BATTLEFIELD: BAD COMPANY 2 - VIETNAM

BATTLEFIELD: BAD COMPANY 2 - VIETNAM

9.0

Vôbec nie zlá spoločnosť vo Vietname

Recenzia na PC verziu

Battlefield v názve hry už druhýkrát spomína zlú spoločnosť. Priaznivci akčného multiplayeru však vedia, že táto spoločnosť je naopak veľmi dobrá. Partia z úspešnej dvojky sa nedávno presunula do Vietnamu. Aj keď nám cesta za more chvíľu trvala, teraz prinášame reportáž z nového bojiska.

Ak vás Bad Company 2 chytila za srdce, určite už dávno brázdite po džungli a kopcoch spálených napalmom. Recenzia je pre vás ako nosenie dreva do lesa. V tom prípade ju čítate len preto, aby ste si overili, či aj na recenzenta zapôsobil Vietnam tak, ako na vás. Kto nehral BC2, mal by si najskôr prečítať recenziu, prídavok totiž vyžaduje inštaláciu kmeňovej hry. A preto ani nemá zmysel podrobne tu rozoberať systém hry a môžeme hneď pristúpiť k novinkám.

Bad Company 2 je od začiatku navrhnutý ako multiplayerová akcia a kampaň pre jednotlivca nebola podstatná. Slúžila len na rozbeh. Vietnam už čaká na ostrieľaných hráčov, takže sa ani neunúva s nejakou kampaňou. Kľúčovým pre hráčov je nové prostredie a séria máp do online hry. Po tom, čo podstatne úspešnejší vojaci na PC odomkli mapu Operation Hastings, je ich celkovo päť na každej platforme.

Battlefield: Bad Company 2 - Vietnam
Battlefield: Bad Company 2 - Vietnam Techniku si vo väčšom užijete len na niektorých mapách.
Techniku si vo väčšom užijete len na niektorých mapách.


Battlefield: Bad Company 2 - Vietnam Plameňomet síce vyzerá efektne, ale je nepraktický.
Plameňomet síce vyzerá efektne, ale je nepraktický.


Battlefield: Bad Company 2 - Vietnam Mapy nie sú veľké, ale o to inteznívnejšie sú boje.
Mapy nie sú veľké, ale o to inteznívnejšie sú boje.





Hráči si vychutnajú všetky tradičné režimy na detailne spracovaných mapách menších rozmerov. O čo menšia je však rozloha, o to prepracovanejší je terén, kde medzi palmami zahliadnete nepriateľa často až vtedy, keď sa váš vojak kláti k zemi. Prostredie plné porastu a tradičných vietnamských obydlí, prípadne kamenných ruín, poskytuje skvelé podmienky na krytie. Tanky v ťažko schodnom teréne sú obvykle ľahkým cieľom, pretože na ne z húštiny neustále mieria neviditeľné RPG. S tým kontrastujú vypálené zóny, kde si pripadáte ako v boji na práve vybuchnutej sopke. Úžiny, ktoré sú typické pre väčšinu máp, umožňujú veľmi dobrú obranu strategických pozícií. Na druhej strane, útok je náročnejší a za každý meter pôdy sa platí početnými obeťami.

Medik je skutočne nad zlato. Zdravotníkov nikdy nie je dosť a nestíhajú pohadzovať cenné lekárničky a pichať injekcie, aby vzkriesili ochromených spolubojovníkov. Na svoje si prídu aj zákeráci - snajperi, pre ktorých sú mapy Vietnamu rajom. Nie je nič jednoduchšie, ako zaliezť do húštiny a cez pol mapy likvidovať súperov, ktorí na rozdiel od nich, oveľa viac riskujú a idú s kožou na trh. Dobre sa robia aj výpady s nožom, keď sa nenápadne dostanete do blízkosti obete. Na druhej strane je dosť potlačená úloha inžiniera, ktorý na niektorých mapách vôbec nevyužije svoju odbornosť.

Niektoré mapy si pohodlne vystačia bez techniky, prípade s trochu prisilnými člnmi na vode. To ale neznamená, že nie je dostatok priestoru aj pre dobové vrtuľníky, ruské T54 a americké tanky, džípy a smiešne vietnamské vozítka, čo sa rýchlo presúvajú po hrboľatých cestách. Avšak naozaj sú to ľahké ciele pre dobre ukrytú pechotu. Helikoptéra navyše nemá veľa letového priestoru, ale skúsení piloti o to istejšie bombardujú zo vzduchu ciele protivníkov.

Battlefield: Bad Company 2 - Vietnam

Popri náležitej technike sú, samozrejme, zastúpené aj dobové zbrane vojakov, ktoré nahradili väčšinu strelných prostriedkov u všetkých štyroch povolaní. Klasické samopaly M16, AK 47, efektívna M14 či granátomet M79 vo výbave nechýbajú. Navyše každý vojak môže uprednostniť plameňomet. Ohnivé jazyky síce majú skvelý vizuálny efekt, ale inak je táto zbraň nepraktická. Útočiť treba z krátkej vzdialenosti, oheň upúta pohľady ďalších nepriateľov a zasiahnutý má šancu na protiútok, kým nezhorí. Preto je plameňomet používaný veľmi zriedka. Celkovo je zbraní a výbavy menej, ale o to lepšie sú vyvážené a priepastné rozdiely medzi postavami s rôzne vysokými úrovňami sú potlačené.

Výbornú atmosféru výrazne podčiarkuje hudba 60-tych rokov, typická pre toto obdobie. K tomu komentáre vojnovej situácie, pokriky vojakov, dym a zvuky explózií. Vojaci sa krčia v labilných úkrytoch a ponad hlavu im poletujú kúsky odstrelených vetiev alebo sa pred nimi zrúti palma, či rozpadne dom po zásahu tanku. Skutočne dokonalá atmosféra, ktorú si vychutnáte, aj keď každú chvíľu z polohy mŕtveho vojaka. Niekedy stačí len na sekundu vystrčiť hlavu a ...medíííííík. Ak bola v Bad Company významná spolupráca a efektívne zaradenie do štvorčlennej čaty, tu to je priam životne dôležité. Osamelý vlk je kontraproduktívny a sám môže veľké guľové. Aj keď má vysoký level, ktorý je mimochodom zdieľaný s BC2, čiže skúsenosti a (poupravené) špecializácie platia pre tú istú postavu aj v základnej hre, aj v DLC. Aj v dobre zohratom tíme sa niekedy postupuje ťažko, ale šanca uspieť je výrazne vyššia, ako u jednotlivca. Vietnam vám ukáže, aký absurdný je nesmrteľný Rambo, ktorý sa sám a bezhlavo vrhá pred nepriateľské samopaly.

Nie náhodou je Bad Company 2 hodnotená ako najlepšia multiplayerová akcia roku 2010. A určite má na tom zásluhu aj vietnamský doplnok, ktorý znásobil už aj tak skvelú atmosféru hry a pridal extra porciu adrenalínu. Ak si to chcete rozdať s inými hráčmi, BC 2 je v súčasnosti bez debaty najlepšou voľbou. (Teda keď nazbierate nejaké úrovne, pretože začiatočníci sú výrazne znevýhodnení.) Ukázalo sa, že zlá spoločnosť vo Vietname je pre hráčov v skutočnosti tá najlepšia. 

Battlefield: Bad Company 2 - Vietnam
Battlefield: Bad Company 2 - Vietnam Spolupráca hráčov je kľúčom k úspechu.
Spolupráca hráčov je kľúčom k úspechu.


Battlefield: Bad Company 2 - Vietnam Tak takto vyzerá peklo.
Tak takto vyzerá peklo.


Battlefield: Bad Company 2 - Vietnam Tank priťahuje RPG strely, asi ako muchy exkrementy.
Tank priťahuje RPG strely, asi ako muchy exkrementy.






napísal uni 2.2.2011
Páči sa mi!
9.0
Vo svete
8.6
Ohodnotiť
BATTLEFIELD: BAD COMPANY 2 - VIETNAM
+ atraktívne prostredia a atmosféra Vietnamu
+ séria dobových zbraní a techniky
+ viac adrenalínu, dokonalejší zážitok v multiplayeri
+ level postavy zdieľaný v pôvodnej hre a prídavku
- výhodnejšia úvodná pozícia jednej strany na niektorých mapách
- zúžený sortiment zbraní a výbavy
- potlačené využitie profesie inžiniera
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core 2 GHz, 2 GB RAM, 256 MB VGA, internet

Zaradené pod: battlefield


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / EA Czech / DICE
Štýl: Akcia / Multiplayer
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 18. december 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18390)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk