KING'S BOUNTY: WARRIORS OF THE NORTH

KING'S BOUNTY: WARRIORS OF THE NORTH

7.5

Na drsnom severe v znamení valkýr

Recenzia na PC verziu

Populárna ťahová stratégia s RPG prvkami Kings Bounty pokračuje ťažením Warriors of the North na severe, kde je napriek mrazu poriadne horúco. Jedine mečom a mágiou môže byť nastolená spravodlivosť. Práve vy budete tým vyvoleným a najchrabrejším z Vikingov, ktorý sa postaví zlu na odpor. Teda, ak sa nebojíte nemŕtvych.

Nový hrdina Olaf dostáva za úlohu vyčistiť sever Endorie od duchov, kostlivcov, upírov a ďalšej hávede. Nie je to také jednoduché a bez pomoci ďalších Vikingov prakticky nemožné. Olafa preto čaká nie len boj proti rytierovi smrti a ďalším nepriateľom, ale aj donáška piva, udobrovanie pohnevaných priateľov, chytanie zlodeja a hľadanie rôznych predmetov. Tie samozrejme strážia monštrá okupujúce krajinu. Vyčistením ostrova Nordlig od nemŕtvej pliagy sa však príbeh ani zďaleka nekončí. Olaf je namiesto vďaky nespravodlivo obvinený a nútený vyplávať do exilu, kde ho čakajú rôzne výzvy a nespočetné boje.

Úloh v hre je neúrekom a hoci ich sprevádzajú dialógy s príležitostnými voľbami, v konečnom dôsledku vždy vedú k rovnakému záveru. Tvorcovia sa snažili, aby mali zadania pestrú náplň. Postup je však podobný. Pri riešení treba opakovane obehať rôzne postavy a čeliť protivníkom. Putovanie krajinou našťastie nie je stereotypné. Olaf jazdí na koni po horách, kde zeleň prechádza do zasnežených končiarov. Vstupuje do jaskýň a exotických lokalít. Cestu každú chvíľu skrížia putujúce monštrá, boju sa však dá neraz vyhnúť. Pri troche šikovnosti obehnete ostražitých grifinov, divokú zver a lúpežníkov a bez ujmy na zdraví ukradnete artefakty, ktoré strážia. Tejto taktike nahráva fakt, že postupujete v reálnom čase. Niekedy tak naozaj stačí využiť správny okamih a prešmyknúť sa popri protivníkovi, kým sa spamätá. Lokality sú plné rôznych objektov, stromov, trosiek, sôch a obydlí a prekypujú životom. Popod nohy vám prebehne ustráchaný zajac, na konári poskočí veverička, nad hlavou zakrúži čajka a v dedine sa prechádza sliepka so žltučkými kuriatkami. Na vybraných miestach lúč svetla označuje miesto, kde môžete vykopať ukryté poklady.

 King's Bounty: Warriors of the North
 King's Bounty: Warriors of the North Na bojisku sú okrem nepriateľov aj agresívne neutrálne objekty a poklady.
Na bojisku sú okrem nepriateľov aj agresívne neutrálne objekty a poklady.


 King's Bounty: Warriors of the North Prvé stretnutie s valkýrou Christou, ktorá pomáha hlavnému hrdinovi.
Prvé stretnutie s valkýrou Christou, ktorá pomáha hlavnému hrdinovi.


 King's Bounty: Warriors of the North Medzi rôznoprodými prostrediami je aj táto tajuplná oblasť.
Medzi rôznoprodými prostrediami je aj táto tajuplná oblasť.





Bitky prebiehajú na osobitnej obrazovke v ťahovom režime. Systém boja je vylepšenou verziou zo stratégií Might & Magic Heroes, respektíve predošlých častí King’s Bounty. Hrdina je nezraniteľná postava v úzadí a na hexagónovom poli bojujú jednotky, ktoré zhromaždil pri putovaní. Na rozdiel od Heroes sa v tejto hre nekupujú prírastky vo vlastnom hrade a nič sa nestavia. Olaf je vaša jediná postava a posily najčastejšie kupuje u obchodníkov a neutrálnych postáv roztrúsených v teréne. Bežne ponúkajú dva a viac druhov bojovníkov alebo kreatúr a pár kúskov výzbroje pre hrdinu. Limitom pri kúpe nebýva ani tak cena jednotiek, ale hlavne vodcovské schopnosti. Čím vyššia je hodnota Leadership, tým početnejšiu armádu je možné najímať. Jednotky doplníte aj posilami z nazbieraných pavúčích, hadích a iných vajíčok, ktoré kedykoľvek aktivujete v inventári.

Body vodcovstva sa získavajú za vyzbierané banery, úspechy v boji a pri novej úrovni postavy, spolu s tromi druhmi rún. Runy sily, duše a mágie sa primárne používajú na osvojenie schopností v kategóriách sily, mysle a čarovania. Odomykajú pasívne bonusy, ktoré potužujú postavu a vojsko, ale aj odomykajú prístup k školám mágie. Novinkou sú runové kúzla, ktoré zahrňujú podporné prvky pre vojsko, či bariéru, ktorá obmedzuje protivníkov v pohybe. Podobne, ako ostatné čary, sú dostupné na zvitkoch, ktoré sa buď jednorazovo použijú, alebo sa z nich dajú naučiť. Potom sú permanentné a uložené v knihe, ktorá dobre poslúži najmä v boji. Predispozície postavy závisia od zadovážených schopností aj povolania hrdinu. Olaf môže byť fyzicky zdatný Viking alebo magicky požehnaný Soothsayer. Kompromisom je Skald, s početnejším vojskom a opornými kúzlami. Hrdina za zásluhy získava tituly a bonusy, vrátane výstroje, niekedy s možnosťou vylepšenia.

Jednotky v boji v každom kole vykonajú pohyb alebo útok, a neraz majú špeciálne schopnosti. Vikingovia často využívajú zbesilosť a Skald svoj tím očarí podporným kúzlom alebo na nepriateľov zošle kliatbu zmenšenia či iný postih. Zabijak sa premiestni za protivníka a vrazí mu dýku do chrbta, vlk zastraší svojim zavýjaním a aj ostatné jednotky všetkého druhu majú svoje chuťovky. V boji je možné odložiť alebo obetovať ťah a zaujať obranný postoj, funguje aj automatika. Zaujímavosťou je používanie troch druhov rún priradených každému Vikingovi a niektorým ďalším jednotkám. Runa útoku zvýši mieru poškodenia a šancu na kritický zásah. Runa obrany dodá výdrž a runa šťastia niekedy pridá ďalší úkon v tom istom kole. Na bojisku sa príležitostne vyskytujú truhly s pokladom, na ktoré stačí prísť s ľubovoľným bojovníkom. Bývajú však aj osie hniezda a ďalšie agresívne neutrálne objekty. Predstavujú hrozbu pre obidve strany. Útočia na náhodný cieľ spomedzi vašich alebo súperových jednotiek.

Ostrovy sú plné pokladov aj nepriateľov, s ktorými treba bojovať.

Na nezaplatenie je Olafov amulet, ktorý sa dá v boji opakovane aktivovať. Funguje podobne, ako kúzla, ale namiesto many spotrebúva zúrivosť. Tá rýchlo narastá priamo v boji, ale v pokojovom stave, pri pohybe krajinou, zas klesá. Prvou schopnosťou amuletu je Viking Vortex. Dovolí inak pasívnemu hrdinovi preniesť sa na ľubovoľné miesto na bojisku a vykonať sek, ktorým poriadne zraní všetky jednotky v dosahu. No pozor, pri zlom umiestnení ublíži aj vlastným posilám. Amulet čoskoro umožní privolať valkýru Christu, ktorá nebojuje priamo, ale láka nepriateľov podhodeným zlatom a chamtivca potrestá devastačnou ranou. V boji pribudnú aj ľadové čepele a ďalšie špeciality amuletu, ktoré sa priebežne dajú vylepšiť a potom majú vyšší efekt, ale vyžadujú viac zúrivosti.

Ako už bolo spomenuté, krajina je pestrá, živá a plná objektov, miestami však v tom všetkom prehliadnete užitočné objekty. Animácie postáv v boji sú svižné a niektoré momenty snímané detailne zblízka. Hra je nenáročná na hardvér, spustíte ju vo vysokom rozlíšení, dokonca s podporou 3D, ak máte červeno-modré okuliare. Pri zapnutí anti-aliasingu však zostala čierna obrazovka, takže v prípade problémov sa pohrajte s nastaveniami. Solídny hudobný podklad korešponduje s obsahom hry.

King’s Bounty je v dobrej forme, no predsa len trochu obohraná pesnička, keďže sa obsah od vydania Armored Princess a Crossworlds nijako zásadne nezmenil. Je chvályhodné, že príbeh Warriors of The North zabaví desiatky hodín, no náplň zodpovedá kvalitnému datadisku, nie novej hre. Ak ste absolvovali predošlé časti, sotva vás niečím prekvapí, aj keď zrejme pohltí rovnako ako jeho predchodcovia. Naopak nováčikov očaria efektné ťahové boje a vývoj postavy, ktoré sú komplexnejšie ako v sérii Might & Magic Heroes. Pre túto skupinu platí o stupeň vyššie hodnotenie.

 King's Bounty: Warriors of the North
 King's Bounty: Warriors of the North Vlastný hrad nemáte, čo vám ale nebráni nakupovať v iných sídlach.
Vlastný hrad nemáte, čo vám ale nebráni nakupovať v iných sídlach.


 King's Bounty: Warriors of the North Po krajine jazdíte na koni, po mori sa plavíte loďou. Neskôr však aj poletíte.
Po krajine jazdíte na koni, po mori sa plavíte loďou. Neskôr však aj poletíte.


 King's Bounty: Warriors of the North Valkýra na bojisku láka nepriateľov na zradné peniaze.
Valkýra na bojisku láka nepriateľov na zradné peniaze.






napísal uni 11.1.2013
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
KING'S BOUNTY: WARRIORS OF THE NORTH
+ rozsiahly príbeh na desiatky hodín
+ nová rasa – Vikingovia
+ podpora valkýr a bojové prvky amuletu
+ runy a runová mágia
- málo inovácií oproti predošlým častiam
- pôsobí ako datadisk, nie nová hra
- absentuje multiplayer
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,6 GHz, 1 GB RAM, 128 MB VGA, 8 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: 1C Company / CENEGA / 1C Company
Štýl: Stratégia / RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. október 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19879)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk