KIRBY: TRIPLE DELUXE

KIRBY: TRIPLE DELUXE

8.0

Ružový hrdina v exkluzívnom dobrodružstve

Recenzia na 3DS verziu

Ktorý maskot Nintenda ešte nedostal exkluzívnu sólovku na 3DS? Predsa Kirby ! Táto herná postava nie je určená na rozbiehanie predaja novej konzoly a prichádza v strednej fáze životného cyklu, keď sa už môžu dostať k systému aj mladší hráči. A jedná sa o jednou z najprístupnejších behačiek Nintenda.

Ružová guľka je sympatický hrdina a správa sa inak ako Mario či Donkey Kong. Ladný pohyb a štruktúra tela prinášajú pekné výhody - ľahké skoky i možnosť hltať vzduch, čím sa nafukujete a stúpate nahor. Je to užitočná pomôcka pri nedostižných plošinách alebo páde do priepasti (stále sa z nej viete dostať, v iných behačkách by ste si odpísali život). Nemusíte sa takmer nikdy báť, že by ste sprosto prišli o nahrabaný život alebo nedoskočili ďalej, keď viete plachtiť vo vzduchu. Navyše Kirby je žrút. Otvorí ústa a zhltne malého nepriateľa, potom ho vie vypľuť do veľkého a kráča si ďalej. Väčší oponenti alebo bossovia sa ale nenechajú takto lacno poraziť.

Súčasťou hry je veľmi bohatá nádielka power-upov. Kým Mario štandardne vyzbiera päť či šesť, Kirby má k dispozícii takmer dva tucty! Sú medzi nimi obyčajné kúsky, takže Kirby dostane zbraň ako meč alebo akčnú magickú schopnosť (oheň), prípadne iný predmet (Beetle prevlek mu dá roh, Bell zas zvoniec). A je tu niekoľko mocných verzií na čele s Hypernovou. Vtedy Kirby začne doslova žrať kusy levelu, aj veľkých nepriateľov, vyvracať stromy a dokáže pohnúť obrovskými kvádrami či guľami na rozbíjanie okolitých prekážok. Power-upy delia levely na tri typy. Bežné kalkulujú s vašimi schopnosťami alebo ich ľahšími verziami. V extrémnych máte silné vymoženosti ako Hypernovu, lámu sa kusy levelu, mení celý dizajn a 3DS maká naplno. Tretím typom je opačný prípad - limitovanie vašich vlastností. 

Kirby: Triple Deluxe

Kirby pravidlne razantne mení podoby a má svoje osobité čaro.
Kirby: Triple Deluxe

Prekážky vzadu nenápadne zasahujú aj počas bežného skákania vpredu.
Kirby: Triple Deluxe

Zamrznuté levely s modrou škálou patria k najvydarenejším a lahodia oku.

Dizajn levelov je vynikajúci a neustále sa v nich niečo deje. Prvé sú ešte relatívne jednoduché, ďalšie už predstavujú výzvu na vstrebávanie akcie, prekážok i činností nepriateľov. Veľká porcia levelov sa odohráva v prednej i zadnej časti, medzi ktorými preskakujete cez hviezdy. Ak vzadu vidíte bedňu, hneď sa vám rozžiaria oči a hľadáte plán, ako sa k nej dostať. A vskutku, keď docválate do pravej časti úrovne, môže sa objaviť hviezda, presuniete sa vzad a prídete cez pár prekážok k nej. Dvojica vrstiev je využitá aj pre vzájomne ovplyvňovanie. Napríklad niektorí nepriatelia útočia zo zadnej línie vpred, valia na vás kamene, strieľajú guľami alebo vzadu korenia rastliny a prerážajú plošiny smerom k vám. Často sú tu rozličné puzzle momenty, kedy zvažujete konkrétny pohyb, ako využiť tlačidlo s bombou, či môže odpáliť inú časť levelu vo váš prospech. Stromy padajú, steny sa rúcajú a tlačidlá ovplyvňujú dianie vpred a vzad.

Aj na tieto účely slúži silný benefit handheldu - Kirby Triple Deluxe je ďalšia hra výborne využívajúca 3D. Niektoré puzzle a plošiny ľahšie zmapujete so zapnutým 3D, lepšie sa orientujete v leveli a ešte aj grafika vyznie pôsobivejšie. Je to kvalitná behačka v treťom rozmere takmer na úrovn Super Mario 3D World, kde zapnuté 3D dokázalo uľahčiť orientáciu v bonusových častiach. Navyše Kirby využíva aj gyroskop 3DS. Pripravte sa na otáčanie handheldu do bočných strán a manévrovanie v akcii. Výborne vyznieva kombinácia časovo limitovaného power-upu a posúvania gyroskopu v sekvencii, kde treba odpáliť kus levelu a najprv musíte zobrať oheň, použiť ho a potom hýbať zápalnou šnúrou k predmetu.

Popri power-upoch vás čakajú rozmiestnené aj predmety do zbierky. Sun Stones sú kvetinové hviezdy, ktoré potrebujete na odblokovanie ďalších častí sveta. Ak zozbierate všetky Sun Stones v základných leveloch, získate aj prístup do bonusového. Hoci v prvom svete sa zdá byť zbieranie týchto kameňov ľahučké, už v leveli 2-1 môžete pri prechádzaní zohnať iba jeden z troch. A hra pritvrdí. No potom sú tu aj Key Chains, blyštivé náramky a tých je v leveli citeľne viac a honba je ešte náročnejšia. Hľadáte ich tucty, dajú sa ľahko prehliadnuť a slúžia aj ako motivácia pre opakovanie levelov. 

Je pravda, že nový Kirby má presne to svoje nezameniteľné čaro, kedy môžete objavovať power-upy či skryté bonusy, nestojí vás veľa životov či nervov, ale najnovší diel série vás ku koncu azda trošku potrápi. Už zopár mini-bossov v prvých svetoch vás pripraví o život, ak si zvolíte zlý power-up alebo nesprávnu taktiku. A od polovice hry stúpa šanca na straty, opakovanie levelov a nové pokusy. Aj na pomery Kirbyho treba začať hrať starostlivo, zvážiť riziko a prechádzať oponentov obozretne.

Kirbyho dobrodružstvo začína počas jednej noci, keď sa obrovská rastlina zmocní jeho domčeka a on sa ráno budí v inom svete. Ocitne sa v nových prostrediach, kde sa gúľa vpred a budete sami prekvapení, aké fantastické kreácie pripravili autori. Svety a levely sú neskutočne variabilné. Začiatok je milá klasika aj podľa názvu (Fine Field), no od druhého sveta sa kreácie pekne vyvŕbia. Lollipop Land je cukríkový svet s nástrahami, Old Odyssey a Wild World sú vynikajúco aranžované a prakticky každý nový level núka nové prostredie alebo iný arkádový nápad. Ever Explosion a Royal Road sú svety, kde už obtiažnosť stúpa nečakane nahor.

Po zdolaní kampane vás čaká možnosť prejsť si ju za Kinga Dedede, ktorý má inú zmes vlastností. Je to odlišný zážitok a pri znalosti levelov vám viaceré v repríze padnú vhod. Oveľa viac pozornosti bude pútať dvojica minihier. King Dedede sa objavuje v rytmickej arkáde, kde máte pred sebou tri levely a pohybujete sa do rytmu bubnov. Nie je to ľahká záležitosť na prejdenie, nie to ešte na dosiahnutie majstrovského času. V Dedede’s Drum Dash stúpa obtiažnosť podstatne rýchlejšie ako v kampani a je to cítiť.

Kirby: Triple Deluxe

No áno, z lovu hviezdičiek sa vám aj hlava zakrúti a potom by ste zbierali iba tie veľké.
Kirby: Triple Deluxe

Beetle oblek Kirbyho je vtipný a neskôr oceníte aj jeho účinnosť.
Kirby: Triple Deluxe

Kirby Fighters sú prirodzene najzábavnejší pri paralelnej mastenici štyroch hráčov.

Kirby Fighters pre zmenu sčasti pripomína sčasti Super Smash Bros, kde máte k dispozícii dva módy. Singleplayer má sedem súbojov po sebe, multiplayer vás postaví proti živým hráčom. Základom je aj výber postáv. Každý si berie Kirbyho, ale s odlišnou vlastnosťou. Nie je to ultratrvanlivá hra, ale popri kampani tu môžete stráviť pár hodín času.

Na pomery 3DS vyzerá Kirby výborne a aj znie. Je malebný, so živým soundtrackom a pestrou paletou farieb. Radosť pozerať i hrať, už aj v spomínanom 3D.

Kirby Triple Deluxe vstupuje na 3DS vo výbornej forme. Svoju hrateľnosť spestril výberom svetov i použitím 3D, stále je prístupný, no obtiažnosť sa stupňuje. Má výborné power-upy, kopu mini-bossov a dobre schované predmety. Je to pekná a zaslúžená evolúcia série s dobrými invenciami.


napísal Korec 20.5.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
KIRBY: TRIPLE DELUXE
+ výborné využitie 3D
+ pestré levely, variabilné svety
+ viac ako 20 zábavných power-upov
+ dobre schované predmety a kolekcie
+ pekná a bohatá grafika
+ vhodne stúpajúca obtiažnosť
+ ľahké ovládanie
- nevyužitý potenciál doplnkových režimov, ktoré skončili ako minihry


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: HAL Labs
Štýl: Akcia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk