FOOTBALL MANAGER 2013

FOOTBALL MANAGER 2013

8.5

Kráľ futbalových manažérov

Recenzia na PC verziu

Hovorí sa, že keď niečo funguje, netreba to opravovať. Patrilo by sa dodať, že čo funguje, nemôže byť vylepšené. Čo však robiť v prípade, ak ide o niečo takmer dokonalé? Navyše, ak ide o synonymum dokonalosti vybranej oblasti už celých 20 rokov? Dve dekády je skutočne dlhá doba, za ktorú sa čo to dá pokaziť aj vylepšiť. A to je aj príbeh série Football Manager, ktorá sama o sebe nemá až tak dlhú históriu, no britskí majstri zo Sports Interactive, ju vytvorili po problémoch so značkou ako duchovného nástupcu Championship Manager.

Za týchto 20 rokov tak svoj futbalový diamant brúsili, vylaďovali každý detail, odstraňovali každú chybičku a dodávali mu nezameniteľný lesk. Už minulý rok priniesli perfektnú hru, ktorá splnila takmer všetky sny fanúšikov. Takýto úspech však má aj druhú tvár. Autori môžu zaspať na vavrínoch, môžu sa vykašľať na inovácie, môžu do finálneho produktu vniesť chyby, ktoré sa hry nikdy predtým netýkali. Football Manager 2013 nemal ľahkú úlohu. Prišiel medzi hráčov rozmaznaných predchádzajúcimi časťami, po ktorých by už len ťažko odpúšťali nejaké chyby. A taktiež prišiel po veľkých úspechoch, ktoré autorom možno stúpli do hlavy.

Na začiatku je všetko v starých a tých najlepších koľajách. Nemusíte mať pozorovacie schopnosti Sherlocka Holmesa, aby ste si nevšimli, že v menu je niečo inak. Klasickú ponuku po poriadne dlhej dobe rozširujú nové herné možnosti, z ktorých je jedna pre sériu obrovským krokom vpred. Jej zložitosť a komplexnosť totiž často mohla odrádzať neskúsených a príležitostných hráčov, ktorí tak radšej siahli po konkurencii (ak bola), kde boli princípy zjednodušené. V novom ročníku sa tak dočkali zjednodušeného a zrýchleného klasického módu (názov je trošku paradoxom). V ňom sa niektoré mechanizmy redukujú, aby ich zvládol každý, prípadne sa neskôr mohol vrhnúť na nosný kariérny režim. Mnohé prvky sú v ňom zautomatizované a starajú sa o ne tak vaši asistenti. Tento režim navyše zaberá aj výrazne menej času, takže je vhodnejší pre ľudí, čo si na hru nevedia nájsť dostatok času.

V prípade, ak ste už mali tú česť s niektorým z predchádzajúcich ročníkov, tak sa tu budete cítiť ako ryba vo vode. Vytvoríte si postavu manažéra, nastavíte si vlastné preferencie, možnosti manažovania (klub, repre, repre+klub) a vrháte sa do vôd svetového futbalu (aj keď je prítomná aj naša pivná liga). Zamrzí, že stále licenciou nie sú pokryté niektoré zaujímavé ligy, kde nenájdete všetkých hráčov a originálne logá či fotky (väčšiny) hráčov by ste tu taktiež márne hľadali. Toto je chyba, ktorá sériu prenasleduje prakticky každý rok a asi tak skoro nezmizne, no určite by padlo vhod, keby aspoň s každým ďalším ročníkom v licenciách pribudlo niečo navyše.

Football Manager 2013
Football Manager 2013 Dôležitá je pohoda celého tímu aj jeho hviezd.
Dôležitá je pohoda celého tímu aj jeho hviezd.


Football Manager 2013 Niekedy vám ani brutálna prevaha nezaistí dobrý výsledok.
Niekedy vám ani brutálna prevaha nezaistí dobrý výsledok.


Football Manager 2013 Réžia opäť ponúka skvelé spracovanie zaujímavých momentov.
Réžia opäť ponúka skvelé spracovanie zaujímavých momentov.





Po vstupe do hry (prípadne ešte pred jej kúpou, ak o nej veľa neviete) si musíte uvedomiť najdôležitejšiu vec. Vy ste tu skutočne manažérom a to na svetovej úrovni. Ťarcha všetkých rozhodnutí leží na vašich pleciach. Vy rozhodujete o hráčoch, zmluvách, tréningoch, taktike, financiách (v rámci poskytnutého rozpočtu) aj o ostatných členoch tímu. Všetky činnosti musíte mať zvládnuté, bez toho sa ťažko naplnia želania majiteľov klubu, čo znamená, že sa možno budete musieť zbaliť. Samozrejme, v niektorých aktivitách sa môžete spoľahnúť na radu asistentov a ostatných členov tímu. Ak sa v niečom rozhodnete chybne (napríklad trénovanie hráča na pozíciu, na ktorú nemá predpoklady), tak vám to na porade zamestnancov jeden z vašich pomocníkov vysvetlí. Taktiež môžete posielať asistenta na tlačovky alebo delegovať príhovory. Na toto si však treba dať pozor, nakoľko to ovplyvňuje atmosféru v klube a vzťah k vám ako manažérovi zo strany hráčov, médií aj ostatných postáv v hre.

Ak sa vám pri práci v Exceli robí nevoľno, tak by ste od Football Managera mali dať radšej ruky preč. Tabuľky, štatistiky aj grafy sú tu na každom kroku a práve prácou s nimi strávite najviac času. A aj v tom tkvie jej čaro. Môžete mať nahraté hodiny, no pritom za sebou len pár zápasov. Namiesto nich však budete mať dokonale vypilovanú taktiku (aj so záložnými), nastavený scouting kvôli hľadaniu talentov, vyladenú tréningovú záťaž a dohodnuté tie najlepšie zmluvy aj s obmedzeným rozpočtom. Umenie nákupu hráčov sa nezakladá len na neobmedzenom rozpočte. Aj s limitovanými prostriedkami a šťastnou rukou pri nákupoch dokážete vyskladať tím, ktorý dá zabrať aj tým najsilnejším súperom. Behom sezóny si tak hladko môžete vychovať hráča, ktorého cena stúpne desaťnásobne.

Možností vo Football Manager 2013 je skutočne neúrekom a tím snov si môže vyskladať každý. Veľkú rolu zohráva drina pred zápasom, kde dokážete stráviť hodiny. Nemalý podiel na (ne)úspechu však má aj manažovanie počas zápasu, kde taktiež môžete využiť všetky dostupné možnosti vo svoj prospech. Či už je to dynamické menenie taktiky, štýlu hry, pokriky, striedania, rozhovory a podobne. O priebehu vás o všetkom informujú správy. Sú momenty, kedy vás doslova zaspamujú a kým si jednu prečítate, tak vám príde päť ďalších o tom, že vaši nervózni hráči si nevedia dobre prihrať.

Morálka klubu nie je vecou náhody a ani nie je automaticky viazaná na úspechy či neúspechy. V značnej miere ju môžete ovplyvňovať práve vy. Hráči môžu byť nespokojní so svojou pozíciou a preto neodvádzajú najlepšie výkony. Stačí jeden rozhovor a všetko môže byť inak. Treba vedieť aj kedy pochváliť a kedy zas pokarhať. Impulzom pre nevýrazného hráča môže byť pohrozenie umiestnením na prestupovú listinu. Vývin zápasu môžu zvrátiť aj tímové rozhovory v polčase. Hráčov dokážete povzbudiť a dodať im tak šťavu, aby v druhom polčase zo seba dostali to najlepšie a tak napríklad z 0:2 v súboji s rivalom nakoniec vyhrať 3:2.

Football Manager 2013
Football Manager 2013 Vašou úlohou je starať sa aj o mentálnu pohodu v tíme.
Vašou úlohou je starať sa aj o mentálnu pohodu v tíme.


Football Manager 2013 Dôležité je vychovať si hráčov na hviezdy.
Dôležité je vychovať si hráčov na hviezdy.


Football Manager 2013 Pripraviť sa musíte aj na smolné momenty.
Pripraviť sa musíte aj na smolné momenty.





Football Manager 2013 predsa len nie je úplne bezo zmien. Interface prešiel miernym faceliftom, ktorý nemal za úlohu ani tak priniesť niečo nové, ako skôr vyladiť umiestnenie prvkov, elegantne zakomponovať nové, prípadne ho sprehľadniť a zmodernizovať. Výsledkom je podobný, no svieži a moderný vzhľad. Rozmiestnenie prvkov je logické a intuitívne, hľadať ich nebudete.

K malým zmenám došlo aj vo vizuálnom spracovaní zápasov v 3D režime. To o moc síce kvalitatívne nepokročilo, ale mierne vylepšenia tu nájdete. Od série FIFA Manager má však stále ďaleko. Na druhú stranu zas uspokojí aj hráčov so slabšími zostavami, navyše nastavenia hry dokážete aj rozumne škálovať podľa vlastných potrieb. Zápasy sú rýchle, pomerne plynulé a oceníte v nich hlavne réžiu, ktorá síce od predchádzajúceho ročníka zostala nezmenená, no práve vtedy priniesla aj skvelé zmeny, vďaka ktorým sa na kľúčové momenty oveľa lepšie pozerá. Zvuková stránka je identická. Dočkáte sa akurát ruchov. Nezmenili sa ani české popisy situácií.

Zapracovalo sa na AI hráčov, ktorí sa dokážu správať opäť o niečo futbalovejšie, no o to viac bijú do očí chyby. Dokážete obsadiť územie pred šestnástkou súpera, hrať tam bago a zrazu sa jeden z vašich hráčov rozhodne prihrať vlastnému brankárovi a je po akcii. Taktiež sa naučili ustupovať v nevhodných momentoch a občas sa úplne popletú. A potom sú tu ešte kozmetické chybičky, ktoré sú niekedy až úsmevné. Hráč sa pri rozohrávke priameho kopu postaví k lopte chrbtom, ale rozohrá ju normálne dopredu. A aj lopta vás občas zmätie. Niekedy brankár nedokáže špičkami prstov vytlačiť loptu mimo siete a píska sa vlastný gól. Inokedy zas zahrávate out, aj keď šla lopta od vášho hráča. A siete niekedy neexistujú, takže vidíte loptu v bráne, ale gól to nebol. Aspoň rozhodcovia sa už nechovajú tak strojovo a občas odpustia aj faul či ofsajd.

Klasický režim však nie je jedinou novinkou vo Football Manager 2013. Vynikajúco pôsobí nový režim ponúkajúci rôzne náročné výzvy. Máte stanovené podmienky, ktoré niekedy dajú poriadne zabrať. Ako sa napríklad vyrovnáte s maródkou, po ktorej máte k dispozícii len juniorov? Okrem výziev tu nájdete aj starú známu sieťovú hru, no aj nové online možnosti, ako sa so svojim stávajúcim tímom postaviť svojim priateľom. Samozrejmosťou sú možnosti prepojenia s rôznymi sociálnymi sieťami.

Footbal Manager 2013 je kolosom, ktorý sa opäť o niečo málo rozrástol. Je skutočne ťažké vylepšovať niečo, čo má k dokonalosti veľmi blízko a schopnej konkurencie široko ďaleko niet. No aj napriek tomu sa autorom zo Sports Interactive podarilo priniesť nielen kozmetické zmeny, ktoré hru robia rozsiahlejšou a prístupnejšou pre príležitostných hráčov.


napísal matus_ace 4.12.2012
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
FOOTBALL MANAGER 2013
+ podrobný systém manažovania
+ cítite dopad rozhodnutí
+ žrút času
+ nové režimy
+ aj pre nováčikov
- chýbajúce licencie
- zvuk, grafika aj textový popis takmer bez zmeny
- menšie chyby
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,6 GHz, 1 GB RAM, GeForce 5900 Ultra/Radeon9800, 2 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: SEGA / Comgad / Sports Interactive
Štýl: Managementová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 1. november 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18483)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk