BLACK MESA

BLACK MESA

9.0

Všetky cesty vedú do komplexu Black Mesa

Recenzia na PC verziu

Po dvoch rokoch konečne vychádza modifikácia Black Mesa (predtým známa ako Black Mesa Source). Zavedie vás späť do sveta Half Life 1, len tentoraz sa pripravte na moderné prepracovanie. Znovu si tak oživíte jedinečnú atmosféru titulu, ktorý rozbehol jednu z najlepších FPS sérii všetkých čias. Black Mesa však nie je od Valve, majú ju na svedomí moderi, ktorí pôvodnú hru od základov prerobili.

Osemročný vývoj dal zabrať ako moderom, tak aj fanúšikom, ktorí už neverili, že bude projekt niekedy dotiahnutý do konca. Na druhej strane moderi to robili zadarmo a nakoniec hru aj zadarmo vydali, čo automaticky ospravedlňuje dlhý vývoj a vďaka čomu si teraz túto legendu môže vychutnať prakticky neobmedzené publikum. Odmenou tak bude len vďaka miliónov fanúšikov dlhé roky týraných ingoráciou zo strany Valve a prahnúcich po novom Half Life titule.

Gordon Freeman sa takto po rokoch vracia späť na svoj začiatok v starej dobrej forme a v klasickej hrateľnosti. Znovu si tak užijete nezvyčajnú cestu krížom cez komplex Black Mesa, vymlátite headcrabov, posadnutých ľudí, mimozemšťanov a to všetko v kvalitnej grafiek a pri zvýšenej interaktivite. Autori totiž na remake hry ako základ použili Half Life 2 engine, ktorý spolu s novými textúrami dodal lepší vizuál, zvukovú stránku, tak aj fyziku. Hra sa prakticky dostala na úroveň spracovania Half Life 2, vďaka čomu po prejdení Black Mesa dostanete okamžite chuť na prechádzanie dvojky aj s epizódami. Potom však už skutočne neostáva nič iné, len čakať na Half Life 3, ktorá už ostáva len na pleciach Valve.

Black Mesa
Black Mesa Vitajte späť v Black Mesa
Vitajte späť v Black Mesa


Black Mesa Ešte netušia, že o pár minút budú behať po miestnosti s headcrabom na hlave
Ešte netušia, že o pár minút budú behať po miestnosti s headcrabom na hlave


Black Mesa Hazmat suit, zbraň, je vaša primárna zbraň.
Hazmat suit, zbraň, je vaša primárna zbraň.





Remake rovnako ako pôvodný Half Life 1 otvára ikonická scéna v internom prepravnom systéme Black Mesa, kde začínate spoznávať tajomné priestory komplexu a nasávať jedinečnú atmosféru, ktorá sála z každej miestnosti. Spomienky na originál sa ešte stupňujú po vstupe do výskumného pracoviska a prechádzaní sterilnými chodbami, kde rozhovory vedcov ponúkajú ďalšie informácie o aktuálnom stave experimentu, ktorý sa práve ide spustiť a zmení svet. Keďze Gordon je doslova v strede tohto experimentu, oblieka si Hazmat oblek a vrhá sa do sledu udalostí, ktoré z obyčajného vedeckého pracovníka spravia hrdinu a záchrancu nášho sveta.

Nevydareným experimentom je totiž trhlina medzi dimenziami a bytosti prahnúce po ovládaní iných svetov k nám prenikajú dierami v časopriestore. Z pokojného a čistého Black Mesa komplexu sa v momente stávajú krvavé ruiny. Vedci sa ani nestíhajú spamätať a už sa im na tvár pricucávajú headcraby a zakrvavení padajú k zemi. Gordon má štastie, je v obleku, následne už berie do rúk páčidlo a vydáva sa presekať si cestu von.

Prvú zbraň následne meníte za ďalšie, pištole, pušky, raketomety a aj rôzne mimozemské zbrane, ale hra sa na rozdiel od moderných strieľačiek nikdy nepremení na čistú akciu. Čaro Half Life série je práve v postupnom striedaní dávkovania akcie, nasávania atmosféry aj letmých informácií o okolitom svete skrytých na rôznych miestach. Presne toho sa drží aj Black Mesa v celej stopáži 8 - 10 hodín, v ktorej prejdete Black Mesa centrom, jeho okolím, povrchom a zlikvidujete rozmanité mimozemské monštrá, ako aj bojové jednotky vyslané na vyčistenie komplexu. Žiaľ nedostanete sa na jednu lokalitu z pôvodnej hry - planétu Xen, ktorá je zároveň aj koncom hry. Túto časť autori ešte neprepracovali, ale sľubujú ju ako prídavok na budúci rok. Zatiaľ si musíte vystačiť bez nej.

Mimo absencie Xenu spravili autori aj niekoľko zmien v častiach levelov, kde sa napríklad chceli vyhnúť dlhému backtrackingu alebo rozšíriť level o nové lokality. Podobne boli upravené niektoré puzzle úlohy, na ktoré budete musieť nájsť iné riešenie ako v pôvodnej hre. Black Mesa má pre dnešných hráčov aj pár nečakaných vlastností a to napríklad nie vždy viete presne, kam máte ísť a čo spraviť a musíte hľadať, alebo aj to, že energiu a zdravie si treba neustále dobíjať a strážiť. Checkpointy, Autoheal alebo Cover štýl sú tu neznámymi pojmami. Je to klasická hrateľnosť, ktorá môže byť ťažká aj na minimálnej obtiažnosti, preto Quicksave strážte ako oko v hlave.

Zatiaľ čo zmeny v hernej časti sú minimálne, v enginovej sú masívne. Vylepšila sa grafika, fyzika, zvuk, všetko vďaka použitiu Half Life 2 enginu (Source), ktorý napriek tomu, že je vo verzii z roku 2007, titul zvláda veľmi dobre. Nakoniec pre vývojárov bol jedinou logickou voľbou. Je zadarmo, je rýchly, dokáže vyčariť pôsobivé kreácie a umožnil napríklad výrazne vylepšiť nasvietenia, skvalitniť textúry, detaily objektov, ale rovnako pridať aj viac objektov, zbraní a rozšíriť levely, ktoré boli v pôvodnej hre obmedzené upraveným Quake enginom. 

Ale ani Half Life 2 engine nie je bez obmedzení a problémov. Cítiť to hlavne v absencii streamingu, vďaka čomu hru veľmi často prerušujú dlhé nahrávania. Na túto dobu až príliš dlhé loadingy. Vážnejším problémom môžu byť sporadické chyby, ktoré eventuálne zhodia hru, pokazia pozície, alebo sa miestami plynulý framerate zníži. Ide o problémy, ktoré vynahradzuje znovuoživenie celého Half Life sveta v modernom štýle.

Black Mesa
Black Mesa Experiment, ktorý všetko začal.
Experiment, ktorý všetko začal.


Black Mesa Na mimozemské monštrá treba mimozemské zbrane.
Na mimozemské monštrá treba mimozemské zbrane.


Black Mesa Grafika bola vylepšená na úroveň Half Life 2
Grafika bola vylepšená na úroveň Half Life 2





Vylepšenú grafiku dopĺňa aj vlastná hudba a zvuky od moderov, ale atmosféru zvyšuje hlavne množstvo nahovorených dialógov, ktoré na amatérsky tím prekvapili. Nesiahajú síce na kvalitu skutočných hercov, ale sú postačujúce a hre dodávajú na hĺbke.

Fanúšikovia, ale hlavne tí, ktorí ešte Half Life 1 nehrali, by nemali váhať ani sekundu. Síce nejde o kompletnú hru, ale dokáže dokonale vrátiť späť jedinečnosť a atmosféru pôvodného titulu a to v prepracovaní, aké dostáva len málo HD portov. Navyše je úplne zadarmo a tak sa dajú niektoré malé chybičky väčšinou spojené so starým enginom prehliadnuť.

Black Mesa si môžete stiahnuť tu 3GB.

Black Mesa
Black Mesa Niečo čo sa v moderných hrách už ťažko hľadá.
Niečo čo sa v moderných hrách už ťažko hľadá.


Black Mesa Bossovia nechýbajú.
Bossovia nechýbajú.





napísal saver 5.10.2012
Páči sa mi! (+1)
9.0
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
BLACK MESA
+ viac ako HD verzia Half Life 1
+ veľa prídavkov do hrateľnosti
+ vylepšená grafika
+ vylepšená interaktivita
+ zadarmo, netreba ani pôvodnú hru
- chýba finálna Xen kapitola
- dlhé a časté loadingy!

Zaradené pod: Half Life


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Crowbar collective / Crowbar collective
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 22. september 2012
 6.3. 2020 (PC)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19444)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk