DUNGEON SIEGE III

DUNGEON SIEGE III

7.5

Návrat do bludiska v mene légie

Recenzia na PC verziu

Tesne pred prázdninami nám Obsidian Entertainment naservíroval tretiu časť RPG série Dungeon Siege. Dobrodruhovia prichádzajú, aby opäť čelili zlu, ktorému neustále dorastajú korene a dajú sa zoťať iba mečom a mágiou. Nebude to ľahké, ale môže to byť zábavné. Hoci, ako pre koho.

Dungeon Siege III je úplne iná ako jej predchodcovia. Z pôvodného Dungeon Siege toho veľa nezostalo, dokonca v hre nenájdete ani obľúbené mulice na prenášanie nákladu. Nový prírastok neurobí dieru do sveta a nedosahuje kvality svojich predkov, čo ale neznamená, že sa neoplatí hrať. Niektorí skalní prívrženci jednotky a dvojky budú mať zbytočné predsudky, ale Dungeon Siege III si zaslúži šancu. Najmä ak holdujete akčným RPG a ochotne zdieľate dobrodružstvá s inými hráčmi.

Bude sa predovšetkým bojovať a to o nastolenie spravodlivosti a vzkriesenie légie, ktorá bola kedysi pýchou krajiny, až napokon totálne upadla. Ste potomkom hrdých legionárov z minulosti a pokúsite sa opäť vzkriesiť zašlú slávu uznávaného spoločenstva. Znovuvybudovanie légie je vec neľahká, treba sa vysporiadať s mnohými nepríjemnosťami, zneškodniť banditov, odpraviť tony kreatúr a presvedčiť odporcov, že ste spásou krajiny a nie jej záhubou.

Na výber sú štyri postavy, ktoré by mali ulahodiť každému, a využívajú po dva bojové štýly. Lucas sa špecializuje na boj obojručným mečom alebo kombinuje krátky meč so štítom. Reinhart sa zaháňa palicou, ale hlavne zosiela devastačné kúzla. Solídnou kombináciou tejto dvojice je šarmantná Anjali, ktorá je v skutočnosti archonom. V ľudskej forme sa zaháňa oštepom a v spirituálnej podobe zosiela ohnivé gule a spaľuje všetko, čo jej príde do cesty. Osobne mi najviac sadla Katarína, na ktorú sa jednak dobre pozerá a s puškou alebo dvojicou pištolí spoľahlivo zneškodní cieľ z patričnej vzdialenosti.

Dungeon Siege III
Dungeon Siege III Atmosféra hry je výborná.
Atmosféra hry je výborná.


Dungeon Siege III Boje majú grády, len to ovládanie...
Boje majú grády, len to ovládanie...


Dungeon Siege III Ocitnete sa na rôznych miestach a stretnete mnoho zaujímavých (nie len) ľudí.
Ocitnete sa na rôznych miestach a stretnete mnoho zaujímavých (nie len) ľudí.





Boje sprevádzajú slušné efekty, niektoré animácie pohybov sú vydarené, iné pôsobia trochu kŕčovito. Systém boja je riešený zaujímavým a netradičným spôsobom, bohužiaľ s ťažkopádnym ovládaním v prípade PC verzie. Kde si konzolový ovládač slušne poradí, tam myš a klávesnica tentokrát prehráva. Je to chyba vývojárov, nie hardvéru, a s novou záplatou sa to má zmeniť k lepšiemu. Pohyb a základné funkcie sú v poriadku, pri používaní pokročilých možností si ale dolámete prsty. Postava používa tri bojové formy, dve ofenzívne sa jednoducho prepnú jedinou klávesou a s nimi sa zmení aktuálna zbraň aj set troch príslušných schopností, pri defenzívnej forme treba držať SPACE a ak chcete použiť niektorú z troch obranných schopností, musíte súčasne stlačiť aj číslo. Pre použitie špeciálneho komba, keď sa v boji naplnia zásobníky sfér, kombinujete myš s klávesou SHIFT. Hľadať správne klávesy v zápale boja je veľmi nepraktické a zrejme chvíľu potrvá, kým si zvyknete.

Schopnosti sa odomykajú pri novej úrovni postavy, sú v troch kategóriách od regrúta po majstra a ak ste všímaví, už viete, že ich je celkovo len deväť. Dajú sa však vylepšovať, takže pozmeníte ich účinok opakovaným výberom spomedzi dvoch alternatív. Výsledkom môže byť napríklad vyššie poškodenie pri cielenom výstrele z pušky alebo väčšia prieraznosť, takže zasiahnete viac cieľov naraz. Bonus k výdrži, presnosti a iným parametrom pridávajú talenty, do ktorých sa investujú ďalšie bodíky.

Energia na zosielanie schopností pribúda v boji. Inou formou regenerácie sú liečivé a energetické gule, ktoré vypadávajú z nepriateľov a okamžite sa použijú. Nejestvujú žiadne lekárničky, ktoré by ste uložili v inventári. Každý hrdina má však medzi obrannými schopnosťami krátkodobé samoliečenie.
Pri postupe sa dostanete do rôznych lokalít a hlavne v pokročilej fáze sú prostredia zaujímavé a boje spestrené aktivovaním spínačov, pascami, posuvnými mostmi a tajnými miestnosťami. Budete prechádzať pralesom, severskou krajinou, bludiskami, mestami a dedinkami, ocitnete sa v zlievárni, krypte či krištáľovej jaskyni. Postavíte sa na odpor banditom, divokým zverom, červom, domorodým kmeňom, pavúkom, automatonom či kyklopom. Väčšou výzvou sú bossovia, s ktorými si porovnáte sily v izolovanom priestore.

Lup sa hromadí v inventári a prebytky predávajú u obchodníkov. Praktickejšia je však transmutácia, teda okamžité konvertovanie na peniaze, nutkanie nakupovať ani veľmi mať nebudete. Pri zbieraní je podľa sprievodných ikon jasné, komu je ktorý predmet určený. Veci v inventári sú zoradené podľa kategórií v konzolovom štýle. Nechýbajú špeciálne predmety s vylepšeným účinkom.

Dungeon Siege III
Boje, nástrahy a pasce nastražené na hrdinov légie.

Dej je lineárny, ale fajn spestrením sú početné vedľajšie úlohy. K riešeniu sa obvykle prebojujete, či už treba zničiť vychýreného darebáka, vypudiť ducha, nájsť a oslobodiť zajatcov, alebo zabezpečiť továreň, aby sa zas mohlo pracovať. Aktivované vodítko vám nedovolí v teréne zablúdiť a niekedy sa naozaj hodí, lebo z času na čas je oblasť neprehľadná. Tvorcovia neopomenuli dialógy, ktoré síce nemajú až takú hĺbku, ale obsahujú možnosti voľby a niekedy do istej miery ovplyvňujú dej. Napríklad rozhodnete, či porazeného rivala milosrdne prepustíte, uväzníte alebo obesíte, alebo si zvolíte, či sa postavíte na stranu utláčaných, alebo otrokárov, ktorého zástupcu mesta podporíte a podobne. Hlavná príbehová línia vás však neomylne vedie vytýčeným smerom a za druhú postavu sa vám už určite nebude chcieť hrať, lebo zážitok je rovnaký.

Spoločnosť v hre pre jednotlivca vám budú robiť ostatní hrdinovia zo štvorice v úvode príbehu. Pribúdajú postupne a sprevádzať vás môže vždy len jeden, no kedykoľvek si môžete zo zálohy vybrať iného. Bojujú samostatne, ale smiete meniť ich výstroj a určovať schopnosti pri zvýšení úrovne a v boji sú vcelku užitoční. Pri súboji s bossom neraz stačí zaujať jeho poskokov a váš partner zatiaľ pekne naštrbí hlavného záporáka. Teda ak ste si vybrali správneho pomocníka. Najviac som ocenil pomoc archona Anjali, ktorá spoľahlivo odolávala ohňu a magickým útokom. Navyše keď vás nepriatelia ubijú, partner je čoskoro pri vás a oživí vás. Podobnú službu môžete urobiť aj vy jemu.

Lepšiu príchuť hre dodáva kooperačný multiplayer. Spoluhráčov môžete priamo prizvať do svojej prebiehajúcej hry v singleplayeri alebo necháte otvorený prístup náhodným online záujemcom. Príchodzí živí hráči potom nahradia AI spoločníkov. Ďalšou možnosťou je vyhľadanie hry vytvorenej inými užívateľmi. V kooperácii postupujú maximálne štyria účastníci, pričom každý prevezme jedného z hlavných hrdinov. Úroveň postavy sa automaticky prispôsobí levelu hráča, ku ktorému sa pridáte a pripojiť aj odpojiť sa dá kedykoľvek. Postavy sú dostatočne rozlíšené vďaka rôznofarebným prstencom, ktoré ich obklopujú. Negatívom je, že sa všetci hráči musia držať blízko seba na jednej obrazovke. Akonáhle sa jeden zdrží, brzdí celú skupinu. Multiplayeru sa do istej miery prispôsobuje aj kamera.

Dungeon Siege III
Dungeon Siege III Veselšie sa bojuje v kooperácii, kde sú hráči odlíšení farebnými podkladmi.
Veselšie sa bojuje v kooperácii, kde sú hráči odlíšení farebnými podkladmi.


Dungeon Siege III V kooperácii vidíte v dialógoch aj voľby spoločníkov.
V kooperácii vidíte v dialógoch aj voľby spoločníkov.


Dungeon Siege III Vývoj hrdinu je netradičný, ale schopností mohlo byť viac.
Vývoj hrdinu je netradičný, ale schopností mohlo byť viac.





Hra sa automaticky ukladá na vybraných miestach. Samostatne ju uložíte pri svetelných pilieroch, kde použijete interný save alebo priestor na Steame. Grafika je príjemná, dizajn prostredí vydarený, efekty dostatočne nápadité. Pri rozhovoroch sa kamera z pohľadu tretej osoby z výšky zmení na detail s priblíženými postavami a dobre čitateľnými dialógmi. Inventár a členenie zručností pôsobí trochu gýčovito a pristane viac konzolám ako PC.

Dungeon Siege III je akčne ladená RPG, ale vďaka početným úlohám a pomerne hojne zastúpeným dialógom, sa nejedná o tuctovú rúbanicu. V porovnaní s predošlými dielmi je to však chudobnejší príbuzný, ktorý stratil to, čo hráči v jednotke a dvojke milovali. Skutočným neduhom je ale nevhodné ovládanie na PC, no tvorcovia už prisľúbili nápravu. Nevyšlo to celkom podľa predstáv, ale keď niektoré veci prehltnete a hra sa rozbehne, dočkáte sa slušnej zábavy, hlavne ak si ju spestríte kooperačným multiplayerom. O niečo viac sadne hráčom na konzolách. 


napísal uni 24.6.2011
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
7.1
Ohodnotiť
DUNGEON SIEGE III
+ netradične riešený štýl boja a rozvoj hrdinu
+ solídne dialógy, početné úlohy
+ kooperačný multiplayer
+ variabilita prostredí
- ťažkopádne ovládanie na PC
- absencia obľúbených prvkov z minulých dielov
- málo zručností, oklieštený RPG vývoj postáv
- lineárny postup
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core 2 Duo 2,5 GHz, 1,5 GB RAM, ATI Radeon HD 3870 / NVIDIA 9800 GT


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Square Enix / CENEGA / Obsidian Entertainment
Štýl: RPG / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17. jún 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18433)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk