Sedem statočných objavuje záhadu The Cave

Ron Gilbert a Double Fine pripravujú záhadu skrytú v jaskyni plnej hádaniek.

pridal spacejunker 5.10.2012 o 18:00 pod hry
Sedem statočných objavuje záhadu The Cave

HRY > NOVINKY >

Na Eurogamer Expo v Londýne som narazil na dve hry, ku ktorým som sa opätovne vrátil. Prvou bol Grid 2 (dojmy) a druhou The Cave od Rona Gilberta, ktorú vydá SEGA v priebehu budúceho roka pre PC, PS3, Xbox360 a WiiU.

The Cave nie je typickou adventúrou, akú by ste čakali od tvorcu Monkey Island, ale od Double Fine, kde vzniká. Je to strelená cesta siedmych postáv, ktoré sa ocitajú pred vstupom do jaskyne s odhodlaním nájsť samých seba a k tomu aj poklad, ak nejaký na jej konci nájdu. Cieľ má každá iný, ale naraz ich so sebou môžete zobrať iba tri, z čoho vychádza, že ak chcete spoznať všetky, musíte The Cave dohrať trikrát. 

Postavičky si namapujete na D-pad a potom sa medzi nimi jedným stiskom prepínate. V zmene hlavných hrdinov je badať vplyv Maniac Mansion, odkazov na iné adventúry je viac od streleného výberu postáv ako vystrihnutých zo Shaferových Psychonauts po drobnosti typu automat na Grog, ktorý sa ocitol aj v Monkey Island. 

The Cave podporuje co-op pre troch hráčov súčasne, tí sa však musia držať pohromade, pretože hra nedelí obrazovku tak šikovne ako hry zo série LEGO. Pre trojicu je pripravených niekoľko prekážok, medzi ktorými sa presúvajú a používaú predmety na aktivovanie mechanizmov. Jednou z prvých úloh, je otvorenie mreží tromi pákami. Každá však leží na inom mieste, čo trochu vytvára problém pri orientácii viacerých hráčov, ktorí na seba musia čakať, i keď sa úroveň postupne dávkuje miestnosti. 

Postavičky môžu niesť vždy iba jeden predmet naraz. V hre neexistuje žiaden inventár, čo nemáte v rukách to sa neráta. Použitie predmetov nie je permanentné a vybrané ani nezmiznú ako páčidlo, ktorým si do jaskyne otvoríte cestu. Navijak, ktorým potrebujte vytiahnuť za chvost hladné monštrum, je potrebné najskôr oživiť elektrickým prúdom po vložení poistky. Tú však musíte najskôr vybrať z rozvodovej skrine napájajúcej automaty na jedlo, ktorým nalákate monštrum. 

Hra nepotrebuje žiaden text ani sprievodné bubliny, aby vám povedala čo máte robiť. Problémy sú jasne definované alebo na ne prídete skúšaním. Demo s úplným začiatkom predviedlo ešte jeden zaujímavý prvok - rozprávača, ktorým je samotná jaskyňa. 

Aké tajomstvom ukrýva, nevieme, sedmička postáv však v podzemí narazí aj na iné stroskotané životy ako skrachovaného obchodníka, ktorý nemá čo predávať. Z The Cave dýcha atmosféra starých adventúr aj vďaka zvláštnemu výtvarnému štýlu s pokrútenými stenami a plochami, tak typické pre rannú tvorbu LucasArts.





Sedem statočných objavuje záhadu The Cave  Sedem statočných objavuje záhadu The Cave
Páči sa mi!






PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: SEGA / Double Fine
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 23. január 2013
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk