SOUND SHAPES

SOUND SHAPES

7.0

Keď zvuky dostávajú tvary

Recenzia na Vita verziu

Dve najvyššie hodnotené a kritikmi vrelo odporúčané hry pre PS Vita nie sú od Sony. Nepatria ani medzi tie, ktoré demonštrujú výkonový potenciál handheldu s 5” displejom. Ide o dvojicu nenápadných, vysoko hrateľných hier, ktorých spája prostredie Toronta. Vznikli v dielňach nadšencov a je to na nich poznať. Cítiť z nich cítiť radosť, v žiadnom prípade nie hranice vykalkulované požiadavkami trhu a to aj v prípade, že v tej druhej sa to hemží takými menami ako Deadmau5 alebo Beck. 

Zatiaľ čo Tales from Space: Mutant Blob Attack je čistou hopsačkou s postupne meniacimi sa ovládacími schémami, pretože to Vita umožňuje, Sound Shapes je hudobným experimentom, ktorý dopláca na minimalizmus. Spája hudobný editor s levelmi, ktoré môžete v ňom pomerne rýchlo vytvoriť, pričom sa sústreďuje na hudobný aspekt. Sú v takej symbióze, že jeden bez druhého by nemohli existovať. 

V Sound Shapes buď hráte, konzumujete alebo skladáte. Ale ani jedna činnosť nedosahuje komfortu LittleBigPlanet, z ktorej bola požičaná schéma tvorby, zdieľania a hrania levelov tvorených užívateľmi po celom svete (Create, Share and Play). Hra moderuje obsah na základe počtu srdiečok (= Like), po prihlásení sa na úvodnej obrazovke objavujú tie najjednoduchšie výtvory s najznámejšími menami - Super Mario, Zelda a iné. Nehovoriac o tom, že mnohé boli vytvorené len pre to, aby replikovali zvučky či hlavnú tému televíznych seriálov, iných hier alebo skladieb.

Sound Shapes
Sound Shapes Pre hru zložil Beck tri výborné skladby, ktoré sa rovnako výborne aj hrajú.
Pre hru zložil Beck tri výborné skladby, ktoré sa rovnako výborne aj hrajú.


Sound Shapes Hra klame telom, vyzerá nevinne, ale svojimi výzvami vás riadne potrápi.
Hra klame telom, vyzerá nevinne, ale svojimi výzvami vás riadne potrápi.


Sound Shapes Vo vybraných pasážach môžete ovládať loď.
Vo vybraných pasážach môžete ovládať loď.





Inými slovami, žiadna pôvodná tvorba, ale sprosté kopírovanie a plagiáty. Krivdil by som však samotným tvorcom. Queasy Games zásobujú hru novými výtvormi, niekto dokonca prepracoval celú hru Shadow of the Colossus, a nové levely skladá aj Shuhei Yoshida, prezident Worldwide Studios. Hravý koncept a skutočnosť, že zlepiť level je otázkou pár minút, láka pod falošným pozlátkom sólo kampane zloženej z piatich úrovní zasvätených vždy jednému umelcovi. A keďže sme v hudobnej hre, majú podobu LP platne, každá s iným počtom trackov - levelov. 

Pod nahrávky sa podpísali Jonathan Mak a Shaw-Han Liem (Queasy Games), Jim Guthrie, Deadmau5 a Beck, ktorému sa dostalo nevídanej pozornosti. Hudba spojená s dizajnom Pyramid Attack rozkvitli do podoby, kedy máte pocit, že ste sa stali súčasťou muziky, ktorá je navyše interaktívna. Refrén Move a Little s dokonalým súladom zvukov a elementov grafiky predčia všetko ostatné, na čo v Sound Shapes narazíte. Sample deformujú plošinky a tie sa prispôsobujú toku hudby. Plávajú, otáčajú sa, naťahujú, ubližujú. Krása. 

V Sound Shapes má všetko svoj charakteristický zvuk a zbieraním nôt rozosiatych po obrazovkách lepíte vrstva po vrstve skladbu, až kým nezaznie v plnej sile a level sa nerozožiari nástrojmi reprezentovanými rôznymi elementami a vu metrami. V Sound Shapes ovládate malú guličku, ktorá sa dokáže prilepiť k povrchom a skákať. Princíp hry nie je ťažký, ale strávenie audiovizuálu už áno. Obávam sa, že po dohraní stratí vašu pozornosť. A netrvá to dlho. Nanajvýš dve hodiny.

Po dohraní sa odomykajú dva nové módy Beat School a Death Mode, čo sú jediné miesta, kde získate trofeje. Prvý je zameraný na reprodukciu melódie a zvukov v editore a ten druhý vás vytočí do žerava. Death Mode je B-stranou platní, vyberá najťažšie pasáže z levelov a mení ich v časovo obmedzené výzvy, počas ktorých máte nazbierať vybraný počet nôt. Na tom by niť nebolo, keby sa noty neobjavovali náhodne a úspech nebol postavený len na šťastí. Obtiažnosť narastá exponenciálne, počet smrtí je vyšší ako v Spelunky a hrozí, že Vite zakrútite krkom, pretože tamtá žeravá plocha, tamten laser...

Všetko v Sound Shapes podlieha minimalizmu, čo sa vylučuje s funkčnou sadou. Nemá filtre na triedenie vytvorených levelov, môžete ich vyhľadávať iba podľa názvu, levely sa nedajú stiahnuť na kartu. Musíte byť neustále online, čo bolo v prvých dňoch takmer nemožné. Teraz je to už v poriadku, i keď načítavanie a listovanie medzi novými prírastkami chvíľu trvá a počas hrania sa môže objaviť jemný lag. Hra v každom leveli eviduje najrýchlejší čas v rebríčkoch, umožňuje uložiť hru na cloud, odkiaľ sa dá zase nahrať napríklad na PS3, a sledovať aktivity priateľov.

Sound Shapes má nepochybne artovú formu, s ktorou sa nie je ľahké identifikovať. Mieri vysoko, ale skôr než sa tam dostane, je koniec. Zostanú vám iba spomienky na najlepšie levely s hudbou od Becka a kopec užívateľmi vytvorených levelov, ktoré sa v aktuálnej podobe takej kvalite ani zďaleka nepribližujú. Queasy Games by mali kopnúť do vrtule a rýchlo začať chŕliť DLC.

 

napísal spacejunker 22.8.2012
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
SOUND SHAPES
+ jednoduchá manipulácia s editorom
+ trojica levelov s hudbou Becka

+ bohatá zvuková kulisa spestrujúca dianie na obrazovke
- nekonzistentná kvalita levelov

- Death Mode postavený na šťastí

- minimalizmus stojaci v ceste komfortu


RECENZIE HRÁČOV
PS3
PS Vita

Vývoj: SCEE / SONY Czech / Queasy Games
Štýl: Arkáda
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 8. august 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18426)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk