STEEL FURY: KHARKOV 1942

STEEL FURY: KHARKOV 1942

9.0

Čo by ste spravili, keby vám ostávalo posledných sedem minút života? Zobrali so sebou čo najviac nepriateľov!!!

Recenzia na PC verziu

Rozlúčte sa s návratom domov, s tým, že ešte uvidíte svojich blízkych, alebo možno už v živote neuvidíte ani prekrásny západ slnka. Až teraz si uvedomujete, akú ma tento jedinečný okamih silu, v momente, keď posledné zrnká piesku času dopadajú, aby odštartovali panický boj. Vaša jediná nádej je váš tank, práve ten tank, ktorý sa stane čoskoro aj vašou rakvou.
 
“Mlynček na mäso.“ Tam skončíte vy a tam aj skončili tí, čo boli obkľúčení v máji 1942 pri divokom protiútoku Nemcov proti postupujúcej Sovietskej armáde. Takto sa zapísal do histórie okamžik plný utrpenia a nespočetných obetí. Možno by táto chvíľa a možno aj tie ostatné mali upadnúť do zabudnutia, a možno by sme si ich mali stále pripomínať a ctiť činy tých, čo padli pre lepšie zajtrajšky.
 
Ak vám ostalo ešte stále aspoň trocha odvahy pre zasadnutie do jedného z troch tankov druhej svetovej vojny, nie je nič jednoduchšie, ako si nasadiť tankistickú čapicu a pripraviť sa na drsnú jazdu, na poslednú jazdu. Jednej jedinej veci sa nebudete musieť báť a tou je nedostatočný výcvik. Ten dostanete v primeranej miere tak, aby ste mohli čeliť akejkoľvek situácii počas nasledujúcich troch kampaní. Dve za Sovietsky zväz, z čoho jednu prežívate z útrob modernizovanej T-34 model 1941, druhú z anglického tanku Matilda MkII presláveného hlavne na púštnom bojisku v Afrike. Posledná kampaň vám dá pocítiť trpkú príchuť omylu z pohľadu nadradenej rasy, z útrob ich obávanej mašinérie Pzkwf IV ausf F2. Každé z ťažení sa skladá z deviatich na seba úzko naviazaných misií popísaných do takých detailov, že aj milovníkom dejepisu sa isto zatočí hlaveň na korbe. Nemyslite si však, že ak to všetko prežijete, tak je koniec. Ani náhodou. Rôzne samostatné vopred pripravené misie, či hráčmi (vami) v editore vymodelované scenérie budú búšiť do vašich monitorov ešte poriadne dlho po tom, ako po niekoľký krát dohráte pomerne znovuhrateľnú kampaň.
 

Steel Fury: Kharkov 1942
Steel Fury: Kharkov 1942 Hustý dážď kropí peklo.
Hustý dážď kropí peklo.


Steel Fury: Kharkov 1942 Formácia pripravená na boj.
Formácia pripravená na boj.


Steel Fury: Kharkov 1942 Hľadanie obete v noci.
Hľadanie obete v noci.





Znovuhrateľnosť je dosiahnutá vďaka neustálym zmenám pri každom štarte v rozmiestnení spojeneckých i nepriateľských jednotiek na mape, či dokonca zmena východiskového miesta, odkiaľ štartujete. Nikdy si nemôžete byť istí, kde koho kedy stretnete a či vôbec. Premenlivejšie na bojisku bude už len počasie. Raz vás bude bičovať dážď snáď ešte väčšou silou ako samotné projektily nepriateľských tankov, inokedy sa vám budú kanady v slnkom rozpálenom tanku lepiť na podlahu. Meniť sa však bude aj denná doba, resp. nočná. Tešte sa na krásne slnečné lúče strieľajúce ponad nízky horizont, ale nezabudnite ani na krásny mesiac na oblohe svietiaci popod vaše pásy. Jeho prívetivý svit prehlušia len zlovestné svetlice vystreľované vysoko ponad hlavy vojakov hľadajúc vaše siluety len preto, aby ich zahliadli nepriateľské hlavne.
 
Nech je už však akokoľvek, dusná atmosféra smrti vás pohltí ako málokedy. Z tankov vyskakujúca posádka v plameňoch, pri delách neúnavní vojaci nabíjajúci rozhorúčené delá, víriaci prach (v daždi blato) od rozbehnutých kolosov a desiatky obrnených či peších jednotiek postupujúcich vo formácii. Budete mať pocit, že snáď každý strieľa po každom. Zo všetkých strán svišťí horúce olovo, nad hlavami kvília útočné stíhačky, z diaľky znie delostrelecká paľba, neustály zvuk streľby i výbuchov pochová vaše posledné skľúčené uzlíky odvahy a zároveň bubnovanie na váš pancier zobudí driemajúci pud sebazáchovy.
 
Vtedy aj keď už bude pravdepodobne neskoro, začnete v posledných predsmrtných kŕčoch hľadať miesto, kde by ste sa mohli takticky ukryť pred tým, čo je už dávno nevyhnutné. Ak to stihnete, získali ste pár minút života navyše, ak nie, upovedomia vašich blízkych. V každom prípade, možností, kam sa schovať, číhať na svoje obete len s vykukujúcou hlavňou spomedzi listy, je kopec. Prostredia nie sú len krásne, neraz až romanticky nevinné, že by ste si najradšej ľahli priamo na všade prítomnú hustú, detailne spracovanú trávu a vychutnávali slnečné lúče, alebo prípadne schovali za stromy. Prostredia sú aj praktické, plné prekážok, stromov, lesov, domov, dedín, jednoducho všetkým možným, čo na jednej strane vytvára vierohodné prostredie, na strane druhej možnosti ako plánovať postup, prekvapenia, ale i hľadať miesta odkiaľ prekvapenia prídu.
 

Steel Fury: Kharkov 1942
Steel Fury: Kharkov 1942 Tri tanky, tri kampane.
Tri tanky, tri kampane.


Steel Fury: Kharkov 1942 Šípky ukazujú kritické a nekritické zásahy.
Šípky ukazujú kritické a nekritické zásahy.


Steel Fury: Kharkov 1942 Hustý les je skrýšou pre vás, ale aj pre nich.
Hustý les je skrýšou pre vás, ale aj pre nich.





A oni prídu! Prídu si po vás, počkajú si na vás, nedajú vám vydýchnuť. Každý meter si budete musieť dobre premyslieť, zvážiť terén, rýchlosť, plochu pancieru, ktorú natáčate predpokladaným smerom útoku, jednoducho všetko. Schované protitankové delá sa budú snažiť trafiť vaše slabé miesta, nepriateľské tanky vymanévrovať pre získanie výhody, nepriateľský vojaci schovávať, aby následne mohli prekvapivo zaútočiť granátmi a všetkým, čo majú po ruke. Umelá inteligencia má svoj line of sight, rieši komplexné situácie, dá sa ľahko prekabátiť, prekvapiť, ale buďte si istí, že sa o to budú snažiť aj oni. Bude toho veľa, valiace sa armády rozpumpujú pušný prach v žilách, ale nemusíte sa báť, nebudete v tom sami.

Vaši kolegovia v zbrani rozhodne pridajú do variaceho sa kotla nemalou mierou, pretože ich zbrane zaspievajú minimálne tak ako tie vaše. Inteligencia príde na pomoc aj priamo od vašej posádky, kedy je vodičovi možné zadávať aj príkazy, ako je napríklad jazda po ceste, čiže sa nemusíte starať o zložité manévrovanie dávajúce čas na dôležité rozhodnutia, prípadne dokonca sám pochopí, keď treba ísť cez most a tak sa netreba báť prevráteného tanku v hlbokom močarisku. Jediný problém sem tam nastane, že si občas nevšimnú, že stojíte v línii ich paľby, prípadne sa drzo postavia do vašej línie, čo rozhodne nepoteší, ak máte zrovna nabité, zamierené s tlačítkom na spúšti.
 
Odpáliť strelu ako tankový strelec je zážitok, ale i zodpovednosť. Odhadnúť vzdialenosť vám ešte pomôže veliteľ tanku, ale rýchlosť pohybujúceho sa cieľa, vietor, celkovo neúprosnú balistiku si už musíte odhadnúť či pri dostatočnom čase vypočítať sami. Vzhľadom na prepracovanosť fyziky plus všetkých aspektov zasahujúcich do letiacej dráhy smrti budete potrebovať nemalú prax, aby sa číslo vystrelených projektilov rovnalo k počtu zásahov. O to to máte ťažšie, že zásah nie je všetko. Vlastne nič. Ak netrafíte cieľ do jeho slabín správnou muníciou, so správnym nastavením oneskorenia explózie, pod správnym uhlom a zo správnej vzdialenosti, tak ste vlastne vyplytvali drahocenné projektily, ktoré vám budú neskôr chýbať.

Od šikovnosti strelca záleží, či na zničenie protivníka budete potrebovať desať striel, alebo iba jednu, prípadne či nebudete do neho bezúspešne búšiť, kým si niekto nevšimne vás, čo je vlastne začiatok konca. Aby ste sa tomu čo najdlhšie dokázali vyhýbať, je tu spomenutý veliteľ tanku podávajúci základné informácie o dianí okolo i informácie o samotných cieľoch. Samozrejme, jeho pozícia je tiež kedykoľvek dostupná (ak ešte žije) a tak si môžete vychutnávať kompletné velenie oceľového kolosa od nabíjania, streľby, až po jeho navigáciu terénom. Tú tiež môžete vziať do svojich rúk, ale najprv sa musíte naučiť správne radiť rýchlostí v závislosti od terénu, voliť správnu rýchlosť podľa situácie, ale môžete si aj vychutnávať bortenie zákopových línií, stromov, domov, jednoducho všetkého, čo vám príde pod pásy.

Steel Fury: Kharkov 1942
Steel Fury: Kharkov 1942 Domy môžete nie len rozstreliť...
Domy môžete nie len rozstreliť...


Steel Fury: Kharkov 1942 Frontálny útok za podpory letectva... alebo to nie sú naši?
Frontálny útok za podpory letectva... alebo to nie sú naši?


Steel Fury: Kharkov 1942 Idylka? Kdeže... závan problémov.
Idylka? Kdeže... závan problémov.





Engine totiž dokáže deformovať komplet terén a to nie len váhou monštier, ale aj pod nátlakom explózií granátov i striel. Pri detailne spracovaných fyzikálnych prejavoch to však nekončí a tak sa môžete tešiť aj na ostatné stránky technického spracovania. Výborná grafika plná moderných efektov vytvára nie len detailné modely vozidiel či okolia, ale hlavne ten správny pocit, keď by ste mali chuť zastaviť vojnu, vyliezť z tanku a len tak sa kochať prírodou. Zvlášť nočné misie majú svoje čaro, kedy svetlice pátrajúce na oblohe oslňujú časť bojiska, zatiaľ čo zbytok je ponorený do absolútnej tmy, ktorú len svetlá tankových reflektorov nútia na ústup. To najlepšie však ešte len pocítite. Vibrácie, ktoré k vám budú doliehať pri každej jednej explózii, streľbe z automatov, pušiek, granátov ucítite v nestálom nepravidelnom rytme naháňajúcim hrôzu každému normálnemu človeku. Do toho krik vojakov, hlášky od posádky tanku, rinčanie padajúcich nábojníc, rev motora a praskanie pňov zaručí neopakovateľné zážitky, ktoré sa zaručene vryjú do vašich denníkov.
 
Zarezávať sa budú aj projektily do tvrdených pancierov jednotlivých častí vozidiel. Každý z týchto blokov má svoju odolnosť, svoj model poškodenia a každý je po urputnom boji poznamenaný nepriateľskými zásahmi. Tie spoznáte podľa dier, podľa rozstrelených pásov opraviteľných priamo na bojovom poli, ale spoznáte ich aj vďaka štatistike. Tá presne znázorňuje miesta, uhly i kritickosť zásahov utŕžených počas celého boja, takže na konci sa nestihnete čudovať, čo všetko musel váš tank zniesť, aby ste prežili. Jeho konštrukcia nebude našťastie jediná vec slúžiaca na vašu ochranu. Ostatné tanky, vojaci, ich palebná sila je kedykoľvek k dispozícii, stačí pár kliknutí na taktickej mape a ochotne pomôžu, kde treba. Žiaľ, pomoc pri bitkách od kamarátov nečakajte. Žiadny multiplayer, ani po sieti, ani po kábli. Ak existuje nejaká vada na tomto inak podarenom titule, tak je to práve absencia hry viacerých tankistov.
 
Je to však okrem pár drobností jediná vážnejšia chybička na tomto inak výnimočne podarenom simulátore tankov z obdobia druhej svetovej vojny. Množstvo nastavení približuje hru aj pre nováčikov, ale hlavne sa sústreďuje na tých pravých veteránov, ktorým nechýba ten pravý zápal do umierania. Spríjemňuje vám to neskutočne skutočná atmosféra, výborné technické spracovanie s nezabudnuteľnými zvukovými efektmi s až zarážajúco podrobnou historickou kampaňou a v neposlednom rade nemalým výberom tankového parku. To všetko vyplnené rôznymi detailmi ubezpečujúce o jednoznačne nutnom zážitku pre každého odvážneho tankistu. Pááál!!!

Steel Fury: Kharkov 1942
Steel Fury: Kharkov 1942 Všade sa strieľa na všetko.
Všade sa strieľa na všetko.


Steel Fury: Kharkov 1942 Komu pomôcť prvému?
Komu pomôcť prvému?


Steel Fury: Kharkov 1942 Snáď to ten most vydrží.
Snáď to ten most vydrží.





napísal andrei 25.2.2009
Páči sa mi!
9.0
Ohodnotiť
STEEL FURY: KHARKOV 1942
+ atmosféra
+ editor misií
+ optimalizácia
+ podrobný tutoriál
+ model poškodenia
+ ovládanie jednotiek
+ zničiteľné prostredie
+ deformovateľný terén
+ technické spracovanie
+ zvuky, neskutočné zvuky
+ balistika a fyzika projektilov
- chýba multiplayer
- drobné chybičky v AI a fyzike
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 3 GHz, 512 MB RAM, 128 MB VGA 6600/9500
Doporučená konfigurácia: CPU Dual Core, 1,5 GB RAM, VGA 7600/X1600


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Discus Games
Štýl: Simulácia / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 7. november 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19782)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk