DUNGEON SIEGE III

DUNGEON SIEGE III

Obyčajná fantasy RPG?

Ak nejaký žáner dominoval premiéram na GamesCom, tak to boli rozhodne RPG všetkého druhu a od všetkých výrobcov. BioWare, LucasArts, Blizzard, CD Projekt Red, NCsoft a niekde tam medzi nimi bol aj Obsidian, ktorý okrem Fallout: Vegas pre Bethesdu pracuje v kooperácii s Gas Powered Games na treťom Dungeon Siege. Chris Taylor dohliada nad vývojom z diaľky a Square Enix už počíta peniažky, ako na svojej prvej, na západe vyvinutej RPG trhne balík, pretože ide o pokračovanie zabehnutej značky. Lenže, kolo sa nám polámalo a z PC klasiky sa stáva konzolová rúbanica. Čože?

Dungeon Siege III by mohla byť ktoroukoľvek fantasy RPG. Vzhľadom na dedičstvo je názov, ktorý jej robí reklamu. Obsidian pozná každý správny fanúšik RPG, v mojom prípade opadol záujem o toto americké štúdio po vydaní Neverwinter Nights 2 a KOTOR 2 a nemusí vám ani numerologička vysvetľovať, že z pozostatkov legendárneho Black Isle nevyšla žiadna bomba, ale že vždy hrajú druhé husle. U Dungeon Siege III navyše hrozí, že reputácia bude navyše poznačená pokazením obľúbenej PC značky.

Akcia, akcia, akcia

Podľa producenta Nathana Davisa je pre Obsidian prvoradým príbeh. Ten sa odohráva v rozdrobenom, kedysi prosperujúcom kráľovstve Ehb. Krajina utrpela a je doslova roztrhaná silami temna, ktoré sa dostávajú na povrch po početných nešťastných udalostiach. Hlavný hrdina Dungeon Siege III je potomkom 10. légie, ktorá stála kedysi pri zrode Ehb. A práve on sa rozhodne postaviť tvárou v tvár novej hrozbe, prinavrátiť stratený lesk rádu a vrátiť život do zabehnutých pokojných koľají. Príbeh nevyhrá Pulitzera, ale akčná RPG, kde sa bojuje a lootuje, nepotrebuje zložitú diplomaciu a rozoberanie vzťahov, hlavne, že je čo sekať a pod ostrie meča toho skáče veľa.

Nadchádzajúce RPG majú bez výnimky spoločný jeden element - osobnejší prístup k ovládaniu a samotnej účasti v boji. Zatiaľ čo v minulosti ste si zvykli priamo rotovať mapou a maximálne ukazovať, kam má postavička ísť, teraz ju priamo ovládate, sekáte a kúzlite. Vy. Nie ten, komu ukážete, aké má kúzlo zoslať, kam sa postaviť a do koho búšiť. Nepatrná zmena dokáže strašne veľa a nezabúdajte, že tento prístup a akčné prvky dokázali vystreliť Mass Effect a Fallout do stratosféry. 


Dungeon Siege III pôsobí viac hack'n'slash ako RPG. Hra bude bežať na vlastnom engine Onyx, grafika napriek rozpracovanosti hýri farbami, svet má potrebnú hĺbku a život sa nezastaví ani putovanie nebude kaziť žiaden loading. Môžete sa dívať po špirále dolu do dungeonu alebo na druhú stranu priepasti kúpajúcu sa v hmle, kde občas uzriete siluetu obra brúsiaceho si na vás zuby. Dynamické svetlá nechávajú vyniknúť rôznym kúzlam a svoje robí aj rag doll pri tlakových vlnách a odhadzovaní nepriateľov vlnami.

Obrat o 180°

Až potiaľto je Dungeon Siege III obyčajnou RPG a priznám sa, že som bol rád, že sa mi čas na prezentácii krátil. Lenže prišlo niečo, čo nik nečakal. Davisov kolega zobral sa do rúk ovládač, stlačil tlačítko Start a do hry okamžite vstúpil druhý hráč, ktorý ovládal postavu kúzelníčky Archon. Okamžitý co-op na jednej (nie delenej) obrazovke zásadne pripomína staré dobré časy. Akcia sa vôbec nezastavuje, pohľad sa maximálne vzdialil, postavičky sú menšie, bojisko je ako na dlani a kooperácia sľubuje mimoriadnu dávku zábavy a predlhých večerov strávených vymetaním dungeonov. Zatiaľ nie je jasné, či bude co-op podporovať online alebo iba offline, druhý hráč však vždy preberie preddefinovaného spoločníka, ktorý cestuje s hrdinom.

Obsidian to výberom postáv a diverzifikovaním jednotlivých classov okoreňuje ešte viac. Predvádzaný Guardian a kúzelníčka dokázali spolu divy. Tank v predných radoch omračoval nepriateľov výskokom do vzduchu a prudkým dopadom, zatiaľ čo z magickej palice šľahali dorážajúce plamene. Classy sa nemajú odlišovať iba na úrovni unikátnych schopností, ale aj predmetov, častí zbroje a zbraní. To, čo je určené pre bojovníka, nebude pre nikoho iného použiteľné. Inými slovami, s každou novou postavou vám prejdú rukami iné zbrane aj výzbroj.

Boj v Dungeon Siege III prebieha na základe vami zvoleného postoja, ktorý definuje, aké má daná postava k dispozícii skilly. Ak zaujmete obranný, tak môžete regenerovať zdravie, blokovať výpady, ak padne voľba na jednoruký, guardian v jednej ruke zviera meč a v druhom štít a ak vás obkľúči skupinka nepriateľov, je vhodné sústrediť sa na obojručný postoj. Všetky skilly sa časom upgradujú a z obyčajného výpadu smerom vpred sa môže po investovaní bodov stať útok s plošným efektom. To platí nielen pre fyzické útoky, ale aj magické. Výsledok je okamžite poznať. 


Levelovanie, cestovanie po obrovskej mape cez teleporty, nakupovanie, predávanie, chytrý manažment inventáru, branie spoločníkov do partie, to všetko má Dungeon Siege III mať, tu sa autori nesnažia prísť s niečim novým. Dokonca ani v questoch nenájdete inovácie, úloha predvádzaného dema znela „Choď do podzemia, nájdi a zlikviduj sily zla". Klišé, určite, ale to sa dá už dnes povedať o každej hre. Obsidian nezabúda ani na rozvoj charakteru hrdinu a jeho reputáciu či už cez rozhovory alebo prostredníctvom činov ovplyvňujúcich okolie.

Cieľ Obsidianu a Square Enix je jasný, oživiť sériu, priniesť ju aj na konzoly a tlačiť na pílu co-opu. Aj obyčajná fantasy RPG môže zažiariť. V prípade Obsidianu sme skeptickí, ale aj motyka dokáže vystreliť a toho sme boli svedkom, že takže prsty máme prekrížené!



napísal spacejunker 31.8.2010
Páči sa mi!
DUNGEON SIEGE III


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Square Enix / CENEGA / Obsidian Entertainment
Štýl: RPG / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17. jún 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19904)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk