LIFELESS PLANET

LIFELESS PLANET

7.5

Stratený na nehostinnej planéte

Recenzia na PC verziu

Kickstarter už naštartoval kopu hier a financovanie mnohých z nich sa oplatilo. Vďaka úspešnej zbierke, v ktorej tvorcovia Stage 2 Studios vlastne ani nežiadali tak veľa, sme sa mohli pozrieť aj na planétu, ktorá je iba zdanlivo bez života. Putovanie v skafandri prinieslo zaujímavý zážitok, s ktorým sa bežne nestretnete.

Hneď na úvod treba povedať, že táto vecička nie je pre každého. Niekoho dokáže nadchnúť, iní budú sklamaní.  Záleží to hlavne na tom, čo od hry vlastne očakávate. Je totiž iná a kým jedného hráča táto inakosť osloví, druhého odradí. K Lifeless Planet skrátka treba pristupovať správnym spôsobom a vtedy vám môže poskytnúť unikátny zážitok, tak ako mne.

V hre budete americkým astronautom na podivnej planéte, ktorá vyzerá opustená a prázdna ako púšť, kde sa začína vaša púť a hľadanie stratenej posádky. Veľmi rýchlo však zistíte, že toto miesto ukrýva oveľa viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Kráčate po pieskových dunách a zrazu sa pred vami objavia elektrické stĺpy a potom osirelé budovy mestečka, nad ktorým vlaje červená zástava. Nachádzate prvé správy, ktoré sa ukladajú v elektronickom denníku, vstúpite do podzemného výskumného laboratória, kde náhle tiesnivé ticho prehluší sovietska hymna a čudujete sa, ako sa sem, doparoma,  tí "komančovia" dostali a kam sa potom podeli.

Lifeless Planet
Lifeless Planet Niekedy si treba doplniť kyslík, vtedy je ale vždy nablízku zásobovací modul.
Niekedy si treba doplniť kyslík, vtedy je ale vždy nablízku zásobovací modul.


Lifeless Planet Treba si dávať pozor na všetko, čo trčí spod zeme, inak môžete dopadnúť aj takto...
Treba si dávať pozor na všetko, čo trčí spod zeme, inak môžete dopadnúť aj takto...


Lifeless Planet Sovietska kolónia na neznámej planéte? Čože?
Sovietska kolónia na neznámej planéte? Čože?





Vaše kroky povedú stále ďalej a z krátkych záznamov sa postupne vytvára mozaika, ktorá naznačuje, čo sa na planéte odohralo. Všetko poukazuje na experimenty a tajuplné portály, ktoré tu pravdepodobne zanechala iná civilizácia. Viac by mohla prezradiť mystická žena, ktorá je zrejme jedinou živou bytosťou, čo tu dokázala prežiť. Ale tá je vždy krok pred vami a stopovať ju v krajine, kde sa to hemží skrytými pascami, nie je vôbec jednoduché. Nezostáva vám však nič iné, ako sledovať zelené stopy a vysporiadať sa s nástrahami, ktoré sa vám postavia do cesty.

Putovanie v ťažkom skafandri prináša so sebou určité výhody. Môžete použiť jetpack, ktorý umožňuje robiť dvojskoky a tak sa dostanete na vyvýšeniny a prekonáte priepasti. Niekedy nájdete popri životne dôležitých nádržiach s kyslíkom aj extra palivo, ktoré krátkodobo zvýši efekt vznášadla. V praxi to znamená, že dokážete preletieť cez väčšie vzdialenosti, vždy však pritom treba správne manipulovať s tryskami.

Okrem toho môže astronaut presúvať vybrané predmety, ako sú kamenné gule a sudy, ktoré sa sporadicky objavujú v teréne. Občas sa dostanete k dynamitu, ktorý prenesiete k zablokovaným prechodom a tie sa po výbuchu uvoľnia. Potom sú tu ešte zvláštne zelené kamene, ktoré sú zdrojom energie a treba ich umiestňovať do špeciálnych zásobníkov. Na to už však musíte použiť robotickú ruku, s ktorou sa trochu ťažkopádne manipuluje a dokáže otvárať aj mechanicky uzatvorené brány. Tieto možnosti pohodlne stačia na vyriešenie hlavolamov, ktoré sú vítaným doplnkom skákacích pasáží, hoci nebývajú náročné. Neraz sú založené na fyzikálnych zákonoch. Niekedy stačí umiestniť predmet na gejzír, takže sa vytvorí potrebný tlak alebo strčiť sud do ventilátora, aby ho vyradil z prevádzky. Inokedy sa pohráte so spínačmi a dokonca musíte zostaviť funkčný portál, ktorý vás posunie o kus ďalej.

Okrem možnosti pádu z veľkej výšky vás ohrozujú najmä podivné stromovité výčnelky, ktoré vyrastajú zo zeme.  Niektoré druhy vás omotajú a udusia, iné môžu prebodnúť, ale vymrštené výčnelky sa dajú použiť ako mostík. V každom prípade, predstavujú nebezpečenstvo, ktoré nesmiete podceniť, inak vás čaká reštart pri najbližšom checkpointe.

Hra vás zavedie do dvadsiatich rozmanitých lokalít. Zdoláte púšť, pohoria, vstúpite do podzemného komplexu, upečiete sa v nevyspytateľných vulkanických horách. Mnohé oblasti majú napáditý dizajn a v pôsobivých prírodných scenériách sú sporadicky umiestnené rozmanité budovy. Narazíte na drevené domčeky, elektrárne, stanice, mosty, ale aj obrovské kruhové portály a futuristické budovy. Všade vás však sprevádza skľučujúci pocit, ktorý vyplýva zo samoty, neprívetivého okolia a neistoty. Tento dojem ešte prehlbuje dobre napasovaná hudba, ktorá vyvoláva úzkosť a rešpekt z tajomného neznáma.

Väčšinou sandboxové levely, kde treba nájsť tie správne cestičky, sú zvyčajne nápadité a zaujímavé. V orientácii neraz napomáhajú svetielkujúce body na horizonte, vďaka ktorým viete, ktorým smerom sa máte uberať. Narazíte však aj na pár menej vydarených úrovní, ktoré sú neprehľadné a chaotické a ľahko tam zablúdite. Taký je napríklad nočný level, kde vám pomáha iba tlmené svetlo baterky a lávová pasáž, kde neviete presne, ktorý výčnelok je bezpečný a ktorý vás pri dotyku spáli na uhoľ.

Lifeless Planet
Lifeless Planet Lokality neprekypujú bujnou vegetáciou, ale niekedy narazíte na zaujímavé rastliny.
Lokality neprekypujú bujnou vegetáciou, ale niekedy narazíte na zaujímavé rastliny.


Lifeless Planet Robotickú ruku použijete aj pri zostavení portálov, ale zle sa ovláda.
Robotickú ruku použijete aj pri zostavení portálov, ale zle sa ovláda.


Lifeless Planet Tak predsa nie úplne sám, ale kto je tá bytosť?
Tak predsa nie úplne sám, ale kto je tá bytosť?





Pri ceste do finále, ktoré nie je úplne zrozumiteľné a neprináša dostatočné vysvetlenie, strávite niekoľko hodín. Pri opakovanom prechádzaní sa doba môže skrátiť na menej ako štyri hodiny. Záver nemusí byť stopercentnou satisfakciou, ale hra určite prinesie pozoruhodný zážitok, ktorý vo vás bude chvíľu rezonovať.

Lifeless Planet je aj napriek svojmu názvu životaschopná hra, ktorá sa pohodlne zaobíde bez adrenalínových potýčok a neočakáva od vás žiadne náročné úkony. Čaro hry spočíva v niečom celkom inom. Je to hlavne o atmosfére, objavovaní mysteriózneho sveta a spoznávaní neznámeho. Niekomu to stačiť nemusí, ale priaznivci kvalitného sci-fi práve tieto prvky ocenia.


napísal uni 16.7.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
6.1
Ohodnotiť
LIFELESS PLANET
+ vydarená atmosféra a pocit z objavovania neznámeho
+ množstvo rozmanitých prostredí
+ hudobný podklad
+ atypický zážitok z hry
- niektoré chaotické a neprehľadné levely
- občas kostrbaté ovládanie, hlavne manipulácia s robotickou rukou
- menšie bugy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPUCore 2 Duo, 1,5 GB RAM, GeForce GT 430


RECENZIE HRÁČOV
Lifeless Planet
8.0
DAVID P    13.7.2014
PC

Vývoj: Lace Mamba Global / Stage 2
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 18. apríl 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18435)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk