COLIN MCRAE DIRT 2

COLIN MCRAE DIRT 2

Colin McRae v stopách festivalu MotorStom

Codemasters sa GamesComu vyhol oblúkom, zato však bola uvoľnená hrateľná ukážka racingu Colin McRae Dirt 2. Po niekoľkých (ne)úspešných pretekoch musíme uznať, že z orientácie prevažne na zámorské publikum bude ťažiť aj tunajší hráč.

Pri menách ako Travis Pastrana, Ken Block či Dave Mirra sa nemusia našincovi roztriasť kolená, čo je však dôležité, že títo páni vytvárajú výbornú festivalovú atmosféru prekonávajúcu dokonca aj sériu MotorStorm, ktorá je na koncepte obrovského eventu niekde na konci sveta postavená.

Colin McRae Dirt 2 nebude iný, ale diverzitu mu zaručuje stovka eventov po celom svete. V deme prevládajú zaprášené trate vo vyprahnutých oblastiach Maroka a Kalifornie. Obe trate, na ktorých sa jazdia dve odlišné súťaže, je možné hrať online i offline so siedmymi ďalšími hráčmi. Prvým eventom je klasické point to point rally za volantom Mitsubishi Eclipse a druhým je okruh určený pre buginy a ťažké pick upy.


Eventy po celom svete

Vizuálne sú si veľmi podobné, prevládajú mäkké tiene a zvolená žlto hnedá farebná paleta evokuje počiatky prvých next-gen titulov, ktoré si pamätáme presne v takejto podobe. Z grafických fines treba vypichnúť výborný je lens flare, svetelné efekty a prach. Novým elementom na tratiach je voda spomaľujúca auto. Autori ju rafinovane umiestnili napríklad na vnútornú stranu zákrut, kde môžete stratiť drahocenné sekundy alebo naopak získať nad autom kontrolu po divokom drifte.

Obtiažnosť v oboch eventoch je na môj vkus až príliš vysoká, súperi jazdia neskutočne precízne a nemýlia sa. Naopak pri znížení obtiažnosti ste už svedkami prevrátených áut, kolízií a havárií mimo trate. Za akékoľvek umiestnenie získavate skúsenostné body do profilu (aj online) a pri bodovaných priečkach sa vám pripíše finančný obnos na účet, určený na nákup nových áut do svojej garáže. Ambíciou autorov je docieliť toho, aby ste mohli vyhrať každý pretek s jedným autom po patričných úpravách. V garáži si napríklad môžete vyšperkovať palubovku havajskou tanečnicou. V plnej verzii sa zase na spätnom zrkadle bude húpať avatar v prípade Xbox verzie.

Výborným vylepšením sú časovky na point to point tratiach, kde môžete vidieť aj vašich súperov (v online iba vo forme duchov) a predbiehať ich. Takto sa už necítite sami a nepretekáte iba s časom. Hodnotiť fyzikálny model je ešte predčasne, ale povedal by som, že dovolí robiť psie kusy. Dokonca aj po otočke vo vzduchu a pristátí na streche môžete smelo pokračovať ďalej. Deštrukčný model počíta s vizuálnou reprezentáciou poškodenia a jemne vplýva aj na jazdné vlastnosti.

Autá sa chovajú inak vo vode, inak na prachu a inak na asfalte. V závislosti od povrchu sa aj patrične šmýkajú, pri skorom použití ručnej brzdy môžete zostať v polovici obracačky stáť, naopak pri neskorom sa môžete ocitnúť v hŕbe kamenia alebo v provizórnom mantineli.

Colin McRae DIRT 2

Špinavý festival

To najlepšie na Colin McRae Dirt 2 je samotná atmosféra festivalu. Už po odkliknutí úvodnej obrazovky sa ocitnete vo vlastnom prívese, kde si môžete prezerať všetky dosiahnuté výsledky, sledovať záznam v televízore alebo sa pripravovať na Tour (nosná kampaň) či sa pripojiť online. Pred prívesom je zase garáž s vystaveným autom, stôl, kde sa vyberajú a tunujú vozidlá. Okolo vašej stajne neustále pendlujú ľudia, v diaľke sa dvíhajú rampy s reflektormi, dolieha k vám vzdialená muzika a vo vetre vejú vlajky sponzorov.

Autori geniálne eliminovali otravné loadingy spôsobom, aký sa tak často nevidí. Už sme si zvykli, že počas čakania na zahájenie preteku sa dívame na rozpis jazdcov alebo v prípade Codemasters užitočné informácie o dĺžke driftu či času strávenom vo vzduchu. V Dirt 2 sa k tomu pridáva aj cestovanie po svete a teleportovanie na mapu a trať cez fotografie ako v televíznom prenose. Pri návrate do menu sa proces opakuje, len v opačnom poradí. Z festivalovej atmosféry nie ste ani na sekundu vytrhnutí, neustále hrá výborná hudba (Prodigy, Qemists), kamera je v konštantnom pohybe, trasie sa, hýbe.

Ku komfortu hráča prispieva okamžitý reštart a maximálna prispôsobiteľnosť HUD-u rôznymi prepínačmi, môžete si vypnúť napríklad minimapu, časy na checkpointoch či celkový progres. Na nič sa nečaká, po skončení a odpálení pyrotechniky v cieli sa okamžite spúšťa replay s možnosťou pretáčať vpred aj vzad celý záznam. Je mimoriadne efektný, no príliš skoro prekuknete trik, ktorý sleduje dianie na trati z predvolených kamier a používa dokola rovnaké uhly a nájazdy.

Vážne rally mení svoju tvár, oblieka sa do šiat mladších eventov ako X-Games, čo rozhodne nie je na škodu. Colin McRae Dirt 2 je na správne ceste stať sa výborným nasledovníkom svojho predchodcu.



napísal spacejunker 25.8.2009
Páči sa mi!
COLIN MCRAE DIRT 2


PC
PS3
PSP
Xbox 360
Wii
DS

Vývoj: Codemasters / CD Projekt / Codemasters
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 8. september 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk