GHOSTBUSTERS: THE VIDEOGAME

GHOSTBUSTERS: THE VIDEOGAME

7.0

Koho zavoláte? Krotiteľov duchov!

Recenzia na PS3 verziu

Dan Aykroyd a Harold Rammis, scenáristi a zároveň herci oboch filmových Krotiteľov duchov hovoria, že Ghostbusters: The Videogame je pravým pokračovaním nadväzujucim na oba snímky. Pravda je taká, že leží na pol cesty medzi tým, čo chceli vidieť a odohrať fanúšikovia a to, čo možno ocenia novodobí hráči, ktorých nezastihol fenomén z veselých 80-tych rokov natočených Ivanom Reitmanom. Tak ako ortodoxní filmoví fanatici odmietajú akceptovať filmovú dvojku, tak sa hra svojím spôsobom stráni štandardu moderných 3rd person akcií, ktoré položil Gears of War. Bohužiaľ.

Ešte živo mám v pamäti, ako som nakladal pasce a inú výbavu na palubu Ecto-1, ako lietal po uliciach a chytal duchov tam, kde robili najväčšiu neplechu. Sladký začiatok 90-tych rokov v 8-bitovej podobe dokonale zachytil esenciu Krotiteľov duchov, či sa jednalo o logo na dverách auta, autentickú húkačku alebo úvodnú melódiu, kto miloval film, miloval vtedajšiu hru. Dnes doba pokročila, takže do rovnice automaticky naskáču rôzne premenné ako napríklad časová exkluzivita pre PlayStation platformy.

Aktuálne prevedenie Ghosbusters nie je nič dlžné predlohe. Práve naopak. Aykroyd a Ramis sa chopili scenára a spolu s Billom Murayom a Winstonom Zeddemorom prepožičali nielen podobizeň a hlasy svojím virtuálnym proťajškom, ale aj charizmu a charakter. Od prvej sekundy, keď uvidíte dr. Venkmena, si uvedomíte, že sukničnár a vtipkár vôbec nezostarol a že vie ako na ženy. Egon nestratil nič zo svojej slabosti pre technické hračky a Stanz zase má vždy po ruke pripravené vysvetlenie nevysvetliteľného a Winston čaká po vyhlásení, že má najlepší job na svete na typickú hlášku ako vo filme „That's s big Twinkie.“

Všetko pre vás

Každá z dôležitých postáv charakterizujúcich Ghostbusters ako komédiu dokonale ožila v hre. Podávajú výborné herecnké výkony, mimika tvárí je až desivo skutočná k čomu prispieva vynikajúci dabing. Či už je to recepčná s neochotným „Ghostbusters, what do you want?“ alebo nespokojného starostu, renderované filmy a prestrihové scény v engine hry posúvajúce príbeh v pred sledujete s napätím ako film. Duch odkazu značky Ghostbusters je zachovaný až do takých detailov ako identicky spracovaný výťah v hoteli Sedgewick alebo vyšperkované protónové zbrane na chrbtoch krotiteľov. Fanúšikov hlavne poteší návrat do lokalít a boj s duchmi, ktoré sa stali trademarkami série.

Ghostbusters: The Videogame
Ghostbusters: The Videogame Za získané peniaze si môžete už v polovici dopriať tie najlepšie upgrady.
Za získané peniaze si môžete už v polovici dopriať tie najlepšie upgrady.


Ghostbusters: The Videogame Lovenie duchov neomrzí a je zakaždým iné.
Lovenie duchov neomrzí a je zakaždým iné.


Ghostbusters: The Videogame Ako piaty člen tímu neťaháte za kratší koniec, práve naopak.
Ako piaty člen tímu neťaháte za kratší koniec, práve naopak.





Aj preto sa najskôr pozriete do päthviezdičkového hotela, kam uletí Slimer a budete ho naháňať rovnako ako vo filme, pričom vyzdobíte vypálenými čiarami pripravený salónik pre židovský sabat. Budete naháňať knihovníčku, z registra budú vyletovať kartičky, Venkmen bude oslíznutý, Stanz zase posadnutý zlým duchom, na Times Square si to rozdáte s Marshmallow Manom v pravdepodobne najlepšom súboji celej hry, no a potom je tu ešte boj na nože s Walterom Peckom zo starostovho úradu, ktorý si podpíli konár pod sebou vypnutím pascí v centrále Ghostbusters.

Už vám to zapína? Scenár hry si berie tie najlepšie momenty z prvého filmu a tak povediac prepracúva hrozbu s privolaním Gozera s dostačujúcimi vysvetleniami, prečo sa musia Krotitelia znovu popasovať so starými známymi. Fanúšik rozhodne nebude sklamaný. Hra je nasekaná do na seba nadväzujúcich kapitol a do terénu zásadne vyráža celá jednotka. Pred misiami však neprebieha žiadna predpríprava, oprava vybavenia alebo jeho upgradovania, prechádzka po veliteľstve na hasičskej stanici sa stane len rutinou a prvom prieskume už nebudete strácať čas skúšaním, či si náhodou tú hru v automate (Q-Bert, Pinball) teraz pre zmenu zahráte vy namiesto ovládanej postavy.

Päť krotiteľov

Hráč má priamo pod kontrolou piateho, bezmenného krotiteľa, čoby testovacieho subjektu nového vybavenia (už to nie je Stanz, ktorému vo výťahu Egon aktivoval nukleárny urýchľovač). Zvyšok partie ho sprevádza, skupina sa na niektorých miestach rozdeľuje, raz vám garde robí Vankmen, inokedy kráčate popri Ecto-1, neskôr blúdite podzemím sami. Variabilita prostredí a kooperácia s inými postavami vás neustále ženie vpred, rušná rádiokomunikácia zase zabezpečuje, že sa cítite súčasťou tímu a nie piate kolo u voza.

Ghosbusters sa vo veľkej miere sústreďuje na elimináciu nepriateľov, rozdelených na dve skupiny: uloviteľný a zničiteľný. Druhá skupina vypĺňa priestor medzi skutočným lovom, tvorí ju po väčšinou malý drobizg ako náhrobné kamene, posadnuté svietniky, lietajúce knihy, lebky alebo hmota v tvare obrov. Druhá kategória – duchovia – je oveľa zaujímavejšia. Lov má celkovo tri fázy; najskôr ducha musíte oslabiť lúčom, potom ho uchopiť a aby sa nevzpieral, tak aj obúchať o steny, stropy a potom s ním zviesť záverečný súboj pri vcucávaní do pasce.

Ghostbusters: The Videogame

Samotná mechanika lovenia je mimoriadne zábavná, neomrzí ani po stý krát a je vždy iná. Duchovia sa trepú ako ryby, takže dochádza aj k situáciám, kedy je už už ulovený, ale stihne utiecť, lebo ho neudržíte v lúči pasce. Nepriateľov je vždy na scéne niekoľko a neváhajú útočiť často a smrteľne. Narazíte tu na momenty, kedy sa nestihnete ani rozhliadnuť a k zemi vás pošle kamikaze anjel. Čo je najhoršie, že kolegovia čakajú neustále na vás, vedia vás oživiť, ak padnete, ale nevedia uloviť sami ducha, nevedia používať správne, účinnejšie zbrane ani sa rozostaviť tak, aby ich boss neomráčil jedným úderom.

Zbraňový arzenál v Ghosbusters tvoria štyri druhy lúčov, každý so sekundárnym režimom. Iba základný červený vie loviť duchov tradičným spôsobom, potom je tu mraziaca substancia so spomaľovacím efektom, mimoriadne ničivý zlatý lúč s navádzanými strelami a potom zelený sliz, ktorý je snáď najoriginálnejším. Jeho druhý mód vystreľuje lepivé gumové laná, s nimi viete vytrhnúť dvere, brány, aktivovať mechanizmy, alebo ak ste presní, tak aj prilepiť jeden koniec k pasci a druhý k duchovi, čím ho okamžite ulovíte. Všetky zbrane je možné upgradovať za získané peniaze a meniť ich kedykoľvek počas hrania. Výborným pomocníkom pri prieskume prostredí, hľadaní artefaktov, slabých miest duchov a cesty vpred, je kombinácia okuliarov s PKE metrom. Po naskenovaní objektu sa zobrazia jeho detaily, história ducha, prípadne krátky popis.

Zvláštna kooperácia

Ghosbusters neobsahuje tradičný kooperatívny mód, v ktorom si môžete prejsť všetky kapitoly kampane. Jeho náhradou je multiplayer pre štyroch hráčov na tucte máp upravených pre potreby šiestich režimov, postavených na rovnakých základoch - limitujúcom čase a prichádzajúcich vlnách nepriateľov. V Survival musíte prežiť čo najviac prichádzajúcich vĺn nepriateľov, v Destruction ničíte artefakty, ktoré bránite v Thief, v Slime Dunk chytáte Slimera na body a v Protection bránite a aktivujete PKE sĺtpy.

V multiplayeri si okrem nových oblekov a kumulovaných bodov v celosvetovom rebríčku nič neodomykáte, žiadne upgrady pre zbrane ani lepšie vybavenie. Potenciál je po pár hodinách vyčerpaný a nemá už ďalej čím motivovať ani trofejami, ktoré si odomknete veľmi rýchlo. Lov duchov je zábavný, navyše iba v multiplayeri ulovíte špeciálne sorty, ktoré sa nenachádzajú v singplayeri.

Ghostbusters: The Videogame
Ghostbusters: The Videogame Skrotíte všetky známe i neznáme typy duchov.
Skrotíte všetky známe i neznáme typy duchov.


Ghostbusters: The Videogame Fenomenálny súboj s Marshmallow manom.
Fenomenálny súboj s Marshmallow manom.


Ghostbusters: The Videogame Pred knižnicou je ticho, ale vo vnútri vypukne pravá ducharina.
Pred knižnicou je ticho, ale vo vnútri vypukne pravá ducharina.





Ghostbusters beží v upscalovanom rozlíšení 1080p, grafika je na dnešné pomery solídna, jej silnou stránkou je spracovanie lokalít, rôzne fenomény a scény ako vystrihnuté z filmov. Prostredia sú posiate zničiteľnými objektami, s ktorými fyzika robí psie kusy. Duchovia sa formujú s kníh, vybuchujú v stovkách kusov, v knižnici lietajú papiere, v uliciach New Yorku zase autá, v kuchyni nádoby na varenie a pod. Žiadna z lokalít po vašom odchode nebude vyzerať tak ako predtým, steny zostanú spálené od lúčov, na zemi neporiadok, zničené stoly, rozbité stoličky, vytlčené okná. Fyzika si však vyberá svoju daň a tým je prepad frameratu, nie však pod únosnú hranicu.

Herné spracovanie Krotiteľov duchov nie je v pravom zmysle pokračovaním ani prostou adaptáciou. Autori a scénaristi vzdávajú hold svojmu dieťaťu, predkladajú nezabudnuteľné momenty a vystavujú mladšie ročníky kultu 80-tych rokov. Skvelé herecké výkony i obsadenie majú tendenciu rozosmiať tak ako kedysi, i keď sa scénky opakujú. Preto, ak ste fanúšikom predlohy, pripočítajte si k hodnoteniu jeden bodík k dobru. Treba však brať na zreteľ, že Ecto 1 neprevetráte vlastnoručne. Takže, koho zavoláte, keď sa v okolí deje niečo neobvyklé?

Poznámka: Ghostbusters: The Videogame vychádza 19. júna vo verziách pre PS3 a PS2 a pod hlavičkou SCEE sa objaví aj na PSP. PC, Xbox360, Wii a DS verzie sú naplánované na jeseň, distribuovať ich bude Atari.


napísal spacejunker 8.6.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Ghost Busters
| GHOST BUSTERS
[4.12.2008]
Ghostbusters - Rule #2
Ghostbusters - Rule #3
| GHOSTBUSTERS - RULE #3
[16.4.2009]
Ghostbusters
| GHOSTBUSTERS
[15.7.2008]
Ghostbusters
| GHOSTBUSTERS
[16.11.2007]
7.0
Ohodnotiť
GHOSTBUSTERS: THE VIDEOGAME
+ spracované najlepšie momenty z filmu
+ obsadenie a dabing
+ humorné scénky, spracovanie lokalít
+ mechanika lovenia duchov
- kolísajúca obtiažnosť
- AI spolubojovníkov
- fyzika občas robí psie kusy
- absentujúci skutočný coop
- multiplayer stráca motiváciu


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS2
PS3
Xbox 360
Wii
DS
PC
Xbox One
PS4
Mobil

Vývoj: ATARI / SONY Czech / Terminal Reality
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17. jún 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18400)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk