FABLE HEROES

FABLE HEROES

5.0

Bábkové divadlo

Recenzia na Xbox360 verziu

Séria Fable už preskákala všeličím, menila sa, exkluzivitu naberala a strácala a aj vďaka vyjadreniam Petra Molyneuxa sa stala terčom posmeškov v populárnych internetových meme. Môžete si teda o týchto hrách myslieť čokoľvek. Či vás niektorá z hier Fable bavila alebo nie, jedno im uprieť nemôžete – vždy sa jednalo o veľmi príjemné rozprávkové svety, ktoré by v niečom mohli byť blízke každému z nás. Lionhead, teraz už bývalé Molyneuxove štúdio, si na istú dobu dáva od väčších projektov pauzu, no na rozprávkovosti sa rozhodli ešte niečo málo pridať. Prvým výsledkom je drobná a milá arkádovka Fable Heroes. Bude jej to však na úspech stačiť?

Detské bábky pozná snáď každý z vás. Nie len tie reálne, ale aj vo svete Fable na ne autori vsádzajú. Stali sa tak napríklad predmetom questov či len ako zberateľné predmety. Predstavovali postavy hrdinov tohto sveta, na ktorých ste počas svojho putovania narazili. A teraz sa po prvý raz stávajú hlavnými protagonistami jednoduchej beat'em up akčnej hry. Aj keď ani tento popis nie je úplne presný. Fable Heroes je totiž istým hybridom a spája v sebe prvky niekoľkých rôznych žánroch.

Na začiatku by ste o hre ťažko povedali, že sa bude kvalitou pohupovať okolo hraníc priemeru. Stojí za tým hlavne čarovné spracovanie, ktoré si vás získa. A tak sa nadšenie vrháte rýchlo do hrania, len nech to už zažívate na vlastnej koži. Prvý level je skôr len tutoriálom a predstaví vám herný koncept. Štyri bábkové postavičky sa vrhajú do sveta Albionu (a jeho temnej verzie), aby bojovali proti zlovestným bábkám v rozmanitých leveloch. A to je asi tak všetko. Zo začiatku to teda nevyzerá zle, no neskôr vám niečo začne chýbať. A to niečo postupne začne narastať.

Fable Heroes
Fable Heroes Nad dianím na obrazovke strácate prehľad.
Nad dianím na obrazovke strácate prehľad.


Fable Heroes Čaká vás krásne spracovaný svet.
Čaká vás krásne spracovaný svet.


Fable Heroes O konečnom umiestnení môžu rozhodnúť aj preteky v závere..
O konečnom umiestnení môžu rozhodnúť aj preteky v závere..





S postavičkami sa pohybujete v lineárnom prostredí, k dispozícii máte dva útoky: jeden rýchly, no slabší, druhý síce pomalý, no zato silný. Okrem toho môžete na skupinky nepriateľov použiť aj hromadný útok, no ten vás stojí jedno srdiečko zo života. No a už len kosíte všetko okolo, zbierate porozhadzované mince a bijete sa s ostatnými postavami o to, kto bude v závere na tom bodovo lepšie. V závere každého levelu máte ešte na výber, či sa vrhnete do bitky s bossom, alebo sa rozhodnete pre nejakú súťaž medzi postavami v podobe minihry; pretekanie, snaha čo najdlhšie prežiť medzi bombami a podobne. Často narazíte aj na jednorazové power-upy, ktoré vám dočasne dajú rýchlosť, silu, veľkosť. Navyše čím viac nepriateľov zdoláte bez zásahu, tým viac sa vaše skóre násobí. 

Najväčšie nešťastie Fable Heroes spočíva v tom, že si to chce na férovku rozdať so známymi Lego hrami práve v oblasti, ktorá im ide najlepšie – jednoduchá kooperačná akcia. Začiatok je ešte v poriadku, ale ako hrou postupujete, tak zisťujete, že sa vôbec nikam neposúva a tak už pomerne skoro nastupuje neželaný stereotyp, až pomaly strácate motiváciu hrať ďalej. Nie je to v prostrediach, tie sú pomerne rozmanité, každé je iné a sú spracované veľmi pekne. Problém je v tom, že každý level ide presne podľa rovnakej schémy, ktorá snáď nevybočí ani len o jediné percento. Výnimkou nie je ani hrateľná časť v závere. Vlastne sa predierate záverečnými titulkami, na konci ktorých stojí záverečný boss. Je obrovská škoda, že takto hra premrhala svoju príležitosť.

Okrem akčnej časti je tu aj istá forma spoločenskej hry, ktorej sa zúčastňujete vždy medzi jednotlivými úrovňami. Mince nazbierané z nepriateľov a prostrediach tu plnia dvojakú funkciu. Nepoužívate ich len ako platidlo, ale taktiež určujú aj počet hodov kockami, ktoré máte k dispozícii. So svojimi spoluhráčmi (ak hráte s AI, musíte hádzať za ňu) sa tak dostávate na hernú plochu, kde si postupne aj odomykáte niektoré vnútorné políčka a pomocou hádzania kocky sa po nich pohybujete. Každé pole obsahuje na výber z niekoľkých bonusov, ktoré si môžete zakúpiť, pričom tu nájdete aj nové postavy.

Postavy nie len referujú na známych hrdinov Albionu, ale rovnako ako ich predlohy, tak aj tieto bábky disponujú rôznymi schopnosťami. Hlavný rozdiel spočíva v tom, že niektoré sú vhodnejšie na boj zblízka, iné si poradia s nepriateľmi v diaľke. Ešte aj medzi týmito dvoma druhmi nájdete menšie rozdiely, ale nie je to nič, čo by výraznejšie ovplyvnilo hrateľnosť, aby sa vám oplatilo skúšať hru s každou postavou. Ak však patríte medzi tých, ktorí sa radi prplú so svojou postavičkou, tak vďaka možnostiam zlepšovať jej vlastnosti si užijete o niečo viac zábavy.

Úprimne, aj keď umožňuje hru jedného hráča, tak rozhodne preňho stavaná nie je. Akýkoľvek predpoklad zábavy sa skrýva len v kooperačnej hre, lokálnej alebo online. Jednak tak odpadáva strašne otravné zasekávanie postáv, stúpa súťaživosť medzi hráčmi navzájom a celkovo sa bavíte aspoň o niečo viac. Pri online hraní je pripojenie stabilné, čo je asi to najhlavnejšie. Trošku zamrzí vyhľadávanie hier, ktoré nie vždy pracuje tak, ako by ste si želali. To však môže byť zavinené aj nízkym počtom hráčov na serveroch.

Už od začiatku ospevujem výtvarný štýl a treba mu venovať viac priestoru. Je strašne milý, je krásny a na Fable Heroes sa veľmi príjemne pozerá, aj vďaka pomerne podarenej technickej stránke. Čo už podarené nie je vôbec, to je optimalizácia. Aj takáto hra totiž spôsobuje až nepríjemné framedropy, čo by sa rozhodne stávať nemalo. Zle je spracovaná aj hĺbka obrazu, vďaka ktorej často strácate prehľad o dianí a v obraze sa pohybujete inak ako by ste chceli. Veľmi príjemná je taktiež hudba, akurát škoda, že unikátnych skladieb nie je viac.

Nie je všetko zlato, čo sa blyští a veru, že Fable Heroes sa na prvý pohľad blyští náramne. Vyzerá veľmi pekne, dobre sa počúva a zo začiatku aj dobre hrá. Ako však plynie váš čas strávený v rozprávkovom svete (a že ho nie je vôbec veľa), tak sa čoraz častejšie pristihnete bezducho sedieť s ovládačom v ruke a zívať, lebo sa zase opakuje to, čo ste už predtým zažili. Jediná šanca, ako sa aj trochu výraznejšie zabaviť, je pozvať do zápolenia aj kamarátov, bez ktorých stráca výraznejší význam. Uvidíme ešte ako dopadne previazanie s Fable: Journey, do ktorej si zatiaľ budete môcť preniesť svoje mince.

Fable Heroes
Fable Heroes Nevyhnete sa ani súboju s bossom.
Nevyhnete sa ani súboju s bossom.


Fable Heroes Mapka hry nie je nijak zvlášť rozsiahla.
Mapka hry nie je nijak zvlášť rozsiahla.


Fable Heroes Na hracej doske si kupujete vylepšenia.
Na hracej doske si kupujete vylepšenia.






napísal matus_ace 21.5.2012
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
5.0
Vo svete
5.5
Ohodnotiť
FABLE HEROES
+ výtvarný štýl
+ hudba
+ bonusová galéria
+ prepája svety
+ najmenších môže chytiť
- nuda pre jedného hráča
- skorý stereotyp
- framedropy
- zle spracovaná hĺbka obrazu


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
Xbox One BC

Vývoj: Microsoft / Microsoft / Lionhead
Štýl: Arkáda
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 2. máj 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19906)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk