BATTLE VS CHESS

BATTLE VS CHESS

8.5

Šachová partia na mnoho spôsobov

Recenzia na PC verziu

Šach pozná každý, aj keď nie každý vie túto hru s čiernymi a bielymi figúrkami aj hrať. Battle vs Chess vás to nie len naučí, ale dokonca ponúkne originálne módy, ktoré viac, či menej vychádzajú práve zo šachu. Je jedno, či ste neskúsený zajac alebo ostrieľaný veterán, ak sa neštítite šachovnice, prídete si na svoje.

Battle vs Chess si môžete nainštalovať v českej verzii a to už potom naozaj nebudete mať problém naučiť sa funkcie figúrok v sérii tutoriálov. Nič nebráni tomu, pustiť sa do klasickej partie šachu, kde  si osvojíte naučené pravidlá. Už pri tomto tradičnom režime tvorcovia uplatnili svoju fantáziu a okrem obtiažnosti a farby dovolia stanoviť aj neobvyklé rozloženie figúrok pri štarte. Nasleduje výber prostredia s klasickou šachovnicou alebo pôsobivými motívmi ako je pekelná brána alebo anjelska cesta.

V predvolenom režime sa všetky figúrky zobrazia vo forme animovaných bytostí. Postavičky s motívmi rádu (bieli) a démonov (čierni) v pohybe a pri útoku vyzerajú sympaticky. Ich vzhľad vás však môže rozptyľovať, hlavne spočiatku budete mať problém rozlíšiť jednotlivé figúrky. V tom prípade stačí v menu upraviť východziu sadu, takže sa zmenia na bežné figúrky v 3D alebo budú vo forme symbolov na ploche. Po zvolení figúrky, keď ste na ťahu, jasne vidíte označené polohy, kam sa dá presunúť. Nie každý to bude považovať za pozitívne, lepšia pomôcka pre nováčikov však už ani nemôže byť. Hra využíva pokročilý šachový algoritmus Fritz!. Pri najvyšších obtiažnostiach vás však bude znervózňovať zdĺhavé premýšľanie počítačového protivníka už v prvých ťahoch.

Battle vs Chess
Battle vs Chess Verte, či nie, hra obsahuje aj kampane so šachovými figúrkami a nápaditými misiami.
Verte, či nie, hra obsahuje aj kampane so šachovými figúrkami a nápaditými misiami.


Battle vs Chess Animované figúrky môžete nahradiť tradičnými...
Animované figúrky môžete nahradiť tradičnými...


Battle vs Chess ...ale možno vám bude najviac vyhovovať takýto formát..
...ale možno vám bude najviac vyhovovať takýto formát..





Tradičný šach je ale len jedna z mnohých volieb hry. Zaujímavým režimom je Battlegrounds, partia, kde pri pohybe platia pravidlá šachu, ale keď chcete vyhodiť súperovu figúrku, musíte sa s ňou stretnúť v boji. Keď si pri štarte partie zvolíte formát duelu, v bitke stojíte zoči-voči nepriateľovi a musíte stláčať šípky v súlade s predlohou. V prípade úspechu utŕži ranu váš protivník, ak sa pomýlite, dostanete zásah. Prehráva figúrka, ktorej sa minie život. Pri formáte slasher bojuje niekedy aj viacero postáv obidvoch strán v reálnom čase. Hráč ovláda jednu figúrku a útočí na ľubovoľné ciele s asistenciou počítača. Cieľom je spacifikovať všetkých odporcov. Na šachovnici sa v obidvoch prípadoch výsledok boja prejaví zaujímavým spôsobom. Ak útočník vyhrá, porazený stráca figúrku, ale ak prehrá, zostávajú obidve figúrky na šachovnici, no vyzývateľ stratí časť života. Obranca teda ochráni svoju figúrku a môže skúsiť smrtiaci protiútok, keď je na ťahu. Je to zaujímavý systém, kde šikovnosť hráča môže zvrátiť priebeh partie, aj keď robí chyby na šachovnici. Táto akčná vložka však popiera logiku šachu a degraduje jeho zaužívané pravidlá.

V kampani vás vývojári presvedčia o tom, že aj na šachovnici sa dá rozohrať pútavý príbeh. Ťaženie rádu (bieli) vás poverí bojom proti silám chaosu, kde máte zničiť temný portál démonov. V ťažení Chaosu (čierni) generál Andromalius skúša ochromiť rád priamo v jeho jadre. Každá kampaň má po 15 misií, ktoré sa postupne odomykajú. Jednotlivé misie majú vďaka meniacim sa pravidlám výrazne odlišný priebeh. Napríklad v prvej misii za rád máte len kráľa a dvoch strelcov a musíte zničiť všetkých impov, teda čiernych pešiakov. V druhej platí zvláštne pravidlo, keď vezmete protivníkovu figúrku, zmení tá vaša farbu. Platí to obojstranne a teda cesta k úspechu je nechať sa vyhadzovať, konvertovať silné protivníkove figúrky a dať kráľovi mat. Ak sa vám to podarí s nižším počtom ťahov, získate zlaté, strieborné alebo bronzové ocenenie.

To však stále nie je kompletná ponuka, ešte sú tu minihry. Vo výzve pri love pokladov zbierate určenými figúrkami kryštály, za ktoré dostávate body. S limitovaným počtom ťahov musíte včas dosiahnuť určené skóre. V jednorazovkách sa zas plnia úlohy, kde treba vykonať vždy len jeden správny ťah. Buď je to vyhodenie nechránenej súperovej figúrky na šachovnici alebo mat jediným pohybom v rozohranej partii. Háčik je v tom, že máte limitovaný čas, ktorý sa míňa a do ďalšej úlohy nastupujete s jeho zvyškom. Mali by ste teda uvažovať rýchlo, ale aj opatrne, pretože za každý omyl sa čas prudko zníži. Cieľom je splniť čo najviac úloh. Štandardné rébusy pre zmenu ponúkajú reálne šachové situácie, ktoré musíte vyriešiť s obmedzeným počtom ťahov. Stihnete dať vežou a kráľom mat súperovi v 13 ťahoch? Postačí vám šesť pohybov s dámou a baštou na šach-mat nepriateľskému kráľovi? Ak je to pre vás malina, vyskúšajte aj kolekciu ťažkých rébusov, kde sa riešenia obmedzujú na dva správne ťahy.

V jedinej hre zažijete šach na mnoho spôsobov...

To všetko bola ponuka pre jednotlivca, ale Battle vs Chess nezabúda ani na multiplayer. Zahráte sa na jednom PC v režime horúceho kresla, na lokálnej sieti aj internete s využitím Games for Windows Live, kam sa mi ale zatiaľ nepodarilo pripojiť. Okrem klasického šachu sú tu ďalšie štyri režimy. Duel už poznáte zo singleplayeru, v móde Záloha môžete namiesto ťahu povolať ďalšiu figúrku. Jedná sa o figúrky, ktoré vyhodíte súperovi, takže o čo je protivník ukrátený, vy budete obohatený. Takto môžete dosiahnuť hoci štyri kone a dve dámy. Samovražda je mód, kde musíte prísť o všetky figúrky, aby ste vyhrali. Šach ani šach-mat tu nejestvujú a kráľ nehrá žiadnu kľúčovú úlohu. V situácii, keď hráč môže vyhodiť súperovu figúrku, musí tak urobiť. Napokon je tu Marseillaisa, šachový režim, kde namiesto jedného ťahu uskutočňujú hráči vždy po dva. Vo všetkých multiplayerových režimoch sa dá nastaviť časový limit.

Battle vs Chess môžete na PC hrať klávesnicou a myšou alebo aj pomocou ovládača pre Xbox 360. Ovládanie je praktické a voľba len na vás. Šachovnicu si priblížite, vzdialite a otočíte podľa potreby. Pohodlne zmeníte aj zjav figúrok. Na šachovnicu sa dobre pozerá, fantastické prostredia a animované figúrky majú svoje čaro. Hra je optimalizovaná pre štandardné aj širokouhlé monitory s rozlíšením 1680 x 1050. Hlavné menu hry s početnými podskupinami je zbytočne rozťahané, takže niekedy trvá, kým sa zorientujete.

Topware Interactive prináša hráčom pozoruhodný šach s originálnymi mutáciami. Je obdivuhodné, čo všetko vývojári vyryžovali z notoricky známej hry a aké podoby jej dokázali dať. Od tradičného šachu sa presunuli až do sféry ťahových fantasy stratégií a vytvorili unikátny hybrid, ku ktorému si nájdu cestu rôzne kategórie hráčov. Vrelo odporúčame! 

Battle vs Chess
Battle vs Chess V jednom režime bojujete s figúrkami v dueloch...
V jednom režime bojujete s figúrkami v dueloch...


Battle vs Chess  ... v inom móde sa pri vyhadzovaní rozohrá skutočný boj v reálnom čase.
... v inom móde sa pri vyhadzovaní rozohrá skutočný boj v reálnom čase.


Battle vs Chess Hra ponúka množstvo minihier a doplnkových  režimov.
Hra ponúka množstvo minihier a doplnkových režimov.






napísal uni 29.7.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
BATTLE VS CHESS
+ veľa herných módov vychádzajúcich zo šachu
+ animované fantasy figúrky a prostredia
+ originálne a kreatívne
- mierne neprehľadné menu
- zdĺhavý postup AI pri vysokej obtiažnosti
- diskutabilné GFW Live
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,5 GHz, 512 MB RAM, 128 MB VGA so Shader Model 3.0, internet na aktiváciu


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox 360
Wii
DS

Vývoj: Topware / Hypermax / Topware
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. máj 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18401)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk