HEROES OVER EUROPE

HEROES OVER EUROPE

6.5

Nie každý je leteckým esom

Recenzia na PC verziu

Poďme spolu lietať, pozri ja už letím. Síce v arkádovej strieľačke, ale vzhľadom na situáciu v žánri leteckých hier to nie je úplne mizerná ponuka. Jasné, 90. roky plné kvalitných simulátorov (ktoré sa inak len ťažko zaplatili) už nadobro pominuli a v súčasnosti musí nejeden hráč zľaviť zo svojich nárokov, aby sa do nebies vôbec s nejakým vrtuľovým tátošom dostal. Hoci je to paradox, že dlhý čas je sucho a po leteckých hrách niet ani chýru a zrazu prichádzajú dve po sebe. IL-2 Sturmovik núka možnosť zaspomínať si na staré zlaté časy a poctivé prvky žánru, Heroes Over Europe ide na to inak.

Ubisoft sa pri tomto titule rozhodol sprístupniť lietanie a zostreľovanie protivníkov z oblakov vlastne každému a tak nevytvoril ani tak simulátor, ale rovno leteckú arkádu, kde lietate s mašinami z druhej svetovej vojny. Nie je to zlý prístup, pretože v čase drahého vývoja hier nie je zlé mať na palube aj príležitostných hráčov, ktorí sa nezľaknú obdobia či náplne hry. A preto je začiatok veľmi hladký a pomerne zábavný. Odpálite kampaň a čaká vás tréningová misia nad celkom peknou dedinkou, kde sa učíte najprv ovládanie vlastného stroja, dochádzku k way-pointom a to už sa objaví prvý nepriateľ. Zavesíte sa na neho a dole s ním. Prichádza prvá letka, s ktorou sa opäť hravo porátate a nasleduje väčšia skupina, kde čaká akože líder nepriateľov, boss sprevádzaný trojicou ochrancov.

Prvým 15-20 minútam niet čo vytknúť, pretože ukazujú mnohé silné stránky hry. Jasnú prístupnosť všetkým vekovým kategóriám (resp. nad 12+ ako hlási obal) a predovšetkým jednoduché ovládanie (hoci konzolová dvojica je intuitívnejšia ako kombo klávesnica+myš), ktoré býva tradične problémom pri leteckých hrách, lebo pri množstve tlačidiel a pák sa každý druhý hráč zľakne a odmietne hrať. Tu sa stačí naučiť ovládať lietadlo a najmä prakticky nacvičiť odhad vzdialeností – či už na prelietavanie cieľov alebo aj na útoky z výšky a dobré načasovanie guľometu, inak s nekonečnou muníciou. Hoci si pamätám nejeden simulátor, kde práve posledná raketa rozhodla o úspechu či zlyhaní v misii a bol to skvelý adrenalínový zážitok, tu sa nekoná. Prídu iné momenty.

Heroes Over Europe
Heroes Over Europe Časti príbehu sú uvádzané krátkymi, i keď nie príliš pútavymi cut-scénami.
Časti príbehu sú uvádzané krátkymi, i keď nie príliš pútavymi cut-scénami.


Heroes Over Europe Hlušenie letky v plnom prúde, jeden už padá nadobro, druhý dostal do chvosta a čaká finálnu ranu.
Hlušenie letky v plnom prúde, jeden už padá nadobro, druhý dostal do chvosta a čaká finálnu ranu.


Heroes Over Europe Arkádovosť podporuje a dlhé vzdialenosti rado ušetrí štedro nastavené turbo :-).
Arkádovosť podporuje a dlhé vzdialenosti rado ušetrí štedro nastavené turbo :-).





Kampaň zložená zo 14 misií ponúka práve ústredných hrdinov lietajúcich nad starým kontinentom a nie iba jedno eso. Scenáristi sa dokonca snažia hrať na citovú strunu, pri jednotlivých akciách servírujú dialógy o rodinách hrdinov a mimovojnovom živote. Hoci na ne nadáva nejeden hráč, netreba zabúdať, že je to sčasti navodenie reality – pri dlhých letoch sa v kokpite o niečom piloti baviť museli, tak prečo nespomenúť famílie a dôvody, pre ktoré sa oplatí bojovať. A navyše to napĺňa aj podstatu kampane a viacerých hrdinov. Fakt je, že celkovo pôsobí príbeh nespojito (zrejme je to však zámer), no je to rozhodne lepšie ako iba čítať v menu karty a životopisy pilotov bez sympatií.

Už úvodná misia načrtne, že pri munícii bez limitov možno čakať šance na vysoké počty zostrelených oponentov a tretia-štvrtá misia ich jednoznačne potvrdia. Páli sa tu a zomiera vo veľkom, pretože až vtedy môže arkádový hráč pocítiť ten odmeňujúci pocit za svoje peniažky – znalci žánru však už budú skôr šomrať, že sa to tu mení na nereálny letecký masaker. Ale takto je hra koncipovaná, aby zabávala zostreľovaním čoraz väčších letiek či náletov na protiletecké zbrane, konvoje i bombardéry Nemcov.

Zábavné a nie simulačné metódy sú zrejmé aj pri dvojici efektov, ktoré Heroes Over Europe hráčovi dáva. Na jednej strane Ace Kill spočívajúci v zavesení za nepriateľa prerážajúcom vzduch a vy sa tak môžete sústrediť pri zlepšenom ovládaní na jeho zostrelení, dokonca aj na jedinú ranu. Miestami dokonca hra spomaľuje čas, čo pripomína pomaly Stranglehold či iné akcie na zemskom povrchu. Druhý efekt (Energy Attack) zase odmení vašu schopnosť vrhnúť sa na celú letku zvrchu, čím získate lepšie ofenzívne možnosti a aj väčšiu silu.

Heroes Over Europe

Menší problém s efektmi, kampaňou a celkovým vyznením prichádza zhruba v deviatej misii, keď sa spomalí množstvo dodávaných variácií – a hra sa začne dosť opakovať. Či lietate s jedným hrdinom nad Doverom alebo už priamo nad Berlínom, to je vlastne úplne jedno. Rýchlo totiž zistíte, že počet nepriateľov nie je úžasne vysoký a hra ponúka len tri-štyri typy misií – zostreľovanie vzdušných či pozemných cieľov sa rýchlo preje a do konca kampane ostáva viac ako tretina a vás už to akosi nudí...

V tomto momente sa totiž hre čiastočne vypomstí nižšia obtiažnosť. Iste, môžete si ju zvýšiť, no na celkovom vyznení to už veľa nezmení, akurát budú nepriatelia ťažšie zostreliteľní. Ani manipulácia s dvojicou ovládacích schém neprináša veľkú zmenu. Priznám sa, že hru som nakoniec dorazil do konca najmä vďaka vlastnej chuti nevykašľať sa na jej všetky možnosti. Pri zbieraní bonusov som nazbieral veľký počet lietadiel, pri ktorých sa občas menia dve-tri vlastnosti, takže ich môžete občas prestriedať a najmä využiť v multiplayeri. Inak to v závere hry dosť drhne, ale keď si budete dávkovať jednu misiu denne, do týždňa hru nakoniec zaslúžene dokončíte.

Prvý dojem z grafickej stránky tak skoro neopadne – najmä keď sledujete zemský povrch či modely lietadiel. No aj grafika sa v druhej časti hry rýchlo opozerá a potom vás už potešia len väčšie explózie či masové scény. Na konzolách prebiehajú hladko, pri PC bude treba zverbovať aspoň dvojjadrový procesor a 2-3 GB pamäte s lepšou grafikou. Hoci grafika nevyzerá celý čas tak úžasne, ako by nároky napovedali, je to opäť tradičná požiadavka leteckej hry mať predsa len nadpriemerný hardvér. Inak zvuková stránka poteší, takže hrajte na domácom kine či surround súprave, nech to má atmosféru.

Heroes Over Europe
Heroes Over Europe Misie nad snežnou krajinou riadne žmýkajú výkon PC, ale stoja za to.
Misie nad snežnou krajinou riadne žmýkajú výkon PC, ale stoja za to.


Heroes Over Europe Tieto mašiny sú riadne nebezpečné a pri páde na zem narobia kopu rachotu.
Tieto mašiny sú riadne nebezpečné a pri páde na zem narobia kopu rachotu.


Heroes Over Europe Pôsobivá bitka nad daždivou metropolou nemôže v druhej svetovej chýbať.
Pôsobivá bitka nad daždivou metropolou nemôže v druhej svetovej chýbať.





Heroes Over Europe je viac arkádová strieľačka v druhej svetovej ako vážny či akčnejšie ladený simulátor. Ak o nej uvažujete, rozhodne si musíte tento fakt osvojiť skôr, ako sa do hry pustíte, inak riskujete nemalé sklamanie. Keď už začnete hrať, akcia vás v prvej polovici pohltí a v druhej mierne otupí kvôli množstvu arkádových trikov a opakujúcej sa skladbe misií. Ale ak túžite lietať v druhej svetovej a troška akčnejšie zameranie či zjednodušené ovládanie vám nevadí, môžete stráviť pekných pár večerov so stovkami zostrelených vzdušných terčov.


napísal korec 17.11.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Heroes over Europe
| HEROES OVER EUROPE
[4.12.2008]
Heroes Over Europe
| HEROES OVER EUROPE
[17.8.2009]
6.5
Vo svete
6.6
Ohodnotiť
HEROES OVER EUROPE
+ ľahké ovládanie
+ prvá polovica dynamickej kampane
+ solídny zvuk
+ arkádové zameranie pre nových hráčov
- opakujúce sa úlohy
- nulové rozdiely medzi pilotmi
- monotónna grafika
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core 2,66 GHz, 1 GB RAM, GeForce 6800/ATI Radeon X1600


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Ubisoft / Playman / Transmission Games
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 18. september 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk