraum a jeho ambíciou je potom vykrútiť krky ľudskej rase, v čom ho podporuje aj miestny šaman. Vývoj udalostí sa nepozdáva elfom, za ktorých si zahráte po dohraní týchto dvoch kampaní. Tieto ušľachtilé bytosti s nevôľou sledujú rastúci vplyv hordy a vedia, že treba niečo urobiť, kým nie je neskoro. O nastolenie poriadku sa má postarať šarmantná elfská čarodejnica Teya, ktorá dokáže hovoriť s drakmi.

Fantasy Wars
Fantasy Wars V kampani za ľudí vás čaká oslobodzovací boj.
V kampani za ľudí vás čaká oslobodzovací boj.


Fantasy Wars Niektoré útoky sledujete z takéhoto pohľadu.
Niektoré útoky sledujete z takéhoto pohľadu.


Fantasy Wars Nové jednotky v ponuke regrútov potešia.
Nové jednotky v ponuke regrútov potešia.





Systém hry je nenáročný a aj bez nápovedy rýchlo pochopíte, čo máte robiť. V stanovenom slede absolvujete kolekcie misií, kde sa vždy objavíte s vojenskými skupinami reprezentovanými praktickou figúrkou. Ak máte financie, môžete po kliknutí na ikonu mesta dokúpiť posily, ktoré sú potom premiestnené medzi zálohy. Tie môžete kedykoľvek nasadiť a pred použitím ich rozmiestnite v okolí ľubovoľného z vašich sídiel. V každom kole môžete so všetkými figúrkami vykonať pohyb a spravidla jeden útok. Až na výnimky musíte uskutočniť pohyb s figúrkou vcelku. To znamená, že či už sa pohnete o jedno hexagónové pole, alebo štyri, bude vás to stáť všetky body pohybu. Preto si treba dobre rozmyslieť, kam sa presuniete. K výnimkám patria napríklad prieskumníci. Ups, spravili ste chybný ťah? Nevadí, môžete ho vrátiť naspäť!

Jednotky bojujúce nablízko môžu zaútočiť, keď stoja na políčku susediacom s nepriateľom. Útok, až na prípad impulzívnych jednotiek, zaháji hráč. Strelci, samozrejme, môžu a dokonca by mali stáť ďalej. Dôvod je jasný, tieto jednotky majú slabú obranu, takže pri priamom strete s nepriateľom je ich osud zvyčajne spečatený. Útok niekedy sledujete v detailnom zábere, kde sa aj ukážu jednotliví členovia armád (teda nielen figúrka), ktorí vzájomne skrížia zbrane, alebo ich zasype spŕška šípov. Obvykle zasiahnutá obeť príde o časť života, respektíve jednotiek v tíme a zbytok družstva ustúpi. Pokiaľ je to možné, treba oslabeného nepriateľa doraziť, inak bude o chvíľu opäť v plnom nasadení. Pri boji sú totiž spôsobené najmä zranenia a tie sa dajú zahojiť obetovaním ťahu na proces liečenia. Trvalé straty je zas možné doplniť dokúpením regrútov okamžite na bojisku. To v prípade, že v družstve ešte zostal niekto bojaschopný. Za to sa však platí cennými peniazmi.

Priebeh boja a silu jednotiek ovplyvňujú viaceré faktory. Je to terén, kde sa môžu figúrky posúvať o viac, alebo naopak menej polí, podľa ich parametrov. Zatiaľ čo goblini sú svižní a lepšie útočia v bažinách, lukostrelci ďalej dostrelia z kopca a majú bonus v lese, kde je zas naopak penalizovaná jazda. Značný bonus k obrane prinášajú mestá. Dostanete sa do nich jednoduchým presunom figúrky na maketu sídla, teda ak tam už nestojí nepriateľ. Za obsadenie mesta alebo ruín často získate jednorazový finančný obnos, alebo spriatelenú jednotku, plus tam môžete vysadiť zálohy. Ďalším významným faktorom je úroveň jednotky.

Fantasy Wars
Fantasy Wars Krvavá obloha akoby predpovedala, že sa stane niečo zlé.
Krvavá obloha akoby predpovedala, že sa stane niečo zlé.


Fantasy Wars Jednotky v opevnení maú obranný bonus.
Jednotky v opevnení maú obranný bonus.


Fantasy Wars Katapulty verzus kavaléria. Kto zvíťazí?
Katapulty verzus kavaléria. Kto zvíťazí?






Všetky družstvá a hrdinovia nadobúdajú levely (bežná jednotka maximálne úroveň 5, hrdinovia 10)  a s nimi prichádzajú aj voľby extra schopností. Zvyčajne sú po tri a prinášajú permanentné bonusy k útoku či pohybu, hoci niekedy sú podmienené polohou v teréne.  Takže napríklad môžete anulovať penaltu pri prechode riekou, alebo zvýšite morálku, dokonca dosiahnete, aby vaša jednotka zahájila protiútok počas ťahu súpera. Niekedy takto získate kúzla a zručnosti, ktoré podľa potreby aktivujete, napríklad smrtiaci jed na čepeli. Ďalšie bonusy prinášajú artefakty. Bežná jednotka môže mať jeden, hrdinovia tri.

Skúsené družstvá sú extrémne silné a ich str0ata vždy zabolí. Väčšina hrdinov v boji padnúť môže a oživí sa pri ďalšej misii. To neplatí v prípade kľúčových postáv. Ak zahynie hlavný hrdina kampane, misia je neúspešná. Taktiež ak v boji prídete o všetky družstvá (figúrky), čaká vás reštart. Do tretice môžete prehrať v prípade, že nestihnete splniť podmienky víťazstva v stanovenom počte kôl. V misii vždy vidíte, koľko ťahov vám zostáva, aby ste dosiahli zlaté, strieborné či bronzové víťazstvo. To posledné vám však už nemilosrdne ukrajuje posledné ťahy, takže sa už treba poponáhľať.

Cieľom misií je len málokedy vyhladenie všetkých súperových jednotiek. Zvyčajne treba dobyť vybrané sídla, zajať nepriateľský konvoj, či zastaviť nepriateľského hrdinu. To býva sprevádzané krátkymi rozhovormi postáv, ktoré tak ako všetko ostatné, prebieha priamo na makete krajiny. Po misii nasleduje opäť nákup nových, prípadne vylepšenie pôvodných jednotiek na pokročilejší druh. Sortiment je pomerne široký od pozemných pešiakov a strelcov, cez obliehacie zbrane, kavalériu, až po letecké jednotky, ako sú  orly, draci a vzducholode. Hráč je limitovaný maximálnou stanovenou kapacitou (v kampani sa rozširuje) a financiami.

Okrem ťažení si môžete zahrať hŕstku samostatných scenárov. Poteší multiplayer po lokálnej sieti, ale aj v režime hotseat, teda keď účastníci striedavo absolvujú ťahy na jednom počítači. Na piatich mapách môžete bojovať proti iným hráčom, ale aj počítačovým súperom. Maximálny počet užívateľov na najväčšom scenári je štyri.

Fantasy Wars
Fantasy Wars Jednotky sa pohybujú po hexagónových poliach.
Jednotky sa pohybujú po hexagónových poliach.


Fantasy Wars Boj v plnom prúde, vrátane drakov..
Boj v plnom prúde, vrátane drakov..


Fantasy Wars Skúsení hrdinovia a jednotky majú veľa bonusov a sú veľmi efektívne.
Skúsení hrdinovia a jednotky majú veľa bonusov a sú veľmi efektívne.





Fantasy Wars je príkladom toho, že nie všetko, čo je dobré, musí byť zložité. V tomto prípade jednoznačne platí, že v jednoduchosti je krása. Náročnejší  konzumenti síce budú pociťovať istý deficit taktiky a komplexnejších akcií, ale väčšina hráčov si príde na svoje. Body dolu má hra hlavne za slabé technické spracovanie a príležitostné chyby, ako je hrdina, ktorého ikona sa nezobrazuje v teréne a podobne. Fantasy Wars je však aj napriek tomu príjemná oddychová „ťahovka“ s intuitívnym ovládaním, dobrou atmosférou a  v neposlednom rade, fantáziou. Mne to bohato stačilo, bude aj vám?


napísal uni 31.7.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Fantasy Wars
| FANTASY WARS
[31.7.2008]
7.5
Ohodnotiť
FANTASY WARS
+ praktický a nenáročný systém hry a intuitívne ovládanie
+ sortiment a zvyšovanie úrovní jednotiek
+ multiplayer (hotseat) aj na jednom PC
- zastaralá grafika
- občasné technické chyby
- hodila by sa lepšie riešená mapa
- pre náročných hráčov málo taktiky v bojoch
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,5 GHz, 512 MB RAM, 128 MB VGA
Doporučená konfigurácia: CPU 2,4 GHz, 1 GB RAM, 256 MB VGA


RECENZIE HRÁČOV
Fantasy Wars
8.5
117SPARTAN    26.8.2008
V dnešnej dobe to už je tak. Zakaždým ako si sadneme za PC tak sa vrháme do krvavého konfliktu medzi...prečítať celé
PC

Vývoj: 1C Company / CENEGA / Ino-Co
Štýl: stratégia / ťahová
Dátum vydania:  2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19530)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk