THE SECRET WORLD

THE SECRET WORLD

8.5

Naozaj iná, strašidelne dobrá MMO

Recenzia na PC verziu

Svet je plný tajomstiev a nebezpečenstiev, o ktorých bežní smrteľníci často nemajú ani potuchy. Lenže vy v MMO The Secret World od Funcomu nepatríte k obyčajným smrteľníkom, patríte k vyvoleným, ktorí sú zainteresovaní do najväčších záhad sveta. Ide len o to, v mene koho sa popasujete s paranormálnymi javmi, okultizmom, démonmi a zhubnou infekciou.

Môžete sa pridať k iluminátom, templárom alebo drakom. Každá z frakcií má vlastné zriadenie, zámery a dôvody na prebádanie mysterióznych miest a udalostí. Na základe vašej voľby sa budú líšiť primárne úlohy, rovnošata a poloha centrálneho sídla, kde dostávate pokyny od svojich nadriadených. Budete sa vracať po rozkazy do New Yorku, Londýna alebo Soulu a neskôr sa porozhliadnete aj v blízkosti základní konkurenčných spolkov. Najväčšie hádanky a výzvy sa však odohrávajú mimo uličiek známych veľkomiest, ktoré sa líšia architektúrou a kde kúpite ľubovoľné kúsky odevov, základný sortiment zbraní a bonusových predmetov. V každom meste je ukrytý tajný prechod, ktorý vedie na mystické miesto zvané Agartha v jadre zeme. Tam sa zhromažďujú všetci hráči bez rozdielu a vstupujú do portálov, ktoré ich prenesú do rôznych končín sveta, kde na vyriešenie čakajú najväčšie záhady a výzvy.

Už v prvej lokalite si treba dávať veľký pozor, pretože všade naokolo cítiť pach hniloby a v skupinkách sa potĺkajú krvilačné zombie. Nie sú to klasickí spomalení mozgožrúti. Sú dosť vrtkí a keď vás spozorujú, zavesia sa na vás ako kliešť. Stačí chvíľa nepozornosti a prenasleduje vás celý dav. Niekedy to skrátka nezvládnete, nepobijete ich, neutečiete a skonáte. No keďže vy nie ste obyčajný človek, váš duch znovu povstane, len si treba od najbližšieho oživovacieho bodu dobehnúť na miesto úmrtia po telo. Úprimne povedané, trasa za svojimi pozostatkami je dosť otravná. Navyše keď sa vrátite do tela, máte sotva polovinu života a neraz precitnete priamo uprostred nepriateľov, ktorých v éterickej forme nevidíte. Čiže ak vás nezachráni bezhlavý útek, nasleduje ďalšie úmrtie.

The Secret World
The Secret World V strašidelnom svete nechýbajú silní bossovia.
V strašidelnom svete nechýbajú silní bossovia.


The Secret World V hre sú aj rébusy a špionážne misie.
V hre sú aj rébusy a špionážne misie.


The Secret World PvP režim a vzájomný boj spoločenstiev vás zrejme neuspokojí.
PvP režim a vzájomný boj spoločenstiev vás zrejme neuspokojí.





Útek je však len krajným riešením, keď už zlyháva výzbroj a schopnosti, ktorými disponuje vaša postava. V boji sa uplatňuje bohatý sortiment zbraní aj mágia, ktoré si v úvode môžete vyskúšať v základni vašej frakcie. Súčasne sa dajú používať dve zbrane alebo školy mágie, podľa toho, aké predmety vložíte na maketu vašej postavy. Kedykoľvek ich však môžete vymeniť za iné. Bojové štýly sú rozdelené do troch kategórií podľa spôsobu útoku. V bitke na krátku vzdialenosť sa môžete orientovať na meče a čepeľové zbrane, kladivá alebo sa spoľahnete na silu pästí. Z diaľky nepriateľov zložíte dvomi pištoľami, brokovnicou alebo útočnými puškami. Milovníci kúziel môžu siahnuť po elementárnej mágii, mágii chaosu alebo krvi. Každá zbraň a škola mágie má veľmi komplexný individuálny rozvoj. Hráč musí rozumne investovať dva druhy bodov, ktoré dostáva za úspechy pri plnení misií.

Body zručností (skill points) určujú, ktoré druhy zbraní ale aj talizmanov môžete používať a na akej úrovni. Lepšie zbrane a klenoty vyžadujú investíciu viacerých bodov v príslušnej kategórii, inak ich nedokážete zužitkovať. Každá zbraň má dve skupiny zručností. Prvá zlepšuje celkový efekt a pridáva určité bonusy v boji, druhá súvisí so sekundárnou funkciou zbrane. Niekedy zbraň užívateľovi pridáva možnosť liečenia, inokedy potužuje, takže hráč prežije aj v náročnejších situáciách alebo prináša bojovú podporu v podobe drona, či strieľajúcej vežičky. Sekundárna funkcia je vždy fixná, takže napríklad mágia krvi alebo útočné pušky zahrňujú liečenie, brokovnica útočnú podporu a podobne.

Čo všetko dokážete so zbraňou a mágiou reálne vykonať, však závisí od investície talentových bodov (ability points) v komplexnom kruhovom menu. Tu nájdete niekoľko podskupín a v každej rozsiahly set s konkrétnymi aktívnymi a pasívnymi schopnosťami. Po odomknutí talentovými bodmi postave priradíte sedem aktívnych a rovnaký počet pasívnych prvkov, ktoré sú zoradené na lištách. Aktíva zahrňujú základné útoky, napríklad bežný výstrel z pištolí alebo sek mečom, ktoré napĺňajú zásobník zbrane. Energiu zásobníkov míňajú pokročilé útoky a schopnosti, ako je otáčanie s pištoľami a streľba na ciele všade naokolo, vyvolanie drona alebo ochranného štítu s liečením. Pri využívaní dvoch štýlov boja môžete vytvoriť rôzne kombinácie útokov, napríklad streľbu z pištolí spojíte s rozbíjaním lebiek kladivom alebo chŕlením ohňa z elementárnej mágie. Problémom je, že sedem aktívnych schopností je pri dvoch zbraniach zúfalo málo. Aj keď ich v kruhovom menu môžete obmieňať.

Na jednej strane je rozvoj postavy komplexný, na druhej strane mätúci. Dôvodom je kontroverzný nápad postupu bez zvyšovania levelu hrdinov. Faktom je, že tie levely v hre predsa len sú, ibaže skryté. Postava neustále kumuluje skúsenosti odlíšené pre body zručností a talentové body. Čím dlhšie hráte, tým viac bodov samozrejme získate. A je veľký rozdiel medzi hráčom, ktorý odomkol schopnosti za 20 bodov a medzi tým ktorý už investoval 50 a má o tri triedy lepšiu zbraň. V dobrodružnom režime, kde účastníci hlavne spolupracujú, tieto rozdiely neprekážajú a aspoň sa hráči ľahšie zgrupujú, keďže pri mene a prezývke nemajú žiadne diskriminačné čísla. V PvP arénach, kde sa hlavne obsadzujú kľúčové body, objekty a spoločenstvá sa snažia o dominanciu, však už jasne vidíte, že rovnosť vďaka zbúraniu levelov je falošná ilúzia. Stál som v boji proti hráčovi, ktorému séria mojich útokov nespôsobila takmer žiadne zranenie, jemu však stačili dva pohyby na to, aby ma poslal do večných lovísk. Rozdiel teda môže byť skutočne priepastný a čo je horšie, neviete, koho môžete reálne poraziť a proti komu nemáte šancu. PvP režim je nedomyslený a ani poriadne nefunguje. Vstupu do niektorých PvP zón som sa nikdy nedočkal a z priebehu boja som nemal dobrý pocit. Toto je Achilova päta hry a tak ak radi bojujete proti iným hráčom, asi budete sklamaní.

The Secret World je pochmúrny svet plný nástrah a tajomstiev.

The Secret World má však veľké lákadlá pre tých, ktorým ide hlavne o story, riešenie úloh a záhad, či už v partii alebo ako vlk samotár. O pôsobivý nosný príbeh s mysterióznou zápletkou sa postaral Ragnar Tornquist, známy vďaka The Longest Journey. Perfektne korešponduje s pochmúrnymi strašidelnými lokalitami, ktoré vám možno pripomenú Silent Hill, či inú hororovú klasiku. Questov je veľké množstvo, hoci v denníku môžete mať len jeden príbehový, jeden bludiskový, jeden primárny a tri vedľajšie. Odohrávajú sa vonku aj v interiéroch, vo verejných zónach aj individuálnych inštanciách, na zemi, v podzemí a občas aj na streche. Načaté úlohy je možné vymeniť za iné a potom sa k nim vrátiť a dokončiť ich z bodu, kde ste naposledy zastali.

Zadania obvykle dostávate od NPC postáv, často sa skladajú z niekoľkých fáz a tvoria minipríbehy s nápaditým obsahom, v ktorých neraz pocítite blahodarný vplyv Kinga či Lovecrafta. Vyriešite záhadu strašidelného domu, odhalíte tajomstvo starobylej knižnice a úklady novodobej sekty, pohľadáte vytrhané stránky z denníka, spoznáte osud prekliatych milencov. Všetko to sprevádzajú slušné predelové scény s dabingom. Hlavné úlohy sa týkajú vášho spoločenstva a prinesú vám aj vyššiu hodnosť v hierarchii spolku. Poloha kľúčových bodov je označená smerovými šípkami a na mape a minimape vidíte zvýraznené oblasti, ktoré sú predmetom záujmu.

Hráči si môžu vyberať aké druhy úloh budú plniť. Secret World ponúka klasické, zamerané hlavne na boj, ale aj atraktívnejšie špionážne a investigatívne, aké v iných MMORPG nenájdete. Pri špionáži sa treba zakrádať, vyhýbať detektorom pohybu, deaktivovať silové polia a vytiahnuť cenné dáta z počítača alebo záznam z kamery. Investigatívne úlohy sú príznačné pre akčné adventúry, vyžadujú skúmanie predmetov, analyzovanie stôp a riešenie rébusov. Budete sledovať odtlačky nôh, usporadúvať symboly v správnom poradí, aby sa otvorili dvere do skrýše iluminátov, hľadať tajný vchod pod podlahou. Tvorcovia od hráčov vyžadujú veľkú samostatnosť a používanie logiky aj vedomostí. Napríklad potrebujete údaje z počítača, ktorý je zaheslovaný. Užívateľ v ňom však zanechal nejasnú pomôcku so zmienkou o ročných obdobiach. Pri stolíku sa povaľuje rozbitá fotografia, kde zas spomína ohňostroj na počesť svojho obľúbeného skladateľa. Ak máte aspoň letmé znalosti o klasickej hudbe, malo by vám to stačiť na to, aby ste do PC napísali správne meno. Vrcholom je však úloha, kde najskôr treba opraviť prijímač a potom samostatne dešifrovať zvukový záznam v morzeovke, aby ste našli kľúčovú lokalitu na mape! To už je skutočne kumšt, našťastie priamo do hry je implemetovaný webový prehliadač, takže diery vo vašich vedomostiach doplní vševedúci internet. A hoci tam nájdete aj hotové riešenia úloh, je to skvelý pocit, keď sa k nim samostatne poctivo dopracujete.

Keďže v hre nie sú číselne rozlíšené levely postáv, je trochu ťažšie zorientovať sa, kedy je aká úloha pre vás primerane náročná. Obtiažnosť býva uvedená pri akceptovaní questu od nízkej po devastačnú a mení sa vzhľadom na okolnosti. Do úvahy sa berie počet investovaných bodov pri vývoji postavy, kvalita výstroje a účinok zbraní, ktoré práve používate, ale aj to, či úlohu plní jednotlivec alebo skupina. Pri plnení misií však nemusíte byť v nevyhnutne zlúčení s inými hráčmi, aby ste si vzájomne vypomáhali. Keď potrebujete zabiť bossa a vidíte, že už na neho niekto poľuje, jednoducho sa pridáte a úspech sa započíta všetkým, čo priložili ruku k dielu. Odmeny za dokončené úlohy zinkasujete hneď na mieste a netreba sa vracať tam, kde ste ich dostali. Skrátka vám zazvoní mobil a vy dostanete skúsenosti, predmety a peniaze za vaše úsilie.

The Secret World
The Secret World V investigatívnych úlohách  musíte  sledovať stopy, prehliadať útržky novín a rôzne ďalšie predmety.
V investigatívnych úlohách musíte sledovať stopy, prehliadať útržky novín a rôzne ďalšie predmety.


The Secret World Dnes som v poštovej schránke našiel krvavý balíček.
Dnes som v poštovej schránke našiel krvavý balíček.


The Secret World Podobných masakrov a nie len na ulici zažijete mnoho.
Podobných masakrov a nie len na ulici zažijete mnoho.





V hre nájdete veľa užitočných, aj prebytočných predmetov, ktoré však môžete využiť pri výrobe vlastnej výstroje a zbraní. Kedykoľvek otvoríte montážny systém, ktorý by sme mohli prirovnať k Horadrimovej kocke z Diabla. Keď na montážnu plochu umiestnite vhodné suroviny a pridáte nástroje, vytvoríte novú pušku, talizman či iný efektný predmet. Každá vec má však odlišnú schému, podľa ktorej musia byť veci na výrobu presne poukladané. Taktiež sa vyžaduje dostatočne kvalitný materiál, pričom platí, že z piatich kúskov nižšej kvality vytvoríte jeden lepší. Veci môžete nie len vytvárať ale aj rozoberať. Zvládnutie montáže vyžaduje trochu trpezlivosti a experimentovania, ale potom ju oceníte.

Secret World má kvalitnú grafiku s modernými efektmi a podporou DX11. Ako doma by sa tu cítil Alan Wake. Strašidelnú atmosféru podtrhuje chmúrna obloha, ošumelé domy ako vystrihnuté zo Silent Hill, ktoré za rohom ukrývajú zombíkov žerúcich akéhosi nešťastníka, až kým si nevšimnú vás. Zábavný park pôsobí zlovestne a v kútiku duše dúfate, že sa vyhnete monštrám, ktorým teraz patrí svet kolotočov. Na vodnej hladine po vás siahajú chápadlá obludného hlavonožca a na spálenisku cítite síru z démov, ktorí prichádzajú pekelnou bránou. Kostol je útechou a v drevených laviciach pod krížom cítite úľavu. Veci si môžete pozerať pekne zblízka s jasnými detailmi, zamilované listy, vodičský preukaz, správy o infekcii, útržky novín, meno vyryté na náhrobnom kameni, či baseballovú čiapku, ktorá pripomína, že táto desivá pustatina bola kedysi domovom usmievavých detí.

Celé to vyzerá pekne a realisticky, lenže chvíľami narazíte na technické problémy, náhly prudký pokles framerate a mrznutie hry. Vo viacerých úlohách sú bugy, avšak tvorcovia pružne reagujú na reklamácie hráčov. Zažil som už aj podstatne problematickejší štart u iných MMO, ktoré sa dnes tešia veľkej obľube. Secret World už začal s pridávaním pravidelných aktualizácií s doplnkovým obsahom a optimalizácia hry je len otázkou času. Vrásky však môžu spôsobovať mesačné poplatky, no pri súčasnom trende zrejme tvorcovia od nich čoskoro upustia. Napokon aj Anarchy Online a Age of Conan od Funcomu sú už prístupné zdarma.

The Secret World je naozaj iný online svet ako ostatné. Zatiaľ čo tradičné MMO môžeme prirovnať k strednej škole, kde vám všetko naservírovali ako na podnose, Secret World je vysoká škola, ktorá od vás vyžaduje samostatné myslenie a zhromažďovanie informácií. Najvýraznejšie inovácie v MMO sme očakávali od Guild Wars 2, no hoci prichádzajúci titul od Arena.net bude mať nepochybne oveľa väčšiu popularitu, najkreatívnejšou MMO posledných rokov je jednoznačne The Secret World. Nesadne vyznávačom PvP súbojov ani tým, ktorí chcú niečo dosiahnuť ľahko a bez námahy. The Secret World je však ideálna MMO akčná adventúra pre investigatívnych hráčov, ktorí sa radi boja.

The Secret World
The Secret World Montážny systém umožní  rozoberať predmety z inventára a skladať nové.
Montážny systém umožní rozoberať predmety z inventára a skladať nové.


The Secret World  A som totálne v... pasci.
A som totálne v... pasci.


The Secret World Na tomto éterickom mieste sa zhromažďujú hráči a vstupujú do rôznych lokalít sveta.
Na tomto éterickom mieste sa zhromažďujú hráči a vstupujú do rôznych lokalít sveta.





napísal uni 2.8.2012
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
7.1
Ohodnotiť
THE SECRET WORLD
+ precízny vývoj schopností a talentov
+ story, špionážne a investigatívne úlohy
+ hororová atmosféra
+ dôraz na samostatné konanie hráča
- kontroverzný postup bez levelov postavy
- nezvládnutý PvP režim
- otravné hľadanie tela po úmrtí
- technické chyby, bugy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core 2 Duo, 2,6 GHz, 3 GB, VGA 512 MB RAM, internet

Zaradené pod: Funcom, MMO, zombie


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox 360

Vývoj: EA / EA Czech / Funcom
Štýl: MMO / Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 3. júl 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19529)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk