WORMS REVOLUTION

WORMS REVOLUTION

8.0

Revolúcia sa odkladá

Recenzia na Xbox360 verziu

Kde bolo, tam bolo, partia nezávislých britských vývojárov prišla v polovici 90-tych rokov s ideou za milión. Z obyčajných červíkov spravila vražedné stroje, ktoré medzi sebou navzájom vedú neutíchajúcu vojnu plnú krvi, zbraní hromadného ničenia, mŕtvych tiel dážďoviek, najrôznejších pomníkov aj vulgarizmov najťažšieho kalibru, ktoré na seba vrhajú hráči, stojaci na opačných stranách barikády v tomto konflikte. Ubehlo symbolických 17 rokov, odkedy Team 17 prišlo na trh s prvou hrou Worms. A nič sa nezmenilo.

So sériou Worms je to však trochu inak, vychádza pritom zo svojej vlastnej histórie, ktorá ukázala, že nie každá zmena je cestou k lepšiemu. Snaha zviezť sa na módnej vlne prechodu do troch rozmerov síce v podobe Worms 3D priniesla celkom kvalitnú a zábavnú hru, no zároveň aj ukázala, že toto pre červie vojny nie je správna cesta, čo len potvrdila aj štvrtá časť – Mayhem. A odvtedy sú Wormsovia verní jednoduchému modelu zobrazenia, ovládania aj hrateľnosti. Avšak už neatakujú najvyššie priečky, ale snažia sa prinášať zaujímavé menšie tituly.

A teraz zrazu prichádza Worms: Revolution, ktorý už podľa názvu plánuje do série priniesť revolúciu a novinky, ktoré by ju dokázali udržať sviežou. Autori však týmto názvom tak trochu zavádzajú a mystifikujú. Už dopredu môžem prezradiť, že revolúcia sa nekoná. A pravdepodobne by ste hru neoznačili ani ako evolúciu. Ponúka však dostatok nového, aby sa odlíšila od svojich predchodcov a aj stále veľmi dobrú hrateľnosť, ktorá si vás získa už od prvých momentov a to aj v prípade, že ešte s bojovo naladenými červíkmi nemáte skúsenosť.

Worms Revolution
Worms Revolution Cestu k súperom si často musíte prebúrať.
Cestu k súperom si často musíte prebúrať.


Worms Revolution Tentoraz môžete zaútočiť aj z vrtulníku.
Tentoraz môžete zaútočiť aj z vrtulníku.


Worms Revolution Pred súperom vás nemusí ochrániť ani pevnosť.
Pred súperom vás nemusí ochrániť ani pevnosť.





Už niektoré predchádzajúce Worms hry sa snažili svoju singleplayerovú časť obohatiť aj o príbehové elementy a v Revolution sa k tomu autori znova vracajú. A tak sa v priebehu 32 misií pre jedného hráča dozvedáte, že vaše červíky sú účastníkmi a hlavnými protagonistami dokumentárneho filmu pod vedením filmára Dona Keystona, ktorý sa stará o to, aby sa na obrazovke stále niečo dialo. A ideálne, aby všetko toto dianie bolo podporené výbuchmi. Nechýba pri tom kopa humorných poznámok jemne okorenených Monty Python štýlom.

Týchto 32 misií vám zaberie slušnú porciu času, aj keď čím bližšie sa budete blížiť k záveru, tým bude zábava pomaly vyprchať. Nastáva akási únava konceptu, ktorú sa autori snažia kompenzovať niekedy až prílišným prekombinovaním prvkov, vďaka čomu v niektorých prípadoch ani toľko nebojujete, ako sa snažíte prekonať často zbytočné prekážky, ktoré vám autori do cesty nakládli. A pritom tu narazíte ešte na ďalších 20 puzzle misií so sériou kratších hrateľných úsekov. Takže čo sa obsahu pre jedného hráča týka, je ho tu dosť, no stále má len doplnkový charakter, aj keď sa snaží prezentovať inak.

Ak ste náhodou ešte so sériou Worms nemali tú česť, tak zoznámenie s princípmi vám nebude trvať dlho. A poslúži vám k tomu jednoduchý tutoriál, aj keď mnohé veci by sa mu ešte dali vytknúť. Niektorými prvkami vás bude otravovať stále, ostatné vám neodhalí a zostanú pre vás záhadou až kým si ich nevyskúšate. V základe proti sebe stoja minimálne dva tímy krvilačných červov, ktoré si striedajú ťahy a v časovom limite majú za úlohu sa dostať na určitú pozíciu a ešte narobiť aj čo najviac škody pomocou zaujímavej plejády zbraní. A takto sa to opakuje, kým jeden z tímov nepríde o všetkých svojich červov.

Toto je hrateľnosť, ktorú poznáme už takmer dve dekády. Do nej však autori prinášajú nové prvky. Pocítite novú fyziku, vďaka ktorej zo začiatku môžete zabudnúť na strelu cez celú mapu bazukou s využitím vetra. Ale dá sa na ňu zvyknúť. Zaujímavou novinkou je aj voda, ktorá v niektorých momentoch výrazne ovplyvňuje dianie na obrazovke. Môžete ňou zahasiť oheň z vybuchnutých sudov, taktiež môžete splachovať červov alebo ich aj postupne a pomaly utopiť. A to nie len vďaka jej prítomnosti na mape, ale aj s využitím nových zbraní ako nálet, vodná pištoľ či balón. Bohužiaľ sa chová dosť divne a ak si aj niekedy ste 100% istí skvelým zásahom, tak jej podivné chovanie vás vyvedie z omylu. Mohla by sa chovať reálnejšie, takto skôr steká ako med a zbytočne sa delí na kvapky. Objekty na mapách môžete ovplyvňovať a tak napríklad pomocou telekinézy zavaliť súpera zapaľovačom.

Novinkou je aj delenie červov do štyroch tried: Soldier, Scout, Scientist a Heavy. Každá trieda sa líši nie len vzhľadom, ale aj vlastnosťami, čo sa týka rýchlosti, skákania, života alebo aj schopností a tak vám napríklad medik môže pridávať zdravie. Červov si môžete ľubovoľne vyskladať do tímov, aby ste boli pripravení na každú okolnosť. Možnosti ich customizovania zostali, vďaka čomu si môžete vytvoriť unikátnu skupinku, aj keď by mohli byť aj rozsiahlejšie.

K sérii Worms odjakživa patrí nezameniteľný humor a v Revolution tomu nie je inak. Začína to pri hláškach, ktoré sú klasicky strelené, no reflektujú aj filmové klasiky, aj novinku Expendables 2. A aby toho nebolo málo, tak už spomínaného filmára dabuje britský herec Matt Berry, ktorého poznáte ako sexistického Douglasa z IT Crowd. A jeho svojský hlasový prejav v kombinácii so sadisticko-uštipačnými poznámkami si jednoducho zamilujete. O vtipnom arzenáli snáď ani netreba hovoriť. Vrátila sa Super-Ovca, späť je aj Svätý granát a ďalšie klasiky, medzi ktoré výborne zapadnú aj novinky.

Worms Revolution
Worms Revolution Objekty rozhádzané na mapách vám môžu padnúť vhod.
Objekty rozhádzané na mapách vám môžu padnúť vhod.


Worms Revolution Voda je dobrým sluhom, no zlým pánom.
Voda je dobrým sluhom, no zlým pánom.


Worms Revolution Z červíkov si môžete poskladať aj skupinu Village People.
Z červíkov si môžete poskladať aj skupinu Village People.





Worms však už od svojho vzniku boli hlavne o súbojoch so susedom na vedľajšej stoličke, k čomu sa v online ére pridal aj online multiplayer. A presne to vyniká aj v prípade Revolution. Online aj offline spolu môžu hrať až štyria hráči a to samostatne aj v tímoch, pričom hra ponúka tri režimy s bohatými možnosťami menenia pravidiel. Narazíte tu na Classic, ktorý vychádza z pôvodných hier, Deathmatch zas prináša nové pravidlá s vodou a podobne. Forts proti sebe postaví tímy súperiace nie na jednej mape, ale v dvoch oddelených pevnostiach bez teleportu. Nijak zvlášť sa týmto zažívaný multiplayer neobohatil, no aj tak je to priam pekelná zábava a v momente, keď suseda vedľa seba zhodíte z útesu štuchnutím palcom, tak čaro hry vrcholí. Akurát je nebezpečné hrať so svojimi polovičkami.

Worms: Revolution v skutočnosti revolúciu nepriniesol. Namiesto toho je to overená klasika, ktorá ešte nie je úplne prevarená, a k nej pridal zaujímavé novinky. Nová 2,5D grafika prináša 2D hrateľnosť na 3D pozadia, nové zbrane sú zábavné, triedenie do classov zaujímavé a Matt Berry vás navyše dostane do kolien. Chýb je málo, nevyvážená AI už ani neprekvapí, akosi ku hre patrí, že raz vás trafí perfektne cez celú mapu a inokedy sa zas odstrelí sama. Noví Wormsovia neatakujú najvyššie priečky a ani nie sú pre samotárov. V hre viacerých však ukazujú svoju silu a hlavne kvôli tomu by ste si ich nemali nechať ujsť.


napísal matus_ace 25.10.2012
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
WORMS REVOLUTION
+ stále vynikajúci multiplayer
+ Matt Berry a klasický humor
+ classy
+ grafika
+ možnosť prispôsobiť si pravidlá
+ využitie objektov
- sólo hra neudrží
- kolísavá AI
- voda sa chová divne
- len štyri druhy prostredia
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core, 2 GB RAM, VGA 256 MB


RECENZIE HRÁČOV
Worms Revolution
8.5
S.T.F.UP!    20.1.2013
Worms je legendárna herná séria, ktorá vznikla už v roku 1995. O...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Warner Bros. / Team 17
Štýl: Stratégia / Ťahová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 10. október 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk