TIGER WOODS PGA TOUR 10

TIGER WOODS PGA TOUR 10

8.5

Najlepší golf pre herné konzoly

Recenzia na PS3 verziu

Vždy, keď nahliadnem do golfového žánru videohier, nájdem tri série pre spomínanie či užívanie herných zážitkov. Klasický Links LS z 90-tych rokov boriaci ešte vtedajšie PC možnosti a výkony prvých Pentií, Everybody’s Golf z Japonska so svojskou grafikou a nenormálne chytľavou hrateľnosťou (PSP verziu hrávam od európskeho launchu konzoly dodnes (nie si sám, pozn.: Junker)) a profesionálne odvedenú prácičku EA Sports pri sérii Tiger Woods PGA Tour.

Bez ohľadu na to, či ste hrali minuloročný alebo ktorýkoľvek iný titul Tiger Woods PGA Tour, vedzte, že v základe sa príliš veľa nemení. Je to seriózne ladený titul (hoci občas sa nájde pľac aj pre recesiu ako bonusové kostýmy golfistov s helmou či v štýle ružového zajaca) s prepracovanou hrateľnosťou a medziročnými vylepšeniami väčšej či menšej dávky. Tento rok sa EA Sports rozhodla nasadiť viaceré dobré vychytávky, pre ktoré sa investícia oplatí, ak next-gen verziu nemáte.

Pravda, pri najlepšie hodnotenej Wii verzii sa cení zakomponovanie Wii Motion Plus, HD verzie vás však od začiatku presvedčia výbornou grafikou. Efektné prelety pri predstavovaní jamky, detailné okolie, fantasticky verný green, akurát niektorí hráči by potrebovali pár polygónov navyše, no aj pri súčasnej verzii ide o vysokú latku pre tento športový žáner. No grafika bola vždy typicky výborná a verná reálnym predlohám ihrísk. Chválim ich preto bez väčších výhrad, veď tento žáner si na detailné zelené plochy vrátane detailov ako okolitá pláž, jazero, lesíky i pieskové plochy vždy potrpel.

Tiger Woods PGA Tour 10
Tiger Woods PGA Tour 10 Poriadny odpal je stále základ pre dobrý výsledok na jamke.
Poriadny odpal je stále základ pre dobrý výsledok na jamke.


Tiger Woods PGA Tour 10 Vyhrabať sa z piesku nie je vždy jednoduché, ale ide to.
Vyhrabať sa z piesku nie je vždy jednoduché, ale ide to.


Tiger Woods PGA Tour 10 Dynamické počasie dokáže počas jednej osemnástky stihnúť slnko, dážď i silný vietor.
Dynamické počasie dokáže počas jednej osemnástky stihnúť slnko, dážď i silný vietor.





Od EA Sports navyše nič iné, ako audiovizuálnu perfekciu nečakáte. Preto vás po polhodinke máličko zarazí nie úplne dokonalý komentár. Zatiaľ čo diváci vytvárajú výbornú kulisu a najmä pri finálnych úderoch pochvalne šumia alebo híkajú, komentujúca dvojica je nevyrovnaná. Mužský part je decentný, no ženská polovička neskutočne drísta alebo si nie je ničím istá. Viac ruší ako dopĺňa.

Ak ste golfom či touto sériou nepoznačený hráč, vyjdite si na jedno ihrisko a hneď dostanete do krvi jasné ovládanie. Introdukcia každej jamky je efektná i užitočná, odpal realizuje ovládanie ľavej analógovej páčky na dva pohyby alebo trojica tlačidiel. V EA sa snažia o plné využitie páčok a zatiaľ čo pri Skate alebo aj Fight Night Round 4 môže u niektorých hráčov vyznieť rozpačito, Tiger Woods má tento systém implementovaný dobre. Pri odpale máte samozrejme kopu možností: výber palíc, sledovanie počasia či samostatného preletu kamerou nad ihriskom, aby ste vedeli, čo najpresnejšie určiť miesto, kam má loptička padnúť. Nechýba ani tip pri introdukcii jamky, kde sa dozviete niektoré úskalia alebo ako si poradiť pri úzkom greene na jamke. Kombinácia vizuálneho i komentovaného prehľadu znova podporuje jednoduchý prístup EA k novým záujemcom o žáner či tento titul.

Pravda, je zrejmé, že o nový ročník sa budú zaujímať skôr znalci série, a preto je zaujímavé rozlíšiť štyri stupne obtiažnosti hry. Zatiaľ čo začiatočník je fakt len pre debutantov, amatér poteší nenáročných športovcov, no Pro už schladí mnohých expertov. Odskok v obtiažnosti je až príliš veľký, takže kopa hráčov si strihne kopu turnajov na obtiažnosti Amatér, naštuduje ihriská a potom dorazí do ťažkého zápolenia na Pro úrovni. Na druhej strane, nejde o úplne zlý krok, pokiaľ si ju viete zvoliť dostatočne včas a s ovládaním či interface ste sa už dostatočne zžili.

K dispozícii sú viaceré on-line i off-line módy, pri ktorých si volíte kratšie i dlhšie hry a postupne sa môžete ukázať na 16 ihriskách z celého sveta. Je to slušné množstvo potvrdzujúce trvanlivosť hry, kde je k dispozícii aj viac ako 30 hráčov, no väčšina z vás aj tak skončí pri titulnom šampiónovi. Jeho výhodou sú aj jedny z najlepších štatistík, hra za Tigera je trochu ľahšia ako za iných.

Tiger Woods PGA Tour 10

Do série ako Tiger Woods PGA Tour je dosť náročné doplniť každý rok novinky a presvedčiť hráča o vytasení peňaženky v správny mesiac roka. EA Sports si pekne zjednotila komunikáciu a na obale hry i tesne po jej spustení jasne deklaruje, čo je nové: US Open v premiére, dynamické počasie, nový patový systém či vytváranie vlastných hráčov z fotografií na EA Sports webe.

Mať na greene hráča s približne vlastnou podobizňou je síce fajn, no pretože Tiger je kráľ, ťažko sa mu vyrovnáte so svojimi začiatočníckymi štatistikami. Ale postupne si ich viete vylepšiť a ak budete dosť trénovať, vyhráte nejeden turnaj aj na vlastnú päsť. Podobne ako pri Fight Night Round 4, sken fotografií a práca cez rozhranie webu zaručuje najlepší výsledok pre vaše nasadenie do hry.

Ale najpodstatnejšou hernou zmenou je nový patový systém. Je relatívne jednoduchý, presný a účinný. Spočíva v správnom odhade sily na stupnici a určenia správneho smeru. A namiesto viacerých palíc tu máte iba jednu patovú, pričom hra vám určí približne optimálnu silu, ktorej by ste sa mali držať. Je to vítané spestrenie i zľahčenie, takže sa môžete tešiť na efektné zakončenia i posúvanie vzdialenosti na jasný pat podstatne ďalej ako v minulosti. Pri troche cviku sa z 8 až 10 metrov dokážete trafiť často...

Aj dynamické počasie je cítiť. Z ničoho nič sa zatiahne a jamku dohráte nie pri jemnom mrholení, ale silnom lejaku a úplne odlišnom vetre. Samozrejme, vietor a dážď sú najväčšie činitele pre hru, no veľký turnaj sa hrá za neľahkých podmienok. A pod pojmom veľký turnaj myslím očakávaný US Open v prepracovanej hernej podobe. Kto pozná aspoň pár jamiek z TV, najlepšie sa presvedčí nad precíznosťou EA Sports pri modelovaní verných ihrísk. US Open je krásne ihrisko s nejednou výzvou, ale je fajn mať ho popri sérii ďalších turnajov a môcť sa na ňom realizovať naplno.

Tiger Woods PGA Tour 10
Tiger Woods PGA Tour 10 Na 32 yardov a z blízkosti piesku, hmm, to nedá len tak každý začiatočník...
Na 32 yardov a z blízkosti piesku, hmm, to nedá len tak každý začiatočník...


Tiger Woods PGA Tour 10 Počas turnaja sa samozrejme inkasujú body za umiestnenia. Ako to, že Tiger nemá všetky?
Počas turnaja sa samozrejme inkasujú body za umiestnenia. Ako to, že Tiger nemá všetky?


Tiger Woods PGA Tour 10 Šampionát z roku 2001 bol pamätný, jeho repríza padne vhod.
Šampionát z roku 2001 bol pamätný, jeho repríza padne vhod.





Tiger Woods PGA Tour je špička žánru, kde sa už tucet rokov zdokonaľuje golfová simulácia vo výbornej grafike. Pár noviniek pribudlo, pár neduhov ostalo, no pri minimálnej konkurencii a svojich vysokých kvalitách aj tohtoročný Tiger Woods jednoznačne berie kopu bodov. Na rozdiel od nejedného posledného titulu je prístupný a variabilný od začiatku do konca nielen pre prívržencov série, ale aj pre nováčikov, ktorí môžu začať holdovať sérii vo veľmi dobrom čase.


napísal korec 31.7.2009
Páči sa mi!
8.5
Ohodnotiť
TIGER WOODS PGA TOUR 10
+ výborná grafika a atmosféra
+ kopa reálnych ihrísk vrátane US Open
+ jednoduché ovládanie
+ patový systém, dynamické počasie
- sčasti nevybalansované stupne obtiažností
- slabší komentár


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PS2
PS3
PSP
Wii

Vývoj: EA / EA Czech / EA Sports
Štýl: Šport
Dátum vydania: 19. jún 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18433)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk