EURO TRUCK SIMULATOR

EURO TRUCK SIMULATOR

4.0

Ďaleko od pohodlia obľúbenej fotelky, ďaleko od milovanej rodiny, ďaleko na cestách len vy a váš ťahač.

Recenzia na PC verziu

V Euro Truck Simulator máte príležitosť vyskúšať život vodiča túlavých truckov a slasti i strasti tohto ich neľahkého zamestnania. Budete mať príležitosť bojovať s mikrospánkom, ktorý bude asi vašim najväčším nepriateľom. Cesty sú totiž dlhé, pokrývajúce 11 krajín západnej i strednej Európy. Práve tá sa stane dočasne vaším virtuálnym svetom, svetom, ktorý budete sledovať zo sedadla svojho kamióna. Vaša cesta začne na parkovisku jedného z hlavných miest ktorejkoľvek z týchto európskych krajín podľa počiatočného výberu.

Miest je celkovo 17 a ide len o tie najväčšie v EU. Žiadne malé mestečká, dokonca ani dedinky či farmy, kde by ste sa mohli zastaviť a preskúmať, či zobrať zákazku. Jediné čo budete môcť okrem týchto pár jednoducho spracovaných miest navštíviť bude pár pomimo postavených fabrík, ku ktorým vždy vedie rovnaká cesta. Ono vlastne tá cesta všade vedie úplne rovnaká. Ono je tu všetko všade rovnaké, alebo veľmi podobné. Stačí, že ste videli jedno mesto či jednu diaľnicu a videli ste v podstate všetko. Nič viac vám hra neponúkne.

Mestá sa skladajú vždy z jednej hlavnej cesty zakončenej vždy na pomyselnom kraji mesta zátarasami a dvoch, maximálne troch parkovísk kam môžete odbočiť. Ide vždy o jedno parkovisko, kde si môžete pospať, opraviť či vylepšiť svoj kamión, alebo prípadne kúpiť nový. Ďalšie dve slúžia na prebratie zákazky podľa typu tovar. A to je všetko, čo môžete v meste robiť, dokonca ani vozenie po uliciach v premávke nepripadá do úvahy vzhľadom na ich malú rozlohu. Ak vás mesto sklamalo, nič iné nečakajte od diaľnice. Vždy je rovnaká, jednoduchá obojsmerná dvoj/trojprúdovka bez akýchkoľvek zmien, spestrení či nástrah. Jediné, čo občas preruší jej jednotvárnosť, je výjazd do ďalšieho mesta, samozrejme tiež vždy rovnaký. V meste, samozrejme rovnaké ako to predošlé, vyložíte na jedom z dvoch parkovísk svoj náklad a môžete túto cestu absolvovať odznova, samozrejme, bez najmenšej zmeny.

Euro Truck Simulator

Predomnou kopec áut, za mnou žiadne ...
Euro Truck Simulator

Túrujem motor, aby som ho predbehol.
Euro Truck Simulator

Akčný záber truckov.

Na začiatku si vyberiete krajinu, v ktorej chcete začať, k tomu máte sprístupnené ďalšie susediace krajiny, z toho vyplývajúcich pár diaľnic a odpovedajúci počet takmer na vlas rovnakých miest. Medzi nimi budete musieť neustále pendlovať, aby ste si zarobili na odomknutie ďalších, na vlas rovnakých krajín, ako už máte k dispozícii. To vám však nejakú chvíľu potrvá, keďže ich odomknutie niečo stojí, takže takých nudných ciest absolvujete neúrekom. Ak by ste si chceli zvýšiť zárobok na jednu cestu, máte na výber dve možnosti, buď zoberiete zákazku do vzdialenejšej krajiny, pretože čím dlhšia cesta = tým väčší zárobok, alebo zoberiete nebezpečnú zákazku (horľavý, krehký tovar), čo pre vás však nie je žiadna zmena. Tie sú tarifované lepšie ako tie obyčajné, ale budete si potrebovať zakúpiť licenciu na tieto služby, čo opäť stojí nemalé peniaze, takže zase len jazdiť, jazdiť a jazdiť.

K príjmom patria aj výdavky a ten máte pri vašom nekonečnom jazdení iba jeden, prípadne ak budete nepozorne jazdiť tak až tri druhy. Ten jeden fixný náklad, čo máte, a tou je nafta, ktorá sa postupne míňa a z času na čas budete musieť navštíviť benzínovú pumpu. Nemusíte sa však báť, že by tieto náklady nejako výrazne zaťažili váš rozpočet, ale na druhú stranu sa oplatí investovať do vylepšení vášho trucku práve aj kvôli zníženiu spotreby a tým aj nákladov. Váš kamión totiž môžete okrem výmeny za lepší a drahší (všetky sú rovnaké s rovnakými vlastnosťami) aj vylepšovať aj po stránke technickej. Ide konkrétne o vylepšenia motora, prevodovky a spomínanej spotreby, ale tieto zlepšenia sa nijako, alebo len minimálne prejavujú na vlastnostiach trucku. Snáď len spomínaná spotreba, ktorá ako jediná ovplyvní vaše výdavky na cestovanie. Žiaľ, nenájdete tu žiadne výdavky spojené s používaním vozidla, ako sú napríklad opotrebovanie pneumatík, motora, bŕzd, spojky, úplne nič. Jediné, čo sa ako tak opotrebuváva je šofér, ktorý si musí z času na čas schrupnúť na vopred určených miestach.

Euro Truck Simulator

V ostrejších zákrutách si musíte dávať pozor na chvost.
Euro Truck Simulator

Dám prednosť, nedám prednosť, dám prednosť...
Euro Truck Simulator

Chcelo by to aspoň rádio.

Ďalšie dve spomínané veci, ktoré ovplyvňujú vaše náklady, sú pokuty za porušenie pravidiel cestnej premávky a prípadné škody spôsobené vaším neopatrným šoférovaním. Poškodenie trucku či nákladu nie je vzhľadom na dosť zvláštny až divný jazdný model taký veľký problém, ako by ste si mohli myslieť. Na jednej strane vysoká akcelerácia, brzdy akoby z budúcnosti a na druhej strane handling akoby ste ovládali deravú loď. K tomu si prirátajte jeho premenlivosť na základe neznámych faktorov spôsobujúcich občasné premrštené jazdné vlastnosti, inokedy zase točíte, točíte a nič, stále idete rovno aj napriek nízkej rýchlosti. Ešte vás čaká nedoladené ovládanie a slabo spracovaný force feedback. To všetko dokopy vytvára krkolomné ovládanie, pri ktorom si dodatočne musíte dávať pozor na svetelnú signalizáciu, aby ste nejazdili v protismere, aby ste správne používali blinkre či dodržovali maximálne povolenú rýchlosť, pretože aj keď políciu nikdy neuvidíte ani vás nezastaví, vždy dostanete pokutu.
 
Nikde neuvidíte policajné vozidlá, ani pracujúcich cestárov, sanitky, uháňajúcich hasičov, nič, len klasickú cestnú premávku zloženú z nákladiakov a osobných vozidiel. Cesty sú v tomto zmysle veľmi prázdne, jednotvárne. Občas rozptýlia vašu pozornosť zápchy na cestách.
  
Ak vás pri rozptyľovaní počas jazdy napadla tiež dobrá hudba z rádia či prehrávanie obľúbených mp3, zabudnite, na obe. Jedinú hudbu, ktorú budete v tejto hre počuť, je hudba v menu, ktorú zrejme vypnete asi ako prvú. Takto vám ostanú iba vágne spracované zvuky motora, vzduchové ventily brzdovej sústavy a o nič menej vágnejšie zvuky premávky. Rovnako z údivu vás nevyvedie ani zvyšok technického spracovania. Môžete síce čakať celkom slušne spracované modely kamiónov spolu s ich prívesmi, ale tým to končí. Zvyšok premávky, spracovania miest, tovární či okolia prírody patrí skôr k slabšiemu priemeru a ani efekty plynulej zmeny počasia či dennej doby tomu nijako nenapomáhajú.

Euro Truck Simulator

Rušná diaľnica.
Euro Truck Simulator

Naložené. Môžem vyraziť!
Euro Truck Simulator

Nebezpečný náklad, treba dávať pozor!

Hre by možno pomohol multiplayer, alebo nejaká forma online hrania, kde by po veľkom svete premávali stovky hráčov so svojimi kamiónmi, avšak ani túto možnosť tu nemáte. V podstate v Euro Truck Simulator, ako už bolo spomenuté, máte veľmi málo možností, ako zarábať či rozvíjať svoju činnosť. Žiadne nakupovanie ďalších kamiónov ovládané umelou inteligenciou vedúce k budovaniu impéria a porážaniu konkurencie, žiadne závody či nelegálne preteky. Tovar nemusíte ani doviesť načas, ani v prípade, že veziete nejaké potraviny, nestretnete žiadnych zlodejov kamiónov, nástrahy na cestách, spestrenia, nič. Nemôžete si skrátiť trasu skratkami, ktoré by za cenu zvýšeného nebezpečia znížili čas dodania tovaru, customizáciu svojho kamiónu, aby čo najviac vyjadroval vašu individualitu, naozaj nič. Jedine systém štatistík popisujúci váš postup a vaše počínanie na základe predpísaných úkolových bodov môže ako tak pre niekoho slúžiť ako motivácia hrať ďalej, ale ak aj tieto body získate, nič nedosiahnete, je to len čisto psychologické, motivujúce hráča minimálne k nejakým zvýšeným výkonom.

Motiváciu hrať tento titul či podávať výkony budete hľadať len veľmi ťažko. Už len samotné jazdenie po diaľniciach nepatrí k tým najpestrejším činnostiam na svete, zvlášť ak je táto činnosť dovedená do maximálnej nudy. Je to aj z dôvodu minimálnych možností virtuálneho sveta, herné mechanizmy neposkytujúce žiadnu zábavu či motiváciu k pokračovaniu jazdenia, dokonca ani slabšie technické spracovanie nepomáha vytvoriť tú správnu atmosféru veľkých truckov. Jediné, čo vám tento titul môže ponúknuť, je len letmé nahliadnutie do života neúnavných vodičov a ich obrovských domovov na kolesách, alebo ako dokonalý liek proti nespavosti, pretože nudou pri tomto titule zaspí určite každý.

Euro Truck Simulator

Všimnite si prázdne ulice.


Euro Truck Simulator

Vjazd na odľahlú farmu.


Euro Truck Simulator

Ľahký náklad, rozbeh na dvojke.



napísal Andrei 30.10.2008
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
Euro Truck Simulator
| EURO TRUCK SIMULATOR
[30.10.2008]
EuroTruck simulator
| EUROTRUCK SIMULATOR
[19.5.2008]
Euro Truck Simulator
| EURO TRUCK SIMULATOR
[30.10.2008]
4.0
Ohodnotiť
EURO TRUCK SIMULATOR
+ TrackIr + pohľad v kabíne
+ občasné zápchy na cestách
+ hra sa dá použiť ako liek proti nespavosti
- žiadna hudba
- jazdný model
- ovládanie
- málo možností ako zarobiť
- žiadne nástrahy
- žiadny multiplayer
- žiadna customizácia kamiónov
- žiadne opotrebenie kamióna
- chudobný herný systém
- jednotvárne herné prostredie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,4 GHz, 512 MB RAM, GeForce 4/Radeon 8500 128 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 3 GHz, 1 GB RAM, GeForce 6/Radeon 9800 256 MB


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: SCS Software
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19836)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk