EXPEDITIONS: CONQUISTADOR

EXPEDITIONS: CONQUISTADOR

6.5

Neľahká výzva pre španielskych dobyvateľov

Recenzia na PC verziu

Nezávislí vývojári z Logic Arists pozývajú na výpravu do nového sveta, ktorý budete objavovať na čele španielskej expedície v šestnástom storočí v ťahovej RPG Expeditions: Conquistador. Či už bude vašou motiváciou zlato, česť alebo sláva, treba sa pripraviť na náročné podmienky v džungli, kde sa musíte vysporiadať s nedôverčivými domorodcami, ale aj hladom, chorobami a zradcami z vlastných radov.

Pred vstupom na pôdu Ameriky si zvolíte normálnu alebo Ironman obtiažnosť, ktorá využíva iba automatické ukladanie, takže chybný krok už nemôžete vrátiť. Pokračujete tvorbou postavy lídra, kde určíte hodnoty šiestich kľúčových parametrov - určujú úroveň vodcovstva, schopnosť prežitia, taktické a diplomatické možnosti, skauting a liečenie. Nasleduje nábor členov expedície, ktorých bude až desať, ako však pri postupe zistíte, ani tento počet nemusí byť postačujúci. V družine by mali byť vojaci, ktorí sú ideálni na boj zblízka mečom alebo halapartňou a lovci vhodní na boj z diaľky puškou, prípadne lukom. Popri tom sa hodí aj pár skautov ideálnych na prieskum, aspoň jeden vzdelanec, ktorý vylepší diplomaciu a určite aj doktori, potrební na liečenie ranených.

Príchod španielskej expedície do novej kolónie nie je vôbec slávnostný, navyše s guvernérom Hispanioly je ťažká vec a v mene koruny chce zabaviť vašich mužov (a ženy). Najskôr si teda musíte získať jeho dôveru plnením úloh, ktoré požaduje. Popri tom môžete osloviť pár miestnych, ktorí vás požiadajú o službičku alebo u nich môžete predať predmety či nakúpiť. Čoskoro budete mať plné ruky práce a zadania vás vyženú z bezpečia kolónie do divočiny, kde sa skrývajú nástrahy, ale aj cenné suroviny, dôležité na prežitie. Navštívite ďalšie španielske osídlenia, ale aj domorodé osady, bane, chrámy a iné miesta, pôjdete po stopách rebelov, budete hľadať poklady a konfrontovať sa s indiánmi.

Expeditions: Conquistador
Expeditions: Conquistador V divočine narazíte na zaujímavé lokality a objekty,  ako je tento chrám.
V divočine narazíte na zaujímavé lokality a objekty, ako je tento chrám.


Expeditions: Conquistador Stretnutia s domorodcami nie sú vždy priateľské.
Stretnutia s domorodcami nie sú vždy priateľské.


Expeditions: Conquistador Pri táborení určíte členom expedície ich úlohy a rozdáte proviant.
Pri táborení určíte členom expedície ich úlohy a rozdáte proviant.





Dej je prerozprávaný formou zdĺhavých statických dialógov, ktoré navyše zahrňujú aj popisy správania osôb prítomných pri rozhovoroch. Mali by ste však čítať pozorne, aby ste zvolili vhodné odpovede. Priveľká arogancia, zle volené slová alebo unáhlené rozhodnutia vás môžu vyjsť poriadne draho. Naopak obozretné odpovede povedú k užitočným výhodám a umožnia predísť zbytočným konfliktom. Rozprávať sa budete často a to aj s členmi expedície, ktorých môžete povzbudiť, zahriaknuť alebo len tak vypočuť. Na základe vášho správania sa družine zvýši morálka alebo naopak a nespokojnosť môže viesť až k vzbure a odchodu vojakov z vašej skupiny. Môžete však aj získať nových členov expedície a to aj z radov spriatelených domorodcov.

Či už sú vaše rozhodnutia správne, alebo nie, niekedy prehovoria zbrane. Po výbere spravidla troch členov družiny v turnajoch a tréningových zápasoch, alebo šiestich v ostrých bitkách, sa prenesiete na bojisko. V potýčkach, ktoré inicializujete, obvykle môžete pred útokom rozostaviť svojich bojovníkov. Potom pohybujete jednotlivými postavami v ťahovom režime po hexagónových poliach a striedate sa s jednotkami súpera. V boji môžu postavy bežne využiť jeden útok a popri tom sa pohybovať. Hoci sú jednotlivé povolania predurčené na boj s určitými zbraňami, môžu využiť aj doplnkový arzenál. Takže napríklad aj doktor vystrelí z pušky a lovec môže namiesto luku použiť dýku.

Pri boji platia určité pravidlá, ktoré treba brať do úvahy. Postavu za prekážkou je ťažšie zasiahnuť a má menšie zranenie, niektoré objekty úplne bránia v streľbe. Útoky zboku a zo strany spôsobujú väčšie poškodenie. Ak sa snažíte prejsť popri nepriateľovi, spravidla zareaguje a automaticky použije zbraň a to aj vtedy, keď už využil svoj útok. Každé povolanie má špeciálne schopnosti, ktoré ovplyvnia priebeh bitky. Napríklad vojak môže ochromiť protivníka, ktorý v ďalšom kole nie je schopný boja. Doktor priebežne vylieči zranených. Nové schopnosti, vrátane doplnkových bonusov, pribúdajú po povýšení jednotiek, keď expedícia nazbiera dostatok skúseností. Člen družiny môže byť podľa uváženia povýšený štyrikrát. Prinesie mu to zakaždým jednu novú aktívnu schopnosť povolania a jednu pasívnu ktorú vyberiete zo zoznamu. K tomu tri body na zlepšenie schopností, ktoré sa uplatnia pri nebojových aktivitách v tábore.

Systém boja má dobré základy, ale v náročnejších podmienkach sa zreteľne prejavujú nedostatky, ktoré tam nemuseli a nemali byť. Napríklad pri bitke v bani sa tím pohybuje len po úzkych cestičkách, kde prvý v rade zabraňuje ostatným v plnohodnotnom pohybe. Pri hromadnej streľbe na blízke ciele v niekoľkých kolách za sebou ani jeden strelec, vrátane lovcov, netrafil. Našťastie sa podobne vodilo aj súperom. Pritom moji strelci boli vo vyvýšenej polohe nad nepriateľmi, ale táto taktická výhoda sa v praxi nijako neprejavila. Boj, ktorý mal trvať možno desať minúť, sa tak neúmerne natiahol. Navyše som bol prinútený priblížiť sa nepriateľom na telo a to sa nezaobišlo bez zbytočných zranení, ktorým by sa pri dodržaní logiky a fyzikálnych zákonov dalo vyhnúť. Zaujímavo riešené boje sa teda vďaka nedomysleným prvkom nestali prínosom, ako sa javilo v úvode, ale Achillovou pätou a najslabšou zložkou hry.

Naopak, to najlepšie v Expeditions: Conquistador je manažment expedície a individuálny rozvoj jednotlivých členov. Každá postava v družine je osobnosťou a citlivo vníma vaše postoje a počínanie. Všetci členovia expedície sa uplatnia nielen v boji, ale aj mimo neho. Pri postupe nevyspytateľnou džungľou - mimo miest, sa využíva ťahový režim s limitovaným počtom krokov. Po dokončení kola sa v džungli musíte utáboriť, ale ani vtedy posádka nezaháľa. Jednotlivým osobám rozdáte pokyny, aby z nich bol úžitok aj vo fáze odpočinku. Vojaci sú vhodní na stráženie tábora, vďaka čomu sa zníži riziko nečakaného prepadu. Pri hliadkovaní sa zas poobzerajú po okolí a môžu naraziť na niečo zaujímavé. Lovci by mali stopovať zver a tak zabezpečiť prísun potravy, ktorá sa dá ešte konzervovať, doktori zbierať liečivé bylinky. Činnosti môžete určiť individuálne každému alebo využiť automatické pokyny.

Okrem toho v tábore určíte potravinové dávky. Ak máte dostatok lovcov, s jedlom by ste nemali mať problémy, v opačnom prípade treba v osadách a kolóniách častejšie prikupovať zásoby potravín. Z nazbieraného dreva, kovu, lán a oleja môžete vyrobiť predmety, ktoré získate po výskume inovácií. Zatiaľ čo vyrobené barikády a pasce využijete a rozostavíte v boji, stan, čakan alebo voz pomôžu pri získavaní surovín a postupe krajinou. V tábore sa uplatnia aj schopnosti doktorov pri liečení zranených a chorých vojakov. Na uzdravovanie však potrebujú dostatok bylín.

Expeditions: Conquistador
Expeditions: Conquistador V sídlach je pohyb neobmedzený, v divočine máte limitovaný počet krokov každý deň.
V sídlach je pohyb neobmedzený, v divočine máte limitovaný počet krokov každý deň.


Expeditions: Conquistador Expedícia získava skúsenosti, ktoré investujete pri povyšovaní ľubovoľných jednotiek.
Expedícia získava skúsenosti, ktoré investujete pri povyšovaní ľubovoľných jednotiek.


Expeditions: Conquistador Dialógy pôsobia neosobne, ale môžu výrazne ovplyvniť  priebeh udalostí aj ceny tovaru.
Dialógy pôsobia neosobne, ale môžu výrazne ovplyvniť priebeh udalostí aj ceny tovaru.





Ak sa dopustíte zásadných chýb pri spravovaní expedície, dostanete sa do úzkych a nezostane vám nič iné, len začať odznova. Pri postupe odomykáte letopisy s dobovými informáciami zhromaždené v kódexe. Okrem toho môžete vyskúšať multiplayerové bitky v režime horúceho kresla, kde sa dvojica strieda na jednom počítači, alebo zápasy v online režime. Priebeh je prostý, nadefinujete si šesťčlenný tím, ktorý môžu tvoriť vojaci a domorodci a v bitke sa snažíte zlikvidovať všetky jednotky súpera.

Grafika je obstojná, ale prostredie pôsobí rozmazane. Orientáciu v krajine uľahčuje zoom a otáčanie mapy, navyše môžete na mape stanoviť trasu s automatickým krokovaním. Bojiská s bujnou zmesou farieb a hexagónovými poliami sú ale dosť neprehľadné. Čo má štýl, to sú sprievodné obrázky v dialógoch, ktoré pôsobia ako renesančné maľby. Hudba sa pokúša navodiť atmosféru minulosti, ale je skôr vlažná a bežné zvuky sa vyskytujú len poskromne.

Expeditions: Conquistador je solídny pokus o inovatívnu RPG, kde ale cítiť, že sa jedná o hru s nízkym rozpočtom a prakticky všetky súčasti mohli byť urobené lepšie, dôslednejšie. Očakávajte zaujímavé, ale nedotiahnuté boje v nevábnom spracovaní s lacným ozvučením, významné, ale laxne podané dialógy a príbeh v dvoch ťaženiach, ktorý chvíľami skĺzne do stereotypu. Súčasne sa však môžete tešiť na skutočne dômyselný manažment expedície, ktorej členovia pôsobia ako reálne osobnosti a úspech závisí od vašich rozhodnutí. Malé dielko so slušným potenciálom síce zostane v tieni veľkých titulov, ale za aktuálnu cenu (10 EUR) sa výprava do nového sveta so španielskymi dobyvateľmi určite oplatí.

Expeditions: Conquistador
Expeditions: Conquistador S indiánmi budete komunikovať často a môžu sa  aj pridať k expedícii.
S indiánmi budete komunikovať často a môžu sa aj pridať k expedícii.


Expeditions: Conquistador V bitke o baňu sa citeľne prejavia nedostatky súbojov.
V bitke o baňu sa citeľne prejavia nedostatky súbojov.


Expeditions: Conquistador Multiplayerové duely vhodne dopĺňajú ťaženie pre jednotlivca.
Multiplayerové duely vhodne dopĺňajú ťaženie pre jednotlivca.





napísal uni 23.7.2013
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
EXPEDITIONS: CONQUISTADOR
+ neokukaný námet a obdobie
+ originálny manažment členov expedície
+ výrazný vplyv rozhodnutí na ďalší priebeh hry
+ taktický multiplayer
- nedotiahnuté boje
- neprehľadné bojiská
- neprívetivá forma dialógov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core 2,6 GHz, 2 GB RAM, 256 MB VGA so Shader model 3.0


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: bitComposer Games / Logic Artists
Štýl: RPG / Taktická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  jún 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19626)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk