MEN OF WAR

MEN OF WAR

8.0

Stratégia Men of War sa vracia do druhej svetovej vojny, aby vám ukázala pravé peklo, kde sa ťažko víťazí a ľahko umiera.

Recenzia na PC verziu

Opäť druhá svetová. Stratégií umiestnených do tohoto obdobia je mnoho a niektorým hráčom už lezú krkom. Iných naopak daná téma láka a potom sú takí, čo sa vyjadria až potom, keď si hru oťukajú, ako babu na prvom rande, alebo sa o nej niečo dozvedia z recenzie. Napríklad aj z tejto.

Chlapci z tímu Best Way sa nezamerali na boje proti nacistom prvýkrát. V minulosti ste sa mohli stretnúť s ich Soldiers: Heroes of World War II a v roku 2006 s Faces of War. Men of War kráča po rovnakej ceste a bez okolkov môžeme povedať, že doslova. Či je to dobre, alebo zle, to už musia posúdiť samotní hráči, faktom však je, že predošlé tituly mali slušné ohlasy. Medzitým uplynul nejaký ten mesiac, aj nejakí noví hráči dorástli, a navyše tváre vojny zostali v tieni ospevovanej hry Company of Heroes, takže mnohí spoznajú systém vojnových hier v štýle Best Way až teraz. A tak si ho priblížime.

Hra je založená na postupe pridelených vojenských jednotiek v teréne, s prípadným povolaním posíl. Nezaoberá sa výstavbou, len bojmi. Dobrá stratégia ponúka ťaženie so zaujímavými misiami. Men of War má hneď tri kampane, kde si zabojujete za Rusov, Nemcov a napokon spojenecké vojská. Začínate so sovietmi, ale čoskoro sa vám otvoria aj ďalšie ťaženia. Po symbolickom úvode vyčistíte pomocou tanku dedinu od Nemcov a potom musíte odolávať nepriateľským posilám. V ďalšej misii vás čaká strastiplná obrana vlaku v priemyselnej oblasti, kým nie je naložený zásobami, pričom presile sťažka odolávate aj s delami a množstvom mín. A nasledujú ďalšie náročné situácie. Misie za Nemcov zas začínajú výsadkom na pobreží, kde vaši parašutisti, vyzbrojení len pištoľami, musia prelomiť nepriateľskú obranu a pritom sa poobzerať po patričnej výzbroji. Spojenecké ťaženie vás privíta špionážnou misiou, kde sa hŕstka vojakov musí kontaktovať s odbojom a uniknúť s autom plným zbraní. Skrátka po obsahovej stránke je to pestré a o zaujímavé momenty nie je núdza. Medzi misiami sa objavujú predelové scény, ktoré síce nemajú špičkový vizuál, ale napriek tomu sú dostatočne atraktívne.

Men of War
Men of War Zákopy, steny a rôzne barikády výrazne zvyšujú životnosť pechoty.
Zákopy, steny a rôzne barikády výrazne zvyšujú životnosť pechoty.


Men of War Obrana vlaku a priľahlých budov pred útokmi nacistov je tvrdý oriešok.
Obrana vlaku a priľahlých budov pred útokmi nacistov je tvrdý oriešok.


Men of War V multiplayeri si postupne privádzate na bojisko jednotky rozdelené do kategórií.
V multiplayeri si postupne privádzate na bojisko jednotky rozdelené do kategórií.





Určite si zvoľte ľahkú obtiažnosť a v prípade, že ste v stratégiách nováčikom, tak aj sadu papierových vreckoviek. To keď budete plakať, že neviete, čo a ako máte robiť, pretože hra vás nevedie za ručičku, ako iné RTS, ale vrhne takmer okamžite do neľútostných bojov, kde vás nepriatelia vyprášia, ako exkluzívnu prostitútku. Inak povedané, počítajte s tým, že to bude pekelne ťažké a nedúfajte, že prerazíte systémom „pošlem tlupu vojakov a všetko to zrovnajú so zemou“.

V tejto hre je v istých momentoch dôležitý doslova každý vojačik, hoci sa ich neraz na bojisku zhromaždia desiatky až stovky. Kľúčom k úspechu je taktika a premyslený postup, bez unáhlených výpadov. Niekedy skutočne aj jediný človiečik dokáže zvrátiť priebeh boja, keď ho vhodne použijete. Každý jednotlivec totiž dokáže používať nie len vlastnú výbavu a zbrane a muníciu padlých, ale je schopný klásť míny, šoférovať autá a tanky a dokonca ich aj opraviť. Pravdaže, ak sa dostane k náradiu a výbušninám, čo zas nebýva až taký veľký problém. Dajú sa totiž nájsť v debničkách, ale aj v útrobách techniky. Väčšinou síce máte k dispozícii dostatok mužstva, ale keďže niekoho odpraviť je asi také jednoduché, ako zabiť muchu mucholapkou, počítajte s ťažkými stratami. Dve-tri strely počas pár sekúnd zvyčajne stačia na to, aby nešťastník zatrepal krpcami. Teda, keď je na nekrytom priestranstve.

V zákopoch, za stenami a barikádami máte slušnú ochranu a životnosť je podstatne dlhšia. Lenže pri ofenzíve nemôžete čupieť v priekope. Navyše pred tankmi vám niekedy nepomôže žiadne krytie, môžu totiž rozporcovať takmer všetko na kúsky. Ani ťažká technika však nie je neohroziteľná. Väčšina vojakov má po ruke protitankové granáty a hoci sa priplížiť dostatočne blízko k tanku nie je jednoduché, obvykle ho zneškodníte jediným hodom. Ideálne je obísť cieľ zozadu, pretože tam má slabší pancier a keďže pri náprahu s granátom je vojak ľahkým terčom, asi ako skín v cigánskej štvrti. Stačí nepozorný okamih a už leží v prachu a niekde za ním sa kotúľa prilba, ktorú mu strhla z hlavy smrtonosná rana. To platí doslova a nie je to zďaleka jediný zaujímavý vizuálny efekt. Z horiaceho tanku vyskakuje posádka zachvátená plameňmi, po hode protipechotného granátu vojaci utekajú, alebo sa hodia k zemi, muži v teréne sa automaticky presunú za prekážku, ktorá ich ukryje, ľad udrží vojakov, ale tank sa preborí do vody.

AI je na slušnej úrovni, hoci niekedy sú situácie, keď postavy znepriatelených strán stoja blízko seba a netasia okamžite zbrane. Keď však vidíte, ako sa vás počítačový súper pokúša obkľúčiť, alebo rafinovane vláka do pasce, uvedomíte si, že je to protivník, ktorého nesmiete podceňovať. Presnosť streľby je optimálna, ale rozhodne presnejšie zameriate a zneškodníte útočníkov, keď pri kontrolovanej jednotke použijete manuálne mierenie a nie len označíte cieľ.

Men of War
Úvod do jednej z misií vyzerá takto...

Hra celkovo pôsobí veľmi realisticky a nehovoríme len o deštrukčnom modeli, správaní a vzhľade jednotiek, ale aj faktoroch, ktoré bývajú málokedy zohľadnené v iných RTS. Napríklad tank s poškodeným pásom ďalej strieľa, len je nehybný, kým ho niekto neopraví. Ak je v ňom kompletná posádka, strieľa rýchlejšie, ako keď je vnútri len jeden muž a len dovtedy, kým má muníciu. Pohybuje sa, kým má palivo, ktorého nedostatok v kritickom momente môže mať nepríjemné dôsledky.

Men of War ponúka nevšedný multiplayer zahrňujúci niekoľko desiatok máp až pre sedem rôznych módov. Väčšina režimov je zameraná na tímové boje a zhromažďovanie víťazných bodov a to buď elimináciou súperov, obsadzovaním území alebo udržiavaní vlajok. Zaujímavým režimom je doručenie zásielky do základne pri obliehaní nepriateľom a kooperčná kampaň pre štyroch spolubojovníkov. Vo väčšine režimov privádzate na bojisko ľubovolné jednotky rozdelené do niekoľkých kategórií, kde si vyberiete požadované pechotné družstvo, automobil či tank. Ďalšie posily je možné privolávať priebežne podľa aktivity v boji a po uplynutí istých časových intervalov. Ani multiplayer v Men of War sa vlastne zásadne nelíši od sortimentu predchodcov, no naďalej platí, že sa jedná o jednu z najlepších ponúk pre sieťovú hru v dejinách RTS.

Produkt nemá žiadne zásadné závady, hoci občas môžu vraky vozov nepríjemne zablokovať úzke prechody v mestách, technika sa zasekáva v ťažkom ternéne a v uličkách  a zahmlené okraje máp trochu rozbíjajú dobrý dojem zo slušne navrhnutých lokalít s početnými objektmi. Čo znižuje rating hry je fakt, že neprináša absolútne nič nové, pretože prakticky všetko, čo je v nej obsiahnuté, nám už vývojári ukázali dvakrát predtým. Grafika je dobrá, prostredia a objekty spracované pekne, až na tie spomínané zahmlené okraje, ktoré pôsobia ako päsť na oko a voda by mohla vyzerať lepšie. Pri priblížení jednotiek sú zrejmé nedostatočné detaily, ale pri štandardnej vzdialenosti kamery všetko vyzerá pekne. Ozvučenie je pohodový štandard (v kampani za sovietov, je mizerný anglický prízvuk zámerom).

Men of War
Men of War Mŕtvoly, debny a vozidlá obsahujú  zbrane, muníciu a iné užitočné veci.
Mŕtvoly, debny a vozidlá obsahujú zbrane, muníciu a iné užitočné veci.


Men of War Zabojujete si aj v noci.
Zabojujete si aj v noci.


Men of War Dobrý dojem zo slušne navrhnutých lokalít kazí hmla na okrajoch mapy.
Dobrý dojem zo slušne navrhnutých lokalít kazí hmla na okrajoch mapy.





Men of War má výborne navrhnuté misie, skvelý multiplayer a čo sa týka realistického spracovania jednotiek, ich parametrov a správania na bojisku, rozhodne predčí aj Company of Heroes. Nie je to však RTS pre príležitostných hráčov, ale pre hardcore stratégov, ktorí ocenia bohaté možnosti a nezľaknú sa vysokej obtiažnosti. Navyše považujem túto stratégiu skôr za expanziu, pretože sa jedná o dokonalý klon predošlých hier od Best Way, dokonca s takmer autentickým dizajnom. Znalým užívateľom to však zrejme nebude prekážať, aj keď to už dávno poznajú a tí, čo nehrali Soldiers: Heroes of World War II a Faces of War, budú príjemne prekvapení.


napísal uni 17.3.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Men Of War
| MEN OF WAR
[8.6.2008]
Men of War- gameplay
| MEN OF WAR- GAMEPLAY
[13.3.2009]
8.0
Ohodnotiť
MEN OF WAR
+ veľmi realisticky spracované boje druhej svetovej
+ slušné kampane s rôznorodými misiami
+ bohatá ponuka multiplayeru
+ dobrý dizajn máp
+ solídna AI
- totálny klon Soldiers: heroes of WWII a Faces of War
- zlá manipulácia s technikou na ťažko schodných miestach, vraky blokujúce prechod
- zahmlené okraje máp
- vysoká obtiažnosť odradí príležitostných hráčov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,6 GHZ, 1 GB RAM, VGA 128 MB GeForce 6200/ Radeon 9600
Doporučená konfigurácia: Core2Duo 2,33 GHz (Athlon X2 5500+), 2 GB RAM, 256 MB VGA


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: 1C Company / CENEGA / Best Way
Štýl: stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 20. február 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk