APB - ALL POINTS BULLETIN

APB - ALL POINTS BULLETIN

6.5

GTA zážitok v MMO podobe

Recenzia na PC verziu

GTA je legenda, GTA je kult, GTA milujú hráči na celom svete! Tak prečo to nevyužiť a nevytvoriť virtuálny online svet postavený na podobných herných princípoch? Takúto MMO budú hráči milovať, kvôli tomuto titulu sa budú ťažko odliepať od monitorov a ráno vstanú s červenými očami. Asi takto si to predstavovali tvorcovia titulu APB. Aká je realita?

Nuž, realita býva drsná a ružové okuliare na nose autorov GTA majú popraskané sklá. Výsledok totiž hráčov nepresvedčil. Teda niektorých si aj získal, ale APB má za sebou len prvé týždne hrania a nadšení prívrženci hry čoskoro zistia, že tento online svet im nemá čo ponúknuť na dlhé mesiace, či dokonca roky. A keď MMO titul nespĺňa túto základnú požiadavku, je odsúdený na neúspech. Možno bude mať dosť konzumentov, aby o chlebe a vode prežil na silnejúcom trhu s výdatnou online konkurenciou, ale dieru do sveta rozhodne neurobí. Nie, že by hra neobsahovala zaujímavé súčasti, ale z dlhodobého hľadiska ponúka čertovsky málo a stereotyp je najväčším nepriateľom MMO (okrem vysokých mesačných poplatkov).

Vyčíňanie podivných živlov, nebezpečné gangy, rozbíjanie áut a klopanie na dutinu lebečnú vyplašeným civilistom. Anarchia a svet, kde sa môžete stať utlačovateľom, alebo zástancom utláčaných. Teda povedané s určitým pátosom. V skutočnosti nie je nejaký zásadný rozdiel medzi tým, či sa pri vytváraní postavy pridružíte ku kriminálnikom alebo enforcerom, ktorí by ich mali zastaviť. Možnosti a dokonca aj úlohy sú pre obe strany takmer identické, až na menšie odchýlky. Aj jedni aj druhí kradnú autá (ochrankári ale šoféra nevykopnú, ale úctivo ho odprevadia na stred cesty), alebo si môžu zadovážiť vlastné, v obchodoch a aukciách nakupujú a predávajú zbrane, tetovanie, praktickú výbavu aj luxusné zbytočnosti a oblečenie.

APB - All Points Bulletin
APB - All Points Bulletin Chutná prestrelka, kde sú straty na životoch civilistov nepodstatné.
Chutná prestrelka, kde sú straty na životoch civilistov nepodstatné.


APB - All Points Bulletin Pri vytváraní postavy a zmene imidžu sa medze nekladú.
Pri vytváraní postavy a zmene imidžu sa medze nekladú.


APB - All Points Bulletin Keď nie ste v aute, môžete aj preliezať ploty a liezť po strechách.
Keď nie ste v aute, môžete aj preliezať ploty a liezť po strechách.





Môžu robiť bordel v meste, rozstrieľať vozidlá, až kým explodujú, aj vraždiť prihlúplych občanov. V neposlednom rade prijímajú úlohy od sprostredkovateľov, ibaže jedni od zástupcov podsvetia a druhí od poriadkových organizácií. Gangstri sprejujú logá gangov, aktivujú nálože, prenášajú špeciálne zásielky. Ochrancovia presprejúvajú logá gangov logami mravnostných organizácií, deaktivujú nálože a prenášajú zásielky. Teda je tam ešte pár zadaní naviac, ale v konečnom dôsledku ide vždy len o to, dostať sa na miesta určenia, niekedy v limitovanom čase a stlačiť aktivačnú klávesu. Nikto vás pri tom neohrozuje, takže je to brnkačka. Asi si viete predstaviť, aká to čoskoro začne byť nuda a zvýšenie reputácie u sprostredkovateľov a nejaké bonusové predmety a achievementy to nezachránia.

Ale predsa je jeden dôvod, prečo by si hráči so zvýšeným sklonom k násiliu mali vybrať post gangstra. Zločinci totiž môžu na ulici pristavovať civilistov a doslova z nich vymlátiť peniaze. Ochrancovia sa spoliehajú hlavne na odmeny za zavŕšené misie a občania ich majú na háku. Ale ak vás nahnevá, že nerešpektujú váš post ostrahy, pokojne ich môžete „picnúť", alebo prejsť „šporťákom" či ukradnutou sanitkou. Budete mať z toho nanajvýš tak škodoradostný úškľabok na tvári, ale nevadí, jeden trpák s kravatou hore-dole. Gangstrom však za podobné úlety hrozí prenasledovanie. Zvyšuje sa miera ich vandalizmu, čo sa v tomto prípade pokladá skôr za pozitívne, až sa napokon stanú hľadanými osobami, ktoré treba zatknúť, alebo eliminovať. A tu konečne začne byť zábava. Ruku zákona totiž reprezentujú výlučne hráči druhej strany, teda tí, ktorí sa pridali k ochrankárom. Keď je na gangstra vyhlásená odmena, ochrancovia dostanú výzvu, aby sa zapojili do prenasledovania. Lenže aj gangstri môžu držať spolu a tak dochádza k zaujímavým prestrelkám medzi dvomi opozičnými tímami. Gangstrom často stačí udržať na určitý čas prenasledovateľov od tela a sú za vodou. Ochrancovia naopak musia využiť čas na eliminovanie prenasledovaných, ktorí majú obvykle pri úteku vyhradené tri životy. Pestrejšou obdobou sú boje spojené s obsadzovaním určených stanovísk.

Využiť tímovú spoluprácu je možné aj pri štandardných úlohách od sprostredkovateľov. Stačí osloviť iných hráčov, alebo využiť automatické hľadanie tímu. Napríklad zneškodnenie viacerých náloží, keď sa družstvo rozdelí a každý sa sústredí na iný cieľ, je praktické. Zaujímavé je, že hráči v APB bojujú iba proti iným hráčom a nekoná sa žiadna poľovačka na nepriateľov s umelou inteligenciou. A zgrupovanie záujemcov je riešené naozaj dobre a niekedy ho využijú aj vlci samotári. Keď chcete, spolupracujete, keď nie, riešite veci na vlastnú päsť a pri vypísanej odmene sa skrátka spolupodieľajú na love všetci záujemcovia rovnakej strany, čo prijali výzvu. Treba oceniť snahu tvorcov vyhnúť sa tradičnému grindu, ale faktom je, že ani konflikty výlučne medzi skutočnými hráčmi nezabránia nastupujúcemu stereotypu. Navyše hráči na seba nemôžu útočiť kedykoľvek, ale len za určitých podmienok. Inak ich útoky skrátka nemajú účinok, čo v praxi pôsobí čudne.

APB - All Points Bulletin
Krátka video exkurzia svetom APB.

Okrem podcenenia úloh tvorcovia urobili chybu aj v tom, že sa ani nesnažili o vytvorenie nosného príbehu. Hráči síce odomykajú nové doplnky a predmety a budujú si reputáciu, ale keďže je to bez nejakého hlbšieho zmyslu a zápletky, ktorá by postupne gradovala, len sa poflakujú ulicami miest, rozdelených na dištrikty. Spestrením by mala byť už spomínaná nákupná zóna so všemožnými predmetmi. Avšak hráči nesiahajú po APB kvôli odievaniu a šperkovaniu hrdinu, aj keď okrajovo túto možnosť určite radi využijú. Takže týmto hra príliš nezaboduje.

Grafika je prijateľná, aj keď to nie sú žiadne animované orgie. Nájdu sa aj predmety vytŕčajúce zo vzduchu a iné malé bugy, ale to sa dá tolerovať. Chýba však realistický model deštrukcie áut, pri streľbe neprestrelíte sklo a všimnete si aj ďalšie detaily, ktoré sa žiadajú, aby titul pôsobil realisticky a nie umelo. Hardvérové nároky sú pritom neúmerne vysoké a hra je mizerne optimalizovaná. Ideálne je mať 4 GB pamäte, inak sa vám pohyb mestom môže zmeniť na sekanú, navyše titul je alergický na niektoré zvukové zariadenia. Keď už je reč o ozvučení, v autách s nenáročným ovládaním sa dá počúvať rádio a je implementovaná sympatická možnosť vybrať si hudbu rôznych žánrov a dokonca si vytvoriť vlastný playlist z dostupných songov.

Za užívanie APB treba platiť. Hra však ponúka niekoľko foriem platieb a za to treba udeliť zaslúženú pochvalu. Osobne si myslím, že väčšinu hráčov APB zunuje ešte predtým ako minú 50 hodín predplatených v balení, ktoré si treba kúpiť. Ak však zostanete APB verní aj po toľkom čase, môžete sa bez ďalších platieb potulovať v sociálnej zóne, kde sa vaše činnosti obmedzujú na rozhovory s inými hráčmi, nákup predmetov a úpravy imidžu. To odporúčam všetkým priaznivcom bezduchého klebetenia na Facebooku a Barbie maniakom, ktorí sa vyžívajú v prezliekaní. Ak sa ale chcete zabávať  vandalizmom v akčných zónach, môžete si predplatiť 30 dní alebo kúpiť výhodné 20-hodinové sety, kedy sa vám odpočítava len čas reálne strávený hraním. Je jedno, či ho vyčerpáte za mesiac, alebo za pol roka. Šikovní hráči sa však môžu vyhnúť poplatkom úplne a pritom bez obmedzení. Stačí si pri hraní zarobiť dostatok virtuálnych peňazí (Realtime Worlds Points) a tie sa dajú vymeniť za doplnkový herný čas. Za 280 RTW bodov si kúpite 20 hodín a za 400 bodov hráte celý mesiac.

APB - All Points Bulletin
APB - All Points Bulletin Ničenie áut zaručí gangstrom spoločnosť ozbrojených strážcov.
Ničenie áut zaručí gangstrom spoločnosť ozbrojených strážcov.


APB - All Points Bulletin Bojuje sa rôznymi zbraňami a s rôznymi parťákmi.
Bojuje sa rôznymi zbraňami a s rôznymi parťákmi.


APB - All Points Bulletin Niekedy sa na miesto určenia dostanete rýchlejšie po vlastných. Hlavne keď využívate skratky.
Niekedy sa na miesto určenia dostanete rýchlejšie po vlastných. Hlavne keď využívate skratky.





Všetko potrebné o APB bolo povedané a napísané, popasovať sa s finálnym hodnotením ale nebolo ľahké. Hra má svoje svetlé aj temné stránky a ako v prípade recenzentov, tak aj hráčov, jedni ju chvália, iných niekedy až znechutila. Mňa napokon presvedčila na známku, ktorá bije do očí v úvode recenzie. Stručne zhrniem prečo a potom do mňa pokojne hádžte hnilé paradajky, ak máte takú potrebu.

APB sa pokúša nastoliť akčné potýčky bez grindovania, kde medzi sebou bojujú výlučne živí hráči a spôsob hry je diametrálne odlišný ako v iných MMO. Pozitívom je aj možnosť úplne sa vyhnúť tradičným poplatkom a zostaviť si vlastný hudobný playlist. Lenže APB baví len v rozmedzí niekoľkých (desiatok?) hodín a potom zábava nekompromisne upadá. To je v prípade MMO titulu priam kritický nedostatok. Mestské zóny sú jednotvárne, rovnako ako misie. Hre chýba nosný príbeh, ktorý by motivoval k postupu, a neustále meniť imidž sa vám chcieť nebude. Zlá optimalizácia, slabé efekty, chabý deštrukčný model a ďalšie prvky tiež hovoria v neprospech APB.

Je možné, že počas prvých dní sa pri hre pomerne výdatne zabavíte, ale nanajvýš tak jeden z desiatich bude hrávať APB aj po mesiaci, či nebodaj po pol roku. Ešte raz prízvukujem, že sa jedná o MMO a takéto hry musia v prvom rade zabezpečiť hráčom zábavu na dlhé mesiace a to sa APB zúfalo nedarí. Situáciu môžu pozmeniť nové doplnky a záplaty, ale oveľa lepšie to už bohužiaľ nebude.

APB - All Points Bulletin
APB - All Points Bulletin Zdanlivo pokojné mesto, kde je v skutočnosti dobrý bordel.
Zdanlivo pokojné mesto, kde je v skutočnosti dobrý bordel.


APB - All Points Bulletin NPC postavy slúžia výlučne ako obchodníci a sprostredkovatelia misií. Do bojov nezasahujú.
NPC postavy slúžia výlučne ako obchodníci a sprostredkovatelia misií. Do bojov nezasahujú.


APB - All Points Bulletin Hráči sa presúvajú medzi jednotlivými sektormi mesta.
Hráči sa presúvajú medzi jednotlivými sektormi mesta.





napísal uni 16.7.2010
Páči sa mi!
6.5
Vo svete
5.8
Ohodnotiť
APB - ALL POINTS BULLETIN
+ žiadny grind, bojuje sa iba s inými hráčmi
+ prakticky riešená spolupráca a zoskupovanie hráčov
+ možnosť platiť herný čas virtuálnou menou
+ hudobné playlisty, nákup všemožných doplnkov
- absencia nosného príbehu, jednotvárne misie a zóny
- rýchlo nastupujúci stereotyp
- zlá optimalizácia a neprimerané HW nároky
- nedokáže dlhodobo zaujať
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core 2 Duo 2 GHz, 3 GB RAM (2 GB Win XP), 256 MB VGA, internet


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: EA / EA Czech / Realtime Worlds
Štýl: MMO / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 2. júl 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk